Το απολαυστικό, γεμάτο ταλέντο τσίρκο του Νικ Κύργιου

Το απολαυστικό, γεμάτο ταλέντο τσίρκο του Νικ Κύργιου

Είχε μόλις διεκδικήσει το πρώτο Γκραν Σλαμ στη καριέρα του και, σε μερικά διαστήματα του τελικού του Γουίμπλεντον, πίστεψε κιόλας ότι θα μπορούσε να το κάνει δικό του. Θα περίμενε κανείς οι παλμοί του να είναι στα χίλια και να μην είχε διάθεση για χαβαλέ. Όχι, όμως, ο showman Νικ Κύργιος.

«Ο πρώτος σου τελικός Γκραν Σλαμ, πεινάς για ακόμα περισσότερα από εδώ και πέρα;» ήταν η λογική ερώτηση της δημοσιογράφου. Όπως… μη παράλογη, όμως, ήταν και η απάντηση του Νικ, λίγα λεπτά μετά την ήττα από τον Νόβακ Τζόκοβιτς στο κεντρικό κορτ του All England Club.

«Όχι, σε καμία περίπτωση.. Ειλικρινά, είμαι πολύ κουρασμένος. Η ομάδα μου και εγώ είμαστε εξαντλημένοι από τόσο τένις και χρειαζόμαστε διακοπές» εξήγησε ο Ελλήνο-Αυστραλός τενίστας, ο οποίος χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τα 27 του χρόνια για να παίξει σε τελικό Γκραν Σλαμ. Και, ποιος ξέρει, αν θα βρεθεί ποτέ ξανά τόσο κοντά σε έναν τέτοιο τίτλο. Όχι, πάντως, ότι θα το πάρει και πολύ βαριά αν δεν τα καταφέρει…

Λίγες ώρες μετά την ήττα του, ο Κύργιος γιόρταζε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο κλαμπ «Wyld» του Λονδίνου, παρέα με την σύντροφό του, την ελληνικής καταγωγής 21χρονη influencer Κοστίν Χατζή. Παρά την ήττα, απόλαυσε την βραδιά παρέα με σαμπάνιες και το κόκκινο καπέλο που φορούσε όταν παρέλαβε το τρόπαιο του φιναλίστ από τη Κέιτ Μίντλετον, για να… σπάσει το λευκό dress code του Γουίμπλεντον, απλώς επειδή έτσι γούσταρε να κάνει.

Επειδή είναι ο Νικ Κύργιος, ο οποίος «έχει πάει το τένις στο πιο χαμηλό επίπεδο σε ό, τι έχει να κάνει με τζόγο, εξαπάτηση, χειραγώγηση, κακοποίηση και επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε διαιτητές και κριτές γραμμής», όπως είχε πει πρόσφατα για τον συμπατριώτη του ο Πατ Κας, ο Αυστραλός που έφτασε μέχρι το νούμερο 4 του κόσμου και, το 1987, κατέκτησε το Γουίμπλεντον.

Οκτώ χρόνια αργότερα, γεννήθηκε στη Καμπέρα «ο άνθρωπος που έχει μετατρέψει κάποια παιχνίδια σε τσίρκο», όπως επίσης υποστήριξε ο Κας για τα πεπραγμένα του γεμάτου ταλέντου, αλλά και αυτό – καταστροφικών αντιθέσεων, Νικ Κύργιου. «Απίστευτο ταλέντο. Απίθανο γρήγορο χέρι. Εκτός φόρμας. Μεγάλο στόμα» ήταν η αναφορά του πρώτου μάνατζερ και μέντορά του, Τζον Μόρις, όταν τον είδε αγωνιζόμενο για πρώτη φορά. Τότε ήταν 14 ετών και, 13 χρόνια αργότερα, δεν έχει αλλάξει παρά ελάχιστα. Ε και;

image

Παχυσαρκία και κατάθλιψη

Ήταν μόλις τεσσάρων ετών, όταν η μητέρα του, δίπλα στην οποία κοιμόταν, άρχισε να έχει σπασμούς. «Για ένα παιδί να βλέπει έτσι τη μαμά του… Φρίκαρε άσχημα, άρχισε να φωνάζει και έτρεξε να βρει τον μπαμπά του. Νομίζω ότι αυτή η στιγμή τραυμάτισε για πάντα τον Νικ» θυμάται η μητέρα του Νίλι, τα προβληματικά νεφρά της οποίας την ταλαιπωρούν μέχρι και σήμερα.

Ο Νικ ανησυχεί διαρκώς για την υγεία της, όπως και γι’ αυτή του πατέρα του Γιώργου, ο οποίος έφυγε από την Ελλάδα όταν ήταν πιτσιρικάς, μαζί με τον Χρήστο και τη Σπυριδούλα, αναζητώντας στην Αυστραλία μια καλύτερη τύχη. Και δεν το μετάνιωσαν, παρ’ ότι πάντα τους λείπει η Ελλάδα, την οποία ο Κύργιος έμαθε να αγαπάει, παρ’ ότι δεν μιλάει ελληνικά και ξέρει ελάχιστα για την χώρα καταγωγής του.

Πιτσιρικάς, λάτρευε το μπάσκετ (είναι φανατικός φίλαθλος των Μπόστον Σέλτικς) και το τένις, στο οποίο αφοσιώθηκε όταν ήταν 14. Μέχρι τότε, είχε χρειαστεί να παλέψει, μεταξύ άλλων, με την παχυσαρκία. «Ήμουν υπέρβαρος» θυμάται, επιβεβαιώνοντας τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν από την παιδική του ηλικία και τον δείχνουν με μεγάλα μάγουλα.

«Προπονητές και δάσκαλοι μου έλεγαν ότι, εξαιτίας των κιλών μου, δεν θα γινόμουν ποτέ πολύ καλός σε αυτό που είχα διαλέξει να κάνω, που ήταν το τένις. Αυτό, όμως, μου έδινε επιπλέον κίνητρο και νομίζω ότι τους απέδειξα ότι έκαναν λάθος» λέει σχετικά ο Κύργιος, ο οποίος θεωρεί εαυτόν ως ένα παράδειγμα για όσους μάχονται με την χαμηλή αυτοπεποίθηση και την ανασφάλεια.

Και όχι μόνο γι’ αυτούς, αφού χρόνια αργότερα κατάφερε να νικήσει και άλλους δαίμονές του. «Ο γιος μου έχει αλλάξει. Πλέον είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος» λέει η Νίλι για το πιο ιδιαίτερο από τα τρία παιδιά της, το οποίο αντιμετώπισε κρίσεις πανικού και κατάθλιψη, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης από τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε το 2014 όταν, σε ηλικία 19 ετών, νίκησε το τότε νούμερο ένα στον κόσμο Ράφα Ναδάλ, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του Γουίμπλεντον.

Έκτοτε και μέχρι φέτος, δεν βρέθηκε ξανά τόσο μακριά σε τουρνουά Γκραν Σλαμ. Ένας από τους βασικούς λόγους της ασυνέπειάς του, η κατάθλιψη, η εξάρτηση από τις ουσίες και οι αυτοκτονικές σκέψεις. «Κυριολεκτικά δυσκολευόμουν να σηκωθώ από το κρεβάτι, πόσω μάλλον να παίξω μπροστά σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ήμουν μόνος μου, είχα κατάθλιψη, ήμουν αρνητικός, κατανάλωνα αλκοόλ, ναρκωτικά και έδιωχνα μακριά τους φίλους και την οικογένειά μου. Σκεφτόμουν να αφαιρέσω την ζωή μου» εξηγούσε πριν από λίγους μήνες για την Κόλαση που βίωσε πριν από περίπου τρία χρόνια.

Βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού, αλλά όλα άλλαξαν ένα βράδυ, κατά σύμπτωση, στο Γουίμπλεντον. Γύρισε στο δωμάτιο του, μεθυσμένος και υπό την επήρεια ουσιών. Με τον θόρυβο που έκανε, ξύπνησε τον πατέρα του ο οποίος, βλέποντας σε τι κατάσταση ήταν ο γιος του, άρχισε να κλαίει. «Νικ, πρέπει να το σταματήσεις αυτό» του είπε. Και ο Νικ, ευτυχώς για τον ίδιο, τον άκουσε.

«Σε παρακαλώ, μην αισθάνεσαι μόνος. Αν αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να μιλήσεις σε κανέναν, τότε μίλα σε εμένα, είμαι εδώ. Είμαι περήφανος που έχω αλλάξει τον εαυτό μου και έχω αλλάξει τις απόψεις μου για όλα, δεν θεωρώ καμία στιγμή δεδομένη. Θέλω να μπορέσεις να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου και να χαμογελάσεις. Αυτή η ζωή είναι όμορφη» λέει ο αλλαγμένος Κύργιος, ο οποίος καλεί όσους έζησαν ή ζουν παρόμοιες καταστάσεις, να τον αναζητήσουν για να τους βοηθήσει.

image

Λατρεύει να είναι η πέτρα του σκανδάλου

Στην συνέντευξη Τύπου πριν από τον τελικό με τον Τζόκοβιτς, παραδέχθηκε ότι του αρέσει η αμφισβήτηση, η διαμάχη γύρω από το πρόσωπό του. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει φροντίσει να «χτίσει» αυτό το κλίμα και αυτή την… αύρα ίντριγκας όταν ακούγεται το όνομα «Νικ Κύργιος». Πως;

Με κατηγορίες από την πρώην σύντροφό του Κιάρα Πάσαρι για ενδοοικογενειακή βία. Με συνεχείς κόντρες εντός γηπέδου με συναθλητές του (πιο πρόσφατη αυτή με τον Στέφανο Τσιτσιπά, όπου έφτυσε έναν φίλαθλο!), με διαιτητές, ακόμα και με θεατές, όπως έκανε και στον τελικό, κατηγορώντας μια γυναίκα ότι φώναζε συνεχώς σαν να είχε πει 700 ποτά. «Είχα πει δύο ζεστά ροφήματα και προσπαθούσα απλώς να τον ενθαρρύνω» απάντησε σχετικά η… μεθυσμένη.

«Ξέρω ότι πολλοί λένε: «Θα έπρεπε να κάνει αυτό», αλλά όχι δεν θα έπρεπε. Η ζωή είναι δική μου, όχι δική τους. Είμαι εντάξει με το να απολαμβάνω τον εαυτό μου» ξεκαθαρίζει ο τενίστας με το μεγαλύτερο ποσό σε χρηματικά πρόστι,α στην ιστορία του αθλήματος. Ένα ποσό που ξεπερνάει τις 600 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που η ΑΤP έχει δώσει σε φιλανθρωπίες. Ο Κύργιος φροντίζει να βοηθάει πολλούς συνανθρώπους που έχουν ανάγκη και το κάνει ακόμα και… άθελά του, με τον εκρηκτικό χαρακτήρα και την αθυροστομία του.

«Όπου και αν πάω, γεμίζω τα στάδια. Τα ΜΜΕ λατρεύουν να γράφουν ότι είμαι κακός για το άθλημα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια» υποστηρίζει ο νικητής μόλις έξι ATP τίτλων (κανένα από τα οποία δεν είναι κατηγορίας Masters 1000), ο οποίος καμαρώνει για τις «επιτυχίες» του και τα χρήματα (περί τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ) που έχει μαζέψει μέχρι τώρα.

Αδιαφορεί (ή τουλάχιστον έτσι λέει) που δεν έχει κατακτήσει Γκραν Σλαμ και πιθανόν να μην το κάνει ποτέ. Είναι, όμως, ο τενίστας που νίκησε Ρότζερ Φέντερερ, Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς στις πρώτες τους μονομαχίες και ένας από τους ελάχιστους που έχει νικήσει δύο φορές Ράφα και Νόλε.

Λέει ότι ξέρει πώς να νικάει, αφού δεν αντέχει, μισεί να χάνει. Όπως, όμως, λατρεύει να μπλέκει σε μπελάδες. Στην Ρώμη, κλώτσησε ένα μπουκάλι και έριξε μια καρέκλα στη μέση του κορτ (!). Στο Μόντρεαλ, είπε στον Στάνισλας Βαβρίνκα ότι ο Θανάσης Κοκκινάκης, καλός του φίλος και επίσης Ελληνό-Αυστραλός, έκανε έρωτα (βεβαίως, το είπε κάπως αλλιώς…) με την σύντροφό του, Ντόνα Βέκιτς.

Στο Παρίσι, ζήτησε από έναν φίλαθλο να του φέρει μια μπύρα, αφού είχε σπάσει πέντε – έξι ρακέτες. Στο Σινσινάτι, φάνηκε να φτύνει τον διαιτητή, αφού πρώτα τον στόλισε με δεκάδες βρισιές, έχοντας σπάσει βεβαίως και δύο ρακέτες. Αυτό το τελευταίο του κατόρθωμα του στοίχισε ένα πρόστιμο που ξεπερνούσε τις εκατό χιλιάδες ευρώ, αλλά και έναν αποκλεισμό τεσσάρων μηνών.

Αυτός ήταν, είναι και πιθανότατα θα είναι μέχρι το τέλος της καριέρας του ο Νικ Κύργιος. Ένα τενιστικό τσίρκο γεμάτο ταλέντο, αλλά και δαίμονες που άλλες φορές τους νικάει και, άλλες φορές, τους αφήνει να τον κατακλύζουν...