Γκουαρδιόλα: Ο Mr. Πρωτάθλημα

Γκουαρδιόλα: Ο Mr. Πρωτάθλημα

Κώστας Ζάλιαρης
sponsored by

Τα δάκρυά του στο φινάλε του ματς με την Άστον Βίλα μετά την τρομερή ανατροπή που έκαναν οι ποδοσφαιριστές του σε 6 λεπτά για την κατάκτηση του τίτλου, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ούτε... υπερβολικά. Τόσο άγχος, πίεση, αγωνία, σκέψεις και φόβος μέχρι να έρθει η λύτρωση, βγήκαν όλα στην επιφάνεια.

bwin sponsred

Και τι έγινε που είναι «μπαρουτοκαπνισμένος»; Και τι έγινε που έχει να επιδείξει τεράστιους τίτλους στην καριέρα του; Και τι έγινε που έχει ζήσει την απόλυτη κυριαρχία με την Μπαρτσελόνα των Μέσι, Τσάβι και Ινιέστα;

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα καταλαβαίνει πως βρίσκεται σε μια Λίγκα όπου δοκιμάζονται οι ικανότητες, οι αντοχές του, η ανεξάντλητη σκέψη του και οι προπονητικές του μέθοδοι, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει όσο ποτέ άλλοτε...

Μετά τον Σερ Άλεξ, ο Πεπ κάνει κατάληψη στην κορυφή

Κάποτε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δήλωνε πως ήθελε να ρίξει τη Λίβερπουλ από τον «γαμ#%#@$% θρόνο της». Οι «κόκκινοι» μπορεί να μείωσαν στο -1 με το 19ο πρωτάθλημά τους και πρώτο έπειτα από 30 χρόνια, μέσα στο 2020, ωστόσο, το κλαμπ του λιμανιού δεν είναι το μοναδικό που προκαλεί έντονη ανησυχία στον Σκωτσέζο άλλοτε προπονητή, για την αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα γίνεται μια απόλυτη κυρίαρχος στο κορυφαίο πρωτάθλημα, κατακτώντας πλέον την κορυφή για 4η φορά τις τελευταίες 5 σεζόν.

Και σε επίπεδο Premier League, οι «πολίτες» ισοφάρισαν την Τσέλσι με 5 κατακτήσεις, με τους «κόκκινους διαβόλους» να παραμένουν πρωτοπόροι με 13 τρόπαια.

Ο Πεπ, ωστόσο, είναι πλέον εκείνος που μετά τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει τους περισσότερους τίτλους πρωταθλήματος στην Αγγλία! Ακολουθούν οι Αρσέν Βενγκέρ και Ζοσέ Μουρίνιο με τρεις κατακτήσεις σε Άρσεναλ και Τσέλσι αντίστοιχα, όμως, ο κόουτς των «πολιτών» έχει φτιάξει μια πραγματική μηχανή σάρωσης τροπαίων.

Η Γιουνάιτεντ είχε καταφέρει να κάνει το 4/5 από το 1996 μέχρι και το 2001 (με διάλειμμα το 1998 λόγω Άρσεναλ), αλλά το κατάφερε ξανά από το 2007 έως το 2011 με την Τσέλσι να το «σπάει» το 2010.

Magic Box: Διασκεδάζεις με υπερ-προσφορά*! €1.000 εγγυημένα μετρητά σε έναν τυχερό και σούπερ έπαθλα στους παίκτες κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

image

Σε 13 χρόνια καριέρας, 10 πρωταθλήματα σε Ισπανία, Γερμανία και Αγγλία

Και κάπου εδώ έρχεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η στιγμή των δακρύων του Πεπ τη στιγμή της κατάκτησης της φετινής Premier League. Ένας άνθρωπος που στην προπονητική του καριέρα έχει πανηγυρίσει 10 πρωταθλήματα σε 13 χρόνια παρουσίας στους πάγκους, έχοντας αναλάβει τρεις από τις μεγαλύτερες ομάδες της Γηραιάς ηπείρου.

Κι ας έχει ισχυριστεί πως δίχως τους Μέσι, Ινιέστα και Τσάβι δεν θα κατάφερνε τίποτα στην Μπαρτσελόνα. Κι ας βρέθηκε στην Μπάγερν σε εποχή που οι Βαυαροί ήταν απόλυτα αφεντικά στην Bundesliga κόντρα στην Ντόρτμουντ του Κλοπ.

bwin

Κι ας έχει βρει τώρα απέναντί του μια Λίβερπουλ που δεδομένα πλέον μπορεί να πει κανείς ότι ίσως είναι η κορυφαία ομάδα που είχαν παρουσιάσει ποτέ οι «κόκκινοι» στο γήπεδο.

Στην Αγγλία μέχρι και αυτή τη στιγμή έχει τέσσερα πρωταθλήματα, ισάριθμα League Cups και ένα Κύπελλο Αγγλίας. «Ουάου, είμαστε θρύλοι. Όταν παίρνεις το πρωτάθλημα σε αυτή τη χώρα τέσσερις φορές σε πέντε σεζόν είναι τρομερά ιδιαίτερο. Θα σε θυμούνται όλοι γι' αυτό που πέτυχες.

Φτάσαμε πρώτη φορά στους 100 βαθμούς, είχαμε πάρει το δεύτερο στο Μπράιτον, μετά το τρίτο ήταν δίχως τους υποστηρικτές μας, αλλά είναι μαγικό να παίρνεις το πρωτάθλημα παρέα με τον κόσμο σου» σχολίασε ο Πεπ που μαγεύτηκε από την ατμόσφαιρα του Etihad.

Και αυτό δεν το ζούσε ούτε στη Βαρκελώνη, ούτε στο Μόναχο...

Magic Box: Διασκεδάζεις με υπερ-προσφορά*! €1.000 εγγυημένα μετρητά σε έναν τυχερό και σούπερ έπαθλα στους παίκτες κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

image

«Βάστα γερά, γιατί θα είναι δύσκολα...»

«Είναι μια μεγάλη διαδρομή. Μαθαίνουμε πολλά κάθε χρόνο. Είναι σαν να πηγαίνεις στο σχολείο. Και ο σύλλογος άλλαξε το ρόστερ. Ήταν και θέμα χρόνου. Τώρα, αν μιλούσα με τον Πεπ την εποχή που είχε φτάσει στην Αγγλία, θα του έλεγα “φίλε, να είσαι έτοιμος, θα είναι ζόρικα...”».

Αυτά ήταν τα λόγια του Πεπ Γκουαρδιόλα λίγες ώρες πριν από την φετινή τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Για εκείνη την πρώτη του χρονιά που όλα ήταν πρωτόγνωρα και δύσκολα και είχαν γκρίνια από τον κόσμο και τρομερή κριτική από τα Media. Τότε που όλοι έλεγαν «δεν μπορεί να κυριαρχήσει σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα. Δεν είναι Μπαρτσελόνα και Μπάγερν εδώ...».

Κι όμως, κατάφερε να τα φέρει όλα τούμπα και ν' αποκαλέσει τον εαυτό του θρύλο, ανάμεσα σε όλους τους θρύλους, όπως ανέφερε ότι είναι οι ποδοσφαιριστές του οι οποίοι πήραν για 4η φορά την Premier League.

Και όσο τους έβλεπε να πανηγυρίζουν και να γιορτάζουν για τον θρίαμβο, ο Καταλανός καθόταν στην άκρη και δεν ήθελε να του δώσουν το τρόπαιο, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές του να χαρούν για τους κόπους και τον μόχθο τους.

Και εκείνη η πρώτη σεζόν, του έμαθε πολλά. Τώρα πλέον, με περίσσια αυτοπεποίθηση και έχοντας παραδεχθεί πως το overthinking θα μπορούσε να έχει πάρει τ' όνομά του, δηλώνει: «Του χρόνου με πέντε αλλαγές θα δείτε πόσο πραγματικά έξυπνος μπορώ να γίνω».

Και όλοι αναμένουν μια νέα τεράστια μάχη με τη Λίβερπουλ του Κλοπ...

Magic Box: Διασκεδάζεις με υπερ-προσφορά*! €1.000 εγγυημένα μετρητά σε έναν τυχερό και σούπερ έπαθλα στους παίκτες κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

image

Ο κορυφαίος στα top πρωταθλήματα, το συμβόλαιο, η Ευρώπη και το γκολ

Κανείς άλλος σαν κι εκείνον. Κανείς τόσο... αφοσιωμένος στο στόχο της κατάκτησης της κορυφής στις Λίγκες όπου έχει βρεθεί στην προπονητική του καριέρα. Κανείς άλλος σαν εκείνον στο τοπ επίπεδο αυτή τη στιγμή.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, με την τρομερή βοήθεια των Αράβων ιδιοκτητών με τα χρήματα που διατίθενται για την ενίσχυση του ρόστερ κάθε καλοκαίρι, είναι ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους στα μεγάλα πρωταθλήματα από την σεζόν 2016-2017 και μετά. Στην θητεία του στην Αγγλία κι αφού πρώτα... πήρε τα μαθήματά του στην κακή, αλλά διδακτική παρθενική του σεζόν, ο Καταλανός έφτασε στο 4/5.

Αν, όμως, πάει κάποιος στην έναρξη της προπονητικής παρουσίας του Πεπ Γκουαρδιόλα, πάλι θα καταλάβει πως αυτός ο άνθρωπος είναι αληθινά, κυριολεκτικά και του αξίζει απολύτως δικαιωματικά ο τίτλος, ο Mr. Πρωτάθλημα.

Αυτές οι 10 φορές που έχει καταλάβει την πρώτη θέση σε LaLiga, Bundesliga και Premier League από την ποδοσφαιρική χρονιά 2008-2009, είναι η κορυφαία επίδοση που εντοπίζει κανείς μέχρι σήμερα. Και δεν υπάρχει κανείς άλλος να τον κοντράρει, αφού δεν είναι εποχή ούτε για προπονητές που μακροημερεύουν – στα επίπεδα των Κλοπ και Πεπ πλέον – αλλά κυρίως, δεν υπάρχει κάποιος άλλος Πεπ.

Και αυτό τον άνθρωπο, τα αφεντικά της Σίτι τον εμπιστεύονται τυφλά. Και θα συνεχίσουν να τον εμπιστεύονται για να τους φέρει και το ευρωπαϊκό τρόπαιο που τόσο πολύ θέλουν να δουν στα χέρια των «γαλάζιων» του Μάντσεστερ.

Ο Γκουαρδιόλα ξεκαθαρίζει πως η Σίτι είναι το καλύτερο μέρος για να βρεθεί κανείς επί αγγλικού εδάφους, αν αποφασίσει κι αν έχει την ευκαιρία να τον στείλει η καριέρα του στην μαγική Premier League.

Και ο ίδιος απολαμβάνει τα πάντα στο Μάντσεστερ, δίχως να τον απασχολεί άμεσα το θέμα του συμβολαίου του που λήγει το 2023. «Τώρα έχει... γκολφ, όχι κουβέντες για συμβόλαια» είπε στον Μίκα Ρίτσαρντς στο SkySports και αυτό θα φροντίσει να κάνει.

Να χαλαρώσει και να καπνίσει κι ένα πούρο παραπάνω για τον θρίαμβο.

Magic Box: Διασκεδάζεις με υπερ-προσφορά*! €1.000 εγγυημένα μετρητά σε έναν τυχερό και σούπερ έπαθλα στους παίκτες κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image