Ενκουνκού: Καιρός να σαρώσει ο «δαίμονας» της Λειψίας (vids & infographics)

Ενκουνκού: Καιρός να σαρώσει ο «δαίμονας» της Λειψίας (vids & infographics)

bet365

Ο Κρίστοφερ Ενκουνκού «οργιάζει». Όχι πια ως μπαλαντέρ, αλλά ως ο απόλυτος παράγοντας στην επίθεση της Λειψίας, προκαλώντας… δεύτερες σκέψεις στην Παρί και τον Ντιντιέ Ντεσάν. Το Gazzetta παρουσιάζει τον 24χρονο «δαίμονα» με τη βοήθεια του SofaScore.

Ο όρος wonderkid στην Ελλάδα είναι κάπως παρεξηγημένος. Το προσδόκιμο διάρκειας ενός ταλέντου συχνά ξεπερνά τα όρια αυτού που στο εξωτερικό αποκαλείται «παιδί-θαύμα». Στην περίπτωση του Κρίστοφερ Ενκουνκού, ο οποίος κλείνει τα 24 του στις 14 Νοεμβρίου, θα μπορούσε να ισχύει ακόμα, έξι χρόνια μετά την πρώτη του επαγγελματική συμμετοχή. Είναι αλήθεια ότι η πορεία του Γάλλου εξτρέμ κύλησε λίγο πιο αργά απ’ ότι των φερέλπιδων συμπατριωτών της ηλικίας του. Βλέπε Κιλιάν Μπαπέ, βλέπε Ουσμάν Ντεμπελέ, βλέπε Τεό Ερναντέζ.

Φέτος, όμως, έφτασε η δική του στιγμή. Το «ταυράκι» της Λειψίας, ο άλλοτε κοκκαλιάρης, μικρός το δέμας και ευαίσθητος στον χαρακτήρα πιτσιρίκος από το Παρίσι με ρίζες από το Κονγκό, κάνει «μπαμ» με τις εμφανίσεις του σε Γερμανία και Ευρώπη και μετατρέπεται σε έναν από τους πιο συνεπείς, παραγωγικούς και ταυτόχρονα διασκεδαστικούς σταρ των κορυφαίων πρωταθλημάτων.

Δεν είναι η πρώτη περίοδος που συστήνεται στο ευρύ κοινό. Στην παρθενική του σεζόν με τη Λειψία, έπαιξε βασικός σε ημιτελικό του Champions League, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με το συμπαθητικό νούμερο των 20 γκολ στα οποία συνεισέφερε σε όλες τις διοργανώσεις (5 γκολ, 15 ασίστ). Μέχρι φέτος, ήταν ακριβώς αυτό, μια συμπαθητική περίπτωση εξτρέμ, ένα επιθετικό «πολυεργαλείο» στη μηχανή του Γιούλιαν Νάγκελσμαν. O «baby Mourinho», όμως, αποχώρησε. Και με την έλευση του Τζέσι Μαρς, το 4-2-3-1 που τον έθετε καθαρόαιμο ακραίο, έγινε εσχάτως 3-4-2-1, μετατοπίζοντάς τον πιο κεντρικά, μαζί με τον Φόρσμπεργκ πίσω από τον φορ.

Ξαφνικά, ο Ενκουνκού πήρε περισσότερες ευθύνες, άρχισε να κινείται περισσότερο χωρίς τη μπάλα, αλλά με την ίδια τακτική προσήλωση. Η τεχνική του δεν ήταν ποτέ ζήτημα για να αμφιβάλλει κανείς. Και το show ξεκίνησε, με την ως τώρα κορύφωσή του να σημειώνεται στο παιχνίδι απέναντι στη Ντόρτμουντ.

«Δαίμονας», ζογκλέρ κι εφιάλτης των Βεστφαλών

Μία λέξη χαρακτήριζε την άμυνα της Μπορούσια στη «Red Bull Arena»: Πανικός. Κι ο Κρίστοφερ Ενκουνκού ήταν ο κατεξοχήν παίκτης που τον προκαλούσε. Ο Γάλλος ήταν παντού! Για να πάρει μπάλα, να κλέψει, να μοιράσει παιχνίδι, να κινηθεί κάθετα, να απειλήσει και φυσικά, να σκοράρει. Όπως φαίνεται και στο γράφημα του SofaScore, ο Ενκουνκού «κοκκίνισε» στον άξονα και στην «καρδιά» της περιοχής, κέρδιζε 2/3 μονομαχίες και πετύχαινε ισάριθμες ντρίμπλες, «ζάλιζε» τους Βεστφαλούς με την ταχύτητα και τις αλλαγές κατεύθυνσης.

Ο Ενκουνκού κόντρα στη Ντόρτμουντ
Οι απίθανοι δείκτες του Ενκουνκού κόντρα στη Ντόρτμουντ. Πηγή: SofaScore

Απολογισμός ένα γκολ, μία ασίστ και μια «εξωγήινη» στιγμή ποδοσφαιρικής «μαγείας», που δυστυχώς δεν κατέληξε σε γκολ αλλά στο δοκάρι.

Η διπλή «ρουλέτα» και τα φωτογραφικά «κλικς» που απαθανάτισαν τον Ματς Χούμελς ανήμπορο να τον κόψει και τον Ακάντζι πολλά μέτρα πίσω του, είναι ό,τι πιο iconic έχουμε δει ως τώρα από τον Γάλλο και λογικά δεν θα είναι το «ταβάνι» του.

Θαυμάστε από το 00:35:

Ξεθάρρεψε και σκοράρει όσο ποτέ

Η «παράσταση» κόντρα στη Ντόρτμουντ ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Ο «Κρίστο», όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες και οι προπονητές του, έδωσε συνέχεια στην πιο ώριμη και παραγωγική σεζόν της καριέρας του, έχοντας ήδη κλέψει τις εντυπώσεις μέσω του Champions League. Το χατ-τρικ απέναντι στη Σίτι του Γκουαρδιόλα, στην ήττα της πρεμιέρας μέσα στο «Etihad». Το γκολ κόντρα στην πρώην του ομάδα, την Παρί Σεν Ζερμέν, μια εναέρια «μάχη» την οποία κέρδισε από τον κατά πολύ πιο υψηλόσωμο και μεγαλόσωμο Κιμπεμπέ. Μπορεί η Λειψία να αποκλείστηκε άδοξα από την 4η αγωνιστική, αλλά ο ίδιος γέμισε με αριθμούς και εκπληκτικά highlights το προσωπικό του χαρτοφυλάκιο για την επόμενη μεταγραφή του (Σίτι και Τσέλσι τον έχουν στα «ραντάρ» τους).

Για να φτάσει στο σημείο της πραγματικής «αποκάλυψης», ο Ενκουνκού γνώριζε ότι έπρεπε να βελτιώσει έναν συγκεκριμένο παράγοντα.

«Μου έλεγαν ότι πρέπει να δουλέψω το ένστικτο του ‘’killer’’, διότι κάποιες φορές δεν δοκίμαζα να σουτάρω ή μπορεί να έχανα την κλασική ευκαιρία. Αυτό είναι σημαντικό. Στοχεύω να το δουλέψω, οι επιθετικοί πρέπει να είναι αποφασιστικοί».

Ο 24χρονος «δαίμονας» αποδεικνύεται εξαιρετικός μαθητής και δουλευταράς. Η αναβάθμισή του στο σκοράρισμα τη φετινή σεζόν, «τρομακτική». Το γράφημα του SofaScore απεικονίζει ξεκάθαρα την εξέλιξή του.

Η εξέλιξη του Ενκουνκού με τη φανέλα της Λειψίας

Η εντυπωσιακή εξέλιξη του Ενκουνκού με τη φανέλα της Λειψίας. Πηγή: SofaScore

Μετά από 17 αγώνες, έχει σκοράρει σχεδόν όσα γκολ είχε πετύχει σε 84 συμμετοχές στις δύο πρώτες σεζόν του! Τα ποσοστά ευστοχίας στις (αυξημένες) τελικές του εκτοξεύτηκαν από μονοψήφια στο 22,4%. Ήδη διψήφιος σε γκολ, παραμέρισε λίγο τη δημιουργία (1,71 πάσες κλειδιά από 2,52 πέρυσι), αλλά βρίσκεται και πάλι καθ’ οδόν προς τα στάνταρ που έχει θέσει στις ασίστ.

Η Παρί μετανιώνει (;), ο Ντεσάν δεν συγκινείται

Ο Ενκουνκού βρήκε δίχτυα για δεύτερη φορά απέναντι στην Παρί. Δεν έχει περάσει σεζόν από όταν αποχώρησε από τη γαλλική πρωτεύουσα, την πατρίδα του, που να μην έχει αντιμετωπίσει την πρώην του και πρώτη του ομάδα. Το 19/20 στον ημιτελικό του Champions League, πέρυσι και φέτος από δύο φορές στους ομίλους.

Ανατράφηκε ποδοσφαιρικά στα τμήματα υποδομής της Παρί κι έμεινε στις τάξεις της για σχεδόν μια δεκαετία. Το 2015 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα επί Λοράν Μπλαν, ο οποίος, όμως, όπως και οι διάδοχοί του, Έμερι και Τούχελ, δεν έβρισκε χώρο στην υπερφορτωμένη από αστέρες αρμάδα του. Ο Ενκουνκού, λοιπόν, πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη «ζώνη ασφαλείας» του για να κερδίσει τα λεπτά συμμετοχής που άξιζε. Δεν ήταν το πρώτο υποσχόμενο «φυντάνι» της Παρί που λέει «αντίο». Εκείνος, όμως, το έκανε όντας ήδη για μια τριετία επαγγελματίας, σημειώνοντας συνολικά με τη φανέλα της 78 συμμετοχές, 11 γκολ και 4 ασίστ.

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος δεν κρατάει κακίες. Το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Παρί δεν το πανηγύρισε. Όπως δήλωσε μετά το ματς, «έχω μεγάλη αγάπη για αυτή την ομάδα. Αν θα επέστρεφα κάποια στιγμή; Γιατί όχι;». Οι Παριζιάνοι, άλλωστε, δεν τον έχασαν χωρίς το παραμικρό αντίτιμο, αλλά με το ικανό ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ συν τα μπόνους που εξαργύρωσε άμεσα με τη Λειψία. Σίγουρα, όμως, ο Λεονάρντο και οι άνθρωποι της Παρί έχουν έναν ακόμη λόγο να μετανιώνουν για την ευκολία που χάνονται τα «προϊόντα» της Ακαδημίας, αν φυσικά υπολογίζουν πραγματικά σ’ αυτήν ως μέρος της ενίσχυσης του ρόστερ.

Πολλοί θα περίμεναν μετά από μια τέτοια σειρά εμφανίσεων, με τελευταία χρονικά αυτή κόντρα στην Παρί, το όνομά του να βρίσκεται στις κλήσεις του Ντιντιέ Ντεσάν για το προσεχές παράθυρο των εθνικών ομάδων. Για άλλη μια φορά, ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας «έκλεισε» τα μάτια στο ταλέντο και τη ραγδαία ανάπτυξη του Ενκουνκού, δικαιολογώντας την απόφασή του να μην τον καλέσει στην ομοιογένεια της αποστολής ενόψει των τελευταίων αγωνιστικών για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Μία απόφαση που κρίθηκε έντονα από τους φανς των Τρικολόρ, αλλά η οποία δεν επηρεάζει στο ελάχιστο τον 24χρονο διεθνή με όλες τις μικρές εθνικές, ο οποίος αντέδρασε με την «εκκωφαντική» του εμφάνιση κόντρα στη Ντόρτμουντ και υπόσχεται να «σαρώνει» σε συλλογικό επίπεδο μέχρι να λάβει την παρθενική του κλήση.

«Ο προπονητής δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη μαζί μου, αλλά δεν πειράζει. Είναι μια έξτρα πηγή κινήτρου. Μαζεύω τη μία καλή εμφάνιση μετά την άλλη και ξέρω ότι η πόρτα της εθνικής δεν κλείνει ποτέ. Αν συνεχίσω αυτό που κάνω, αργά ή γρήγορα θα συμβεί».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα