Τένις: Δέκα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν το 2023

Τένις: Δέκα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν το 2023

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σεζόν θα είναι αυτή του 2023 στο τένις.

Στην μετά-Φέντερερ και Σερένα εποχή, αλλά και σε μία περίοδο που όλοι περιμένουν να δουν αν και πότε θα σταματήσει και ο Ναδάλ, τα ερωτήματα γύρω από το άθλημα είναι πολλά.

Τόσο στη μάχη των τίτλων σε grand slam (Νόλε-Ράφα), όσο και στη κούρσα για το Νο1, αλλά και το κατά το πόσο η Σβιόντεκ θα μπορέσει να βρει αντίπαλο να την σταματήσει. Σε αυτά και ορισμένα ακόμη ερωτήματα, το Gazzetta προσπαθεί να δώσει απαντήσεις.

1. Ποιος παίκτης είναι υπό μεγαλύτερη πίεση

Εδώ θα μπορούσε να μπει μία λίστα με τενίστες που το 2022 έμειναν στάσιμοι (Σίνερ για παράδειγμα) ή παίκτες που καλούνται να κάνουν το βήμα παραπάνω στην καριέρα τους.

Καταλήξαμε… στον Στέφανο Τσιτσιπά και ο λόγος είναι ότι πλέον, μέσα στο 2023 οφείλει στον εαυτό του την υπέρβαση. Οσο δεν του χαλάει το μυαλό στο παιχνίδι ο αντίπαλός του ή το… box του, ο Τσιτσιπάς παίζει καλά, όμως η παρουσία στον τελικό του Roland Garros το 2021, πρέπει πλέον να έχει και συνέχεια. Δεδομένα θα συνεχίσει τις καλές πορείες στο Tour, όμως από την στιγμή που δήλωσε ότι θέλει να διεκδικήσει το Νο1, η πίεση για επιτυχία είναι παραπάνω από δεδομένη.

image

2. Θα εγκαταλείψει την ενεργό δράση ο Ναδάλ;

Οσο και αν το σώμα του, του λέει ότι η ώρα έχει έρθει, ο ίδιος αρνείται να το αποδεχτεί. Το 2022 ξεκίνησε με αβεβαιότητα και αυτός κατάφερε να κατακτήσει δύο grand slam!

Με τον Ναδάλ ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις, όμως οι μικροτραυματισμοί συνεχίζουν να τον ταλαιπωρούν. Ιδανικό σενάριο θα ήταν να πει… αντίο με κούπα στο Roland Garros, όμως το πιθανότερο είναι το σώμα του να αποφασίσει αν θα αντέξει για μία ακόμη σεζόν.

Σίγουρα θα κάνει επιλεκτικά τουρνουά ώστε να μειώσει την πιθανότητα νέων τραυματισμών, από την στιγμή που δεν τον ενδιαφέρει καν η κατάταξη ή τα χρηματικά έπαθλα (πλέον)

image

3. Θα περάσει τον Ναδάλ ο Τζόκοβιτς σε grand slam τίτλους;

Ο δρόμος για να αγωνιστεί φέτος και στα 4 μεγάλα τουρνουά άνοιξε για τον Τζόκοβιτς, που πέρυσι στερήθηκε την παρουσία του σε Μελβούρνη και Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα ο Ναδάλ πήρε δύο τίτλους κι έτσι προηγείται στην «κούρσα» με 22 έναντι 21.

Σωματικά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και θα πάει… φουριόζος στη Μελβούρνη για το 10ο, όπως και στο Wimbledon για να φτάσει τους 8 τίτλους και να ισοφαρίσει τον Φέντερερ.

image

4. Ο Ζβέρεφ θα έχει την τύχη των Τιμ και Βαβρίνκα

Τόσο ο Ντομινίκ Τιμ όσο και ο Σταν Βαβρίνκα, ενώ είχαν μία σπουδαία πορεία στο Tour, εξαιτίας ενός τραυματισμού και ενός χειρουργείου, δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν όχι στα ίδια επίπεδα, αλλά ούτε καν στο 50% των ικανοτήτων τους.

Ο Ζβέρεφ στα τουρνουά επίδειξης δεν έδειξε πως είναι έτοιμος ακόμη και έως ότου φτάσουμε στα κρίσιμα τουρνουά του Γενάρη, δεν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Ομως κι ο ίδιος αμφιβάλλει για το κατά το πόσο θα είναι έτοιμος στη Μελβούρνη.

Σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, όμως είναι ένα από τα πρόσωπα που η πορεία του θα απασχολήσει την φετινή σεζόν τους φαν του τένις.

image

5. Θα σπάσει το «ρόδι» η Σάκκαρη;

Το ερώτημα που… βασανίζει περισσότερο την ίδια. Τρία χρόνια χωρίς έναν τίτλο κι ενώ είναι εδώ και δύο χρόνια μία Top5 τενίστρια, είναι πολλά.

Η πίεση πάντα υπάρχει στο μυαλό της και έχει φανεί σε κρίσιμους πόντους, κρίσιμων αγώνων. Για το 2023 έχει… υποσχεθεί στον εαυτό της να χαλαρώσει και να απολαύσει και λίγο τους αγώνες.

Θα μπορούσε να μπει στη θέση του Τσιτσιπά για το ποιος είναι σε μεγαλύτερη πίεση, όμως επειδή στο Tour των γυναικών πέρα από την Σβιόντεκ, όλες «βράζουν» στο ίδιο καζάνι, εκτιμούμε πως αν καταφέρει να πάρει έναν τίτλο και νωρίς στη σεζόν, τότε η Σάκκαρη με την ψυχολογία στα ύψη, θα κάνει την υπέρβαση.

image

6. Θα αντέξει την πίεση του Νο1 ο Αλκαράθ;

Προς το παρόν δεν δείχνει να την αντέχει και τόσο καθώς από τότε που έφτασε στην κορυφή, έπεσε και η ποιότητά του.

Βέβαια μιλάμε για έναν 19χρονο τενίστα που λογικό είναι να κάνει «κοιλιά», όπως είναι λογικό να θέλουν όλοι να τον κερδίσουν. Η φετινή χρονιά είναι «κλειδί» για την καριέρα του.

Το λέμε στη λογική ότι και ο Φέντερερ και ο Τζόκοβιτς για παράδειγμα, μετά το πρώτο τους grand slam έκαναν άλλα δύο χρόνια για να φτάσουν στο δεύτερο. Ισως και λόγω πίεσης, να δούμε τον Αλκαράθ να ζορίζεται λιγάκι φέτος. Αν όχι, τότε ο νεαρός Ισπανός θα προκαλεί… τρόμο σε όλους.

image

7. Θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο η Σβιόντεκ;

Μιας κι ο λόγος για Νο1, η Ιγκα Σβιόντεκ είναι σχεδόν απίθανο να χάσει το Νο1 ως το τέλος του 2023 με την διαφορά που έχει χτίσει.

Το θέμα είναι αν μπορεί να συνεχίσει να παίζει στο ίδιο επίπεδο που έπαιξε πέρυσι. Με ρεκόρ 67-9 (88.2%), 8 τίτλους, και 10 εκατ. δολάρια έπαθλο, η Πολωνή που αναδείχθηκε κορυφαία αθλήτρια στην Ευρώπη, έχει μία καλή ευκαιρία να δημιουργήσει την δική της… δυναστεία στο γυναικείο τένις.

Σε κάθε παιχνίδι που θα παίζει, οι αντίπαλές της θα… λυσσάνε να την κερδίσουν.

image

8. Θα έχουμε… επιστροφές «γιγάντων»;

Ναι, αυτό το ενδεχόμενο είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί, όμως τόσο η Σερένα Γουίλιαμς, όσο και ο Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο, συνεχίζουν να αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» επιστροφής, κυρίως αρνούμενοι να αποδεχτούν το τέλος καριέρας.

Το πιο πιθανό στην περίπτωση της Σερένα είναι να την δούμε να επιστρέφει σε αγώνες επίδειξης (όπως και τον Φέντερερ), ενώ και ο Αργεντινός μάλλον έχει… παρασυρθεί από την κατάκτηση του Μουντιάλ από τον Μέσι και την παρέα του και ίσως προσπαθήσει να γυρίσει παίζοντας σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο.

Κι εδώ όμως οι πιθανότητες είναι απειροελάχιστες.

image

9. Ποιος μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει στο Νο1;

Στις γυναίκες αυτό το σενάριο το ξεχνάμε… Στους άνδρες ο Ναδάλ από την στιγμή που θα κάνει επιλεκτικά τουρνουά, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Επομένως το… μπαλάκι πάει στους Τζόκοβιτς, Τσιτσιπά, Μεντβέντεφ, Ρουντ και Αλιασίμ.

Είναι οι μόνοι που πείθουν ότι έστω και προσωρινά μέσα στη χρονιά μπορούν να φτάσουν στην κορυφή. Οι διαφορές είναι μικρές οπότε μέσα στο 2023 θα δούμε αρκετές εναλλαγές στη κορυφή της κατάταξης (από το Νο1 ως το Νο2, η διαφορά είναι 2.000 πόντοι, δηλαδή… ένα grand slam).

Δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε και τους τέσσερις κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά στο Νο1, όμως το θέμα είναι ποιος θα μπορέσει να «καθιερωθεί» σε αυτή τη θέση. Πιο πιθανός φαντάζει ο Τζόκοβιτς λόγω κλάσης κι εμπειρίας, από τη στιγμή μάλιστα που θα έχει φέτος «γεμάτη» χρονιά.

image

10. Ποιος θα είναι ο… Αλκαράθ του 2023

Πέρυσι ο Κάρλος Αλκαράθ τρέλανε κόσμο με τις εμφανίσεις του και από το Νο21, «εκτοξεύτηκε» στη κορυφή.

Φέτος οι πιθανότητες να δούμε κάποιον να κάνει αντίστοιχη πορεία, είναι ελάχιστες. Συγκεκριμένα, δύο τενίστες δείχνουν ότι μπορούν να είναι οι… underdog της χρονιάς. Ο ένας, που το 2022 απογοήτευσε γιατί έμεινε στάσιμος, είναι ο Γιάνικ Σίνερ.

Ο άλλος, που δείχνει πως μπορεί το 2023 να γίνει ο νέος Αλκαράθ (και παίρνει την ψήφο μας) είναι ο Φελίξ Οζέρ Αλιασίμ. Το πρώτο και το τελευταίο τρίμηνο της σεζόν, έπαιζε απίστευτο τένις και υπήρξαν διαστήματα που δεν μπορούσε κανείς να τον σταματήσει.

Αυτό το μομέντουμ θέλει να διατηρήσει ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις ως το τέλος της χρονιάς, μια θέση αν όχι στο Νο1, σίγουρα στην πρώτη 3αδα. Και σίγουρα θα διεκδικήσει και έναν τίτλο σε grand slam.

image