Xoυάντσο Ερνανγκόμεθ: Και στον ρόλο του Στεφ Κάρι ο... Μπο Κρουζ (vid)

Xoυάντσο Ερνανγκόμεθ: Και στον ρόλο του Στεφ Κάρι ο... Μπο Κρουζ (vid)

Νίκος Καρφής

Άκουσε πολλά τους τελευταίους μήνες για το γεγονός πως έπαιξε στο «Hustle» και κατηγορήθηκε πως άφησε σε δεύτερη μοίρα το μπάσκετ. Αρκετός κόσμος τον χαρακτήρισε πλέον σαν ηθοποιό, όμως ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έκλεισε τα αυτιά του και απάντησε μέσα στο γήπεδο, κάνοντας πράματα και θάματα κόντρα στην Γαλλία στον τελικό με 27 πόντους και 7/9 τρίποντα.

Στην σημαντικότερη σκηνή για το άθλημα του και όχι στην... άλλη σκηνή, εκεί όπου διέπρεψε στην πρώτη του απόπειρα ως... Μπο Κρουζ. Ο Χουάντσο μπήκε μέσα στον τελικό αποφασισμένος για να πάρει το χρυσό μετάλλιο και αυτή τη φορά είπε να υποδυθεί τον ρόλο του Στεφ Κάρι. Γιατί σαν τον σταρ των Γουόριορς σούταρε στον τελικό. Τα έστελνε στο διχτάκι σαν να πίνει ένα ποτήρι νερό. Τόσο απλό το έκανε να φαίνεται.

Το Gazzetta γράφει για τον... ελεύθερο σκοπευτή της ρόχα που βγήκε μπροστά στην κρισιμότερη στιγμή του τουρνουά για να μεγαλώσει τον μύθο των Ισπανών.

image

Ο Μπο Κρουζ του «Hustle»

Πριν την έναρξη του τουρνουά υπήρχε κόσμος που ήξερε τον Χουάντσο Ερνανγκόμεθ σαν Μπο Κρουζ. Βλέπετε ο πρωταθλητής Ευρώπης με τη... ρόχα έκλεψε την παράσταση στην ταινία «Hustle», εκεί όπου υποδύθηκε τον Μπο Κρουζ. Μια εξαιρετική ταινία στην οποία παραγωγός και συμπραταγωνιστής του Χουάντσο ήταν ο, Άνταμ Σάντλερ.

Ο Σάντλερ έπαιξε έναν σκαουτ ομάδας NBA στην ταινία, τον Σταν Σούγκερμαν, ο οποίος ανακαλύπτει τον Μπο Κρουζ (aka Χουάντσο) και μετά από πολύ κόπο τον φέρνει στις ΗΠΑ και τον βάζει στο ΝΒΑ, κάνοντας τα πάντα για να τον βοηθήσει παρά τις δυσκολίες. Στο «Hustle» ο Κρουζ καταξιώνεται μετά από πολύ δουλειά και γίνεται σταρ του ΝΒΑ.

Ο γνωστός ηθοποιός υποδύθηκε έναν scout, ο οποίος ανακαλύπτει παίκτες που αγωνίζονται εκτός ΗΠΑ, αλλά έχασε την δουλειά του. Θέλοντας να αποδείξει ότι και οι δύο έχουν όλα τα προσόντα για να μπουν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, πηγαίνει τον παίκτη στην Αμερική όπου εξελίσσεται η συνέχεια της ιστορίας.

Ο Χουάντσο πήρε καλές κριτικές για την πρώτη του απόπειρα σαν ηθοποιός, ενώ εξαιρετικά τα πήγαν στην ταινία στους ρόλους τους, τόσο ο Άντονι Έντουαρντς ως ο... κακός και το αντίπαλο δέος του Χουάντσο στα ματς, αλλά και ο Κένι Σμιθ, γνωστός αναλυτής και πρώην NBAer.

image

Όταν... άφησε τη Μινεσότα για τα γυρίσματα

Ο Ισπανός φόργουορντ είχε πάρει την απόφαση να απουσιάσει από το minicamp των Τίμπεργουλβς για χάρη του κινηματογράφου, τον Σεπτέμβρη του 2020, κάτι που ξένισε πολλούς, οι οποίοι τον κατηγόρησαν πως αφήνει σε δεύτερη μοίρα το μπάσκετ.

Ο Χουάντσο κατάφερε να πάρει τη σχετική άδεια και να απουσιάσει από την προετοιμασία της ομάδας του για χάρη της μεγάλης οθόνης. Ο Ερνανγκόμεθ είχε κλείσει το ρόλο του πριν κάνει την εμφάνισή της η πανδημία, αλλά μετά τις εξελίξεις και τις αλλαγές που έφερε ο κορονοϊός, πήρε την σχετική άδεια τον Σεπτέμβρη του 2020 για να βρεθεί κανονικά στα γυρίσματα.

Αξίζει να τονιστεί πως εκτός του Άνταμ Σάντλερ, παραγωγός ήταν και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος συνεχίζει να ασχολείται και να επενδύει σε πολλούς τομείς. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως έχει μετοχές στην Λίβερπουλ, ενώ μαζί με τον Drake απέκτησαν πακέτο μετοχών και της Μίλαν.

image

Οι αλλαγές στο ΝΒΑ και το... όχι της Μινεσότα στην Ισπανία

Ο Χουάντσο το έχει παλέψει πολύ για να καθιερωθεί στο ΝΒΑ και να βρει έναν ρόλο σημαντικό. Δεν θέλει να είναι ρολίστας, αλλά κορυφαίο μέλος μιας ομάδας. Μέχρι τώρα δεν το έχει καταφέρει και έχει αλλάξει πολλές πόλεις. Οι 5.4 πόντοι κατά μέσο όρο στο ΝΒΑ, δείχνουν πολλά για την παρουσία του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Στους Νάγκετς από το 2016 μέχρι το 2020, έχοντας μικρό ρόλο, καθαρά συμπληρωματικό.

Τον Φλεβάρη του 2020 καταλήγει με ανταλλαγή στη Μινεσότα. Εκεί όμως το ξεκίνημα της σεζόν 2020-21 είναι δύσκολο. Εμφανίζεται στην προετοιμασία εκτός φόρμας, ενώ η απόφαση των Τίμπεργουλβς να μην του επιτρέψουν να πάει στην Εθνική Ισπανίας ενόψει των Ολυμπιακών του Τόκιο... ραγίζουν το γυαλί. Ο Χουάντσο δεν στεριώνει ούτε στους Σέλτικς που αποτελούν την επόμενη ομάδα της καριέρας του.

Επόμενος σταθμός του οι Σπερς και ο Γκρεγκ Πόποβιτς τον Γενάρη του 2020. Όμως ούτε το Σαν Αντόνιο θα αποτελέσει την μπασκετική... Ιθάκη του. Μένει μόνο για ένα μήνα και τον Φλεβάρη του ίδιου έτος γίνεται ανταλλαγή στους Τζαζ, από τους οποίους αποδεσμεύεται το καλοκαίρι του 2022. Στις 27 Ιούλη του 2022 οι Ράπτορς του δίνουν την ευκαιρία, προσφέροντας του μονοετές veteran minimum contract. Ο Χουάντσο το ψάχνει πολύ, όμως ακόμα απέχει πολύ από αυτό που θέλει από την κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

image

Το ματς της ζωής του κόντρα στη Γαλλία

Η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι περίμεναν πως MVP του τελικού του Eurobasket θα ήταν ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ σε περίπτωση που το έπαιρνε η αρμάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο. Οι δύο επικρατέστερες επιλογές ήταν ο Λορέντζο Μπράουν και ο αδερφός του Χουάντσο, ο Βίλι. Κι όμως στον τελικό απέναντι στους τρικολόρ, έλαμψε το άστρο του παίκτη των Ράπτορς.

Ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ ήταν εντυπωσιακός στον τελικό του Eurobasket με 27 πόντους με 2/2 βολές, 2/2 δίποντα, 7/9 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 2 λάθη στα 26:12 που έμεινε στο παρκέ, συγκεντρώνοντας 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, κάτι που του επέτρεψε να αναδειχθεί MVP του ματς. Ο φόργουορντ των Ισπανών θύμισε Μπο Κρουζ.

Στην ταινία «Hustle» μετά τις... σφαλιάρες που δέχθηκε στα πρώτα exhibition matches, δούλεψε σκληρά με τον Άνταμ Σάντλερ και κατάφερε να σταθεί σαν ίσος προς ίσο κόντρα σε σταρ του ΝΒΑ. Μετά από ένα σημείο, δεν έχανε σουτ, πήγαιναν όλα μέσα, δείγμα της προπόνησης και της σκληρής δουλειάς που είχαμε δει στην ταινία. Έτσι και στον τελικό έδειξε να έχει μπει σε mode Στεφ Κάρι, κάνοντας το να δείχνει τόσο απλό και ας μην ήταν. Παραλίγο να φτάσει το ρεκόρ τριπόντων σε τελικό που το έχει ο Τζόρτζεβιτς από το 1995 με εννιά εύστοχα.

image

Η ποικιλία του στις 7 τρίποντες βόμβες

Στον τελικό ο Χουάντσο σούταρε να έχει μπει στο σώμα του ο κορυφαίος του είδους, Στεφ Κάρι. Ο Χουάντσο τελείωσε το ματς με 27 πόντους και 7/9 τρίπόντα, ενώ ξεκίνησε με 6/6, κόβωντας τα πόδια της ομάδας του Κολέ που έβλεπε εφιάλτες κάθε φορά που ο... Μπο Κρουζ σηκωνόταν για τρεις. Όλοι ήξεραν πως η μπάλα θα καταλήξει συστημένη στο διχτάκι.

Ο Χουάντσο εκτέλεσε τη Γαλλία με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά ήταν απίστευτος στις catch n' shoot καταστάσεις. Δηλαδή το τρίποντο κατευθείαν με το που έπιανε τη μπάλα στα χέρια του χωρίς να κάνει κάποια ντρίμπλα. Ειδικά από τις 45 μοίρες, είχε 2/2 τρίποντα και η Γαλλία δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να το αποτρέψει. Εξαιρετικός ήταν και στα screen off τρίποντα, όπου είχε 3/4. Δηλαδή έπαιρνε screen off ball, κάνοντας κίνηση χωρίς τη μπάλα και αμέσως σηκωνόταν για τρεις για να το... στάξει.

Σε μία περίπτωση χρησιμοποίηση το γνωστό pick n' pop, δηλαδή έδωσε το screen και αντί να βυθιστεί στη ρακέτα για το roll, τραβήχθηκε έξω για να πάρει το τρίποντο. Και τέλος από τον Χουάντσο είδαμε και catch n' drive. Πήρε τη μπάλα, έκανε μια ντρίμπλα για να πλησιάσει στην κορυφή του τριπόντου και το... μπουμπούνισε. Ο... Μπο Κρουζ ήταν στη ζώνη που λένε και οι Αμερικάνοι, κάτι που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των Ισπανών στον τελικό.

Cover photo: Χρήστος Ζωίδης

Δείτε όλα τα τρίποντα του Χουάντσο στον τελικό στο γράφημα του Instat που ακολουθεί

ρ

image

Όταν έδειξε στο Gazzetta πως είναι έτοιμος για όλα

Ο Χουάντσο στο Hustle έδειξε πως μπορεί να ανταποκριθεί έξοχα σαν ηθοποιός. Και μετά ήρθε το Eurobasket για να δείξει πως το έχει και σαν δημοσιογράφος. Ο Ερνανγκόμεθ, την ώρα των δηλώσεων του Ουσμάν Γκαρούμπα στη μικτή ζώνη της Mercedes Benz Arena μετά την πρόκριση επί των Γερμανών, πήρε το μικρόφωνο του Gazzetta, για να κάνει μία ερώτηση στον συμπαίκτη του.

«Που έμαθες να πασάρεις έτσι;», ρώτησε ο Χουάντσο, με τον συμπαίκτη του που μοίρασε 7 ασιστ να χαμογελάει πλατιά και να του αποκρίνεται: «Φίλε, πάσαρα έτσι όλη μου τη ζωή! Κανένας δεν με πίστευε, τώρα το βλέπουν όλοι».

Ο Γκαρούμπα εξήγησε πως δεν μπορούσε να πιστέψει την πρόκριση της Ισπανίας στον τελικό και τόνισε στο Gazzetta: «Είμαστε στον τελικό φίλε, είμαι πολύ χαρούμενος! Ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτό. Δεν είναι επανεκκίνηση. Δούλευα πολύ σκληρά, αν και ήμουν τραυματισμένος, γι’ αυτές τις στιγμές κι αυτά τα παιχνίδια. Θέλω να παίζω τέτοια παιχνίδια στο ΝΒΑ και με την Εθνική μου ομάδα και είμαι πολύ χαρούμενος για μένα και τους συμπαίκτες μου».

Ο Ερνανγκόμεθ τα κάνει όλα και συμφέρει!