Χουάνγκ Ιν-Μπέομ: Μια έξυπνη «βόμβα»... τσέπης για τον Ολυμπιακό

Χουάνγκ Ιν-Μπέομ: Μια έξυπνη «βόμβα»... τσέπης για τον Ολυμπιακό

Νίκος Κικίδης

Η «στρατηγική» που ωφέλησε τον Ολυμπιακό, το φθαρμένο όνειρο της Bundesliga και ένα τρελό «οδοιπορικό». Ο Χουάνγκ Ιν-Μπέομ προβάρει τα ερυθρόλευκα και το Gazzetta σκιαγραφεί τον ταξιδιώτη των τριών ηπείρων.

«Παλαιότερα ο πρώτος μου στόχος ήταν η Bundesliga επειδή εκεί αγωνίζονται πολλοί Κορεάτες, που σημαίνει ότι μας προτιμούν. Αλλά αφού είδα τον φίλο μου, Χουάνγκ Χιτσάν (σ.σ επιθετικός της Γουλβς), στο Champions League θεωρώ πως αυτός είναι ο δρόμος για να ωριμάσω ως ποδοσφαιριστής.

Ακόμα κι αν δεν μπορώ να πάω στη Γερμανία ή στην Αγγλία απευθείας, μπορώ να πάω στην Ευρώπη βήμα - βήμα όπως ο Χουάνγκ. Μπορώ να πάω στο Βέλγιο ή τη Σκωτία, υπάρχουν πολλές επιλογές» έλεγε σε ανύποπτο χρόνο από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ξετυλίγοντας μέσα σε μερικές αράδες το πλάνο που θα τον... εκτόξευε προς την ποδοσφαιρική «στρατόσφαιρα» του ευρωπαϊκού επιπέδου.

Μια συλλογιστική πορεία που χρόνια μετά τον ανάγκασε να απορρίψει την προοπτική της Bundesliga για χάρη του Ολυμπιακού, όπως αποκάλυψε το βράδυ του Σαββάτου το Gazzetta! Βλέπετε η μοίρα τα έμπλεξε έτσι ώστε η... άλλοτε προτεραιότητα του Χουάνγκ Ιν-Μπέομ να του χτυπήσει πρώτη την πόρτα αυτό το καλοκαίρι. Στο «πρόσωπο» της Άουγκσμπουργκ, ο Κορεάτης είχε την ευκαιρία να πάρει το πρώτο αεροπλάνο από Σεούλ και να πετάξει για Γερμανία. Ωστόσο, χάρη στη νέα και ανανεωμένη του οπτική η πραγματικότητα τον φέρνει πιο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά.

Πιο κοντά, δηλαδή, στο Champions League και στην ποδοσφαιρική του ωρίμανση, σε ένα πρωτάθλημα που μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα κορυφαία, αλλά όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, βήμα-βήμα μπορεί του χαρίσει μεγαλύτερη προβολή μέσω της παρουσίας του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Από την πλευρά του ωστόσο, τι έχει να κερδίσει ο Ολυμπιακός από αυτή τη (διαφαινόμενη) συμφωνία και γιατί έβαλε στο «στόχαστρο» έναν ποδοσφαιριστή που το τελευταίο δίμηνο αγωνιζόταν ως δανεικός στην... ανυπόληπτη και «αχαρτογράφητη» Σεούλ;

image

Το «οδοιπορικό» του Χουάνγκ σε MLS, Ρωσία και Κορέα

Γεννημένος στη Χάντζα της Κορέας το 1996, ο Χουάνγκ δεν άργησε να νιώσει μια σύνδεση με τον κόσμο της μπάλας. Σε ηλικία 16 ετών υπέγραψε με την Νταετζέον Σίτιζεν και λίγους μήνες αργότερα χρίστηκε ως ο νεότερος σκόρερ της ιστορίας της, στέλνοντας τη μπάλα στα δίχτυα της Πόχανγκ Στιλς στις 30 Μαΐου του 2015. Από νωρίς ήταν εμφανές πως δεν ήταν προορισμένος για τα στενά σύνορα της Κορέας και τελικά το 2019 πέταξε ανατολικά με προορισμό το Βανκούβερ και το MLS. Στον παγωμένο Καναδά, ο Κορεάτης άρχισε να πλάθεται ακόμα περισσότερο ως ποδοσφαιριστής και να κατατοπίζεται σχετικά με την ιδανική θέση του μέσα στο γήπεδο.

«Προτιμώ να αγωνίζομαι ως οκτάρι παρά ως εξάρι ή δεκάρι γιατί μου αρέσει να παίζω και να τρέχω από το δικό μου μισό του γηπέδου προς το αντίπαλο μισό και συγχρόνως από τη δική μας περιοχή προς την αντίπαλη περιοχή. Δεν μου αρέσει να παίζω πολύ πίσω, όπως για παράδειγμα ο Μπουσκέτς, οπότε θεωρώ ότι σαν οκτάρι είμαι πιο άνετος» παραδέχεται ο ίδιος.

Κατά τη θητεία του στους Vancouver Whitecaps, οι speakers του MLS επιχειρούν τις πρώτες «ακτινογραφίες» και τον περιγράφουν ως έναν καθαρό box-to-box μέσο με εντυπωσιακά ποσοστά ακρίβειας στις πάσες, ατελείωτα τρεξίματα, ψυχραιμία με τη μπάλα στα πόδια και διάθεση να αντιμετωπίζει αμυντικούς στο 1vs1! Οι εμφανίσεις του ωστόσο στο MLS δεν συνεχίστηκαν για πολύ, αφού έπειτα από μόλις μια 1,5 σεζόν πωλήθηκε στη Ρουμπίν Καζάν το καλοκαίρι του 2020 για το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ (δεύτερη ακριβότερη πώληση στην ιστορία του κλαμπ μετά από εκείνη του Αλφόνσο Ντέιβις στη Μπάγερν).

Ακόμα και στη Ρωσία όμως η θητεία του αποδείχθηκε σχετικά σύντομη. Η εισβολή των στρατευμάτων του Πούτιν σε ουκρανικά εδάφη προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κόσμο του ποδοσφαίρου, με τις ρωσικές ομάδες να δέχονται ένα σωρό αποκλεισμούς που ώθησαν πολλούς ξένους ποδοσφαιριστές προς την έξοδο.

Ένας εξ αυτών και ο Χουάνγκ, ο οποίος - παρά το ενδιαφέρον της ΑΕΚ τον περασμένο Γενάρη - επέστρεψε στην πατρίδα του για να αγωνιστεί για το υπόλοιπο της σεζόν ως δανεικός στη Σεούλ, προτού προκύψει το ενδιαφέρον από τον Ολυμπιακό.

image

Ο Χουάνγκ είναι βασικό στέλεχος στην εθνική με... ψήφο Μπέντο

Μπορεί, λοιπόν, το όνομά του να έγινε γνωστό εκτός Κορέας μόλις τα τελευταία χρόνια, όμως στην πατρίδα του το ακατέργαστο ταλέντο που κουβαλούσε είχε αναγνωριστεί από πολύ μικρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια των Asian Games το 2018, ο Χουάνγκ οδήγησε τη χώρα του στο χρυσό μετάλλιο και σαν ανταμοιβή η χρονική διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, Πάουλο Μπέντο, του χάρισε την πρώτη του κλήση στην εθνική ανδρών, μια απόφαση που δεδομένα δεν έχει μετανιώσει. Έκτοτε ο ο Χουάνγκ αποτελεί βασικό στέλεχος της εθνικής Κορέας, με μεγαλύτερο παράσημο τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη στο AFC Asian Cup το 2019 που του απέδωσε το δημοφιλές τηλεοπτικό δίκτυο ESPN.

Συνολικά έχει καταγράψει 35 συμμετοχές με την εθνική σκοράροντας 5 γκολ, όμως ο ίδιος περιμένει παραπάνω πράγματα από τον εαυτό του. «Θέλω να τα πάω καλύτερα, μπορώ να τα πάω καλύτερα» δήλωνε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ενώ διένυε περίοδο ντεφορμαρίσματος με τον κόσμο της Κορέας να έχει παράπονα από τη συνέπεια στις εμφανίσεις του. Ακόμα και στα... κάτω του ωστόσο φρόντισε να μην χάσει ποτέ τη θέση του στην εθνική.

Ίσως αυτό το ατελεύτητο πείσμα να ήταν τελικά και ο καταλύτης για την ανοδική πορεία στην καριέρα του. Από τα άγνωστα και ανυπόληπτα μέρη της πατρίδας του, στο συνεχώς ανεπτυγμένο και βελτιωμένο MLS κι από εκεί στο μεγάλο άλμα προς την Ευρώπη και την Ρωσία. Πλέον, σαν επόμενος σταθμός σε αυτό το περιπετειώδες ταξίδι παρουσιάζεται ο Πειραιάς. Ένα διαφορετικό περιβάλλον από εκείνα που έχει συνηθίσει, όμως παράλληλα «χαρτογραφημένο» και πλήρως εξοπλισμένο με όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το δικό του «όχημα» προς το όνειρο του Champions League!

@Photo credits: Associated Press