Κρίστοφερ Ενκουνκού: Ώρα καταξίωσης για τον MVP της Bundesliga

Κρίστοφερ Ενκουνκού: Ώρα καταξίωσης για τον MVP της Bundesliga

Νίκος Κικίδης

«Οι δυο πιο ισχυροί πολεμιστές είναι η υπομονή και ο χρόνος. Αυτοί καταφέρνουν τα πάντα». Με όχημα τα λόγια του Λέων Τολστόι στο ίσως σπουδαιότερο λογοτεχνικό του έργο «Πόλεμος και Ειρήνη», ο Κρίστοφερ Ενκουνκού βλέπει σταδιακά τα όνειρά του να εκπληρώνονται.

Μπορεί να μην έκανε τη μεγάλη ανάβλυση την ίδια χρονική περίοδο με τα υπόλοιπα αστέρια της γενιάς του (Μπαπέ, Ντεμπελέ, Αλεξάντερ - Άρνολντ, Ράσφορντ κ.τ.λ), όμως η ετεροχρονισμένη του αφετηρία προς την εκτόξευση φαίνεται πως δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στη εξέλιξή του. Αντιθέτως, τη φετινή σεζόν το αστέρι της Λειψίας λάμπει πιο δυνατά από ποτέ.

Το βραβείο του MVP της Bundesliga αποτέλεσε απλώς το επιστέγασμα μιας απίθανης φετινής πορείας που τον βρήκε να νικά στη «μάχη» για τον καλύτερο των γερμανικών γηπέδων ονόματα όπως εκείνα των Έρλινγκ Χάαλαντ και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Μια διάκριση που τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε να περιστρέφεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Ο επιθετικός της Λειψίας άλλωστε δεν βρήκε ποτέ ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Δεν συνάντησε καν την απαραίτητη εμπιστοσύνη που χρειαζόταν όταν βρισκόταν ακόμα στα τμήματα υποδομής της Παρί Σεν Ζερμέν.

Για τους Παριζιάνους, αυτός ο κοκκαλιάρης, καχεκτικός τύπος δεν ήταν ποτέ γραφτό να μετατραπεί στο επόμενο αστέρι που θα κοσμούσε την πολυτελή βιτρίνα τους. Τρία χρόνια αργότερα ωστόσο και με όπλα την υπομονή και τον χρόνο, το Ταυράκι της Red Bull έβγαλε επιτέλους... κέρατα και εξηγεί στην Παρί το λάθος της μέσα από ποδοσφαιρική «αλητεία» και αριθμούς!

image

Η χρονιά της εκτόξευσης

Στις δυο προηγούμενες σεζόν, τα συνολικά του στατιστικά σταμάτησαν αθροιστικά στα 12 γκολ και στις 26 ασίστ. Αριθμοί διόλου ευκαταφρόνητοι, αλλά συνάμα όχι αρκετοί για να του χαρίσουν μια θέση στην ποδοσφαιρική ελίτ. Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2021/2022 ωστόσο βρήκε τα νούμερά του σε εκθετική άνοδο.

Με 34 γκολ και 20 ασίστ σε 51 συμμετοχές με τη φανέλα τη Λειψίας, ο 24χρονος επιθετικός απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο πως έφτασε πλέον η ώρα της ωρίμανσης. Η χρονιά της εκτόξευσης σε χορτάρι και ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο που θα του δώσει την ώθηση για να κάνει το επόμενο βήμα. Για να γραφτεί στα μπλοκάκια των πιο ισχυρών συλλόγων που εδώ και μήνες κάνουν ουρά για να τον αποκτήσουν. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η Λειψία βίωσε μια περίεργη σεζόν, γεμάτη αυξομειώσεις.

Από την απογοητευτική εικόνα που παρουσίαζε στο πρώτο μισό υπό της οδηγίες του Τζέσι Μαρς, μέχρι και την ανάκαμψη με τον Ντομίνικο Τεντέσκο στον πάγκο, ο Ενκουνκού αποτελούσε πάντοτε το σημείο αναφοράς και οι πολλαπλές αλλαγές δεν επισκίασαν επ' ουδενί την απόδοσή του. Ακόμα κι αν οι ρόλοι του στην ομάδα άλλαζαν με την πάροδο των μηνών, ακόμα κι αν κλήθηκε να αναλάβει περισσότερες ευθύνες με τους νέους σχηματισμούς, ο Ενκουνκού δεν έχασε το δρόμο του μέσα στο λαβύρινθο των τροποποιήσεων.

Ο Γάλλος απέκτησε περισσότερη ελευθερία και άρχισε να σκοράρει κατά ριπάς, σημειώνοντας 20 γκολ σε 34 αγωνιστικές στη Bundesliga, τη στιγμή που μόνο οι Έρλινγκ Χάαλαντ, Πάτρικ Σικ και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι κατάφεραν να σημειώσουν περισσότερα. Παράλληλα ωστόσο, ο Ενκουνκού κατάφερε να διατηρήσει στα ύψη και τα στατιστικά του ως δημιουργός.

Με 16 ασιστ στο πρωτάθλημα, ο 24χρονος σημείωσε την δεύτερη καλύτερη επίδοση, πίσω μόνο από τον... master του είδους, τον αγέραστο Raumdeuter της Μπάγερν, Τόμας Μίλερ (18 ασίστ). Μια αναγέννηση που επί της ουσίας οδήγησε την ομάδα του στην τέταρτη θέση και στην έξοδο στο επόμενο Champions League, με τον ίδιο σε ρόλο ηγέτη. Πώς όμως απέκτησε ξαφνικά τα χαλινάρια των ατίθασων Ταύρων της Λειψίας;

image

Δώσ' του ελευθερία και δρέψε τους καρπούς

Ανέκαθεν ο Ενκουνκού παρομοιαζόταν με έναν ελβετικό σουγιά. Ένα πολυεργαλείο σε ποδοσφαιρικό τερέν που διέθετε όλο το πακέτο. Δεκάρι, εξτρέμ, σέντερ φορ, ο 24χρονος Γάλλος μπορούσε να αποδώσει σε κάθε ρόλο και χώρο του γηπέδου, καθώς το αλέγκρο του στυλ σε συνδυασμό με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά απάρτιζαν ένα εκρηκτικό μείγμα, έτοιμο να απειλήσει την οποιαδήποτε άμυνα.

Την περσινή περίοδο ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν τον είχε τοποθετημένο στα φτερά. Με στόχο να οργώνει την αριστερή (κυρίως) πλευρά, ο Ενκουνκού διέθετε όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί σε έναν πολύ επικίνδυνο εξτρέμ που με την ταχύτητα, το vision, τη ντρίμπλα και το πόδι διαβήτη θα μπορούσε να δημιουργεί πονοκεφάλους υπό οποιαδήποτε συνθήκη. Και μπορεί πράγματι το πείραμα να πέτυχε μερικώς, όμως η απόφαση του Τζέσι Μαρς στην προετοιμασία του προηγούμενου καλοκαιριού τον ξεκλείδωσε τελείως.

Ο Αμερικανός έκρινε πως έπρεπε να παρέχει περισσότερη ελευθερία και συνάμα επιθετική πρωτοβουλία στον 24χρονο, δοκιμάζοντάς τον στα μεσοδιαστήματα του 3-4-2-1. Μια θέση δηλαδή πίσω από τον φορ της ομάδας που θα του έδινε τον ρόλο να σερβίρει, να εκτελεί, μα κυρίως να κινείται ατελεύτητα σε επικίνδυνες ζώνες και να δημιουργεί συνεχώς ανισορροπίες. Το αποτελέσματα αυτής της ιδέας δεν άργησαν να φανούν, με επιστέγασμα την απίθανη εμφάνιση του Ενκουνκού απέναντι στη Ντόρτμουντ στις αρχές του Νοέμβρη.

Προκαλώντας πρωτοφανή πανικό στην Κιτρινόμαυρη άμυνα με γκολ, ασίστ και highlight καριέρας όπου χόρεψε τους παίκτες του Μάρκο Ρόζε, πριν δει τη μπάλα να σταματά στο δοκάρι, ο άσος της Λειψίας έδωσε τα πρώτα δείγματα πως διένυε τη σεζόν της αναγέννησης. Ακόμα και η απόλυση του Τζέσι Μαρς στα μέσα της σεζόν και η πρόσληψη του Ντομένικο Τεντέσκο δεν ήταν ικανή να βάλει φρένο στην εξέλιξή του.

Παρά την αλλαγή σχηματισμού υπό τις οδηγίες του Ιταλού σε 3-4-1-2 και τον νέο ρόλο που απέκτησε ο Γάλλος ως δεύτερος επιθετικός, τα νούμερά του παρέμειναν απαράλλαχτα. Κυνικός μα συγχρόνως «ζογκλερ» με μια δόση ποδοσφαιρικής αλεγκρίας, εκείνος συνέχισε να τρομοκρατεί τις αντίπαλες άμυνες, μοιράζοντας γκολ και ασίστ. Και αυτό το πρόσωπό που μπλέκει με χαρακτηριστική αρμονία όλα τα συστατικά για να δημιουργήσει αυτή την πρωτοφανή ποδοσφαιρική ασυδοσία δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τα ραντάρ των «μεγάλων».

image

Ολόκληρη η Ευρώπη στα πόδια του

«Μην φοβηθείς να παρατήσεις το καλό για το σπουδαίο» θα μπορούσε να είναι μια συμβουλή προς το νέο αστέρι της Γαλλίας, ο οποίος βλέπει πλέον τους κορυφαίους συλλόγους να στρώνουν χαλί στα πόδια του. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν είναι έτοιμες να κινηθούν επισήμως για την απόκτησή του, σε μια δημοπρασία συνώνυμη με χορό εκατομμυρίων.

Μετά τις πωλήσεις των Ουπαμεκανό, Κονατέ και Ζάμπιτσερ το προηγούμενο καλοκαίρι, η Λειψία μετράει αντίστροφα για την εξαγωγή ενός ακόμη προϊόντος της, το οποίο διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για γράψει νέο ρεκόρ στις πωλήσεις του συλλόγου. Τα πρώτα ρεπορτάζ άλλωστε κάνουν λόγο για τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ και οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι δεδομένα έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα καταβάλουν. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή για τον ίδιο προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται;

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα στη Σίτι πολύ πιθανόν να βρει τον τρόπο να του παρέχει την ελευθερία που χρειάζεται και το άνοιγμα χώρων στα μεσοδιαστήματα, την ώρα που ο Έρικ Τεν Χαγκ οραματίζεται μια Γιουνάιτεντ με τον Γάλλο σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ο Τούχελ βλέπει ένα έτοιμο δεύτερο φορ σε περίπτωση που τον αποκτήσει στην Τσέλσι, ενώ η Μπάγερν βρίσκεται σε αναζήτηση του επόμενου μεγάλου ονόματος στην επιθετική γραμμή σε περίπτωση που ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι αποχωρήσει προς.. πιο θερμά μέρη και την ομάδα της Μπαρτσελόνα.

Όσο για την Παρί; Στο Παρίσι δεδομένα τραβούν τα μαλλιά τους που έχασαν το διαμάντι τους το 2019, όμως είναι πλέον πρόθυμοι να προσφέρουν πολλά εκατομμύρια για να τον φέρουν πίσω στην πόλη του Φωτός. Πόσω δε μάλλον σε περίπτωση που χάσουν το μεγάλο τους αστέρι, Κιλιάν Μπαπέ από τη Ρεάλ Μαδρίτης και χρειαστούν να βρουν νέο πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει στη λαμπερή, παριζιάνικη βιτρίνα. Και τί πιο λαμπερό από έναν πρώην μαθητή των ακαδημιών της που πλέον ωρίμασε και δηλώνει έτοιμος να πρωταγωνιστήσει!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image