Λαμία: Το extreme makeover της... παραμονής

Λαμία: Το extreme makeover της... παραμονής

Νότης Χάλαρης

Ο Γενάρης δεν αποτελεί απλά τον πρώτο μήνα του έτους αλλά και τη χειμερινή μεταγραφική αγορά, όπου οι ομάδες κάνουν τις δικές τους διορθωτικές κινήσεις για το ρόστερ, είτε για να ενισχύσουν μία θέση, είτε για να καλύψουν ένα κενό.

Σπάνια θα δούμε συλλόγους να προχωρούν σε ολικό makeover των προσώπων, όμως η Λαμία κατάφερε να γίνει μία από αυτές τις ομάδες, αφού με την ολοκλήρωση και της αγοράς των ελεύθερων, έφτασε τις 11 προσθήκες στο χειμερινό παζάρι.

Βέβαια, οι εξελίξεις δεν σταμάτησαν εκεί, αφού είχαμε αλλαγές και στον πάγκο, με την ομάδα να βρίσκεται αυτή την στιγμή στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα αλλά στο -3 από τον Ιωνικό που είναι εκτός επικίνδυνης ζώνης.

Το Gazzetta σας αναλύει τις κινήσεις που έφεραν παίκτες στην έξοδο, μεταγραφές για (σχεδόν) όλες τις θέσεις αλλά και το «all-in» για την παραμονή.

image

Μία... εντεκάδα μεταγραφές!

Όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά... έντεκα προσθήκες μέτρησε η ομάδα της Λαμίας στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι αλλά και σε αυτό της ελεύθερης αγοράς που ήταν μέχρι τις 17/02. Παίκτες για όλες τις γραμμές του γηπέδου αλλά με εμπειρία για να μπορέσει το κλαμπ να παραμείνει στα μεγάλα σαλόνια.

Η αρχή έγινε με τον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο ο οποίος είχε μείνει ελεύθερος από το καλοκαίρι και πριν τη διακοπή για το Μουντιάλ ενσωματώθηκε στη Λαμία για να είναι έτοιμος τον περασμένο Γενάρη. Ο Έλληνας δεξιός ακραίος μπακ ήταν απλά η αρχή σε μία ντουζίνα μεταγραφών.

Για την εστία, εκτός από την προσθήκη του γιου του Αντώνη Νικοπολίδη, Γιάννη (ως ελεύθερος), ακολούθησε και αυτή του υψηλόσωμου (2 μ.) Αλεξέι Κοσέλεφ, ο οποίος αποτελεί και την τελευταία προσθήκη του συλλόγου για τον χειμώνα. Στην αμυντική γραμμή, Εκτός από τον Βασιλαντωνόπουλο, στη Φθιώτιδα ήρθε και ο Λερόι Αμπαντά για το αριστερό άκρο της άμυνας αλλά και οι Αλεξάντρ Πάβλοβετς και Κυριάκο Παπαδόπουλος για τη θέση του στόπερ.

Από εκεί και πέρα, για τη μεσαία γραμμή αποκτήθηκε ο Κάλεμπ Στάνκο, ο οποίος έχει αγωνιστεί για έξι μήνες σε ΠΑΣ Γιάννινα και Αστέρα Τρίπολης ενώ για τα... φτερά της επίθεσης, ήρθε ο Ρούμπεν Μαρτίνεθ. Τέλος, στην κορυφή ως φορ εκτός από τον δανεισμό του Νίκου Βέργου, η Λαμία απέκτησε και τον Τζέισον Μεντίνα με ελεύθερη μεταγραφή.

image

Η ξεχωριστή περίπτωση του Ζόραν Τόσιτς...

Αν μέτρησες παραπάνω και είδες μόλις δέκα ονόματα, ήταν γιατί ο Ζόραν Τόσιτς είναι μία ξεχωριστή κατηγορία στον μεταγραφικό σχεδιασμό της Λαμίας. Ο 35χρονος εξτρέμ πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Σερβίας, για τον οποίο η Μάντσεστερ Γιουνάινεντ είχε δαπανήσει επτά εκατ. ευρώ το 2009.

Με την ταμπέλα του «What if...» αλλά και την τεράστια καριέρα στη Ρωσία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (επτά χρόνια συνολικά και 250 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις), ο Σέρβος ποδοσφαιριστής άφησε το Καζακστάν και την Τομπόλ (έντεκα γκολ σε 48 ματς) και αποδέχθηκε την πρόταση του ελληνικού συλλόγου.

Ο ίδιος είχε μιλήσει στο Gazzetta, αναφέροντας τους λόγους που επέλεξε τη χώρα μας, τη σύνδεσή του ομάδες του Big-5 στο παρελθόν αλλά και την παρουσία του στο Νησί.

image

Το ξεκαθάρισμα του ρόστερ και τα... ερωτηματικά

Φυσικά, στον ρυθμό των μεταγραφών κινήθηκαν και οι... αποχωρήσεις. Η Λαμία έκανε ένα γερό ξεκαθάρισμα του ρόστερ όπου συνολικά οκτώ παίκτες είδαν την πόρτα της εξόδου. Βέβαια οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονταν και είχαν μείνει στο περιθώριο από το περασμένο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα τόσο ο Σάββας Γκέντσογλου, όσο και οι Γκουστάβο Μαρμεντίνι, Θανάσης Μαργαρίτης, Όλιβερ Μπενίτεθ και Πάρης Μπάμπης δεν ήταν στα πλάνα. Από εκεί και πέρα ο Πέτρος Γιακούμακης αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό Λευκωσίας για να αντικαταστήσει τον (άτυχο) Ντουρμισάι ενώ ο Κωνσταντίνος Προβυδάκης παραχωρήθηκε ως ελεύθερος στην Κηφισιά.

Το μεγάλο όνομα του καλοκαιριού, Ρίτσμοντ Μποάκι δεν επαλήθευσε ποτέ τις... περγαμηνές που τον ακολούθησαν. Ο Γκανέζος φορ δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα και ήταν προτιμότερο να αφεθεί ελεύθερος και να μην επιβαρύνει άλλο τον ελληνικό σύλλογο. Τελευταία αποχώρηση αυτή του Ιβάν Γκοράνοφ, ο οποίος αποκτήθηκε το καλοκαίρι, ήταν βασικός αλλά οι εμφανίσεις του δεν άφησαν ικανοποιημένους τους ανθρώπους της Λαμίας.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα... ερωτηματικά του ρόστερ, αφού ο Ντάνιελ Αντέτζο μπορεί να παρέμεινε αλλά φαίνεται πως δεν είναι στα πλάνα ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Τάσο Καραμάνο αλλά και τους Θοδωρή Βασιλακάκη και Νίκο Τσούκαλο. Την ίδια στιγμή το... κόψιμο του Ντάνι Μπεχαράνο από τα τελευταία ματς αλλά και η απουσία του Ντε Βιντσέντι χωρίς κάποιον τραυματισμό ή τιμωρία, «φωτογραφίζει» το status τους στην ομάδα της Φθιώτιδας. Όπως επίσης και η απόκτηση του Κοσέλεφ για τα καρέ, δεν κάνει εύκολη την κατάσταση του Μπόγιαν Σαράνοφ, που έμεινε εκτός αποστολής για τον Ολυμπιακό.

image

Αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και ο ερχομός του Πίτι

Δεν άλλαξαν μόνο τα πρόσωπα του ρόστερ αλλά και εκείνο στην άκρη του πάγκου. Ο Σάββας Παντελίδης διαδέχθηκε τον Τζιανλούκα Φέστα μετά την τελευταία αγωνιστική πριν τη διακοπή για το Μουντιάλ αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά για τον σύλλογο.

Ο Έλληνας προπονητής έκατσε σε 13 ματς στον πάγκο του κλαμπ, έχοντας μόλις τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και έξι ήττες. Το αξιοσημείωτο σε αυτό είναι πως στο πρωτάθλημα δεν πανηγύρισε κανένα τρίποντο, με αποτέλεσμα η βαριά εντός έδρας ήττα από τον ΟΦΗ (4-1) να αποτελέσει και τη... σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ανάμεσα σε όλα αυτά δεν γίνεται να μην αναφερθεί η παρουσία της ομάδας στα ημιτελικά του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας, έχοντας αποκλείσει την Athens Kallithea της Superleague 2 αλλά και τον Απόλλωνα Παραλιμνίου της Γ' Εθνικής.

Έτσι οι άνθρωποι της ομάδας πήγαν και σε τρίτη αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τον Λεωνίδα Βόκολο να είναι ο εκλεκτός για το τιμόνι του... καραβιού προς την παραμονή της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια. Ο ίδιος έκανε την πρώτη του προπόνηση, γνώρισε τους παίκτες και πλέον θέλει να αντιστρέψει την κατάσταση.

Νέο πρόσωπο είχαμε και στη θέση του τεχνικού διευθυντή όπου ο Πίτι επέστρεψε στην ελληνική ομάδα. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής θεωρήθηκε ο κατάλληλος για να φέρει την ηρεμία στα αποδυτήρια αλλά και για να βάλει το... χεράκι του στα μεταγραφικά δρώμενα της ομάδας.

Ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά την ελληνική πραγματικότητα, έχει αγωνιστεί (και πρωταγωνιστήσει) με τη φανέλα της συγκεκριμένης ομάδας και είναι γνωστής της ευρωπαϊκής αγοράς.

Ωστόσο υπήρξε και αποχώρηση, αφού ο Γιώργος Κασναφέρης αποτέλεσε παρελθόν από το κλαμπ, λίγες εβδομάδες αφότου επέστρεψε ο Πίτι, με τον ίδιο να επικαλείται οικογενειακούς λόγους για την απομάκρυνσή του.

λαμια

image

Το τραπέζι του... restart!

Μετά την προπόνηση της Πέμπτης (16/02), οι άνθρωποι της Λαμίας αποφάσισαν να γιορτάσουν την Τσικνοπέμπτη και στη Νέα Άμπλιανη έγινε ένα τραπέζι μεταξύ των παικτών, του προπονητικού τιμ αλλά και της διοίκησης της ομάδας.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό και πολύ οικογενειακό, κάτι το οποίο άπαντες θέλουν να δουν να... μεταφέρεται και στον αγωνιστικό χώρο. Ουσιαστικά αυτό το μπάρμπεκιου ήταν ένα... restart για το ποδοσφαιρικό τμήμα, το οποίο θέλει να ξεκολλήσει από την τελευταία θέση και να βγει από την επικίνδυνη ζώνη.

λαμια

Συνοψίζοντας λοιπόν... Οι Γκοράνοφ, Μποάκι, Μπάμπης, Γιακουμάκης, Μπενίτεθ, Προβυδάκης, Μαργαρίτης, Μαρμεντίνι και Γκέντσογλου από την πλευρά των παικτών, ο Γιώργος Κασναφέρης αλλά και ο Σάββας Παντελίδης αποχαιρέτησαν τη Λαμία.

Από την άλλη οι Στάνκο, Αμπαντά, Μαρτίνεθ, Τόσιτς, Βέργος, Μεντίνα, Κοσέλεφ, Παπαδόπουλος, Πάβλοβετς, Βασιλαντωνόπουλος και Νικοπολίδης από ποδοσφαιριστές, Πίτι και Λεωνίδας Βόκολος ανέβηκαν στο... καράβι για την παραμονή.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi