Μπακασέτας - Σιώπης: Τα διαμάντια του Εύξεινου Πόντου

Μπακασέτας - Σιώπης: Τα διαμάντια του Εύξεινου Πόντου

Οι λύρες άρχισαν να παίζουν και η Τραπεζούντα πήρε... φωτιά! Σε ξέφρενο ρυθμό 300.000 άνθρωποι πανηγύρισαν με την ψυχή τους κάτι μοναδικό, κάτι ανεπανάληπτο, το πρωτάθλημα Τουρκίας. Από τον Γκιουνές και τον Ουνάλ στον Μπακασέτα και τον Σιώπη, η Τράμπζονσπορ, 38 χρόνια μετά τον θρίαμβο ξόρκιζε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας τα φαντάσματα των Φενέρ, Μπεσίκτας και Γαλατά!

Δυο ελληνόπουλα έστησαν το δικό τους πάρτι στη θρυλική Τραπεζούντα και την έβαλαν ξανά στην elite της ποδοσφαιρικής Τουρκίας. Δυο κολλητοί, δυο υπερασπιστές του Κάστρου Φατίχ, δυο παίκτες που έκαναν τα πάντα και μπήκαν για πάντα στα ποδοσφαιρικά βιβλία της χώρας.

Το ταξίδι τους άρχισε από την Αλάνια κι εκεί άναψε το φυτίλι της εκτόξευσης. Σκληρή δουλειά, γκολ, μάχες και υπομονή τους έφεραν στην κορυφή, πάντα μαζί, πάντα δίπλα ο ένας στον άλλον. Τάσος Μπακασέτας και Μανώλης Σιώπης αποθεώθηκαν, έγιναν σύνθημα στα χείλη των οπαδών και ίσως οι τελευταίοι μαζί με τον «Kolbastı» ίσως να χόρεψαν και συρτάκι. Εκαναν τα αποδυτήρια πιο ζεστά, έβαλαν στην παρέα τους Χάμσικ, Κορνέλιους και η καυτή αύρα Ελλήνων και Τούρκων έδωσε στην ευκαιρία στο διαμάντι της Μαύρης θάλασσας να γίνει ξανά λαμπερό. Το μέλλον τους δεν το ξέρουν ούτε οι ίδιοι, αφού Μπάκα και Σιώπης ζουν το σήμερα, απολαμβάνουν την αποθέωση και χορεύουν για το 7ο πρωτάθλημα της Τράμπζονσπορ!

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Ντυμένος, Κωνσταντίνος Κωλαΐτης, Βασίλης Μπαλατσός

image

Μπακασέτας, Σιώπης και Τζαβέλλας εκτόξευσαν την Αλάνιασπορ!

Το καλοκαίρι του 2019 αποτέλεσε κομβικό και για τους δύο, αφού σε διάστημα λίγων μόνο ημερών έγιναν αμφότεροι κάτοικοι Τουρκίας για χάρη τότε της Αλάνιασπορ. Από την Αντάλια κατέβαλαν περίπου 600.000 ευρώ στην ΑΕΚ για χάρη του Μπακασέτα και περίπου 500.000 ευρώ στον Αρη για τον Σιώπη και οι ανακοινώσεις τους ήταν σχεδόν ταυτόχρονες, ενώ εκεί τους... περίμενε ο Γιώργος Τζαβέλλας.

Οι τρεις τους λοιπόν ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στην εδραίωση του club στη μεγάλη κατηγορία της γειτονικής χώρας, αφού η Αλάνιασπορ στην προ εκείνων εποχή ήταν μία ομάδα που «πάλευε» για την παραμονή της (το 2016 ανέβηκε στα «σαλόνια» ως πρωταθλήτρια), αλλά με Μπακασέτα, Τζαβέλλα, Σιώπη στο γήπεδο όχι μόνο εξασφάλιζε άνετα τη «σωτηρία» της αλλά και για πρώτη φορά στην ιστορία της πήρε ένα ευρωπαϊκό «εισιτήριο». Το καλοκαίρι του 2020 αντιμετώπισε τη Ρόζενμποργκ για το Europa League και ναι μεν δεν ξεπέρασε τον σκόπελο των Νορβηγών, η αλήθεια είναι πως από κοινού είχαν μετατρέψει μία μικρομεσαία ομάδα σε υπολογίσιμη δύναμη.

Ο Μπακασέτας ήταν πια ένα από τα πιο hot ονόματα στην Τουρκία και υπό αυτές τις συνθήκες μπήκαμε στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Καθημερινά στον Τύπο της γειτονικής χώρας γίνονταν αναφορά για το ενδιαφέρον των Φενέρ, Μπεσίκτας, Γαλατά προς το πρόσωπό του (ξέχωρα από το εξωτερικό) και η τότε παρουσία του Ερόλ Μπουλούτ στον πάγκο της πρώτης την είχαν αναγορεύσει ως το φαβορί να τον πάρει. Απαντες ωστόσο λογάριαζαν χωρίς την Τράμπζονσπορ, που κινήθηκε αθόρυβα και ένα πρωί τον έκανε δικό της έναντι ενός ποσού που υπολογίζεται περίπου στα 3,5 εκατομμύρια, ξέχωρα από το ότι η Αλάνιασπορ διατήρησε ποσοστό μεταπώλησης (20%) και στο deal προσέθεσε κάποια μπόνους (τα έχει... πιάσει προ πολλού).

Ετσι το... παρεάκι «έσπασε», αλλά όχι για πολύ. Το καλοκαίρι του 2021 ο Σιώπης τον ακολούθησε στην Τραπεζούντα έναντι περίπου 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ ο Τζαβέλλας πήρε το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα για χάρη της ΑΕΚ που κατέβαλε το buy out του (400.000). Οι τρεις Ελληνες στις «χονδρικά» δύο σεζόν που ήταν μαζί στην Αλάνιασπορ πήραν μία ομάδα που «πάλευε» να μείνει και την έβγαλαν στην Ευρώπη κόντρα σε μεγάλα clubs, ενώ παράλληλα της απέφεραν στο ταμείο της τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια κέρδος. Συγκεκριμένα, η απόκτηση των Μπακασέτα, Σιώπη, Τζαβέλλα κόστισε περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ (600.000, 500.000, ελεύθερος αντίστοιχα) και η παραχώρησή τους ξεπέρασε τα πέντε εκατομμύρια αφού υπάρχουν και τα μπόνους (3.500.000, 1.100.000, 400.000 αντίστοιχα).

image

Μπάκα – Σιώπης, 121 ματς ως συμπαίκτες!

Μπακασέτας - Σιώπης ή Σιώπης -Μπακασέτας αν προτιμάτε δεν έγιναν συμπαίκτες στην Τουρκία, αλλά η... κολόνια που τους «δένει» κρατάει πολλά χρόνια. Ηταν Γενάρης του 2015 όταν... γνωρίστηκαν από πρώτο χέρι, καθώς τότε ο 29χρονος μεσοεπιθετικός πήγε στον Πανιώνιο όπου βρίσκονταν ήδη ο 28χρονος «κόφτης».

Μπακασέτας - Σιώπης - Εθνική

Εκτοτε ξεκίνησε μία μεγάλη και δυνατή φιλία, ξέχωρα φυσικά από την πετυχημένη αγωνιστική τους συνύπαρξη. Οταν ο μεν πρώτος πήγε στην ΑΕΚ και ο δε δεύτερος στον Ολυμπιακό οι δρόμοι τους «χώρισαν», ωστόσο τα... έλεγαν στην Εθνική, ύστερα στην Αλάνιασπορ και πλέον στην Τραπεζούντα. Αισίως συμπλήρωσαν 121 ματς πλάι πλάι στο γήπεδο και το... κοντέρ συνεχίζει να «γράφει». Πιο συγκεκριμένα 48 στην Αλάνιασπορ, 37 στον Πανιώνιο, 25 στην Τράμπζονσπορ και 11 με τη «γαλανόλευκη», ενώ το ποδοσφαιρικό τους «τεφτέρι» θα γράψει και πολλά άλλα στο μέλλον, να είστε σίγουροι για αυτό. Εύλογα ο ένας ξέρει τον άλλον καλύτερα ίσως και από τις γυναίκες τους, αφού περισσότερο χρόνο περνούν μαζί από ότι με τις φαμίλιες τους. Αν προσθέσουμε μετακινήσεις, ξενοδοχεία, προετοιμασίες κτλ, η σούμα βγάζει χιλιάδες ώρες. Δεν είναι τυχαίο πως στην παρουσίαση του Σιώπη η νυν ομάδα τους ετοίμασε ένα βίντεο όπου ο Μπακασέτας του είπε. «Καλώς ήρθες αδερφέ μου».

image

«Κλειδαράς» και… Greek Kante στα καλύτερά τους

Ήταν μια σεζόν ονειρική, από την αρχή μέχρι τέλους. Για την Τράμπζονσπορ ως σύνολο, μια Τράμπζονσπορ που έπεσε όλη τη χρονιά από την 1η θέση μόλις για δύο αγωνιστικές. Αλλά και ατομικά, για τους δύο εκπροσώπους μας, τον Τάσο Μπακασέτα και τον Μανώλη Σιώπη. Οι δυο τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σαρωτική πορεία της «Τράμπζον» για τον τίτλο μετά από 38 χρόνια, έγιναν αγαπημένα παιδιά της εξέδρας και αύξησαν παράλληλα την χρηματιστηριακή τους αξία.

Ο «Μπάκα» σε όλη αυτή τη διαδρομή κρατούσε τη μπαγκέτα του ηγέτη. Το πρώτο του μισό -στην πρώτη του ολόκληρη σεζόν με την ομάδα- ήταν απλά «εκρηκτικό». Μετά από εννέα αγωνιστικές, ο Κορίνθιος μεσοεπιθετικός μέτρησε επτά γκολ και τρεις ασίστ, αποτυγχάνοντας να συνεισφέρει σε γκολ μόλις σε ένα από τα εννέα αυτά παιχνίδια!

Συνολικά, ο κάπτεν της Εθνικής μας έγραψε 31 συμμετοχές, με απολογισμό 8 γκολ και 4 ασίστ. Στην πλειονότητα των αγώνων έπαιξε ως δεκάρι, στη φυσική του θέση, αλλά αποτέλεσε αρκετές φορές «μπαλαντέρ» για τον Αμπντουλάχ Αβτσί, παίζοντας είτε ως κρυφός φορ είτε εσχάτως της σεζόν και ως οκτάρι. Πάντα στον ίδιο βαθμό επάρκειας και με την ποιότητα και συνέπεια που τον διακρίνει στη μιάμιση σεζόν του στην Τραπεζούντα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι φίλοι της Τράμπζονσπορ τον βάφτισαν... κλειδαρά. Εκτός του ότι μπορούσε να «κουμπώσει» όπου τον χρειαζόταν η ομάδα του, ως φύσει και θέσει ηγέτης της κι ένας από τους πιο παραγωγικούς παίκτες της είχε τη χαρακτηριστική ικανότητα να «ξεκλειδώνει» τις αντίπαλες άμυνες σε κρίσιμα σημεία.

Κόντρα στην Κασίμπασα πέτυχε το μοναδικό γκολ για το διπλό με εκτέλεση πέναλτι στο β' μέρος, αναλόγως και στην έδρα της Καϊσέρισπορ για το γκολ νίκης στο 60' (1-2), ενώ την απόλυτη διαφορά την έκανε στα ντέρμπι. Ο «Μπάκα» χάρισε τη νίκη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε στο ματς του πρώτου γύρου με εύστοχο πέναλτι στο 87', ενώ στο ντέρμπι με τη Γαλατασαράι άνοιξε τον δρόμο για την ανατροπή στο φινάλε με γκολ στο 84'.

Κι όταν οι οπαδοί της Τράμπζον μιλάνε για Μπακασέτα, θυμούνται αυτόματα τις γκολάρες που τους έχει χαρίσει. Με εξαίρεση τα γκολ από την άσπρη βούλα, η σπεσιαλιτέ του 29χρονου μεσοεπιθετικού είναι τα σουτ εκτός περιοχής και οι «κεραυνοί» από μακρινή απόσταση, τους οποίους εξαπέλυσε τρεις φορές μέσα στη σεζόν: κόντρα σε Κασίμπασα, Καϊσέρισπορ και φυσικά τη Φενέρμπαχτσε, σκοράροντας με έξυπνο απευθείας φάουλ για το 1-1.

Οι εμφανίσεις-highlight της σεζόν

Τράμπζονσπορ – Φενέρμπαχτσε 3-1 (δύο γκολ)

Γαλατάσαραϊ – Τράμπζονσπορ 1-2 (γκολ)

Κασίμπασα – Τράμπζονσπορ 0-1 (γκολ)

Καϊσέρισπορ – Τράμπζονσπορ 1-2 (δύο γκολ)

Όσο ο Μπακασέτας έδινε το σύνθημα για την τρομερή πρωταθληματική πορεία με τις εμφανίσεις του στο ξεκίνημα της σεζόν, ο... μαθητευόμενος Μανώλης Σιώπης προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του νέου του προπονητή. Τον πρώτο καιρό, ο 28χρονος χαφ αγωνιζόταν ως αλλαγή για μερικά λεπτά στο φινάλε των ματς. Γεγονός που με την πάροδο των αγωνιστικών άρχισε να αλλάζει, με τον Σιώπη να παίζει σε κάθε αγώνα και να κατοχυρώνει σταδιακά τη φανέλα του βασικού. Πάνω στο σημείο που είχε βρει τον ρυθμό του και τη μόνιμη θέση στην 11άδα, όμως, έμεινε εκτός με κορονοϊό, περιπέτεια που του ανέκοψε για λίγο την πορεία του. Από την επιστροφή του όμως στα τέλη Γενάρη, πραγματοποίησε ολική «εκτόξευση». Το 2022 μοιάζει να είναι η χρονιά του άλλοτε «κόφτη» των Άρη, Πανιωνίου και Ολυμπιακού, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους πολυτιμότερους της Τράμπζον, γράφοντας συνολικά 32 συμ. στο πρωτάθλημα με μία ασίστ. Με τα ακατάπαυστα τρεξίματα, τις αναχαιτίσεις του και τη συνολική παρουσία του στη μεσαία γραμμή της ομάδας, ενέπνευσε τους φίλους της Τράμπζονσπορ να τον ονομάσουν... Έλληνα Καντέ. Μια ματιά στα social media του διεθνή χαφ... θα σας πείσει.

Πλέον, το μόνο που απομένει για τον Σιώπη τη φετινή σεζόν μετά το πρωτάθλημα και την προοπτική του νταμπλ, είναι να ικανοποιήσει έναν προσωπικό πόθο: να σκοράρει μέχρι το τέλος της σεζόν. Για τον λόγο αυτό, ο Σιώπης έχει ζητήσει από τον coach Αβτσί να είναι εκείνος που θα αναλάβει την εκτέλεση του επόμενου πέναλτι (αν αυτό υπάρξει) μέχρι το τέλος της σεζόν, καθώς δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να σκοράρει. Τελευταία και μοναδική ως τώρα στην επαγγελματική του καριέρα που το έκανε ήταν τον Μάιο του 2019, με ένα πέναλτι στο τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα του Άρη. Ο Αβτσί έκανε δεκτό το αίτημά του και πλέον όλα εξαρτώνται από την... τύχη στις τελευταίες αγωνιστικές.

Οι εμφανίσεις-highlight της σεζόν

Μπεσίκτας – Τράμπζονσπορ 1-2

Φενέρμπαχτσε – Τράμπζονσπορ 1-1

Αλάνιασπορ – Τράμπζονσπορ 0-4 (ασίστ)

Τράμπζονσπορ - Γκεζτέπε 4-2

Τράμπζονσπορ – Μπεσίκτας 1-1

image

Πρέσβεις της ελληνοτουρκικής φιλίας

Δυστυχώς η μπάλα πολλές φορές εμπλέκεται με την πολιτική και κατά καιρούς οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία οδηγούνται στο κόκκινο και μοιάζουν άκρως τεταμένες. Αν όμως ρωτήσει κάποιος τους δύο διεθνείς μας θα σου πουν τα καλύτερα για τους ανθρώπους της Τράμπζονσπορ αλλά και τον κόσμο της. Ουδέποτε βρέθηκαν στο «στόχαστρο» όπως άλλωστε και όλοι οι παίκτες της πατρίδας μας που παίζουν εκεί, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους Τούρκους που πέρασαν ή και είναι τώρα στα μέρη μας. Μάλιστα συχνά-πυκνά στα social media των φίλων του club υπάρχουν αναρτήσεις που τους αφορούν με τη σημαία μας δίπλα στην τουρκική και το σήμα της Τράμπζονσπορ, ενώ το συρτάκι είναι καθιερωμένο μουσικό άκουσμα στα μεγάφωνα του «Şenol Güneş Sports Complex». Για όσους θυμούνται ο Μπακασέτας είχε το περασμένο καλοκαίρι βρεθεί στη δοξολογία που έγινε στην Παναγία Σουμελά - πρώτη μετά τα έργα για την αποκατάσταση της Μονής - και η εκεί παρουσία του έκανε το γύρο των τουρκικών ΜΜΕ. Η αγάπη τους με τον κόσμο είναι αμφίδρομη, όπου σταθούν και βρεθούν βγάζουν συνεχώς φωτογραφίες και είναι εκ των κορυφαίων πρεσβευτών της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Μπακασέτας - Σουμελά
Ο Μπακασέτας στην Παναγία Σουμελά

image

«Οι ποδοσφαιριστές είμαστε πρότυπα»

Καλή η μπάλα, οι τίτλοι και οι διακρίσεις αλλά και για τους δύο το ποδόσφαιρο είναι πολλά περισσότερα. Ο τρόπος που το... αντιλαμβάνονται ξεφεύγει από τα στενά όρια των τεσσάρων γραμμών. Ηταν λοιπόν αρχές Οκτωβρίου όταν η Τράμπζονσπορ κέρδισε την Καϊσερισπόρ αλλά το συγκεκριμένο ματς έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο που αντέδρασε ο Μπακασέτας στην «εισβολή» ενός φίλου των γηπεδούχων ο οποίος λίγο πριν την ανάπαυλα κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του και άρχισε να του... εκτοξεύει «γαλλικά». Ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος έμεινε ατάραχος απέναντί του και δεν κουνήθηκε μέχρι να τον απομακρύνουν οι άνθρωποι της ασφάλειας του γηπέδου.

«Κράτησα τη ψυχραιμία μου εκείνη τη στιγμή. Οταν βλέπεις κάποιον να έρχεται προς τα πάνω σου δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Εμείς οι ποδοσφαιριστές είμαστε πρότυπα για τα νέα παιδιά, θέλουμε να δείχνουμε τέτοιες εικόνες. Αυτό θα είναι οδηγός για τα παιδιά που θα θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, όχι μόνο με το ποδόσφαιρο και είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό τελείωσε έτσι. Εδωσα ένα καλό μήνυμα για τη νεολαία», είπε μετά, όταν και εξήγησε τη στάση του που αποτυπώνει ανάγλυφα το πώς σκέφτεται την επίδραση του ποδοσφαίρου στην κοινωνία μας. Για την ιστορία ο «εισβολέας» έχει οδηγηθεί σε δίκη και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης.

image

Το «παρεάκι» των σταρ, η «μαγιά» τίτλου

Το γαλανόλευκο δίδυμο της «Τράμπζον» συναναστράφηκε με μεγάλα ονόματα. Με διεθνείς σταρ εγνωσμένους στο ευρύ κοινό για πάνω από μία δεκαετία. Στην Αλάνιασπορ είχαν συναντήσει ήδη παίκτες με περγαμηνές και εμπειρία από την Premier League, όπως ο Παπίς Σισέ ή ο Στίβεν Κόκερ. Ωστόσο, στην ομάδα της Τραπεζούντας έγιναν συμπαίκτες με ακόμη μεγαλύτερης φήμης ποδοσφαιριστές.

Μάρεκ Χάμσικ, ο ηγέτης και για αρκετά χρόνια πρώτος εν ενεργεία σκόρερ στην ιστορία της Νάπολι. Ζερβίνιο, ο άλλοτε εξτρέμ των Άρσεναλ, Ρόμα και βασικό μέλος μέχρι και σήμερα στην εθνική της Ακτής Ελεφαντοστού, με την οποία έπαιξε στο Μουντιάλ του 2014 απέναντι στην Ελλάδα. Ή ο Αντρέας Κορνέλιους, μέλος της αποστολής της εθνικής Δανίας στην εκπληκτική πορεία μέχρι τα ημιτελικά του περασμένου Euro.

Κι αν υπήρχε κανείς στην Τουρκία που να έβλεπε με… κακό μάτι την συνύπαρξη μεγάλων ονομάτων στα αποδυτήρια, οι ίδιοι οι παίκτες διέλυσαν κάθε πιθανότητα. Μπακασέτας, Σιώπης και οι νεοαποκτηθέντες σταρ των Κυανέρυθρων της Τουρκίας, από κοινού με τις ήδη σταθερές αξίες της ομάδας, συνέθεσαν μια παρέα τίτλου με διακριτούς ρόλους και την απαραίτητη χημεία που χρειάζεται κάθε προπονητής στο σύνολό του.

Μακριά από «βεντετισμούς», τα νέα αποκτήματα της θερινής περιόδου του 2021 «έδεσαν» μεταξύ τους, κάνοντας ευτυχισμένο τον Αμπντουλάχ Αβτσί. Η συλλογικότητα και το ενωτικό κλίμα φαίνεται συχνά κι από τις αναρτήσεις τους στα social media, με αποκορύφωμα την πανηγυρική φωτογραφία στα αποδυτήρια μετά το διπλό κόντρα στην Άδανα Ντεμιρσπόρ.

image

Η χρυσή δεκαετία και η κατάρα 38 χρόνων

Μετά από 38 χρόνια οι οπαδοί της Τράμπζονσπορ βγήκαν στους δρόμους της Τραπεζούντας για να πανηγυρίσουν έξαλλα τον τίτλο του πρωταθλητή. Η «Τράμπζον» θεωρείται η τέταρτη δύναμη στην τουρκική Super League, έχοντας τερματίσει επτά φορές στην ιστορία της στην Super League Τουρκίας και είναι πίσω από τις Γαλατάσαραϊ (22), Φενέρμπαχστε (19) και Μπεσίκτας (16).

Το 1973 ο Αχμέτ Σουάτ Οζγιαζίτσι ανέβαλε την Τράμπζονσπορ, η οποία την προηγούμενη σεζόν είχε υποβιβαστεί στην δεύτερη κατηγορία και έμελλε να γίνει ο σπουδαιότερος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου. Στην πρώτη του χρονιά ανέβασε την ομάδα και πάλι στην πρώτη κατηγορία του τουρκικού ποδοσφαίρου, στη δεύτερη η ομάδα του τερμάτισε 9η και εξασφάλισε από νωρίς τον στόχο της παραμονής στην κατηγορία και έκτοτε ακολούθησε η... εκτόξευση.

Η Τράμπζονσπορ κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο τη σεζόν 1975-76 , όταν κατέκτησε το πρωτάθλημα και έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ομάδα εκτός Κωνσταντινούπολης που ανέβηκε στην κορυφή του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Από το 1975 ξεκίνησε η χρυσή εποχή της «Τράμπζον», η οποία κράτησε μέχρι το 1984 και σε αυτό το διάστημα η ομάδα του Οζγιαζίτσι σήκωσε 15 τρόπαια! Πιο συγκεκριμένα ο σύλλογος της Τραπεζούντας κατέκτησε δύο κύπελλα (76/77, 77/78, 83/84), έξι Super Cup (75/76, 76/77, 77/78, 78/79, 79/80, 82/83) και ισάριθμα πρωταθλήματα ( 75/76, 76/77, 78/79, 79/80, 80/81 83/84), ενώ στις σεζόν 1977-78, 81-82 και 82-83 η Τράμπζονσπορ τερμάτισε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Ο Οζαγίτσι αποχώρησε με την ολοκλήρωση της σεζόν 1983/84 ως πρωταθλητής και έκτοτε έπρεπε να περάσουν 38 χρόνια για να σπάσει η «κατάρα» από την παρέα των Μπακασέτα - Σιώπη.

Μετά το έκτο της πρωτάθλημα και μέχρι να σηκώσει το έβδομο η Τράμπζονσπορ σήκωσε οκτώ τρόπαια. Τρία Super Cup Τουρκίας (94/95, 10/11, 20/21) και πέντε κύπελλα (91/92, 94/95, 02/03, 09/10, 19/20). Θυμίζουμε πως η «Τράμπζον» κέρδισε το τελευταίο της Κύπελλο στις 29 Ιουλίου του 2020, όταν κέρδισε με 2-0 της Αλάνιασπορ των βασικών Μπακασέτα - Σιώπη, οι οποίοι μόλις δύο χρόνια μετά θα πανηγύριζαν μαζί με το κλαμπ της Τραπεζούντας το πολυπόθητο πρωτάθλημα.

Πυροτεχνήματα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος