Μίρτο Ουζούνι στο Gazzetta: «Το περασμένο καλοκαίρι ήμουν κοντά να υπογράψω στον Ολυμπιακό»

Μίρτο Ουζούνι στο Gazzetta: «Το περασμένο καλοκαίρι ήμουν κοντά να υπογράψω στον Ολυμπιακό»

Νότης Χάλαρης

18 Δεκεμβρίου. Μία μέρα που έχει αποτυπωμένη πάνω της εκατοντάδες πρόσωπα που ζουν το συναίσθημα της μετανάστευσης και της φυγής από την πατρίδα. Πρόκειται για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και ανάμεσα στους ανθρώπους που άφησαν τη χώρα τους για ένα καλύτερο μέλλον, βρίσκεται και ο Μίρτο Ουζούνι.

Ένα παιδί που έφυγε από την Αλβανία σε νεαρή ηλικία και βρέθηκε στη Ζάκυνθο της Ελλάδας για να κυνηγήσει μία πιο ελπιδοφόρα ζωή, μακριά από προβλήματα και φτώχεια. Έμεινε για αρκετά χρόνια στη χώρα μας, κάνοντας διάφορες δουλειές ώστε να φέρνει χρήματα στο σπίτι του και στην οικογένειά του.

Παράλληλα, η «φλόγα» για να παίξει ποδόσφαιρο ποτέ δεν έσβησε μέσα του. Με μεγάλο του πρότυπο τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο νεαρός επιθετικός δούλεψε στην ακαδημία της Δόξας Πηγαδακίων, δοκιμάστηκε στον Ολυμπιακό αλλά είδε την απουσία των απαραίτητων εγγράφων να του στέκεται εμπόδιο στο να παραμείνει στον σύλλογο.

Στα 17 του πήρε τον δρόμο της επιστροφής στην Αλβανία για να συνεχίσει στην Μπεράτ και από εκεί στην Απολόνια πριν πάει το καλοκαίρι του 2017 (σε ηλικία 22 ετών) στη Λάτσι. Εκεί έκανε και τη διαφορά με αποτέλεσμα μέσα σε μία σεζόν να βρεθεί στη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ έναντι 350 χιλιάδων ευρώ.

Η ανοδική πορεία της καριέρας του είχε ξεκινήσει και πλέον κοιτούσε μόνο προς την κορυφή. Μέσα σε μία διετία, η τιμή του εκτοξεύθηκε καθώς είχε πετύχει 20 γκολ και 16 ασίστ σε 69 παιχνίδια με τον κροατικό σύλλογο. Το αποτέλεσμα ήταν μία ακόμα δαπανηρή μεταγραφή, αυτή τη φορά με τελικό προορισμό τη Φερεντσβάρος έναντι 1,8 εκατ. ευρώ (!).

Εκεί πραγματοποίησε και το μεγάλο του όνειρο. Να παίξει κόντρα στο μεγάλο του είδωλο, τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος τότε ήταν στη Γιουβέντους και είχαν κληρωθεί στον ίδιο όμιλο στο Champions League. Παρά την αλλαγή του επιπέδου, ο Ουζούνι δεν σταμάτησε να... πυροβολεί. Έφτασε τα 36 γκολ και τις 14 ασίστ στον ουγγρικό σύλλογο και η Γρανάδα έβγαλε από τα ταμεία της συνολικά τέσσερα εκατ. ευρώ τον περασμένο Γενάρη.

Παρόλο που το πρώτο εξάμηνο δεν κύλησε καλά, η φετινή σεζόν είναι από άλλον... πλανήτη. Ο Αλβανός εξτρέμ είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ισπανικής ομάδας αυτή τη στιγμή και ετοιμάζεται να την επαναφέρει στα μεγάλα σαλόνια. Συνολικά μετράει 11 γκολ και δύο ασίτ σε 19 παιχνίδια στο πρωτάθλημα όντως ο πρώτος σκόρερ της κατηγορίας αυτή τη στιγμή.

Το Gazzetta τον εντόπισε και ο ίδιος άνοιξε την καρδιά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών μοιράζοντας τα όσα έζησε στην παιδική και εφηβική του ηλικία.

image

«Χρειάστηκε να κάνουμε δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα»

- Πάμε να τα πιάσουμε από την αρχή. Πες μου για την παιδική σου ηλικία. Που γεννήθηκες αρχικά και γιατί έφυγες από εκεί;

«Γεννήθηκα στην Αλβανία και φύγαμε για ένα καλύτερο μέλλον καθώς τα πράγματα στη χώρα μου ήταν πολύ δύσκολα τότε για την οικογένειά μου και έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα».

- Πότε ήρθες στην Ελλάδα και πώς;

«Ήρθαμε στην Ελλάδα για μία καλύτερη ζωή και για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Ήμουν μικρός σε ηλικία τότε αλλά θυμάμαι πως το κάναμε για να ζήσουμε καλύτερα και μακριά από τη φτώχεια».

- Τι θυμάσαι από τις πρώτες σου μέρες στη Ζάκυνθο;

«Όταν φτάσαμε στη Ζάκυνθο, μόλις τη δεύτερη μέρα ξεκίνησα τις προπονήσεις σε ποδοσφαιρική ομάδα γιατί το ήθελα πολύ και ήδη έπαιζα στην Αλβανία. Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος μου προπονητής και στη Ζάκυνθο με ανέλαβε ο κ. Γκούσκος. Ήταν από τα πρώτα πράγματα που έψαξα μόλις φτάσαμε στην Ελλάδα. Ήταν ένα από τα όνειρα που είχα και ήθελα να εκπληρώσω καθώς η οικογένεια μου με πίστευε πολύ».

- Πως τα βγάζατε πέρα;

«Όσο ήμουν στην Ελλάδα δούλεψα σε αρκετές δουλειές και είχα πολλές δυσκολίες σε όλους τους τομείς. Επειδή ήμασταν από την Αλβανία χρειάστηκε να κάνουμε και δύο δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα. Ήταν αρκετά δύσκολα τα πράγματα με τα χρήματα και τους τρόπους διαβίωσης».

hwang

image

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαμε ήταν στα χρήματα»

- Το ποδόσφαιρο ήταν ένας τρόπος να ξεφεύγεις από τα προβλήματα;

«Και βέβαια».

- Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχατε ως οικογένεια;

«Φυσικά τα χρήματα. Ήμασταν μεγάλη οικογένεια και δυστυχώς δεν είχαμε τα χρήματα που έπρεπε. Όπως είπα κάναμε δύο δουλειές και οτιδήποτε για να τα βγάλουμε πέρα. Αλλά αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα».

- Έμεινες μέχρι τα 17 σου. Τι θυμάσαι πιο έντονα από την Ελλάδα;

«Είμαι πολύ περήφανος για όσα κατάφερα στην Ελλάδα και θέλω να ευχαριστήσω ξεχωριστά τον κ. Γκούσκο που ήταν σαν δεύτερος πατέρας μου! Ήταν η δεύτερη οικογένειά μου και με βοήθησε πολύ στο εξελιχθώ και να ξεφεύγω από τα προβλήματα».

- Παρότι πέρασες αρκετές δυσκολίες, το όνειρο να γίνεις ποδοσφαιριστής παρέμενε ζωντανό;

«Πάντα πίστευα στον εαυτό μου και ήξερα ότι μπορώ να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Δούλεψα πολύ σκληρά και δικαιώθηκα».

- Είχες δοκιμαστεί ποτέ στις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας;

«Ήμουν στον Ολυμπιακό για τρεις μήνες, είχα δοκιμαστεί και τους άρεσα. Ήταν ο κ. Αμανατίδης τότε αλλά είχα κάποια προβλήματα με τα χαρτιά παραμονής μου στην Ελλάδα. Δεν είχα την πράσινη κάρτα ή διαβατήριο και έτσι δεν υπέγραψα ποτέ στον Ολυμπιακό».

hwang

image

«Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ο λόγος που ήθελα να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής»

- Ποιον ποδοσφαιριστή είχες πρότυπο σου και γιατί;

«Το πρότυπό μου είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο τρόπος που δουλεύει, το πως αγωνίζεται, οι τίτλοι που έχει κατακτήσει όλα. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που με εμπνέει πολύ».

- Πώς ένιωσες όταν έπαιξες κόντρα στον Κριστιάνο Ρονάλντο με τη Φερεντσβάρος;

«Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα να παίξω κόντρα στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή γιατί δεν έπαιξα απλά απέναντι στο είδωλό μου αλλά στον λόγο που ήθελα να ακολουθήσω επαγγελματικά το ποδόσφαιρο».

- Τι σου είπε όταν σε είδε να πανηγυρίζεις σαν εκείνον και σου έδωσε τη φανέλα;

«Μου χαμογέλασε, μου είπε κάτι για τον πανηγυρισμό και μου είπε να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και να πιστεύω στον εαυτό μου».

- Σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή όσα είχες περάσει;

«Ποτέ δεν ξεχνάω από πού έχω έρθει αλλά προτιμώ αν κοιτάω μόνο μπροστά».

image

«Ήμουν κοντά στο να υπογράψω στον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι»

- Στην Ισπανία πώς είναι τα πράγματα;

«Είναι πολύ καλά, έχει εξαιρετικό καιρό και το πιο σημαντικό είναι πως η Ισπανία έχει πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Είμαι έτοιμος να κάνω τη διαφορά και θέλω να τα καταφέρω να ξεχωρίσω».

- Έχεις ξεκινήσει εξαιρετικά τη σεζόν. Ποιο είναι το μυστικό σου;

«Δεν σταματάω να ονειρεύομαι. Αυτό είναι το μυστικό. Έχω μάθει πώς όλα μπορούν να γίνουν στη ζωή και έτσι συνεχίζω και εγω με σκληρή δουλειά και πίστη στον εαυτό μου».

- Είχες ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα και από ποια;

«Ήμουν κοντά στο να υπογράψω στον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι αλλά τελευταία στιγμή χάλασε η μεταγραφή και ακόμα δεν ξέρω γιατί. Όμως ήμουν κοντά».

- Θα ήθελες να αγωνιστείς κάποια στιγμή στην Ελλάδα και αν υπάρχει κάποιος σύλλογος που υποστηρίζεις;

«Μου αρέσει πολύ ο Ολυμπιακός γιατί ήμουν εκεί για τρεις μήνες στα δοκιμαστικά, έχω δει το προπονητικό κέντρο, την οργάνωση, τον κόσμο του στο γήπεδο. Μου αρέσουν πολύ όλα αυτά και δεν ξέρω, ίσως μία μέρα αγωνιστώ στην Ελλάδα».

- Ένα μήνυμα που θες να δώσεις σε κάθε παιδί που έχει αναγκαστεί να φύγει από την πατρίδα του;

«Αυτό που έχω να πω για κάθε παιδί είναι να ονειρεύεται πάντα. Να έχει πίστη στις δυνατότητες του και να ξέρει ότι όλα μπορούν να γίνουν μέσα από σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ από πού έχω έρθει αλλά κοιτάω μόνο πιο ψηλά να πάω».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Από το επίσημο Instagram του παίκτη, Από τα social media της Γρανάδα, Από τα social media της Φερεντσβάρος