Λίλαρντ: Θα μάθετε επιτέλους τι ώρα είναι; (vid)

Λίλαρντ: Θα μάθετε επιτέλους τι ώρα είναι; (vid)

Νίκος Καρφής
sponsored by

Ποιος θα περίμενε πως οι Μπλέιζερς θα ήταν από τις λίγες ομάδες χωρίς ήττα στο ξεκίνημα του ΝΒΑ και με ρεκόρ 4-0; Ελάχιστοι, μην λέμε ψέματα. Όμως υπάρχει ένας κύριος που το πίστευε γιατί δεν έχει αφήσει ποτέ αυτή την ομάδα μόνη της από τότε που φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της. Ο Ντέιμιαν Λίλαρντ είναι σε... άγρια κατάσταση τη φετινή σεζόν, επιστρέφοντας μετά την... κουτσουρεμένη περσινή αγωνιστική περίοδο που έπαιξε σε μόλις 29 ματς.

bwin sponsred

Απίθανα νούμερα που παραπέμπουν σε MVP και ήδη μια τριποντάρα κόντρα στους Λέικερς, η οποία έδειξε για ποιο λόγο είναι ο κορυφαίος clutch player στο ΝΒΑ τα τελευταία χρόνια. Το Gazzetta... υποκλίνεται στον παιχταρά από το Πόρτλαντ που θες πάντα να έχεις από την πλευρά σου όταν η μπάλα... καίει και όλοι γύρω του φοβούνται. Στον άνθρωπο που πάει κόντρα στο ρεύμα σε μια εποχή που οι παίκτες αλλάζουν τις ομάδες σαν τα πουκάμισα για να κατακτήσουν το πολυπόθητο δαχτυλίδι.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ξεκίνησε με νούμερα MVP

Η... εκκίνηση του Λίλαρντ στη σεζόν είναι εξωπραγματική. Ο Dame οδηγεί τους Μπλέιζερς εκ του ασφαλούς στο αήττητο ρεκόρ και τους έχει εξασφαλίσει 4 νίκες μέχρι τώρα, αφήνοντας παράλληλα και άλλους παίκτες του ρόστερ να λάμψουν όπως ο Σάιμονς και ο Γκραντ. Ο Dame άκουσε πολλά για την πέρσινή σεζόν και αρκετός κόσμος αναρωτήθηκε πως θα παρουσιαστεί φέτος. Την απάντηση οι δυσπιστοι την πήραν στο γήπεδο, εκεί όπου ο Λίλαρντ παίζει από τα κορυφαία μπάσκετ της καριέρας του όντας καυτός. Μέχρι τώρα μετρά 33.3 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 5.3 ασίστ και 32.95 στην αξιολόγηση. Πέμπτος σκόρερ στη λίγκα φέτος και όγδοος στην αξιολόγηση.

Ήταν ήρεμος κόντρα στο Σακραμέντο με 20 πόντους, όμως στη συνέχεια πάτησε το γκάζι και πέτυχε 41 με Λέικερς και Σανς. Και κράτησε και μια 31άρα απέναντι στο Ντένβερ. Οι τρεις ομάδες που... καθάρισε έχουν υψηλές βλέψεις για φέτος και δεν θα είναι σάκος του μποξ. Φυσικά στο ματς που έγινε περισσότερος ντόρος είναι κόντρα στους Λέικερς, αφού ευστόχησε στην clutch τριποντάρα που έβαλε μπροστά την ομάδα του στα τελέυταία δευτερόλεπτα και μετά φυσικά έκανε την κίνηση του για να μας δείξει τι ώρα είναι. Δηλαδή να μας δείξει πως είναι Dame Time.

Eμπνέει σιγουριά και τραβά τους συμπαίκτες του προς τον...αφρό. Με αυτόν στο παρκέ είναι όλοι καλύτεροι. Το Πόρτλαντ δείχνει ικανό να μπει στα playoffs φέτος σε μια περίεργη σεζόν πολλών αλλαγών. Στη δύσκολη Δύση, οι Μπλέιζερς είναι πολύ τυχεροί που συνεχίζουν να έχουν στο ρόστερ τους έναν από τους κορυφαίους closers στη λίγκα. Έναν σκόρερ που ξέρει τον τρόπο για να χαρίσει το ροζ φύλλο αγώνα στην ομάδα του σε καταστάσεις που ξεχωρίζουν οι άντρες από τα... παιδιά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

O κορυφαίος clutch παίκτης του ΝΒΑ

Αν γίνει ποτέ ένα γκάλοπ και ρωτηθούν κάποιοι άνθρωποι που παρακολουθούν με τρέλα το ΝΒΑ για το ποιος παίκτης θα ήθελαν να πάρουν το κρίσιμο σουτ αν η ζωή τους κρεμόταν από μια κλωστή, τότε η απάντηση των περισσότερων θα ήταν Λίλαρντ. Και δεν είναι υπερβολικό αυτό, αφού αν ανατρέξουμε στα μεγάλα σουτ που έχει πετύχει στην καριέρα του θα χρειαστούμε ένα μεγάλο video για να τα χωρέσουμε όλα μέσα.

Έχει... κρύο αίμα, δεν καταλαβαίνει τίποτα, δεν τον νοιάζει ο αντίπαλος, η έδρα, η σπουδαιότητα του ματς. Δεν τον νοιάζει αν έχει 40 πόντους ή 0. Θέλει τη μπάλα στα χέρια του όταν αυτή ζυγίζει τόνους. Γουστάρει να παίρνει την ευθύνη και κάνει τους αντιπάλους να τρέμουν κάθε φορά που την παίρνει στα χέρια και έχει την ευκαιρία να κρίνει το ματς. Γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις το ματς κρίνεται υπέρ του Πόρτλαντ εξαιτίας του clutch σουτ που βάζει. Το κανει να μοιάζει τόσο εύκολο στα κρίσιμα, σαν να μην νιώθει πίεση, σαν να μην καταλαβαίνει. Σαν να λέει «δώστε μου τη μπάλα και εγώ ξέρω τι θα την κάνω». Και ο αθεόφοβος πάντα ξέρει πως θα... τρελάνει τον κόσμο και τους συμπαίκτες του. Είναι one of a kind, γεννήθηκε για αυτά τα μεγάλα σουτ.

Στο Gazzetta όταν ζητήθηκε από τον κόσμο να ψηφίσει τον κορυφαίο clutch παίκτη της λίγκας, του έδωσε την πρωτιά με ποσοστό 49%. Δηλαδή περίπου 1/2 άτομα επέλεξαν τον.. δολοφόνο του Πόρτλαντ. Όταν το ματς βρίσκεται στην... κόψη του ξυραφιού, ξέρεις ποιος είναι ο άνθρωπος σου, ξέρεις τι ώρα είναι. Dame Time και πάντα δείχνει το... ρολόι στο χέρι του σαν να λέει «μην αγχώνεστε, αυτή είναι η ώρα μου και σας... τελείωσα».

Από τους πιο υποτιμημένους σταρ της λίγκας εξαιτίας του γεγονότος πως επέλεξε να μείνει μια ζωή στο Πόρτλαντ και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, εκεί δεν θα πάρει ποτέ πρωτάθλημα. H καριέρα του στο ΝΒΑ είναι γεμάτη μεγάλες στιγμές, τεράστια σουτ και τριποντάρες που δίνουν προκρίσεις στον επόμενο γύρο των playoffs. Από το Game 6 των playoffs του 2014 κόντρα στους Ρόκετς που έκανε το σκορ 4-2 και έδωσε πρόκριση στους Μπλέιζερς, τη στιγμή που οι Ρόκετς ετοιμαζόντουσαν να οδηγήσουν τη σειρά σε 7ο ματς, μέχρι την τριποντάρα νίκης από το σπίτι του στα playoffs του 2019 κόντρα στους Θάντερ που έστειλε την Οκλαχόμα σπίτι της.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Αν θέλετε να μάθετε τον αληθινό ορισμό του clutch, δεν χρειάζονται πολλά. Μόνο το επίθετο του κυρίου που φοράει το Νο.0 του Πόρτλαντ.

image

Πίστος στρατιώτης που δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο

Στο ΝΒΑ και γενικότερα στο μπάσκετ πολλές φορές χαρακτηρίζεσαι και σε τοποθετούν ανάμεσα στους κορυφαίους ever ανάλογα και με τα πρωταθλήματα που έχεις πάρει. Και αυτό ορισμένες φορές είναι άδικο γιατί μπορεί να μην έχεις επιλέξει τον εύκολο δρόμο για το πρωτάθλημα όπως άλλοι, πηγαίνοντας σε superteam μαζί με άλλους παικταράδες για να πάρουν ένα πρωτάθλημα. Υπάρχουν και άλλοι, τελευταίοι των ρομαντικών, τελευταίοι των Μοϊκανών που μένουν πιστοί στον σύλλογο που τους εμπιστεύτηκε από την πρώτη μέρα. Είναι αφοσιωμένοι από την αρχή της καριέρας τους, απλά αυτοί οι κύριοι είναι ελάχιστοι. Λίλαρντ, Αντετοκούνμπο, Κάρι, Μπιλ, Eμπίντ και τέλος.

Στην εποχή που ζούμε ελάχιστοι μένουν πίσω για να κρατούν τις... Θερμοπύλες όταν όλοι οι άλλοι τις εγκαταλείπουν. Ο Λίλαρντ είναι ένας από αυτούς. Ένας από τους παίκτες που... χαλάνε την πιάτσα. Ένας τύπος που πάει κόντρα στο ρεύμα. Στο ρεύμα που θέλει τους stars πάνε εκεί όπου θα τους επιτρέψει να πάρουν πρωτάθλημα ή να το διεκδικήσουν (Ντουράντ, ΛεΜπρόν, Ντέιβις, Χάρντεν).

Ο Λίλαρντ το έχει ξεκαθαρίσει πολλές φορές: «Εγώ δεν θα το έκανα ποτέ αυτό. Δεν θα πήγαινα στην ομάδα κανενός. Ποτέ σε superteam. Ας μην πάρω ποτέ πρωτάθλημα, αν δεν μπορώ να χτίσω τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο εδώ που είμαι».

Τη σεζόν 2015-16, όταν οι υπόλοιποι «σωματοφύλακες» της ομάδας (Όλντριτζ, Μπατούμ, Μάθιους, Λόπεζ) πήδηξαν από τη... βάρκα για να πάνε σε άλλες πολιτείες, ο Λίλαρντ έμεινε εκεί να κρατά όρθια τη σημαία του Πόρτλαντ.

klk

Πάντα εκεί να παλεύει κόντρα σε Θεούς και Δαίμονες, απέναντι στους άχαστους Γουόριορς στα playoffs, κόντρα σε απίθανες Big-Three. Μένει και ας ξέρει πως θα είναι θαύμα να πάει μέχρι το τέλος. Μένει και ας έχει λάβει ελάχιστη στήριξη με παίκτες από τη διοίκηση του Πόρτλαντ, παρόλο που έχει δώσει και την ψυχή του στο παρκέ για την ομάδα αυτή.

Υπάρχει μια διαφορά όμως του Λίλαρντ με τους Αντετοκούνμπο, Κάρι, Μπιλ και Εμπίντ. Ο Dame δεν είχε ποτέ 2 σημαντικούς all star δίπλα δίπλα του ή έστω έναν superstar. Aπό το 2015 και μετά δεν είχε μαζί του ούτε καν All Star και φυσικά παίκτη που να βρέθηκε στις All NBA Teams, αν εξαιρέσει κανείς τον Καρμέλο σε προχωρημένη ηλικία. Τον μοναδικό All Star παίκτη που είχε στην καριέρα του ήταν ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ που αγωνίστηκε στα All Star Game του 2013 και 2014. Φυσικά αυτές ήταν και οι 2 πρώτες χρονιές του Dame στη λίγκα και δεν ήταν εύκολο να διεκδικήσει πρωτάθλημα, ένα παιδί που είχε μόλις 2 χρόνια στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Ποτέ δεν του δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσει τίτλο, αφού όσο καλοί παίκτες και να ήταν ο ΜακΚόλουμ, δεν ήταν All Star και φυσικά ούτε Superstar. Ο σπουδαίος Κάρι έχει στο Γκόλντεν Στέιτ τους Τόμπσον και Γκριν, ενώ παλιότερα είχε Ντουράντ. Ο Εμπίντ έχει τον Χάρντεν που για χρόνια ήταν κορυφαίος σκόρερ στη λίγκα και All Star, ενώ για λίγο συνεργάστηκε με τον Μπάτλερ. Ο Αντετοκούνμπο έχει δίπλα του τον Κρις Μίντλετον που έχει παίξει σε αρκετά All Star Games και τον απίθανο αμυντικό, Τζρου Χόλιντεϊ. Eνώ και ο Μπιλ είχε κάποτε τον Γουέστμπρουκ έστω και την... μέτρια έκδοση του Russ. Ακόμα και έτσι με 22 πόντους μέσο όρο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

One of a kind

Ο Dame είναι μοναδικός στο είδος του, ξεχωριστός, αντισυμβατικός. Αρχικά βρίσκεται για χρόνια σε μια πόλη και σε μια ομάδα που δεν είναι και η πιο εμπορική στο ΝΒΑ. Ίσως αν πήγαινε κάπου αλλού να ήταν πιο λαμπερά και για τον ίδιο. Να έπαιρνε παραπάνω hype από αυτό που παίρνει τώρα στο Πόρτλαντ για τα νικητήρια σουτ και τις 30άρες του.

Χωρίς να είναι στο επίπεδο του Κάρι ή του Κρις Πολ στα point guard, έχει τον τρόπο να σε... τρελαίνει, να σε συναρπάζει, να σε βάζει στο γήπεδο που παίζει χωρίς να είσαι. Είναι από τους λίγους παίκτες στο ΝΒΑ που μπορεί να ηλεκτρίσει τόσο εύκολα το πλήθος, που μπορεί να τους πάρει μαζί του και να τους ταξιδέψει, δείχνοντας στο τέλος το... υποτιθέμενο ρολόι που φορά στο χέρι για να μην ξεχνάει κανείς πως είναι η ώρα του. Η ώρα που θα δώσει τη χαριστική βολή στον αντίπαλο.

Για όλα αυτά και για το γεγονός πως παραμένει πιστός και αφοσιωμένος σε μια ομάδα που λογικά ποτέ δεν θα του φέρει τη βοήθεια για να μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο είναι one of a kind. Μα πολύ περισσότερο είναι one of a kind γιατί δεν υπάρχει τέτοιος... φονιάς στο ΝΒΑ στην crunch time. Δεν υπάρχει άλλος παίκτης που να κάνει τόσο πολύ θράυση στα τελευταία λεπτά εντός ματς-θρίλερ. Δεν υπάρχει άλλος που τρέμουν τόσο πολύ οι αντίπαλοι στην τελευταία επίθεση.

Γιατί ο κύριος Dame ξέρει πολύ καλά τον τρόπο να σε... στέιλει στην εντατική. Εκεί που νόμιζες πως θα πάρεις το ματς, πάντα θα υπάρχει αυτός ο τρελός από την αντίπαλη πλευρά που θα έχει μια τελευταία... σφαίρα να ρίξει. Και ξέρεις πολύ καλά πως πολύ δύσκολα θα αστοχήσει. Μακάρι με έναν μαγικό τρόπο να πάρει κάποια στιγμή έστω και στα 40 του ένα πρωτάθλημα. Και μακάρι να το κάνει στο Πόρτλαντ γιατί θα είναι και το πιο μάγκικο της ιστορίας. Θα είναι λίγο άδικο να τελειώσει την καριέρα του και να έχει όσα πρωταθλήματα δείχνει η φανέλα του. Δηλαδή 0.

Προς τους απανταχού λάτρεις του ΝΒΑ. Μην ξαναρωτήσετε τι ώρα είναι, γιατί ο Λίλαρντ θα παρεξηγηθεί!

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: NBA/Getty Images