Λάζλο Κλαϊνχάισλερ: ο «κόκκινος Καντέ» που ανεβάζει επίπεδο την μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού

Λάζλο Κλαϊνχάισλερ: ο «κόκκινος Καντέ» που ανεβάζει επίπεδο την μεσαία γραμμή του Παναθηναϊκού

Η ταινία με τίτλο «Ο σταθμάρχης συναντά το ταίρι του» είναι μια cult κωμωδία της δεκαετίας του ‘80 που θεωρείται πλέον μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών στην Ουγγαρία, με κεντρικό πρωταγωνιστή έναν παρεξηγημένο πιτσιρικά που καταφέρνει να διαψεύσει τους πάντες με τις πράξεις του.

Όταν ήταν πιο μικρός, ο Λάζλο Κλαϊνχάισλερ είχε ντυθεί Ρέγκος Μπεντεγκούζ (το όνομα του πιτσιρικά στην ταινία) στις απόκριες. Ίσως ένιωθε και εκείνος παρεξηγημένος. Και, όπως ο Ρέγκος, έτσι και ο Λάζλο έδωσε απαντήσεις εκεί όπου ξέρει καλύτερα να «μιλάει»: Μέσα στις τέσσερις γραμμές ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

bwin sponsored

Μεγαλωμένος με πολλές θυσίες από τον πατριό και την μητέρα του, ο νέος άσος του Παναθηναϊκού νίκησε την φτώχεια χάρη στην μπάλα, την οποία χάιδευε μοναδικά από πολύ μικρός. Το έκανε γιατί διαθέτει ξεχωριστό ταλέντο, δούλεψε πολύ σκληρά και έμαθε να αντιγράφει κινήσεις του ειδώλου του, Πολ Σκόουλς.

Με το πέρας των ετών, του κόλλησαν μάλιστα το παρατσούκλι «ο Ούγγρος Σκόουλς», γιατί είχε πολλά κοινά με τον Άγγλο θρυλικό μέσο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κοκκινομάλλης, βραχύσωμος, άψογος με την μπάλα στα πόδια και πολύ επικίνδυνος με τα μακρινά του σουτ.

Ο «Σκόουλσι», βεβαίως, αρέσκονταν να παίζει μπροστά από την άμυνά του, ενώ ο «Λάτσι» προτιμά πιο προωθημένες θέσεις. Χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια, ικανός στη ντρίμπλα, μπορεί να αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις της μεσοεπιθετικής γραμμής. Τρέχει ασταμάτητα, καταπίνει χιλιόμετρα και δεν διστάζει να βάζει τα πόδια του στη φωτιά, παρά το μικρό δέμας (1.73).

Ο ίδιος, άλλωστε, θεωρεί πλεονέκτημα το ύψος του. «Είμαι γρήγορος, ικανός με τη μπάλα και είναι δύσκολο να μου την πάρεις» λέει ο Λάζλο για τον Κλαϊνχάισλερ, ο οποίος δεν μπορεί να καθορίσει ακριβώς ποια είναι η θέση που του ταιριάζει καλύτερα. «Είμαι χαρούμενος που μπορώ να παίξω σε διάφορες θέσεις» λέει σχετικά, αποδεχόμενος και το (βαρύ) παρατσούκλι «Σκόουλς».

«Δεν με ενοχλεί, ο Σκόουλς ήταν ένας σπουδαίος παίκτης. Μπορεί να μην έχω κάποιον αγαπημένο ποδοσφαιριστή, αλλά εκτιμώ όλους όσους δούλεψαν σκληρά για να ανεβάσουν το ταλέντο τους στο επίπεδο του να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο» εξηγεί σχετικά ο 28χρονος μεσοεπιθετικός από το Κατσινμπάρτσικα, μια βιομηχανική πόλη στα βόρεια της χώρας.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Από εχθρός του προέδρου, εθνικός ήρωας

Ο Παναθηναϊκός ήταν η μοίρα του και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι έκανε τα πρώτα, σοβαρά ποδοσφαιρικά του βήματα στην Πούσκας Ακαντέμια. Την ομάδα που ιδρύθηκε για να τιμήσει τη μνήμη του τεράστιου Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος ως προπονητής οδήγησε το Τριφύλλι στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.

Η συγκεκριμένη ομάδα, όπως και η Βιντεότον, η οποία σημάδεψε ανεξίτηλα την καριέρα του, εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή όπου γεννήθηκε ο Βίκτορ Όρμπαν. Ο αμφιλεγόμενος Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ιδιότητα που κατέχει αισίως εδώ και 13 χρόνια.

Ο Όρμπαν, φανατικός ποδοσφαιρόφιλος, είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον Κλαϊνχάισλερ λόγω των ομάδων στις οποίες ξεκίνησε, αλλά και των ποδοσφαιρικών του αρετών, οι οποίες του είχαν κλέψει την καρδιά.

Μέχρι, όμως, την στιγμή που ο Λάζλο αποφάσισε να έρθει σε ρήξη με τη διοίκηση της Βιντεότον, αρνούμενος να ανανεώσει το συμβόλαιό του, επειδή ήθελε να παίξει εκτός Ουγγαρίας και, συγκεκριμένα, στη πολωνική Σλασκ Βρότσλαβ.

Τα σκληρά αντίποινα της Βιντεότον ήταν να τον αφήσει εκτός πρώτης ομάδας και να τον στείλει στη δεύτερη, όπου μάλιστα έπαιζε από ελάχιστα έως καθόλου! Σε μια εποχή, μάλιστα, όπου θεωρούνταν ο πιο πολλά υποσχόμενος ποδοσφαιριστής στην χώρα, με τον Όρμπαν να τον κατηγορεί δημοσίως ότι ζητούσε να τύχει ειδικής μεταχείρισης!

Όταν δεν φαινόταν πουθενά φως στο βάθος του τούνελ, ένας προπονητής με ερυθρόλευκο παρελθόν του έδωσε το φιλί της (ποδοσφαιρικής) ζωής. Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ουγγαρίας, Γερμανός Μπερντ Στορκ, με διετές πέρασμα από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού, τον κάλεσε για πρώτη φορά στην εθνική Ανδρών και, μάλιστα, όχι για οποιοδήποτε παιχνίδι.

Ύστερα και από την επιμονή του βοηθού του, παγκόσμιου πρωταθλητή με τη Γερμανία και σπουδαίου μέσου της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Αντρέας Μέλερ, ο Στορκ κάλεσε τον Κλαϊνχάισλερ για τα μπαράζ με τη Νορβηγία, με έπαθλο μια θέση στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2016.

Ο Στορκ δέχθηκε πολλή και σκληρή κριτική για την κλήση του 21χρονου μεσοεπιθετικού, ο οποίος ήταν ουσιαστικά ανενεργός από την αρχή της σεζόν. Έξι ημέρες αργότερα, ο Λάζλο ανταπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο την εμπιστοσύνη του Στορκ. Στο ντεμπούτο του στο «Ούλεβαλ» του Όσλο, σκόραρε με σουτ μέσα από την περιοχή με το αριστερό, η Ουγγαρία νίκησε 1-0 και στη Βουδαπέστη σφράγισε την επιστροφή της σε Euro μετά από 44 ολόκληρα χρόνια.

Ο Κλαϊνχάισλερ, ο οποίος έτρεξε όλο το γήπεδο για να πάει να αγκαλιάσει τον προπονητή του για το «ευχαριστώ», εκτόξευσε τις μετοχές του μέσα από την εθνική ομάδα. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, αναδείχθηκε MVP του αγώνα στη νίκη επί της Αυστρίας (2-0), παίρνοντας μάλιστα το βραβείο από τον… Άγγελο Χαριστέα!

Η Ουγγαρία τερμάτισε πρώτη και αήττητη σε όμιλο με Πορτογαλία, Ισλανδία και Αυστρία, ο Λάζλο ήταν πολύ καλός και κόντρα στους Ισλανδούς, ενώ δεν έπαιξε στο 3-3 με την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, προκειμένου να μην κινδυνεύσει να δει κίτρινη κάρτα που θα τον άφηνε εκτός από τον αγώνα με το Βέλγιο στην φάση των «16».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Στη προθέρμανση πριν από τον αγώνα με τους Κόκκινους Διαβόλους, ένιωσε ένα τσίμπημα στον μηρό που τον άφησε εκτός από το πιο σημαντικό παιχνίδι της ζωής του μέχρι τότε. Είδε ανήμπορος από τον πάγκο την ομάδα του να γνωρίζει την συντριβή με 4-0, αλλά με την πεποίθηση πλέον ότι κάτι καλό γινόταν πλέον στην εθνική ομάδα της χώρας.

Μια δουλειά που επιβεβαιώθηκε και πέντε χρόνια αργότερα (ελέω κορονοϊού) με τη δεύτερη διαδοχική συμμετοχή σε τελική φάση Euro. Στον «όμιλο του θανάτου» με Γαλλία, Γερμανία και Πορτογαλία, η Ουγγαρία τερματίζει τελευταία, αλλά χάνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο από τους Πορτογάλους και παίρνοντας ισοπαλία από Γάλλους και Γερμανούς.

Στο 1-1 κόντρα στην τότε παγκόσμια πρωταθλήτρια, ο Κλαϊνχάισλερ κοιτάει στα μάτια Ενγκολό Καντέ και Πολ Πογκμπά και παίρνει με το σπαθί του (οκτώ κλεψίματα, οκτώ κερδισμένες μονομαχίες, τέσσερα κερδισμένα φάουλ, 90% ακρίβεια στις πάσες) τον τίτλο του MVP της αναμέτρησης.

Για να τον εκθειάσει, ο διάδοχος του Στορκ στο τιμόνι της Ουγγαρίας, Μάρκο Ρόσι, τον βάφτισε «κόκκινο Καντέ». Ο ίδιος, πάντα ταπεινός, έλεγε ότι «με χαροποιεί που ο προπονητής με θεωρεί έναν χρήσιμο παίκτη, αλλά υπάρχει μόνο ένας Ενγκολό Καντέ. Δεν μου αρέσει να με συγκρίνουν με άλλους παίκτες. Μου ταιριάζει τέλεια αν παραμείνω ως ο Λάζλο Κλαϊνχάισλερ».

image

Πολίτης του κόσμου και στα καλύτερά του

Η πρώτη του «έκρηξη» στην εθνική ομάδα του άνοιξε τις πόρτες της Bundesliga, αφού είχε απασχολήσει Άρσεναλ, Μπεσίκτας και Ρόζενμποργκ, μεταξύ άλλων. Είχε παιδικό όνειρο να αγωνιστεί στο γερμανικό πρωτάθλημα και η Βέρντερ Βρέμης του έδωσε αυτή την ευκαιρία, έστω και αν δεν έμελλε να στεριώσει στους Πράσινους (…).

Η δυσκολία στη συνεννόηση λόγω γλώσσας και η επιμονή του προπονητή του να τον χρησιμοποιεί πιο πίσω απ’ ότι του αρέσει, δεν του επέτρεψε να λάμψει στη Βρέμη. Αντιθετα, εκμεταλλεύτηκε τους δανεισμούς σε Ντάρμσταντ, Φερεντσβάρος και Αστάνα, έστω και αν στο Καζακστάν τα… είδε όλα με θερμοκρασίες που έπεφταν έως και τους -12 βαθμούς. Αυτό, πάντως, δεν εμπόδισε τους φιλάθλους της Αστάνα να τον ψηφίσουν στην καλύτερη ενδεκάδα στην ιστορία της ομάδας.

Ουγγαρία, Γερμανία, Καζακστάν και, για τέσσερα χρόνια και προτού προσγειωθεί στην Ελλάδα, Κροατία. Στην Όσιγιεκ βρήκε τον (πολύ) καλό εαυτό του, με προσφορά σε δημιουργία και εκτέλεση, με αποτέλεσμα Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Χάιντουκ Σπλιτ να τον «γλυκοκοιτάζουν» και να τον φλερτάρουν έντονα.

Η Όσιγιεκ, για οικονομικούς λόγους, υποχρεώθηκε ουσιαστικά να τον παραχωρήσει, αφού δεν είχε τη δυνατότητα να του προσφέρει το συμβόλαιο που άξιζε βάσει προσφοράς και αριθμών. Δεν ήθελε, όμως, να ενισχύσει μια από τις άμεσες αντιπάλους της στο κροατικό πρωτάθλημα.

Και ο Παναθηναϊκός, πολύ σωστά και έξυπνα κινούμενος, μπήκε σφήνα και έκανε δικό του έναν ποδοσφαιριστή σε εξαιρετική ηλικία (28 ετών) και ενεργό με την εθνική του ομάδα, όπου μετράει 44 συμμετοχές και τρία γκολ. Το ένα, με ασύλληπτο μακρινό σουτ, σε αγώνα με την Ελλάδα για το Nations League, τον Σεπτέμβριο του 2018...

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image