IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece: Η Βουλιαγμένη υποδέχεται τους κορυφαίους σε μία γιορτή του τριάθλου

IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece: Η Βουλιαγμένη υποδέχεται τους κορυφαίους σε μία γιορτή του τριάθλου

Η ΕΥ ΖΗΝ Greece μαζί με το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συνδιοργανώνουν το φετινό IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece, καθώς και τον παιδικό αγώνα IRONKIDS Greece- Vouliagmeni και το Under Armour NIGHT RUN Vouliagmeni

Στον φετινό αγώνα αναμένεται να συμμετέχουν συνολικά περίπου 2.000 αθλητές από 65 χώρες και πάνω από 850 πόλεις από όλο τον κόσμο, ενώ οι διοργανωτές περιμένουν πάνω από 4.000 επισκέπτες στην διάρκεια της διοργάνωσης.

Μία διοργάνωση ιδιαίτερα απαιτητική με τους αθλητές να κολυμπούν στα νερά της Βάρκιζας, θα κάνουν πετάλι από την περιοχή ως την Ανάβυσσο, με θέα τον Σαρωνικό, ενώ θα τρέξουν ως την Βουλιαγμένη για να επιστρέψουν στην Βάρκιζα όπου θα γίνει και ο μεγάλος τερματισμός.

Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα αγωνιστικό τριήμερο γεμάτο δράση και happenings, με την περιοχή των νοτίων προαστίων να αναμένεται να γεμίσει από κόσμο που θα παρακολουθήσει από κοντά τους αγώνες.

image

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: «Το Ironman 70.3 Vouliagmeni είναι απόλυτα συμβατό με την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας»

Το φετινό Ironman 70.3 Vouliagmeni, Greece φιλοξενεί ο Δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Ενας Δήμος που τα τελευταία χρόνια δίνει βάρος στο αθλητικό κίνημα και συμμετέχει ενεργά σε διάφορα events.

Ο Δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αναφέρθηκε στην σημασία που έχει για την περιοχή η διεξαγωγή του συγκεκριμένου αγώνα τριάθλου, περιοχή στην οποία είχε φιλοξενηθεί το τρίαθλο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

- Ο Δήμος αναλαμβάνει να φιλοξενήσει έναν απαιτητικό αγώνα, ιδιαίτερα διαδεδομένο σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Τι στόχους έχετε θέσει ως Δήμος ώστε να είναι «θετικό το ταμείο» μετά το πέρας της διοργάνωσης;

«Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διοργάνωση και τη στήριξη σημαντικών δράσεων που σχετίζονται με τον αθλητισμό, τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της πόλης. Οι στόχοι μας λοιπόν είναι ξεκάθαροι και αφορούν την ελεγχόμενη ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό το περιβάλλον και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας ζωής των κατοίκων μας. Η πόλη μας έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον δημοφιλή City Resort παγκοσμίως και θεωρούμε πως ένα αγώνας όπως το Ironman 70,3 Vouliagmeni είναι απόλυτα συμβατός με την τουριστική ανάπτυξη υψηλού επιπέδου και την ταυτόχρονη προαγωγή του αθλητικού ιδεώδους. Άλλωστε να σας θυμίσω, ότι η Βουλιαγμένη ήταν η πόλη που φιλοξένησε και το Ολυμπιακό Τρίαθλο στους αγώνες του 2004.»

- Με δεδομένο ότι θα υπάρχουν αθλητές από διάφορες χώρες του κόσμου, αλλά και επισκέπτες ανάμεσα στους θεατές που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις ομορφιές της περιοχής, πέρα από το αγωνιστικό μέρος, τι δραστηριότητες θα υπάρχουν από την πλευρά σας;

«Αναμφισβήτητος πρωταγωνιστής του τριημέρου των εκδηλώσεων του Ironman είναι ο μεγάλος αγώνας της Κυριακής. Τις προηγούμενες δύο ημέρες θα διεξάγονται αγώνες μικρότερης εμβέλειας, όπως το Night Run την Παρασκευή και το Kids Run το Σάββατο, ενώ οι επισκέπτες που δεν θα συμμετάσχουν στους αγώνες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλες τις υψηλού επιπέδου παροχές που διαθέτει η πόλη μας, για την άθληση τους, τις θαλάσσιες δραστηριότητες και την αναψυχή τους.»

- Ποιες είναι οι ενέργειες που έχετε κάνει από την πλευρά σας, ώστε να υπάρχει και από την περιοχή μία έντονη παρουσία του κόσμου ώστε να στηρίξει την προσπάθεια των αθλητών;

«Η αναγγελία και η ενημέρωση του κοινού για τη διεξαγωγή του αγώνα έχει ξεκινήσει πριν από περίπου ένα χρόνο και τις επόμενες μέρες θα κορυφωθεί με ενημερωτικά δελτία του Δήμου, παρουσία στα ραδιοτηλεοπτικά, τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα. Μέσα από τη δική σας ιστοσελίδα θα ήθελα να απευθύνω πρόσκληση προς όλους να είναι κοντά μας την επόμενη Κυριακή, 23 Οκτωβρίου για να απολαύσουν από κοντά έναν αγώνα υψηλών επιδόσεων στον οποίο θα συμμετάσχουν υπερ-αθλητές από τη χώρα μας και από άλλες 70 χώρες»
.
- Ο αθλητικός τουρισμός είναι κάτι στο οποίο η χώρα προσπαθεί να επενδύσει τα τελευταία χρόνια. Πόσο σημαντικό είναι για τον Δήμο να έχει επιτυχία η διοργάνωση αυτή και αν ο απολογισμός είναι θετικός, να περιμένουμε μία πιο ενεργή συμμετοχή σε ανάλογες διοργανώσεις;

«Ήδη θεωρούμε την επιτυχία της διοργάνωσης δεδομένη καθώς οι εγγραφές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, και περισσότεροι από 2.000 αθλητές θα συμμετάσχουν σε έναν από τους ομορφότερους αγώνες παγκοσμίως που θα διεξαχθεί στη μοναδική ακτογραμμή της πόλης μας και της Αττικής. Ήδη ο Δήμος μας συμμετέχει ενεργά σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις μεγάλης εμβέλειας όπως το XTERRA Greece, το Run the Lake, ένα τριαθλητικό δρώμενο εκτός δρόμου, το Ladies Run, το διεθνές μίτινγκ στίβου «Δρόμεια», και πολλά ακόμα. Είμαστε πρόθυμοι να φιλοξενήσουμε και να συνδιοργανώσουμε κάθε σημαντική αθλητική, πολιτιστική και περιβαλλοντική δράση υψηλού επιπέδου που δίνει προστιθέμενη αξία στην πόλη μας και στην καθημερινότητα των κατοίκων».

image

Μπιτάδος: «Πρέπει να στηρίζουμε διοργανώσεις της χώρας μας όπως το IRONMAN»

Από πλευράς ανδρών, τα βλέμματα θα στραφούν κυρίως στους Ελληνες και τον Παναγιώτη Μπιτάδο.

Ο 19χρονος αθλητής είναι από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για διάκριση στο μέλλον στο τρίαθλο και θα αποτελεί μία από τις ατραξιόν για τους θεατές που θα παρακολουθήσουν από κοντά την διοργάνωση.

- Το IRONMAN είναι ένας ιδιαίτερα απαιτητικός αγώνας με μεγάλη δημοφιλία στο εξωτερικό. Πόσο σημαντικό είναι για έναν Έλληνα αθλητή να λαμβάνει μέρος σε αυτόν και ειδικά στην χώρα του;

«Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό που γίνεται αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός στη χώρα μας και συμμετέχουν πολλοί ξένοι και Έλληνες αθλητές. Για μένα είναι η πρώτη φορά που θα πάρω μέρος σε half Ironman στη χώρα μου. Το εκτιμώ ιδιαίτερα και είμαι πολύ χαρούμενος. Το περιμένω με ανυπομονησία.»

- Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, είναι και μία εμπειρία ζωής για όποιον συμμετέχει. Τι είναι αυτό που σε παρακινεί περισσότερο στο να συμμετάσχεις σε έναν τέτοιο αγώνα;

«Αυτό που με παρακινεί να πάρω μέρος σε αυτό τον αγώνα είναι ότι πρέπει να στηρίζουμε διοργανώσεις που γίνονται στη χώρα μας».

- Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το φετινό IRONMAN;

«Αυτός ο αγώνας είναι ένα τεστ για εμένα. Αν και αυτή την χρονιά έχω αγωνιστεί και σε άλλους τέτοιους αγώνες στο εξωτερικό, κάθε αγώνας έχει την δική του εμπειρία και σε προκαλεί να σκεφτείς διαφορετικά την διαχείριση του».

- Πόσο σημαντικό είναι για το άθλημα να υπάρχει πλέον και αγώνας για παιδιά (IRONKIDS) όσον αφορά την περαιτέρω διάδοσή του;

«Φυσικά και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά γιατί γίνεται περισσότερο γνωστό το άθλημα μας αλλά είναι επίσης σημαντικό γιατί τα παιδιά γνωρίζουν τον χώρο του τριάθλου και γενικότερα τον αθλητισμό».

- Η προσωπική σου πορεία στο άθλημα είχε ιδιαίτερες δυσκολίες. Θέλεις να μοιραστείς κάτι με τα νέα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να συνδυάσουν τον αθλητισμό με την καθημερινότητά τους;

«Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν ότι κατάγομαι από το νησί της Λέσβου που δεν έχει κολυμβητήριο από το 2012 και αναγκαζόμουν να κάνω προπόνηση χειμώνα - καλοκαίρι στη θάλασσα. Ήμουν ο μόνος σε αυτή την ηλικία στο νησί που έκανα αυτό το άθλημα και ο προπονητής μου ήταν μακριά. Παράλληλα με το σχολείο έπρεπε να συνδυάσω την προπόνηση μου. Πιστεύω πως ένας καλός προγραμματισμός βοηθά να τα προλαβαίνεις όλα».

image

Θανάσης Παπαδημητρίου: «Να έρθει ο κόσμος να ζήσει την γιορτή του IRONMAN 70.3 Vouliagmeni»

Ο Θανάσης Παπαδημητρίου, CEO της EY ZHN Greece, είναι ο άνθρωπος που επιχείρησε και έφερε εις πέραν το εγχείρημα να φέρει το IRONMAN στην Ελλάδα.

Αφού έδωσε τα… διαπιστευτήριά του, φιλοξενώντας μία άρτια διοργάνωση στο Costa Navarino, φέτος φέρνει στην Βουλιαγμένη τον θεσμό και φιλοδοξεί να τον κρατήσει για χρόνια, αρκεί να ξεπεραστούν και τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια υπάρχουν. Το τριαθλικό κίνημα έχει ανέβει αισθητά μετά την διεξαγωγή του πρώτου IRONMAN στην Ελλάδα κι αυτό είναι το πρώτο από τα αρκετά, στοιχήματα που θέλει να κερδίσει.

- Τι ήταν αυτό που σας έκανε να επιχειρήσετε πριν μερικά χρόνια να φέρετε την διοργάνωση στην Ελλάδα;

«Η ΕΥ ΖΗΝ Greece, ήδη από το 1991 που ιδρύθηκε, πρωτοστατούσε στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας με την εισαγωγή ή δημιουργία καινοτόμων δραστηριοτήτων. Από το paintball και διάφορα adventure events (Cutty Sark Crossing, Marlboro Adventure Team, Panafon Panathlon, κλπ) μέχρι ιδιαίτερα προγράμματα corporate team building, outdoor management training, high-end experiences. Το 2017, ακόμα μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που βίωνε η χώρα μας και μεγάλο αντίκτυπο που είχε και στον τομέα του τουρισμού, αποφασίσαμε να επενδύσουμε στον αθλητικό τουρισμό με έναν τρόπο που θα μας έδινε σημαντικό προβάδισμα έναντι οτιδήποτε άλλου σχετικού. Αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τη διοργάνωση στην Ελλάδα μεγάλων και γνωστών αγώνων του εξωτερικού που ήδη είχαν σημαντικό κοινό. Το IRONMAN® ήταν η πρώτη μας τέτοια προσπάθεια. Αν μη τι άλλο, με τη συμμετοχή 1.500 αθλητών και 3.800-4.000 επισκεπτών από 66 χώρες σε μη τουριστική περίοδο, η προσπάθεια αυτή αποδείχθηκε περίτρανα ότι άξιζε! »

- Ποια εμπόδια είχε το εγχείρημα, δεδομένου πως το τρίαθλο δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όσο τα τελευταία χρόνια;

«Κάθε αρχή είναι δύσκολη και οι δυσκολίες ξεκίνησαν από την αναζήτηση των υπευθύνων της IRONMAN® και συνεχίστηκαν, σε όλα τα μέτωπα και σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Μάθαμε ότι υπήρχαν τουλάχιστον 5 προσπάθειες στο παρελθόν με Έλληνες επιχειρηματίες που ήθελαν να φέρουν το IRONMAN στην Ελλάδα. Όλες σταματούσαν με τη συζήτηση για το κόστος δικαιωμάτων κι έτσι υπήρχε μεγάλη δυσπιστία των Αμερικανών με το εγχείρημα στην Ελλάδα. Το ξεπεράσαμε. Μετά έπρεπε να βρεθεί ο τόπος που θα το φιλοξενήσει και η υποστήριξη της Πολιτείας. Η Costa Navarino ήταν ο πιο σημαντικός αρωγός σε αυτό και καθοριστικός παράγων για την εισαγωγή του IRONMAN στην Ελλάδα. Στη συνέχεια τα εμπόδια είχαν να κάνουν με την Πολιτεία και τη γραφειοκρατία προκειμένου αφενός να εξασφαλίσουμε μέρος των απαραίτητων πόρων, αφετέρου να συντονίσουμε όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές και να λάβουμε τις άδειες. Όλα ξεπεράστηκαν χαμηλώνοντας τον πήχη προσμονών μας από την Πολιτεία, βλέποντας την απίστευτη συμμετοχή και σχόλια από Έλληνες και ξένους συμμετέχοντες, είτε ήταν τριαθλητές είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, όσοι ήξεραν, έβλεπαν ότι το όνειρο να διοργανωθεί IRONMAN® στην Ελλάδα ήταν πλέον πραγματοποιήσιμο. Αυτό ήταν και η σημαντικότερη κινητήριος δύναμη για εμάς».

- Γιατί θεωρείται πως οι διοργανωτές εξακολουθούν και στηρίζουν την Ελλάδα ως τόπο διεξαγωγής ενός εκ των αγώνων IRONMAN κάθε χρόνο;

«Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: διοργανωτές είναι η EY ZHN Greece σαν δικαιοπάροχος και όχι η IRONMAN. H IRONMAN έχει ήδη ζητήσει την επέκταση του συμβολαίου μας για άλλα 4 χρόνια, απολαμβάνοντας μία εξαιρετική και φερέγγυα συνεργασία καθώς και άψογη διοργάνωση από μέρους μας. Φέτος, και ελπίζουμε και για τα επόμενα χρόνια, συν-διοργανωτής είναι ο Δήμος Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης ο οποίος έχει πιστέψει στο IRONMAN και είναι δίπλα μας σε ότι χρειάζεται. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το IRONMAN® είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές, πιο χαρούμενες, μεγάλες, διεθνείς, αισιόδοξες, εμπνευσμένες αθλητικές διοργανώσεις-γιορτές που μπορεί να γίνονται στη χώρα μας. Επίσης είναι πολύ επωφελές, οικονομικά, επικοινωνιακά, κοινωνικά, για την περιοχή που το φιλοξενεί. Όμως, το IRONMAN® έχει σημαντικό κόστος διοργάνωσης, μεγάλη έκθεση σε αστάθμητους παράγοντες, αντιμετωπίζει δυσκολίες στον συντονισμό των εμπλεκομένων Αρχών, και, ακόμη, πολύ χαμηλή αναγνώριση της σημασίας του από την Πολιτεία. Αυτά μας φέρνουν συχνά μπροστά σε διλήμματα και αξιολόγηση του έργου μας προκειμένου το IRONMAN να μπορέσει να αποτελέσει, εκτός από ένα μοναδικό event και μία εμπορικά αξιόλογη προσπάθεια».


- Ποιο είναι το μήνυμά σας για τον κόσμο σχετικά με την διοργάνωση και σε σχέση με πέρυσι ποιες είναι οι καινοτομίες του φετινού αγώνα;

«Η ερασιτεχνική τριαθλητική κοινότητα, προ της έλευσης του IRONMAN® στην Ελλάδα, αριθμούσε λιγότερα από 250-300 ενεργά άτομα. Στον αγώνα της 23 Οκτ. 2022 έχουν δηλώσει >950 Έλληνες και Ελληνίδες! Θα φθάσουν ίσως τους 1.000. Τα τελευταία 3-4 χρόνια, και με τη συμβολή του IRONMAN®, έχει αυξηθεί όσο ποτέ άλλοτε η ενασχόληση τόσο με το τρίαθλο όσο και ξεχωριστά με τα αθλήματα που το αποτελούν. Το τρίαθλο είναι ένα πολύ ολοκληρωμένο αλλά δύσκολο άθλημα. Το IRONMAN®, με τις αποστάσεις που το χαρακτηρίζουν είναι άθλος. Όλοι όσοι θα σταθούν στη γραμμή εκκίνησης είναι νικητές της ζωής, άνθρωποι που βάζουν δύσκολους στόχους, τους κυνηγούν και τους πετυχαίνουν. Άνθρωποι-παράδειγμα που αξίζει να τους ακολουθούμε και να στηρίζουμε.

Οι αξίες του IRONMAN® και το motto του: “Anything is possible”, είναι στάση ζωής που θα μας κάνει να βελτιωνόμαστε και να προοδεύουμε αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια σαν προκλήσεις και όχι σαν προβλήματα. Απαντώντας στο ερώτημά σας, προτρέπω τον καθένα να βρεθεί κοντά μας, στη Βουλιαγμένη και τη Βάρκιζα, στις 21-23 Οκτ. 2022 και είτε σαν συμμετέχοντας είτε σαν θεατής-συνοδός να ζήσει τη γιορτή αυτή, να απολαύσει τη δύναμη των ~2.000 αθλητών και να κρατήσει για τον εαυτό του όσα θεωρεί σημαντικά.

Φέτος, εκτός από το IRONMAN®70.3®Vouliagmeni, διοργάνωση έχει εμπλουτισθεί με το Under Armour Night RUN®, αγώνα 5χλμ. με ώρα έναρξης 18.00 και το IRONkids Greece- Vouliagmeni®, για τα παιδιά μας 6-12 ετών με ώρα έναρξης 9.00. Παράλληλα, διάφοροι εκ των χορηγών και υποστηρικτών μας διοργανώνουν δράσεις για μικρούς και μεγάλους, προγράμματα και ομιλίες. Στο food court της παραλίας της Βάρκιζας θα βρείτε κάθε λογής «γρήγορο φαγητό» και σε συνδυασμό με τη μουσική μας, τους παρουσιαστές και το απίστευτο vibe υποσχόμαστε να χαρίσουμε, για άλλη μία φορά, τη μοναδική εμπειρία ενός IRONMAN®70.3RGreece»!

image

Αναστασία Τσουρουκτζή: «Πασαλειφτείτε με χρυσόσκονη και πάμε για εκκίνηση στο IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece»

Η Αναστασία Τσουρουκτζή είχε τερματίσει πέρυσι δεύτερη στον αγώνα των γυναικών. Η διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την αθλητική διατροφή, επιστρέφει ξανά στο IRONMAN 70.3 και αυτή θα είναι η 3η της συμμετοχή.

Στην απόσταση 70.3, στο προηγούμενο Ironman 70.3 Costa Navarino ήταν δεύτερη στην ηλικιακή της κατηγορία με χρόνο 4:58, κερδίζοντας έτσι και το δικαίωμα συμμετοχής στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα φέτος.

Η Τσουρουκτζή μίλησε για την σημασία που έχει για την ίδια η συμμετοχή στο IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece, αλλά και τους λόγους που αποφάσισε να κατέβει σε έναν τόσο απαιτητικό αγώνα.

- Γιατί επιλέγει ένας αθλητής να κάνει τρίαθλο και γιατί το IRONMAN;

«Το τρίαθλο είναι ένα ξεχωριστό άθλημα. Εναλλάσσονται οι προπονήσεις, τα τοπία, ο εξοπλισμός ακόμα και οι παρέες καμία φορά! Ανάλογα με τις ορέξεις σου και το προπονητικό σου πλάνο αλλάζεις το άθλημα που επικεντρώνεται, άρα δεν βαριέσαι την προπόνηση. Επίσης ο αγώνας εξελίσσεται στα 3 διαφορετικά επίπεδα όποτε έχει σασπένς μέχρι τέλους! Μικρή ήμουν καθαρόαιμη δρομέας έκανα 400 μέτρα στον στίβο. Υστερα αποφάσισα ότι χρειαζόμουν έναν αγώνα που να έχω χρόνο να σκεφτώ και να διορθώσω καταστάσεις. Ένας αγώνας IronMan μου δίνει τον χώρο και χρόνο που χρειάζομαι! Επίσης είναι μια δοκιμασία. Κάθε φορά που με την εύνοια της τύχης και το μεγαλείο της προσπάθειας σου βρίσκεσαι στην εκκίνηση ξέρεις ότι θα τελειώσεις λίγο διαφορετικός. Όσο η απόσταση μεγαλώνει, η ένταση μικραίνει και τη θέση της σε όλα τα επίπεδα την παίρνει η αντοχή (σωματική και ψυχική). Πόση αντοχή αλήθεια έχουμε; Για την απάντηση σ αυτή την ερώτηση, δηλώνω κάθε φορά έναν ακόμα αγώνα IronMan!»

Τσουκρουτζή

- Πόσο εύκολο είναι για κάποιον/α να προετοιμαστεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά για έναν τέτοιο αγώνα;

« Εύκολο δεν είναι ούτε σωματικά ούτε ψυχολογικά. Οι ώρες προπόνησης είναι πολλές, (12-20 την εβδομάδα), οι ώρες της καθημερινότητας λίγες, ειδικά για όσους από εμάς εργαζόμαστε και έχουμε επιπλέον υποχρεώσεις. Μετά από χρόνια στον αθλητισμό τώρα κατανοώ ότι η προπόνηση είναι σημαντική, αλλά πιο σημαντική είναι η μάχη απέναντι στον τραυματισμό. Η σωστή αποθεραπεία κάνει τον αθλητή πρωταθλητή. Ο ύπνος, το μασάζ, η ξεκούραση, τα συμπληρώματα διατροφής και καλό φαγητό παίζουν σημαντικό ρόλο. Η ψυχολογική προετοιμασία είναι ακόμα πιο δυσκολη. Το ταξίδι είναι μακρύ και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα σε καταλάβουν οι δικοί σου άνθρωποι. Και δεν πειράζει και καθόλου, γιατί είναι δικό σου το ταξίδι και όχι δικό τους.
Όταν βρίσκομαι με ανθρώπους που έχουν κάνει απόσταση Ironman είναι σα να τους ξέρω. Μοιραζόμαστε τα ίδια πάθη, το ίδιο όνειρο, τα ίδια ιδανικά.
Το μυαλό μπορεί να μπλοκάρει πιο εύκολα από το σώμα. Εκεί χρειάζεσαι το σωστό support crew. Νιώθω τυχερή και ευγνώμων που η ομάδα μου και ο προπονητής μου δε με έχουν αφήσει στιγμή μόνη μου. Το τρίαθλο κάθε άλλο παρά ατομικό άθλημα είναι!»

- Αν κάποιος σου έλεγε να επιλέξεις μεταξύ τρεξίματος, ποδηλάτου και κολύμβησης, ποιο θα προτιμούσες και γιατί;

« Είναι κάτι που το σκέφτομαι και το συζητάω πολύ συχνά! Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω είναι ανάλογα τη φάση της ζωής και την ψυχολογία μου. Όταν πέφτω στο νερό όλα γύρω μου σωπαίνουν, γαληνεύω και είμαι πραγματικά εκεί που θέλω να είμαι.
Το ποδήλατο μου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και είναι το μόνο για το οποίο θα βάλω το ξυπνητήρι στις 4:15 το πρωί και δε θα πεταχτώ λες και φεύγω για πενθήμερη! Το τρέξιμο από την άλλη το κάνω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και με χαρακτηρίζει. Εχει τον περισσότερο πόνο και από τα άλλα δύο μαζί βέβαια αλλά δεν μπορώ μακριά του. Το κάνω και στις διακοπές μου έτσι απλά για να πάει καλά η μέρα!
Θα πω λοιπόν: Κολύμπι, τρέξιμο, ποδήλατο»


- Επιγραμματικά, ποια είναι η διατροφή και το πρόγραμμα προετοιμασίας που πρέπει να ακολουθήσει ένας αθλητής για να συμμετάσχει σε έναν αγώνα επιπέδου όπως το IRONMAN;

«Ο μέσος άνθρωπος που σέβεται την υγεία και την ευρωστία του οφείλει να αφιερώνει 20' την ημέρα σε κάποια μορφή κίνησης. Όταν λοιπόν ζητάς από το σώμα να δουλεύει συστηματικά και να πιέζει τα όρια του με προπόνηση τουλάχιστον 120' την ημέρα πρέπει να το "φουλάρεις" με σεβασμό. Και επειδή κάθε άνθρωπος είναι πολύ ξεχωριστός θα πω ότι χρειάζονται αρκετά και καλής ποιότητας καύσιμα και υγρά για να βγει ο όγκος της προετοιμασίας. Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι τα αντιοξειδωτικά. Η υπέρογκη προπόνηση μεταφράζεται στο σώμα σε στρες και ανοίγει ελεύθερες ρίζες, οι οποίες θα πρέπει να εξουδετερωθούν για να μην δημιουργήσουν αρνητικά αποτελέσματα στον οργανισμό. Φρέσκα φρούτα λαχανικά και ώμοι καρποί έχουν φυσικά αντιοξειδωτικά. Κάθε ομάδα τροφίμων έχει κάτι να δώσει αλλά για τους φίλους μας τους χορτοφάγους υπάρχουν αντικαταστάσεις των ζωικών προϊόντων που τολμώ να πω ότι είναι ακόμα καλύτερες σε ποιότητα, από την προσωπική μου εμπειρία. Στη ferrari σου δε θα βάλεις κακής ποιότητας καύσιμα γιατί μπορεί μειωθεί η απόδοση και η διάρκεια ζωής της. Γιατί να το κάνεις αυτό?»

-Πως συνδυάζεται η επαγγελματική σου δραστηριότητα ως διατροφολόγος με την αθλητική;

«Πρώτη μου προτεραιότητα είναι η εργασία μου σα διατροφολόγος. Ο αθλητισμός στην Ελλάδα από μόνος του δε θα γινόταν να μου προσφέρει τα προς το ζην. Αλλά ακόμα και αν το έκανε, θα συνέχιζα να εργάζομαι γιατί περνάω καλά! Μου αρέσει το επάγγελμά μου!
Στο συνδυασμό της αθλητικής και της επαγγελματικής μου δραστηριότητας σε επίπεδο οργάνωσης, δεν υπάρχει κανένα μυστικό, τα πάντα είναι θέμα προγραμματισμού. Πολλές φορές μετράω και το λεπτό!! Η ρουτίνα μου κατά βάση είναι να ξυπνήσω νωρίς για να κάνω την πρώτη προπόνηση της ημέρας, ( συνήθως πισίνα), μετά πάω στο γραφείο και το απόγευμα κάνω και μια δεύτερη προπόνηση που είναι προπονητήριο ή τρέξιμο. Πολλές φορές στην προετοιμασία μου μπορεί να έκανα δύο προπονήσεις το πρωί π.χ από τις 5:00 μέχρι τις 10:00 για να ξεμπερδεύω. Η εργασία μου δεν με κουράζει με γεμίζει ψυχολογικά όποτε δεν αδειάζω ψυχολογικά μέσα στην ημέρα. Το βράδυ όμως νωρίς νωρίς στις 22:00 είναι η ώρα του ύπνου μου!
Σε ένα άλλο επίπεδο η αθλητική μου δραστηριότητα συμπληρώνεται σε γνώση και επιλογές από τη γνώση μου και την εμπειρία μου στο κομμάτι της διατροφής, οπότε αξιολογώ και αποφασίζω για να παίρνω το βέλτιστο αποτέλεσμα. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους αθλητές με επισκέπτονται για να οργανώσουμε μαζί το πρόγραμμα διατροφής τους. Γνωρίζω «εκ των έσω» τις επίδρασης της προπόνησης στο σώμα και έτσι το πρόγραμμα διατροφής που ορίζουμε είναι πρακτικό και ρεαλιστικό βάσει των αναγκών του καθενός».

- Ποια η συμβουλή σου στις γυναίκες που θα δοκιμάσουν το IRONMAN 70.3 Vouliagmeni, Greece?

«Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Κάθε γυναίκα είναι ακόμα πιο ξεχωριστή, γιατί καλείται να αναλάβει και να εναλλάσσει πολλούς διαφορετικούς ρόλους κάθε μέρα. Και τα καταφέρνουμε όλες! Ένας αγώνας τριάθλου δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη έχουμε πετύχει σα γυναίκες, να εναλλάσσουμε αποτελεσματικά τους ρόλους μας. Έτσι λοιπόν η πρώτη συμβουλή μου είναι οτι αφού επιτέλους η εναλλαγή αυτή γίνεται από επιλογή, ΠΡΕΠΕΙ να απολαύσει κάθε μια όλους τους ρόλους: κολυμβήτρια-ποδηλάτισσα-δρομέας και τελικά τριαθλήτρια.
Η απόσταση 70.3 και ειδικά στη Βουλιαγμένη είναι απαιτητική, και το ότι θα πονέσουμε δεν είναι μυστικό! Αλλά αυτό δίνει στον τερματισμό στο κόκκινο χαλί ακόμα μεγαλύτερη αξία, χαρά και ικανοποίηση! Πασαλειφτείτε με χρυσόσκονη, ευχηθείτε για καλές καιρικές συνθήκες και πάμε για εκκίνηση!»