Πρωτοψάλτης, Ανδρεόπουλος στο Gazzetta: «Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο σταθερός και πήρε δίκαια το πρωτάθλημα, θέλουμε τον κόσμο στην φιέστα στο ΟΑΚΑ»

Πρωτοψάλτης, Ανδρεόπουλος στο Gazzetta: «Ο Παναθηναϊκός ήταν πιο σταθερός και πήρε δίκαια το πρωτάθλημα, θέλουμε τον κόσμο στην φιέστα στο ΟΑΚΑ»

Μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, σε έναν από τους πιο δύσκολους «Μαραθώνιους». Και λέμε από τους πιο δύσκολους, καθώς φέτος τέσσερις ομάδες πάλεψαν ως το τέλος για να πάρουν το πρωτάθλημα, τέσσερις ομάδες (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Φοίνικας) που ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό, προσφέροντάς μας εξαιρετικό θέαμα σε όλη την χρονιά.

Το συγκρότημα του Δημήτρη Ανδρεόπουλου στηρίχθηκε όπως και ο ίδιος έλεγε και στους 14 παίκτες, αλλά 2 ήταν αυτοί που είχαν μια ξεχωριστή συμμετοχή στον τίτλο. Και ήταν γιατί από την περίοδο 2004-05, όταν στον Ηρακλή έπαιζαν οι Γκιούρδας και Μπάεφ, καμία ομάδα στο πρωτάθλημά μας δεν έφτασε ως το τέλος, έχοντας στα άκρα της μόνο Έλληνες. Η θέση του ακραίου είναι κομβική για το συγκεκριμένο άθλημα και οι Θανάσης Πρωτοψάλτης και Χαράλαμπος Ανδρεόπουλος (μαζί φυσικά και με τον Αλέξανδρο Ράπτη), τα κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο και μετά από 17 χρονιά, έγιναν το πρώτο ελληνικό δίδυμο ακραίων που κατακτούν το πρωτάθλημα με την ομάδα τους.

Ο 29χρονος και ο 21χρονος μιλούν στο Gazzetta για την φετινή χρονιά, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός γράφει ιστορία, επισημαίνουν πως είναι αισιόδοξοι πως κάθε χρόνο θα πηγαίνει όλο και καλύτερα. Αναλύουν ο ένας τα ατού του άλλου και τονίζουν πως δεν φοβήθηκαν σε κανένα σημείο πως φέτος θα πήγαινε στραβά η χρονιά, ενώ προσκαλούν τον κόσμο να βρεθεί μαζικά στο ΟΑΚΑ στην φιέστα για τον τίτλο, μια παρουσία που είναι εξαιρετικά σημαντική και για το οικονομικό κομμάτι.

Συνέντευξη στον Φώτη Καρακούση
Φωτογράφιση: Χρήστος Λώλος

image

«Το πρωτάθλημα κρίθηκε στην δικιά μας σταθερότητα»

Δεύτερο πρωτάθλημα τα τελευταία τρία χρόνια. Πως είδατε την φετινή χρονιά;

Χαράλαμπος: «Δεύτερο πρωτάθλημα σε τρία χρόνια, έχουμε τρεις τίτλους στο διάστημα αυτό βάζοντας και το Λιγκ Καπ. Νομίζω πως έχουμε γράψει ιστορία στον Παναθηναϊκό αυτά τα δύο χρόνια, καθώς η ομάδα είχε αρκετό καιρό να πανηγυρίσει κάποιους τίτλους και μέσα σε τρία χρόνια έχουμε καταφέρουμε να πάρουμε δύο φορές τον πιο σημαντικό. Έχουμε κάνει κάτι πολύ σημαντικό και ελπίζω η ομάδα να συνεχίσει να το κάνει και τα επόμενα χρόνια».

Θανάσης: «Όπως είπε και ο Χαράλαμπος το πρωτάθλημα είναι ο πιο σημαντικός τίτλος σε οποιαδήποτε χώρα. Προσωπικά είναι το πρώτο μου και δεύτερο της ομάδας τα τελευταία τρία χρόνια. Το σημαντικό είναι πως υπάρχει μια ανοδική πορεία στον Σύλλογο τα τελευταία χρόνια και έχει αρχίσει να μπαίνει και πάλι στον δρόμο του πρωταθλητισμού. Πλέον διεκδικεί όλους τους τίτλους. Φέτος και στην Ευρώπη προσπαθήσαμε, αλλά πέσαμε πάνω σε μια πολύ δυνατή ομάδα και δεν καταφέραμε να φτάσουμε στον τελικό, αλλά από εδώ και πέρα ο πήχης σιγά-σιγά ανεβαίνει, μέσω του Συλλόγου με τις απαιτήσεις των ανθρώπων του Παναθηναϊκού και η ομάδα θα πηγαίνει όλο και καλύτερα».

Που πιστεύετε πως κρίθηκε το φετινό πρωτάθλημα; Ένα πρωτάθλημα με 4 ομάδες εξαιρετικά δυνατές.

Θανάσης: «Ναι σίγουρα οι τέσσερις πρώτες ομάδες όπως είδαμε σχεδόν σε όλη την περίοδο ήταν πολύ δυνατές. Τερμάτισε αρχικά ο ΠΑΟΚ πρώτος και εμείς δεύτεροι με σχετικά μεγάλη διαφορά που μειώθηκε στην Β' φάση. Προσωπικά θεωρώ πως κρίθηκε στο ότι η δικιά μας ομάδα ήταν η πιο σταθερή και στο επίπεδο που χρειαζόταν να είναι σε όλο το πρωτάθλημα και αυτό έφερε και τον τίτλο του πρωταθλητή».

Χαράλαμπος: «Έπειτα από το 2011 που ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός σταμάτησαν να κάνουν την μεγάλες ομάδες με τους κορυφαίους ξένους που έφερναν, το φετινό ήταν το πιο δύσκολο πρωτάθλημα, όσον αφορά τις τέσσερις ομάδες που το διεκδικούσαν. Συμφωνώ με τον Θανάση, το πρωτάθλημα κρίθηκε στην σταθερότητα του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής γιατί κατάφερε στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος να έχει την ίδια εικόνα και πραγματικά λίγες ήταν οι φορές που η ομάδα έπεφτε κάτω από τις σταθερές της. Βέβαια αυτός είναι και ο ορισμός του πρωταθλήματος. Η πιο σταθερή ομάδα θα κατακτούσε τον τίτλο γιατί δεν υπήρχαν οι ημιτελικοί και τελικοί που θα μπορούσαν να αλλάξουν την ροή. Αυτός που θα έκανε τις περισσότερες νίκες και θα είχε την μεγαλύτερη σταθερότητα θα το κατακτούσε και στο τέλος ήμασταν εμείς αυτοί που το κάναμε».

Αυτό το σύστημα πως το είδατε; Γιατί μπορεί ο κόσμος να είδε μεγάλες μάχες και αγωνία, αλλά εσείς πως το ζήσατε, από την στιγμή που δεν επιτρεπόταν το παραμικρό λάθος.

Χαράλαμπος: «Θεωρώ πως είναι το πιο δύσκολο σύστημα και ίσως και το πιο αξιοκρατικό. Βέβαια δεν σημαίνει πως επειδή λέω πως ίσως να είναι το πιο αξιοκρατικό το προτιμώ. Νομίζω πως η αίγλη που θα έδιναν στο πρωτάθλημα οι ημιτελικοί και τελικοί θα έκανε μεγαλύτερη φασαρία στον κόσμο και νομίζω πως στην Ελλάδα το σύστημα αυτό με συνεχόμενους αγώνες των μεγάλων ομάδων ταιριάζει καλύτερα. Οι ημιτελικοί και τελικοί δίνουν μια διαφορετική αίγλη στο πρωτάθλημα, ειδικά με τα παιχνίδια μέσα και έξω, με τα πλεονεκτήματα έδρας κλπ. Βέβαια ίσως αυτό το σύστημα να είναι πιο αξιοκρατικό, αλλά δεν επιτρέπει η ομάδα να επιλέξει σε κάποια παιχνίδια να αγωνιστεί πλήρης ή όχι και παράλληλα με τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια που εύχομαι από εδώ και πέρα να έχουν όλες οι ομάδες, όλο αυτό με τα ταξίδια και τα ματς Τετάρτη-Σάββατο γίνεται όλο και πιο δύσκολο και εξουθενωτικό σε ένα πρωτάθλημα που φτάνει και τους 7.5 μήνες».

Andre

Θανάσης: «Νομίζω πως η κάθε αλλαγή, κάτι καινούργιο που παρουσιάζεται στη ζωή μας, όπως στην προκειμένη ο τρόπος διεξαγωγής, νομίζω πως αρχικά δεν αρέσει. Ο τρόπος που διεξήχθη ο τρόπος πέρσι και φέτος είναι δίκοπο μαχαίρι. Πέρσι δεν άρεσε στους περισσότερους και φέτος άρεσε στους περισσότερους. Αλλά σε αυτό έχει να κάνει με τις ομάδες και τους αξίζουν μπράβο γιατί δεν άφηναν κάποιον να ξεφύγει. Οι παίκτες, οι προπονητές και οι ομάδες κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον και ο κόσμος από την τηλεόραση ή το γήπεδο να δει όμορφο βόλεϊ. Και εγώ προτιμώ τα playoffs γιατί επιβραβεύεσαι στην επόμενη φάση για όσα έχεις πετύχει και από εκεί και πέρα μπορείς να κάνεις περισσότερα και ακόμα και ο τέταρτος να κερδίσει τον πρώτο. Το δυσκολότερο σε αυτό το πρωτάθλημα είναι πως αν δεν έχεις καταφέρει να είναι στους πρώτους και έχεις μείνει μακριά, κάποια στιγμή και πολλές ευκαιρίες να πάρεις ίσως να μην είναι αρκετές. Αυτή είναι η παγίδα του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, αλλά να παύει να είναι ενδιαφέρον και ωραίο».

Μέσα σε όλη την χρονιά, μια γεμάτη χρονιά, υπήρξαν στιγμές που να φοβηθήκατε πως τα πράγματα δεν θα πάνε καλά;

Θανάσης: «Όχι. Όχι καθόλου δεν πίστεψα ότι η ομάδα μας υπήρχε περίπτωση να χάσει τους στόχους της και κυρίως τον βασικό στόχο που ήταν το πρωτάθλημα. Είμαστε ρεαλιστές, στην Ευρώπη ήταν πολύ δύσκολο να πάμε να πάρουμε το Ευρωπαϊκό. Μας άφησε μια πίκρα, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι από την εικόνα που παρουσιάσαμε μέχρι και τον ημιτελικό. Προσωπικά εγώ ως αθλητής ένιωθα πως κάθε φορά που ερχόμουν στο γήπεδο πως και οι 14 μας ήμασταν εδώ. Όλοι είχαμε στο μυαλό μας το πρωτάθλημα και γιαυτό ήμασταν εδώ κάθε μέρα και δουλεύαμε για να το κατακτήσουμε. Δεν υπήρξε κάποια στιγμή που να σκέφτηκα κάτι αρνητικό. Ξεκινήσαμε με μία σκέψη από την αρχή και την είχαμε ως το τέλος. Το ότι ήμασταν πίσω από τον ΠΑΟΚ, ήταν πολύ κοντά ο Ολυμπιακός και η Σύρος, αυτό έβαζε μια θετική πίεση στον καθένα μας και μετά στο σύνολο για να μπορούμε ο καθένας να πιέζουμε αρχικά τον εαυτό του και μετά τον συμπαίκτη του για το καλύτερο».

Πρωτοψάλτης

Χαράλαμπος: «Όχι γιατί δεν υπήρξε τέτοια στιγμή γιατί ακόμα και όταν είχαμε μείνει πίσω 5 βαθμούς, είχε να κάνει και με το πρόγραμμα. Δεν θεωρώ πως φοβηθήκαμε κάποια στιγμή, γιατί δεν αφήσαμε το περιθώριο να φοβηθούμε. Σε ένα πρωτάθλημα δεν γίνεται να είσαι συνέχεια πρώτος όταν και οι άλλοι είναι πολύ ανταγωνιστικοί. Ήμασταν στην 2η θέση κάποιο διάστημα ναι, αλλά με μια πάρα πολύ μικρή διαφορά από τον πρώτο η οποία στη Β' φάση γνωρίζαμε πως θα διαιρεθεί δια του δύο. Επομένως δεν υπήρχε κανένας λόγος να αγχωθούμε από την στιγμή που ακολουθούσαμε πιστά το πλάνο της ομάδας και ήμασταν μέσα στους στόχους μας».

«Δεν υπήρξε κανένας φόβος μέσα στην χρονιά, δεν σκεφτήκαμε τίποτα αρνητικό»

«Μεγάλη μας τιμή να μπαίνουμε στην ίδια συζήτηση με παίκτες όπως οι Γκιούρδας και Μπάεφ»

Από το 2004-05, ο Παναθηναϊκός είναι η μόνη ομάδα που κατακτά πρωτάθλημα χωρίς ξένο ακραίο. Το είχε κάνει τότε ο Ηρακλής με Γκιούρδα και Μπάεφ και φέτος εσείς. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για εσάς τους δύο που αγωνίζεστε σε θέση που συνήθως οι ομάδες ποντάρουν σε ξένους;

Χαράλαμπος: «Αρχικά δεν θεωρώ πως σε αυτή την ερώτηση πρέπει να μπούμε εγώ και ο Θανάσης και ο Αλέξανδρος είχε τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία της ομάδας και όταν κλήθηκε να βοηθήσει έδωσε το καλύτερο που μπορούσε κάθε φορά. Ήταν παρών στις προπονήσεις, αθλητικά όπως έπρεπε και η βοήθειά του σε μια κακή μέρα των υπολοίπων ήταν επίσης ακριβώς όπως έπρεπε. Το θεωρώ μεγάλη τιμή μόνο και μόνο να μπαίνουμε στην ίδια συζήτηση με τους Γκιούρδα και Μπάεφ, οι οποίοι θεωρούνται και από τους κορυφαίους παίκτες που έχουν περάσει στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ. Μόνο με χαρά μπορούμε να αντιδράσουμε σε μια τέτοια είδηση και θεωρώ πως υπάρχει ταλέντο στους Έλληνες αθλητές και οι οποίοι θα πρέπει σιγά-σιγά να αποκτούν και μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους. Προφανώς οι ξένοι είναι τέσσερις και καλά κάνουν και είναι τέσσερις, απλά θεωρώ πως σε αντίστοιχες θέσεις έχουν να προσφέρουν Έλληνες αθλητές, ακόμα και σε αυτές του διαγώνιου ή του πασαδόρου και του ακραίου. Υπάρχουν Έλληνες που μπορούν να τα καταφέρουν αξιοπρεπέστατα».

Θανάσης: «Όπως είπε και ο Χαράλαμπος δεν είμαστε μόνο εμείς. Σε κάθε τέτοια στιγμή εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες αθλητές. Πέρα από τα παιχνίδια που παίζουν τα μίντια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι μεταξύ μας είμαστε μια οικογένεια και βλέπετε και την Εθνική ομάδα πως χρόνο με τον χρόνο γίνεται εξίσου ταλαντούχα και ευελπιστούμε και αυτοί να πετύχουν όσα πετύχαμε εμείς και φυσικά και οι παλαιότεροι. Και νομίζω πως δεν πρέπει να αναιρούμε το ταλέντο του Έλληνα αθλητή και αυτό στελεχώνει και την Εθνική ομάδα».

image

«Πάντα φανταζόμουν πως θα ήταν όταν θα κατακτούσα το πρώτο πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, αλλά αυτό ήταν ακόμα καλύτερο»

Θανάση θέλω να μιλήσουμε για δύο δυνατές στιγμές που έχεις ζήσει με τον Παναθηναϊκό. Η πρώτη στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ τον Απρίλιο του 2015 στην Κυψέλη, όταν μετά το 0-2 και με τους «ασπρόμαυρους» να είναι 10 πόντους μπροστά στο τρίτο, ο κόσμος δεν σταμάτησε να τραγουδά. Και η δεύτερη η υποδοχή στην Λεωφόρο μετά την κατάκτηση του τροπαίου.

«Το να διερωτόμαστε για τον κόσμο του Παναθηναϊκού είναι λιγάκι χαζό. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν πάντα δίπλα και σε νίκες και σε ήττες και σε λύπες και σε χαρές. Αυτό σε εισαγωγικά είναι δεδομένο για τον Παναθηναϊκό και είναι και ένα κομμάτι που τραβάει τους αθλητές και όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους γιατί όλοι ξέρουν για τους φιλάθλους. Νομίζω πως αυτό το πάθος και ο ρυθμός που δίνει ο κόσμος στην ομάδα, ανεξαρτήτως χρονιάς, θέσης ή διοργάνωσης τον κάνει έξτρα παίκτη για εμάς. Μας δίνει πολύ δύναμη και μας βγάζει περισσότερο πάθος από ότι εμείς σκεφτόμαστε πως έχουμε. Όσον αφορά την υποδοχή στην Λεωφόρο, πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτό που μας προσφέρει αυτός ο κόσμος. Για εμένα είναι κάτι πρωτόγνωρο γιατί ήταν και το πρώτο πρωτάθλημα που κατέκτησα με τον Παναθηναϊκό. Πάντα φανταζόμουν πως θα είναι, αλλά δεν ήταν έτσι, ήταν ακόμα καλύτερο το συναίσθημα που ένιωσα».

Σε εσένα Χαράλαμπε βάζω τις δύο υποδοχές στην Λεωφόρο, αλλά και την στιγμή στο Αιγίνιο που έγινε σαν σήμερα (26/4 έγινε η συνέντευξη) πριν 4 χρόνια.

«Όπως είπε και ο Θανάσης που έχει ζήσει και ο ίδιος σε παλαιότερη θητεία του στον Παναθηναϊκό, αυτό που εκτιμούν όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον Παναθηναϊκό, είναι ότι οι φίλαθλοί του οργανωμένοι και μη, υποστηρίζουν την ομάδα σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι αυτή. Όταν πέφταμε κατηγορία, είχαμε πολλούς ανθρώπους που μας ακολουθούσαν και υποστήριζαν και τώρα στο πρωτάθλημα οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται να μας υποστηρίξουν στις πολύ ωραίες στιγμές που έχουμε. Όσον αφορά τις δύο υποδοχές, δεν μπαίνω στην διαδικασία να τις συγκρίνω, απλά το 2020 ήταν όταν είχε αρχίσει ο κορονοϊός, ύστερα από τα μέτρα και τις καραντίνες ήταν και μία αντίδραση του κόσμου να έρθει στο γήπεδο, να φωνάξει, να χαρεί. Αυτό που περιμένουμε όλοι μας είναι να έρθει ακόμα περισσότερος κόσμος την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ».

Ανδρεόπουλος

Πάμε λίγο στο μέλλον. Και ως Χαράλαμπος και ως Παναθηναϊκός τι θα ήθελες να γίνει;

«Προσωπικά δεν έχω σκεφτεί τι θα ήθελα να κάνω. Αν αποφασίσω να μείνω στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός θα θέλω να είναι η ομάδα που θα συνεχίσω να αγωνίζομαι. Ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως είναι σε μια ανοδική πορεία, τα χρόνια της ύφεσης έχουν περάσει και θέλω να βλέπω και ως φίλαθλος της ομάδας να διεκδικεί και να παίρνει Κύπελλα. Θα ήθελα να ξεχάσουμε την προηγούμενη περίοδο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να θυμάται το παρελθόν του για να μην οδηγηθεί σε τέτοιες καταστάσεις αργότερα. Κανείς δεν θέλει να ξαναβρεθεί εκεί που ήμασταν πριν κάποια περίοδο και όλοι θα κινηθούν προς μια καλύτερη κατεύθυνση και εύχομαι ο Παναθηναϊκός να συνεχίσει ακόμα καλύτερα στο μέλλον και να κατακτά πρωταθλήματα και τίτλους».

Θανάση εσύ έχει περάσει από το εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία, αποφάσισες να επιστρέψεις τα δύο τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αρχικά θεωρείς πως καλά έκανες και επέστρεψες; Και γενικά πως βλέπεις το μέλλον;

«Σίγουρα έκανα καλά που επέστρεψα γιατί δε νομίζω πως το ελληνικό πρωτάθλημα έχει να ζηλέψει κάτι από τα περισσότερα πρωταθλήματα στον κόσμο. Έχει τέσσερις πολύ δυνατές ομάδες με καλούς αθλητές και οι ξένοι που ξέρω εγώ και είναι φίλοι και γνωστοί σέβονται το πρωτάθλημα και πολλοί θέλουν να έρθουν να παίξουν και εδώ. Δεν είναι κάτι που το κρύβουν, θα ήθελαν να ζήσουν αυτή την εμπειρία με τον κόσμο γιατί δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτή η τρέλα. Από εκεί και πέρα για το μέλλον, είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάποιες σκέψεις, αλλά μέχρι να τελειώσει το πρωτάθλημα και το League Cup δεν είναι σωστό να πάρω κάποιες αποφάσεις».

Θανάσης, Χαράλαμπος

Πάμε τώρα σε μια ερώτηση που έχει να κάνει τη γνώμη του ενός για τον άλλον. Θανάση, ποια θεωρείς πως είναι τα αγωνιστικά ατού του Χαράλαμπου;

«Νομίζω πως από όλα τα καινούργια τα παιδιά, υπάρχει κάτι που λες “κοίτα να δεις”. Για τον Χαράλαμπο οι περισσότεροι θα μιλούσαν για την τεχνική, αλλά για εμένα το πείσμα είναι αυτό που κάποιος θα ζήλευε πάρα πολύ. Το πείσμα στο παιχνίδι, το ότι δεν τα παρατάει εύκολα, πεισμώνει, μπορεί κάποιες στιγμές να μπινελικώσει κάποιον. Όλα αυτά είναι στοιχεία ενός παίκτη που δεν θέλει να χάνει. Αλλά σίγουρα εγώ προσωπικά ζηλεύω πολλά από καινούργιους παίκτες. Το πείσμα από τον Χαράλαμπο, την υποδοχή του, το πάθος του, από τον Αλέξανδρο τα φυσικά του προσόντα. Υπάρχουν πολλά παιδιά όπως είναι ο Χανδρινός, εξαιρετικοί αθλητές. Νομίζω πως είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιους παίκτες σε αυτή την ηλικία και σε αυτές τις θέσεις. Ειδικά αυτή του ακραίου είναι ηγετική και νομίζω πως είμαστε σε πολύ καλά χέρια για το μέλλον».

Εσύ Χαράλαμπε ποια θεωρείς πως είναι τα δυνατά στοιχεία του Θανάση;

«Μου αρέσει πάρα πολύ η αγωνιστική του θρασύτητα και το αγωνιστικό του πείσμα. Νομίζω πως ο λόγος που έχει καταφέρει ο Θανάσης να αγωνίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη και στο ελληνικό πρωτάθλημα, είναι αυτός. Αν συνολικά ταιριάζουμε κάτι με τον Θανάση, είναι στην ίδια θέληση που έχουμε και οι δύο να νικήσουμε και το ίδιο πείσμα. Μπορούμε να το αναφέρουμε και ως αθλητικό εγωισμό αυτό το πράγμα και είναι ένα από τα στοιχεία που έδωσε πολλά στην ομάδα του Παναθηναϊκού φέτος».

«Να συνεχίσει ακόμα καλύτερα στο μέλλον ο Παναθηναϊκός κατακτώντας τίτλους»

image

«Να έρθει ο κόσμος και να γιορτάσουμε τον τίτλο σε ένα γήπεδο που ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει ταυτιστεί μαζί του»

Θα ήθελα μια αναφορά για την φιέστα της Πέμπτης. Πως περιμένετε τον αγώνα με τον Φοίνικα στο ΟΑΚΑ;

Χαράλαμπος: «Εμένα το όνειρό μου και για τον Παναθηναϊκό και για όλες τις ομάδες και το ελληνικό βόλεϊ, είναι να παίζουν σε μεγαλύτερα γήπεδα από αυτά που έχουμε συνηθίσει και να έχουμε κόσμο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους αθλητές, κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Αυτό που μου αρέσει πάρα πολύ στην ιδέα του να παίξουμε στο ΟΑΚΑ, είναι η αντίδραση του κόσμου που έχει δημιουργηθεί και εκφράζεται σε εμάς και ότι πολλοί φίλοι του βόλεϊ θα έρθουν να δουν το ματς και όχι μόνο του Παναθηναϊκού. Αυτό θα κάνει πολύ καλό στο άθλημα και στην ίδια την ΕΣΑΠ, στην ίδια την διοργάνωση. Μακάρι οι ομάδες να μεταφερθούν σε μεγαλύτερα γήπεδα και ο κόσμος να πηγαίνει και να τις βλέπει. Για εμάς τους αθλητές είναι διαφορετικό να παίζουμε μπροστά στους φιλάθλους και διαφορετικό σε άδειο γήπεδο».

Θανάσης: «Το ότι προσπαθεί η ομάδα να παίξουμε στο ΟΑΚΑ και η ανταπόκριση του κόσμου στα σχόλια, στα μηνύματα δείχνει πόσο πολύ είναι κοντά στην ομάδα και για εμάς είναι κάτι πρωτόγνωρο ειδικά αν ο αριθμός είναι μεγάλος. Είναι μια εμπειρία που θα την θυμόμαστε σε όλη μας την ζωή. Και το πνεύμα που θέλει να περάσει ο Παναθηναϊκός είναι να γιορτάσουμε την επίτευξη του στόχου μας μαζί με τον κόσμο, σε ένα γήπεδο που κακά τα ψέματα ο κόσμος έχει ταυτιστεί».

Και μια οικονομική βοήθεια, γιατί στο βόλεϊ με 10.000 ευρώ παραπάνω, μπορείς να πάρεις παίκτη άλλου επιπέδου...

Θανάσης: «Σίγουρα και μπορεί και 5.000 να κάνουν την διαφορά. Σίγουρα η οικονομική βοήθεια του κόσμου είναι σημαντική. Και το ότι σε κάποια σχόλια κάποια παιδιά με διαρκείας θέλουν και να πληρώσουν, αυτό δείχνει το πνεύμα του Παναθηναϊκού».

PAO

Μιας και αναφερθήκαμε στο ότι τα 10.000 και τα 5.000 κάνουν την διαφορά στο βόλεϊ, το καλοκαίρι πως πήρες την απόφαση να συνεχίσεις στον Παναθηναϊκό και ποιοι συνέβαλαν στο να γίνει αυτή η μεταγραφή;

«Το εξωτερικό ανέκαθεν ήταν πάντα προτεραιότητά μου. Όταν όμως με πλησίασε ο Παναθηναϊκός με τον Σωτήρη και μου είπε αν μέρει ποιο θα είναι το ρόστερ και τι στόχους θα έχει η ομάδα, αυτομάτως ήταν εύκολη η απόφασή μου γιατί με αυτά ταυτίζομαι και εγώ. Πίστευα πάρα πολύ στους αθλητές που ήταν εδώ και σε αυτούς που ήταν να φέρουν και θεωρούσα πως με αυτό το ρόστερ θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Από εκεί και πέρα, υπήρχε μια οικονομική διαφορά και γι' αυτό υπήρξε και μία παύση, αλλά ο κύριος Αραγιάννης τον οποίο θέλω να ευχαριστώ και προσωπικά, προσφέρθηκε να καλύψει αυτή την διαφορά και όλα μετά τελείωσαν σε μία μέρα».

Αναφερθήκατε στον Σωτήρη Πανταλέων, τον οποίο και οι δύο έχετε ζήσει και ως συμπαίκτη και πλέον και ως Διευθυντή Αγωνιστικών Τμημάτων του Ερασιτέχνη.

Θανάσης: «Εγώ είμαι πάρα πολύ υπέρ του να κρατάνε οι ομάδες παίκτες που τελειώνουν την αγωνιστική τους καριέρα. Γιατί σίγουρα οι αθλητές μέσω των εμπειριών τους ξέρουν λεπτομέρειες που οι διοικούντες μπορεί να μην ξέρουν. Είναι πολύ καλό το ότι ο Παναθηναϊκός κράτησε τον Σωτήρη και οι προσωπικές του σχέσεις είναι υπέρ σε μια διαπραγμάτευση. Είναι μια πολύ δυνατή προσωπικότητα και για τον Παναθηναϊκό ένα μεγάλο όπλο για να φέρνει αθλητές. Είναι πολύ σημαντικό το ότι ο Σωτήρης μιλάει με τους αθλητές που ήδη ξέρουν ποιος είναι και είναι διαφορετική όλη η συζήτηση. Και σίγουρα είναι ένας ευχάριστος σύνδεσμος μεταξύ διοίκηση και παικτών και οι σχέσεις του με τους παίκτες, αλλά και την διοίκηση είναι ιδανική».

Χαράλαμπος: «Όπως είπε και ο Θανάσης, νομίζω πως οι αθλητές που τελειώνουν την καριέρα τους θέλουν να συνεχίσουν στο χώρο του βόλεϊ. Είναι πολύ σημαντικό όταν ομάδες τους απορροφούν σε κάποιο άλλο πόστο γιατί έχουν την τεχνογνωσία και στο αγωνιστικό κομμάτι. Επίσης υπάρχει ένα κενό μεταξύ της ομάδας που ασχολείται καθημερινά με προπονήσεις και με την διοίκηση και τέτοιοι άνθρωποι καλύπτουν αυτές τις αποστάσεις που μπορούν να δημιουργηθούν. Ειδικά άνθρωποι με το όνομα και την καριέρα του Σωτήρη που ο τρόπος του και η σχέση που είχαμε και πριν δεν έχουν αλλάξει λόγω αλλαγής πόστου».

panathinaikos

Και πάμε τώρα σε μια τελευταία ερώτηση. Που αφιερώνεται τον τίτλο αυτό;

Θανάσης: «Εγώ το χωρίζω πάντα σε δύο. Αρχικά στην οικογένειά μου που πάντα είναι ψυχολογική υποστήριξη για εμένα σε όλες τις αποφάσεις που παίρνω και ο πιο αυστηρός κριτής. Πάντα η μητέρα μου έλεγε πως χωρίς πρωτάθλημα δεν θυμάται κανένας-κανέναν και τώρα ελπίζω να με θυμάται ο κόσμος. Και σίγουρα το αφιερώνω και στους συμπαίκτες μου που φέτος η προσπάθεια που κάναμε η ενέργεια, ο πόνος που είχε ο καθένας, η σωματική υποστήριξη που είχαμε ο ένας από τον άλλον, δηλαδή έλειπαν κάποιοι λόγω θεμάτων από την προπόνηση και έπρεπε να τους καλύψουν οι άλλοι, στους αγώνες το ίδιο. Βλέπαμε στα αποτελέσματα ότι από την στιγμή που έλειπε ένας σύνδεσμος, ένας κρίκος από την ομάδα μας, δεν παίζαμε το ίδιο. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό, το ότι ενώ μπορούσα να ήμουν εγώ τραυματίας και να ήμουν έξω, ένιωθα από την ομάδα την εμπιστοσύνη και είχα και εγώ εμπιστοσύνη στην ομάδα μου πως θα κάλυπταν την απουσία όπως και έγιναν και με τα άλλα τα παιδιά. Και παίζαμε πιο δυνατά, δίνοντας το 100%».

Χαράλαμπος: «Το αφιερώνω στην οικογένειά μου, την ευρύτερη οικογένειά μου και πιο συγκεκριμένα τους θείους μου στην Κόρινθο και τους θείους και τις θείες μου από την μεριά της μητέρας μου που πραγματικά ενώ δεν τους αφιερώνω όσο χρόνο χρειάζονται αυτοί συνεχίζουν να είναι δίπλα μου».

«Σημαντικό για τον Παναθηναϊκό που συνεχίζει ο Πανταλέων από άλλο πόστο»