Κριστιάνο Ρονάλντο: Φάκελος... Σαουδική Αραβία, το deal του αιώνα

Κριστιάνο Ρονάλντο: Φάκελος... Σαουδική Αραβία, το deal του αιώνα

«Αν ήθελες χρήματα, θα βρισκόσουν ήδη στη Σαουδική Αραβία κερδίζοντας πολλά, πάρα πολλά. Αλλά φαντάζομαι πως εσύ θέλεις να μείνεις στην κορυφή». «Ακριβώς» ήταν η απάντηση του Κριστιάνο στον Πιρς Μόργκαν στη συνέντευξη που ουσιαστικά έφερε και το τέλος του από τη Γιουνάιτεντ. Η ίδια απάντηση δόθηκε και όταν του έκαναν την εξωπραγματική πρόταση από τη Σαουδική Αραβία το περασμένο καλοκαίρι. Τότε, στις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ήταν σίγουρος πως μια ομάδα από το Champions League θα τον έβγαλε από τη μιζέρια του στο Μάντσεστερ.

Η πρόταση δεν ήρθε ούτε στις 22 Νοεμβρίου, όταν έφευγε από τη Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, στις 30 Δεκεμβρίου, ο Ρονάλντο έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου, υπογράφοντας συμβόλαιο 2,5 ετών με την Αλ Νασρ, με το οποίο θα κερδίζει 200 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. «Στην Ευρώπη η δουλειά μου έχει τελειώσει» τόνισε ο ίδιος και εκατομμύρια φίλαθλοι αναρωτιούνται πως έγινε αυτό το τεράστιο deal. Athletic, ESPN, Equipe προσπαθούν να ρίξουν φως στη μεταγραφή του αιώνα, αλλά και στο αν η Σαουδική Αραβία θα γίνει ο νέος… hot προορισμός για τους κορυφαίους.

Γράφουν οι: Πολύδωρος Παπαδόπουλος - Ιάσονας Θεριός

image

Πώς... έσκασε η βόμβα

Της... έκρηξης μιας εκ των πιο πολυσυζητημένων μεταγραφικών κινήσεων της ιστόριας προηγήθηκε μια σειρά γεγονότων που συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην απόφαση του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο Ζόρζε Μέντες, ο επί χρόνια ατζέντης του Πορτογάλου επωμίστηκε μιας σημαντικής αποστολής, όταν ο πελάτης του το καλόκαιρι εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Να του βρει έναν σύλλογο, με τον οποίο θα μπορεί να αγωνιστεί στο Champions League.

Γρήγορα όμως, έγινε φανερό πως το ενδιαφέρον για τον Ρονάλντο, παρ'ότι είχε σκοράρει 24 γκολ την προήγουμενη σεζόν για τους Κόκκινους Διαβόλους, δεν ήταν μεγάλο. Κάποιου είδους... φλερτ υπήρξε τόσο με την Τσέλσι, όσο και με την Μπάγερν Μονάχου αλλά για διαφορετικούς λόγους μια τέτοια κίνηση δεν συνέβη ποτέ. Ο Μέντες επίσης τόσο το καλοκαίρι όσο και μετά το Μουντιάλ, τηλεφώνησε αρκετές φορές στη Ρεάλ Μαδρίτης, προσφέροντάς της τον CR7 και λαμβάνοντας συνεχείς αρνητικές απαντήσεις. Το ίδιο συνέβη και με άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, οι οποίοι μάλιστα είχαν την επιλογή να τον αποκτήσουν ως δανεικό και να «γλιτώσουν» τεράστιο μέρος του παχουλού του μισθού.

Ο Μέντες απέτυχε, δεν μπόρεσε να φέρει μια ικανοποιητική για τον Κριστιάνο πρόταση, κι έτσι την τεράστια μεταγραφή κλήθηκαν να διαχειριστούν ο Ρικάρντο Ρετζούφε και οι συνεργάτες του.

Όταν η Αλ Χιλάλ και η Αλ Νασρ προσπάθησαν να υπογράψουν τον Ρονάλντο το καλοκαίρι, λίγοι στο Ριάντ ήταν πεπεισμένοι πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Ήταν σαν μια μακρινή φιλοδοξία.

Ο πρόεδρος της Σαουδικής Αραβίας είπε τον Σεπτέμβριο ότι θα του άρεσε να δει τον Κριστιάνο να μετακομίζει στο πρωτάθλημα της χώρας του, αλλά ότι θα ήταν μια πολύ δύσκολη και ακριβή κίνηση. Δεν είχε άδικο.

Η Αλ Νασρ είναι ο δεύτερος πλουσιότερος σύλλογος στη Σαουδική Αραβία, πίσω από την Αλ Χιλάλ του Ριάντ, αλλά ακόμα κι αυτή θα δυσκολευόταν να πληρώσει τον Πορτογάλο σταρ χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Αρκετές διαφορετικές πλευρές έπρεπε να συνεργαστούν. Τον ρόλο τους στην υπόθεση έπαιξαν το Visit Saudi, ένας τουριστικός οργανισμός του βασιλείου και η Saudi Media Company, η εκπρόσωπος πωλήσεων Μέσων ενημέρωσης για τη Σαουδική Ραδιοφωνική Αρχή και ο χορηγός του σταδίου της Αλ Νασρ, «Μρσουλ Παρκ».

Μέχρι και ο Αλ Κουραϊζί, ο ισχυρός πρόεδρος της SMC ταξίδεψε στη Μαδρίτη για να διαπραγματευτεί με τον Κριστιάνο και τον Ρετζούφε για λογαριασμό της ομάδας.

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας στη Μαδρίτη ήταν τόσο απελπισμένη να κρατήσει μυστικές τις διαπραγματεύσεις, που δεν... ξεμύτισε από το ξενοδοχείο της. «Η πραγματικά αμοιβαία επιθυμία μεταξύ όλων των μερών συνέβαλε στην επιτυχία αυτής της συνεργασίας», δήλωσε ο Αλ Κουραϊζί.

Η πλήρης συμφωνία επισημοποιήθηκε στη Μαδρίτη στις 28 Δεκεμβρίου και ανακοινώθηκε δύο ημέρες αργότερα. Για την Αλ Νασρ ήταν ένα πραξικόπημα.

Η Αλ Χιλάλ έκανε την πρώτη κίνηση για να υπογράψει τον Ρονάλντο το περασμένο καλοκαίρι και όντας ο μεγαλύτερος και πιο επιτυχημένος σύλλογος του βασιλείου θα ήταν ο πιο προφανής προορισμός για κάθε σούπερ σταρ που ερχόταν στη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, ορισμένοι μεταγραφικοί αποκλεισμοί εξαιτίας άλλων υποθέσεων δεν της επέτρεψαν να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.

Η υπογραφή του Ρονάλντο θεωρήθηκε η απόλυτη εκδίκηση για την Αλ Νασρ, η οποία, με τον Πορτογάλο επιθετικό, θα έχει ως στόχο να στερήσει από τη μεγάλη της αντίπαλο το τέταρτο διαδοχικό πρωτάθλημα.

image

Ο αντίκτυπος του CR7 στη Σαουδική Αραβία

Ακούστηκε έντονα πως σύμφωνα με όρο στο συμβόλαιό του με την Αλ Νασρ, ο Κριστιάνο θα ήταν επίσης πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην προσπάθειά της να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2030. Ο σύλλογος αρνήθηκε οποιαδήποτε τέτοια ενδεχόμενη ιδιότητα. Και η αλήθεια είναι πως μόνο και μόνο που βρίσκεται στη χώρα, ο Πορτογάλος κάνει ήδη αρκετά για να «προωθήσει» τη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του club, το να αποκτάς ένα από τα πιο δημοφιλή άτομα στον πλανήτη, έχει προφανή προτερήματα. Προ Κριστιάνο η Αλ Νασρ είχε περίπου 860.000 followers στο Instagram. Πλέον, έχει περισσότερους από 11.000.000.

Η εικόνα του Ρονάλντο όμως, θα χρησιμοποιηθεί επίσης για να ενισχύσει γενικότερα τη συμμετοχή στα αθλητικά δρώμενα. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας της χώρας, Αλμισεχάλ, αναφέρθηκε σε αυτή την πτυχή, χρίζοντας τον CR7 πρότυπο, ένα άτομο που θα μπορέσει να εμπνεύσει τις νέες γενιές να παίξουν ποδόσφαιρο και να τις στρέψει προς ένα υγιεινό τρόπο ζωής.

Είναι μια κίνηση που σίγουρα βάζει τη Σαουδική Αραβία στον χάρτη, ενώ για πολλούς πίσω από αυτή υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική.

«Είναι πιθανό ο Ροναλντό να σημάνει την αρχή ενός νέου project για τη Σαουδική Αραβία. Άλλωστε, πολλές ομάδες διαθέτουν τους πόρους που τους επιτρέπουν να φέρουν όποιον παίκτη θέλουν», δήλωσε στο Athletic ο Μπεν Πέπι, Άγγλος marketing expert, σχετικά με το θέμα.

«Τέτοιες ενέργειες, σε αντίθεση με όσα πολλοί πιστεύουν, έχουν συγκεκριμένο πλάνο. Δεν έχει να κάνει απλά με το "Α, είναι ο Κριστιάνο. Ας του δώσουμε έναν σκασμό λεφτά, θα είναι καλό για εμάς". Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και συγκεκριμένοι στόχοι», προσέθεσε ο ειδικός.

Για τον Ρονάλντο, δεν είναι μόνο η υπόσχεση των συγκλονιστικών αριθμών στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει. Υπάρχει επίσης η αυξημένη έκθεση του brandname του.

Ίσως αρκετοί να πίστεψαν πως πολλές εταιρείες που συνεργάζονται με τον Κριστιάνο δεν θα χαροποιήθηκαν με τη μετάβαση του σε μια χώρα με τόσο αμφιλεγόμενο πλαίσιο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Όμως, ο Πέπι υποστηρίζει πως ακόμα κι αυτό θα εξαρτηθεί από την επιτυχία του Πορτογάλου σταρ στη Σαουδική Αραβία. Αν τα... σπάσει όλα, το εμπορικό ενδιαφέρον δεδομένα θα εκτοξευθεί. Είναι πολύ πιθανό η σπίθα αυτής της μεταγραφής να μετατραπεί στη φλόγα που εν τέλει θα γεννήσει μια νέα ολόκληρη αγορά.

image

Η Σαουδική Αραβία θέλει να γίνει η νέα… Κίνα!

Η πρωτοφανής ανταπόκριση και δημοσιότητα που πήρε η άφιξη του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία για την Αλ Νασρ ήρθε να... δέσει με την εικόνα πολλών εκατοντάδων φιλάθλων να φωνάζουν για το χατίρι του «Siiiiuuuuuuuuu». Όλο αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη. Άλλωστε, είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που αγωνίστηκαν ποτέ στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Η παρουσία του και μόνο θα προσελκύσει πολύ περισσότερο κόσμο στην Pro League της Σαουδικής Αραβίας.

Η αίσθηση που υπήρξε αλλά και γενικότερα το κλίμα ήταν πως ο Κριστιάνο θα αγωνιστεί σε ένα Πρωτάθλημα σαφώς πιο καλό και ποιοτικό από εκείνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή του Κατάρ. Σε μία Λίγκα που προσελκύει σοβαρό ενδιαφέρον και σε ένα έθνος που παθιάζεται με το ποδόσφαιρο αλλά και την Εθνική του, όπως φάνηκε και στο Μουντιάλ.

Εξάλλου υπήρξαν πρόσφατα και οι μεταγραφές του Μπανέγα στην Αλ Σαμπάμπ, του Περέιρα και του Ιγκάλο στην Αλ Χιλάλ και των Οσπίνα, Αμπουμπακάρ, Γκουστάβο και Ταλίσκα στην Αλ Νασρ.

Υπάρχει μία ελπίδα ή και σιγουριά πως η έλευση του Κριστιάνο Ρονάλντο θα βοηθήσει πολύ στο να έρθουν και άλλοι παίκτες υψηλού επιπέδου στη Σαουδική Αραβία τα επόμενα χρόνια. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι το ενδιαφέρον παικτών και μάνατζερ για τη Λίγκα εκτινάχθηκε στα ύψη.

Κάποια χρόνια πριν ήταν όταν αρκετοί κορυφαίοι παίκτες... παρασύρθηκαν από τον πλούτο των συλλόγων της κινεζικής Super League. Η μεταγραφή του Κριστιάνο είναι ένα μέσο για έναν συγκεκριμένο σκοπό και ο σκοπός είναι να έρθουν και άλλα δυνατά ονόματα στη Λίγκα.

Προς το παρόν είναι οι μέρες για αυτό το... show του Ρονάλντο με τη σαουδαραβική Λίγκα να σκέφτεται πώς να επωφεληθεί καλύτερα τη δημοτικότητά του. Το ντεμπούτο του βέβαια πήρε μία μικρή αναβολή καθώς εκτίει τιμωρία δύο αγώνων που κουβαλάει από την Αγγλία όταν είχε ρίξει κάτω το τηλέφωνο από το χέρι ενός νεαρού φιλάθλου στην ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Έβερτον τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τους κανόνες της FIFA η τιμωρία που του επιβλήθηκε ισχύει ακόμη και αν είναι πλέον εγγεγραμμένος στην Ομοσπονδία άλλης χώρας.

Ο Ρούντι Γκαρσια, ο προπονητής της Αλ Νασρ, αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι η πρώτη παρουσία του Ρονάλντο πιθανότατα θα γίνει σε ένα φιλικό με την Παρί Σεν Ζερμέν – σωστά, την Παρί Σεν Ζερμέν του Μέσι – στις 19 Ιανουαρίου. Ακόμα είπε πως «το ντεμπούτο του δεν θα είναι με τη φανέλα της Αλ Νασρ. Θα είναι σαν μία μεικτή ομάδα Αλ Χιλάλ και Αλ Νασρ.

«Ως προπονητής της Αλ Νασρ, δεν μπορώ να είμαι χαρούμενος με αυτό το ματς. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για τον Κριστιάνο ίσως να μπορούσαμε να κινηθούμε πιο καλά. Είμαστε όμως στην κορυφή και είμαστε χαρούμενοι. Είναι δύσκολο να κερδίσεις το πρωτάθλημα, αλλά σκοπεύουμε να το κάνουμε. Σκοπεύουμε να τα καταφέρουμε», τονίζει.

Άρα ο Κριστιάνο θα κάνει την αρχή του σε έναν αγώνα… επίδειξης. Αλλά πέρα από αυτό, τι να περιμένει κανείς από αυτόν; «Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών, οπότε η προσαρμογή του δεν θα είναι σίγουρα πρόβλημα για αυτόν», τονίζει ο Ιαν Κάθρο, πρώην στέλεχος του τεχνικού επιτελείου της Τότεναμ, ο οποίος τώρα εργάζεται στην Αλ Ιτιχάντ.

«Ένας τομέας που επηρεάζει ακόμα και το πόσο γρήγορα μπορεί να είναι τα παιχνίδια ή όχι είναι το κλίμα. Επίσης μπορείς να δει ματς όπου εκεί που μία ομάδα δεν επιτίθεται, βρίσκει χώρο και κάνει μετά συνεχείς αντεπιθέσεις.

Θα έχει σίγουρα μεγάλο και θετικό αντίκτυπο στο πρωτάθλημα και στη μελλοντική ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα. Μετά από αυτό, είναι στο χέρι των αρμοδίων να 'χτίσουν' πάνω σε αυτό. Και μέσα από εκεί να αναπτύξουν τα δικά τους ταλέντα και την υποδομή και τις κατάλληλες Ακαδημίες στους συλλόγους.

Σαφώς και γίνεται καλή δουλειά γιατί έχουμε δει ορισμένους καλούς νέους παίκτες και το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν μια άλλη θετική ένδειξη. Οι άνθρωποι εδώ αγαπούν το ποδόσφαιρο και αυτό είναι κάτι που δεν περνάει έτσι. Δεν το αφήνουμε έτσι» κατέληξε.