Wimbledon: Ενα grand slam… αλλιώτικο από τα άλλα

Wimbledon: Ενα grand slam… αλλιώτικο από τα άλλα

Με όλα όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, το φετινό Wimbledon που την Δευτέρα (27/6) αρχίζει στο κυρίως ταμπλό, θα είναι το πιο υποβαθμισμένο grand slam εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Οι διοργανωτές μετά από τις πιέσεις της κυβέρνησης, πέταξαν εκτός Ρώσους και Λευκορώσους τενίστες και η αντίδραση της ATP και της WTA ήταν να μη μετρήσουν βαθμοί στο τουρνουά. Αυτό έφερε και αλυσίδα αντιδράσεων καθώς αρκετοί αποφάσισαν να μην κατέβουν καν στην διοργάνωση γι’ αυτόν τον λόγο, ενώ όσοι κατέβουν, θα δουν να χάνουν πολλούς βαθμούς ακόμη κι αν κατακτήσουν τον τίτλο!

Αν προσθέσει κανείς το γεγονός ότι θα απουσιάσουν τενίστες λόγω τραυματισμού, αλλά και ότι στους άνδρες για πρώτη φορά το Νο1 και το Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης θα απουσιάζουν, το φετινό Wimbledon πιο πολύ μοιάζει για τουρνουά… επίδειξης (όπως χαριτολογώντας έχουν πει ορισμένοι τενίστες) παρά ένα μεγάλο grand slam.

Οι βαθμοί λείπουν, τα έπαθλα μένουν

Αν υπάρχει κάτι που κρατάει… ζωντανή την αίσθηση ότι μιλάμε για το κορυφαίο grand slam, αυτό έχει να κάνει με τα χρηματικά έπαθλα. Παρά τις πολλές απουσίες και την τιμωρία της μη βαθμολόγησης, οι διοργανωτές σεβάστηκαν τους τενίστες που θα αγωνιστούν κι έτσι κράτησαν τα χρηματικά έπαθλα ως έχουν.

Τα ποσά:
Πρώτος γύρος: 50.000
Δεύτερος γύρος: 78.000
Τρίτος γύρος: 120.000
Φάση των «16»: 190.000
Προημιτελικά: 310.000
Ημιτελικά: 535.000
Τελικός: 1.050.000
Πρωταθλητής-τρια: 2.000.000

Ποτέ (ξανά ρεπό) την Κυριακή

Το φετινό Wimbledon γιορτάζει τα 100 χρόνια από την κατασκευή του Center Court το οποίο για πρώτη φορά αποφάσισαν να το αφήσουν ανοιχτό για προπονήσεις. Μέχρι πέρυσι αυτό δεν γίνονταν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί λόγω ολισθηρότητας, όπως αυτοί της Σερένα Γουίλιαμς και του Ρότζερ Φέντερερ.

Ενα άλλο αξιοσημείωτο του φετινού τουρνουά, είναι ότι για πρώτη φορά καταργείται το ρεπό της Κυριακής στα μισά της διοργάνωσης. Θα υπάρξει ένα φουλ 14ημερο αγώνων χωρίς το συνηθισμένο ρεπό πριν τα ματς των «16», ενώ έχει γίνει γνωστό πως οι τελικοί θα γίνουν στις 4 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Οι απουσίες

Οπως αναφέραμε πιο πάνω, οι απουσίες είναι πιο πολλές από ποτέ.

Πρώτη και σημαντικότερη αυτή του Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός είναι γνωστό ότι αναρρώνει, αλλά όπως και να το κάνουμε, θα είναι η πρώτη φορά από τότε που εμφανίστηκε στο Tour, που δεν θα τον δούμε να αγωνίζεται στο Wimbledon.

Από εκεί και πέρα έχουμε την απουσία του Νο2 του ταμπλό, Αλεξάντερ Ζβέρεφ, λόγω επέμβασης από τον τραυματισμό του στο Roland Garros και φυσικά θα λείψουν όλοι οι Ρώσοι και Λευκορώσοι τενίστες, προεξέχοντως του Ντανίλ Μεντβέντεφ στους άνδρες και της Αρίνα Σαμπαλένκα στις γυναίκες.

Εκτός των δύο, δεν θα δούμε το Λονδίνο τους Ρούμπλεφ, Καράτσεφ, Κατσάνοφ, Ιβάσκα, στους άνδρες και Κασάτκινα, Αζαρένκα, Κουντερμέτοβα, Αλεξάντροβα, Σάσνοβιτς στις γυναίκες. Απούσα και η Οσάκα λόγω τραυματισμού.

image

Τα φαβορί στις γυναίκες και η Σερένα

Με την παρούσα κατάσταση, στις γυναίκες δεν αλλάζουν πολλά όσον αφορά το κυρίως ταμπλό, αλλά η Σαμπαλένκα, που ειδικεύεται στο γρασίδι, είναι μία πολύ ηχηρή απουσία. Η Σβιόντεκ μετρώντας 6 σερί τίτλους και 35 σερί νίκες, θα προσπαθήσει να τις κάνει 42, σε μία επιφάνεια που δεν είναι και η καλύτερή της και κανείς δεν ξέρει αν θα συνεχίζει να κερδίζει με την ίδια άνεση που το κάνει το τελευταίο 4μηνο.

Το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο ταμπλό θα είναι μία… έκπληξη για όλους καθώς καμία δεν δείχνει ικανή να κάνει την διαφορά. Ισως το «κρυφό άλογο» στην κούρσα να είναι η Βραζιλιάνα Μπεατρίζ Χαντάντ Μάια, η οποία στα 26 της έχει κατακτήσει δύο τουρνουά στην σεζόν στο γρασίδι. Είχε αήττητο σερί 12-0 στο γρασίδι και αυτό της έδωσε seeded θέση στο Wimbledon. Τελευταία φορά που κέρδισε Βραζιλιάνα στο Λονδίνο, ήταν το μακρινό 1964… Και η κλήρωση την ευνοεί να φτάσει τουλάχιστον ως τα προημιτελικά…

Στο τουρνουά έχουμε και δύο μεγάλες επιστροφές στις γυναίκες. Η μία της Εμα Ραντουκάνου που πέρυσι εκεί έκανε αίσθηση για πρώτη φορά στον κόσμο του τένις, πριν πάει και το σηκώσει στο Wimbledon.

Η δεύτερη είναι της Σερένα Γουίλιαμς που επιστρέφει στη δράση του απλού, ακριβώς ένα χρόνο μετά την περσινή συμμετοχή της στο ίδιο τουρνουά, όπου και τραυματίστηκε. Το πως θα τα πάει, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό.

image

Τα φαβορί στους άνδρες

Με το Νο1 και το Νο2 εκτός τουρνουά, τα δύο άκρα στο κυρίως ταμπλό θα πάνε σε αυτούς που έχουν συνηθίσει να βρίσκονται εκεί. Στους Νόβακ Τζόκοβιτς και Ράφα Ναδάλ. Το Νο3 και το Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης, εκμεταλλεύονται τις συνθήκες και ελπίζουν να έχουν μία καλή κλήρωση.

Με τον Ναδάλ έστω και τραυματία να κυνηγά το 23ο grand slam της καριέρας του, ο Τζόκοβιτς θα έχει δύσκολο έργο στην προσπάθειά του να κατακτήσει για 4η συνεχόμενη χρονιά το συγκεκριμένο slam. Ωστόσο, η κλήρωση ήταν καλή μαζί του καθώς πέρα από τον Αλκαράθ, τον Ρουντ και τον Χουρκάτζ, δεν υπάρχουν σοβαρά εμπόδια τον δρόμο για τον τελικό. Εχει ωστόσο παγίδες το πρώτο τέταρτο της πλευράς του στην κλήρωση.

Από τους άλλους τενίστες, ερωτηματικό είναι το πως θα τα πάει ο Αλκαράθ που έχει παίξει όλα κι όλα 2 ματς σε γρασίδι στην καριέρα του, όπως και ο Ρουντ που είναι το Νο3 στο ταμπλό.

Τα «κρυφά χαρτιά» στο ταμπλό των ανδρών είναι δύο τενίστες που είναι εξπέρ στο γρασίδι. Ο Ματέο Μπερετίνι, φιναλίστ πέρυσι στο Λονδίνο και ήδη νικητής σε δύο τουρνουά φέτος στην επιφάνεια, αλλά και ο Χουμπέρτ Χουρκάτζ που είχε χάσει στα ημιτελικά πέρυσι από τον Μπερετίνι.

Αυτή τη στιγμή, οι τέσσερις αυτοί παίκτες δείχνουν ως τα φαβορί, μαζί φυσικά με τον Στέφανο Τσιτσιπά

image

Τσιτσιπάς και Σάκκαρη

Δεν ξεχάσαμε προφανώς τους δύο Ελληνες τενίστες που τους αφήσαμε για το τέλος. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα μπει ως το Νο5 στο ταμπλό και είναι απαλλαγμένος από το άγχος της απώλειας βαθμών (όπως και η Σάκκαρη) καθώς πέρυσι είχε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο, από τον Αμερικανό Τιάφο.

Οι βαθμοί δεν είναι κίνητρο και πάει πιο χαλαρός με στόχο να κάνει την υπέρβαση, σε μία επιφάνεια που δεν είχε καλά αποτελέσματα μέχρι το Σάββατο, όταν και κατέκτησε το τουρνουά στην Μαγιόρκα, το πρώτο του σε γρασίδι.

Οσον αφορά την Σάκκαρη, ξεκινά από το Νο5 σε ένα τουρνουά ανοιχτό στο ταμπλό των γυναικών. Η Μαρία θα πρέπει να… ξορκίσει τους δαίμονές της και να προσπαθήσει να έχει μία πορεία ανάλογη της θέσης της στην παγκόσμια κατάταξη, κάτι που έχει ανάγκη και για ψυχολογικούς λόγους.

Δεν έχει εύκολο έργο ωστόσο καθώς έχει πέσει σε ένα δύσκολο ταμπλό που έχει παγίδες τόσο στον δεύτερο γύρο, όσο και από την φάση των «16» και μετά.

image

Τα προγνωστικά

Στους άνδρες, αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις, στο πάνω μέρος του ταμπλό ο Τζόκοβιτς θα φτάσει ως τα ημιτελικά κι εκεί θα παίξει πιθανότατα με έναν εκ των Ρουντ και Χουρκάτζ. Αναμφίβολα ο δρόμος για το 4ο σερί τρόπαιο στο Wimbledon είναι ανοιχτός.

Στο κάτω μέρος γίνεται… χαμός. Μπερετίνι, Ναδάλ, Αλιασίμ, Τσιτσιπάς, αλλά και σε… δεύτερη ταχύτητα, Ντε Μινόρ, Σβάρτσμαν, Σαποβάλοφ, Μπρούκσμπι, Κύργιος, Κραϊνοβιτς, Τσίλιτς προμηνύουν σπουδαία παιχνίδια από τον δεύτερο γύρο και μετά.

Αν ο Ναδάλ είναι καλά, θα τον δούμε στα ημιτελικά, αφού όμως πρώτα θα πρέπει να ξεπεράσει το εμπόδιο του Αλιασίμ. Από εκεί και πέρα, μπορεί ο Τσιτσιπάς να έχει το επόμενο καλύτερο seed όμως ο Μπερετίνι είναι σε δαιμονιώδη φόρμα και θα είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εμπόδιο.

Πρόβλεψη:
Ημιτελικά: Τζόκοβιτς – Χουρκάτζ, Μπερετίνι – Ναδάλ
Τελικός: Τζόκοβιτς – Μπερετίνι
Νικητής: Τζόκοβιτς

Στις γυναίκες υπάρχει η Σβιόντεκ και το… χάος. Ωστόσο πρέπει να δούμε την Πολωνή σε τι κατάσταση είναι και πως θα ανταπεξέλθει στο γρασίδι. Σε κάθε περίπτωση είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά έχει δύσκολο πρώτο τέταρτο με Κρεϊτσίκοβα, Μουγκουρούθα, Αντρεέσκου, Πεγκούλα και Ρότζερς μέσα σε αυτό, ενώ στα ημιτελικά στην ίδια πλευρά είναι οι Μπαντόσα, Κβίτοβα, Γκιόργκι, Χάλεπ, Γκοφ, Ανισίμοβα, Πλίσκοβα, αλλά και η Σερένα Γουίλιαμς…

Στο κάτω μέρος ξεχωρίζουν οι Κόλινς, Ραντουκάνου, Ζαμπέρ, Σάκκαρη, Τρεβιζάν, Οσταπένκο, Μπένσιτς, Χαντάντ Μάια και Κονταβέιτ.

Πρόβλεψη:
Ημιτελικά: Σβιόντεκ – Γκοφ, Ζαμπέρ – Μπένσιτς
Τελικός: Γκοφ – Ζαμπέρ
Νικήτρια: Γκοφ