Ερνάνι και Περέιρα στο Gazzetta για τον Μαρτίνς: «Η ποιότητά του ως προπονητή και ως άνθρωπο τον έφεραν στην κορυφή»!

Ερνάνι και Περέιρα στο Gazzetta για τον Μαρτίνς: «Η ποιότητά του ως προπονητή και ως άνθρωπο τον έφεραν στην κορυφή»!

Ο Πέδρο Μαρτίνς με τους 211 (πλέον εάν βάλουμε μαζί με το φιλικό ειρήνης με τη Σαχτάρ κυρίως λόγω της σημασίας του αλλιώς κανονικά είναι 210 τα επίσημα ματς του) αγώνες του στον πάγκο της ομάδας του Ολυμπιακού - όπου βρίσκεται από το 2018 έχοντας γίνει ο μακροβιότερος προπονητής της ομάδας σε μία θητεία - έχει γράψει τη δική του ιστορία στον σύλλογο. Είναι ο ρέκορντμαν σε παρουσία σε αγώνες στον πάγκο των Ερυθρόλευκων, έχοντας ξεπεράσει πλέον τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ενώ έχει τη δυνατότητα να αφήσει πίσω του τον Σερβοέλληνα προπονητή και σε επίπεδο νικών στο πρωτάθλημα αλλά και νικών στο σύνολο. Και έχει τη δυνατότητα να του σπάσει τουλάχιστον ένα ακόμα ρεκόρ στο κλείσιμο της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Ο Πορτογάλος προπονητής έχει ένα πολύ καλό background στην Πορτογαλία, όπου έχει συνεργαστεί με πολλούς παίκτες, έχει αναδείξει αρκετούς ποδοσφαιριστές αλλά και τον ξέρουν καλά κορυφαίοι προπονητές της χώρας. Το Gazzetta με αφορμή το ρεκόρ του 51χρονου Μαρτίνς μίλησε με δύο ανθρώπους που τον ξέρουν καλά, τον Ερνάνι, άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού και τον Βίτορ Περέιρα, πρώην τεχνικό των Πρωταθλητών Ελλάδας. Ο Ερνάνι έχει δουλέψει μαζί με τον Μαρτίνς και ο Περέιρα συνδέεται με φιλική σχέση μαζί του.

image

Ερνάνι: «Η ποιότητά του τον έφερε στην κορυφή και με τον Ολυμπιακό»!

Ο 30χρονος Ερνάνι δεν έχει μόνο συνεργαστεί με τον Μαρτίνς. Έχει φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού και υπήρξε και μία περίοδος που τον ήθελαν ξανά οι Πειραιώτες αλλά και φλέρταρε μεταγραφικά μαζί του η ΑΕΚ. Δεν ξέρει μόνο τον Πορτογάλο προπονητή αλλά έχει και εικόνα από την ελληνική Λίγκα.

Με τον Μαρτίνς ο Ερνάνι είχε στο σύνολο 35 αγώνες με 12 γκολ και 7 ασίστ. Και αυτό το έκανε φορώντας τη φανέλα της Βιτόρια Γκιμαράες. Στον Ολυμπιακό είχε 26 αγώνες με 8 γκολ και 7 ασίστ και έμεινε για μία αγωνιστική περίοδο. Μπορεί ο Ερνάνι να είχε συνεργαστεί με τον Μαρτίνς τη σεζόν 2016-2017, παρόλα αυτά έχει μόνο καλά πράγματα να θυμάται από τη συνύπαρξή τους. Έχει λοιπόν τη σημασία του και την αξία του το τι άποψη έχει.

«Είναι γεγονός πως έχω δουλέψει με τον κόουτς Μαρτίνς. Τον ξέρω ιδιαίτερα καλά. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι ότι πρόκειται για έναν τρομερό και εξαιρετικό προπονητή, που έχει κάνει εξαιρετικά και απίστευτα πράγματα στην καριέρα του», σχολίασε αρχικά.

Για τον έμπειρο μεσοεπιθετικό ο Μαρτίνς δεν έφτασε τυχαία στην κορυφή και με τον Ολυμπιακό: «Έχει κάνει αυτήν την εξαιρετική επίδοση και έδωσε το στίγμα του με τον Ολυμπιακό. Να έχει κάνει τόσα ματς εκεί. Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης ποιότητάς του ως προπονητής. Αυτή του η ποιότητα τον έφερε στην κορυφή με τον Ολυμπιακό. Τέτοια πράγματα δεν γίνονται ποτέ τυχαία. Δεν είναι τυχαία».

Ο Ερνάνι έχει κατακτήσει πρωτάθλημα τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και στην Πορτογαλία. Έχει φορέσει τη φανέλα της Πόρτο και έχει ξεκινήσει από χαμηλά για να φτάσει ψηλά. Πως όμως ήταν το διάστημα που είχε δουλέψει με τον κόουτς Μαρτίνς;

«Νομίζω ότι περάσαμε καλά. Ήταν πολύ καλές οι στιγμές που είχαμε. Είχα μία σεζόν μαζί του και ήταν εντυπωσιακή για μένα από κάθε άποψη», σημειώνει για να συμπληρώσει ότι «θυμάμαι πως έπαιζα με μεγάλη χαρά για εκείνον. Είναι σαν ένα άτομο πέντε αστέρων. Πολύ απλός και πολύ αληθινός. Για μένα ήταν μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση να δουλέψω μαζί του».

ΕΡΝΑΝΙ

Ο Ερνάνι μιλώντας με αυτόν τον τρόπο έδειξε πως θα ήθελε να ξανασυνεργαστεί με τον Μαρτίνς. «Θέλω να είναι καλά ο κόουτς. Είχαμε μία πολύ καλή και ωραία συνεργασία μαζί», σχολίασε ενώ έφερε και στο μυαλό του τη συμβουλή του Πέδρο Μαρτίνς, μία από τις καλύτερες που είχε δεχθεί και ακούσει.

«Τον θυμάμαι να μου μιλάει. Η συμβουλή του ήταν πως πάντα να είμαι ο εαυτός μου και να μην φοβάμαι να παίρνω πρωτοβουλίες ή ακόμα και ρίσκα στο γήπεδο», υπογράμμισε ο Ερνάνι.

Μία από τις καλύτερες συμβουλές και το «να είσαι ο εαυτός σου»

Η Ελλάδα, οι αναμνήσεις και μία ευχή για τον δικό του Πέδρο

Δεν γινόταν να μην ρωτήσουμε τον Ερνάνι για το πέρασμά του από την Ελλάδα: «Μπορώ να πω ότι όταν ήμουν στον Ολυμπιακό πραγματικά απόλαυσα το ποδόσφαιρο. Έζησα σε μία απίστευτη και πολύ ωραία χώρα και σε μία εξαιρετική πόλη».

Έχει όμως στο μυαλό του κάποιον κορυφαίο συμπαίκτη ή πιο δύσκολο αντίπαλο; «Μετά από τόσο καιρό δεν μου έρχεται κάποιο όνομα να το πω έτσι. Όμως θυμάμαι πως στην ομάδα είχα εξαιρετικούς συμπαίκτες και ένα πολύ καλό κλίμα. Όπως και το ότι αντιμετώπισα δυνατές ομάδες και δυνατούς αντιπάλους. Περίμενα κάθε φορά πως και πως τα παιχνίδια», απαντά.

Το 2015-2016 που ο Ερνάνι ήταν στον Ολυμπιακό είχε συμπαίκτες όπως τον Ρομπέρτο, τον Μαζουάκου, τον Φορτούνη, τον Σιόβα, τον Κασάμι, τον Ομάρ Ελαμπντελαουί, τον Μιλιβόγιεβιτς, τον Καμπιάσο, τον Ντουρμάζ, τον Φουστέρ και τον Τσόρι Ντομίνγκες με τον Ιντέγιε Μπράουν. Ήταν δε η χρονιά με το ιστορικό 2-3 στην Άρσεναλ στο Champions League.

Υπήρξαν όμως όντως άλλες κρούσεις από τον Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ ή όχι; Ο Ερνάνι δεν απάντησε ξεκάθαρα πάνω σε αυτό. Ωστόσο μας μετέφερε ότι «στην Ελλάδα με αντιμετώπισαν πολύ καλά και σωστά. Και φυσικά στον Ολυμπιακό. Ναι ξεκάθαρα θα γύριζα στην Ελλάδα για να παίξω ξανά. Θα ήθελα να το κάνω αυτό μία μέρα».

Ο Ερνάνι είχε και μία ευχή για τον κόουτς Μαρτίνς: «Ήταν σίγουρα μία εξαιρετική συνεργασία. Μία από τις πολύ καλές συνεργασίες για μένα. Εξακολουθώ να εύχομαι τα καλύτερα για τον κόουτς. Του εύχομαι κάθε χαρά και επιτυχία και να πετύχει πολλά παραπάνω απ' όσα έχει ήδη κάνει».

image

Βίτορ Περέιρα: «Το μεγαλύτερο προσόν του; Ο καλός και σωστός χαρακτήρας του»

Πετύχαμε τον Βίτορ Περέιρα εν ώρα προπόνησης. Ο 53χρονος τεχνικός συνεχίζει πια την καριέρα του στην Κορίνθιανς. Ένας προπονητής που έχει πάρει νταμπλ στον Ολυμπιακό παρότι δεν έμεινε καλά καλά στο Λιμάνι ούτε 8 μήνες και που γενικά από τότε που έφυγε από την Ελλάδα δεν είναι... φαν των συνεντεύξεων ούτε των δηλώσεων. Για τον κόουτς Μαρτίνς όμως δέχθηκε να πει λίγα λόγια.

Για να είμαστε ακριβείς σχετικά με το διάστημά του στον Ολυμπιακό ο Βίτορ Περέιρα (και όχι ο Βίτορ Μέλο Περέιρα ο Πορτογάλος άλλοτε αρχιδιαιτητής της ΕΠΟ που ανέλαβε μετά το ίδιο πόστο στη Ρωσία) είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό στις αρχές Γενάρη του 2015 και αποχώρησε πριν καλά καλά φτάσουμε στις 15 Ιουνίου του ίδιου έτους. Ένα εξάμηνο δηλαδή (153 ημέρες για την ακρίβεια) στο οποίο όμως πήρε το νταμπλ και βίωσε και ντέρμπι με μεγάλες εντάσεις όπως με Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα και ΑΕΚ στο Κύπελλο.

Μάλιστα μετά τον Ολυμπιακό ανέλαβε τη Φενερμπαχτσέ, στην οποία έκανε δύο θητείες. Η μία ήταν φέτος που αντιμετώπισε δύο φορές τον Πέδρο Μαρτίνς και έχασε και τις δύο. Ήταν και οι πρώτες ήττες του από τον Μαρτίνς καθώς στα προηγούμενα μεταξύ τους 4 ματς είχε 3 νίκες και 1 ισοπαλία.

Στον Ολυμπιακό ο Περέιρα (το πλήρες όνομά του είναι Βίτορ Μανουέλ Ντε Ολιβέιρα Λόπες Περέιρα) έκανε ντεμπούτο σε ένα ματς με τη Ξάνθη για το πρωτάθλημα (1-3) και τελείωσε τη θητεία του με τον νικηφόρο τελικό Κυπέλλου με την Ξάνθη. Είχε 27 αγώνες με 18 νίκες, 6 ισοπαλίες και 3 ήττες με γκολ 66 υπέρ και 18 κατά και στην Ευρώπη αποκλείστηκε από τη Ντνίπρο. Στην τροπαιοθήκη του πάντως εκτός το ένα ελληνικό πρωτάθλημα και Κύπελλο το 2014-2015 έχει και δύο Super Cup Πορτογαλίας, δύο πρωταθλήματα Πορτογαλίας, ένα πρωτάθλημα Κίνας και ένα κινεζικό Super Cup.

Μας έκανε εντύπωση που στην κουβέντα μας ο Βίτορ Περέιρα έριξε το βάρος στον χαρακτήρα του Μαρτίνς. «Το μεγαλύτερό του προσόν ε; Τι τον κάνει να ξεχωρίζει δηλαδή σαν να λέμε. Νομίζω είναι απλό για μένα. Μπορώ να σας πω ότι είναι ο χαρακτήρας του. Είναι ένας πραγματικά καλός και σωστός χαρακτήρας. Ένας καλός και σωστός άνθρωπος», απαντά δίχως περιστροφές ο Περέιρα που είχε επισημάνει εν μέσω των αγώνων με τη Φενέρ πως ο Μαρτίνς είναι φίλος και ότι ο ανταγωνισμός τους είναι μόνο μέσα στο γήπεδο και πουθενά αλλού. Οι δύο άνδρες μάλιστα είχαν και θερμό εναγκαλισμό αλλά και συνομιλία ενώ και ο Μαρτίνς είχε εκφραστεί με πολύ καλά λόγια για τον Περέιρα.

«Είναι μεγάλη ομάδα ο Ολυμπιακός όπως είμαστε και εμείς. Ο Ολυμπιακός έχει έναν Πορτογάλο προπονητή με τον οποίο είμαστε φίλοι. Στο παιχνίδι θα ανταγωνιστούμε για να είμαστε ο καθένας καλύτερος από τον άλλον. Ο στόχος μας είναι η νίκη», είχε πει τότε ο Βίτορ Περέιρα.

«Ο Πέδρο είναι ένας πραγματικά πολύ καλός άνθρωπος. Τρομερός και εξαιρετικός χαρακτήρας, όπως επίσης είναι και ένας πολύ καλός προπονητής. Μόνο καλά πράγματα έχω να πω για αυτόν», συμπλήρωσε ο Βίτορ Περέιρα, που δεν έδειξε να εκπλήσσεται από τις επιδόσεις του συμπατριώτη του στην ομάδα του Ολυμπιακού. Για τεχνικά και προπονητικά θέματα δεν ήθελε να επεκταθεί ωστόσο τόνιζε διαρκώς την ποιότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του κόουτς Μαρτίνς.

Μοιάζει απίστευτο αλλά ο Πέδρο Μαρτίνς το ντεμπούτο στον Ολυμπιακό και σε πρωτάθλημα και σε Κύπελλο το είχε κάνει με τον ίδιο αντίπαλο. Ποιός ήταν αυτός; Μα ο Λεβαδειακός.

Σε ηλικία 48 ετών, ενός μήνα και εννιά ημερών είχε ντεμπουτάρει στο 1-0 με τον Λεβαδειακό στο πρωτάθλημα. Ήταν 26 Αυγούστου του 2018. Η πρώτη 11άδα τότε ήταν με Γιαννιώτη, Βούκοβιτς, Μεριά, Ομάρ, Τσιμίκα, Μ. Καμαρά, Τοροσίδη, Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλο, Πάρντο και Γκερέρο.

Το ντεμπούτο του στο Κύπελλο το είχε κάνει πάλι με τον Λεβαδειακό, όπως προαναφέραμε. Ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου του 2018 με το 1-0 σε βάρος των Βοιωτών σε ηλικία 48 ετών, δύο μηνών και δέκα ημερών.

Την πρώτη του προπονητική παρουσία σε επίπεδο Champions League (φάσης ομίλων) την είχε όταν ήταν 49 ετών, δύο μηνών και μίας ημέρας στο εντός έδρας 2-2 με την Τότεναμ. Τότε οι 11 του Ολυμπιακού ήταν: Σα, Σεμέδο, Μεριά, Ομάρ Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά, Μασούρας, Ποντένσε και Γκερέρο.

1

Από πλευράς μεγάλων σε έκταση νικών ο Μαρτίνς δεν έχει και λίγες στον Ολυμπιακό. Είναι όλες στο πρωτάθλημα όπου έχει το 6-0 με Λαμία, το 5-0 με τον Παναιτωλικό, το 5-0 με τον ΠΑΣ Γιάννινα και το 5-0 με τον Βόλο. Στην Πορτογαλία με τη Γκιμαράες είχε πάντως το ευρύ 1-6 με αντίπαλο τη Βάσκο Ντα Γκάμα. Με τον Ολυμπιακό ο Μαρτίνς ως γνωστόν έχει ένα νταμπλ (Πρωτάθλημα και Κύπελλο) και άλλο ένα Πρωτάθλημα.

Τα πρώτα ματς του Πέδρο με τον Ολυμπιακό

Με την... αύρα του κόουτς Μαρτίνς στην Premier League

Αναμφίβολα όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν και αστοχίες και από τον ίδιο τον Πέδρο Μαρτίνς σε επίπεδο επιλογών προσώπων αλλά και μεταγραφών. Υπάρχουν όμως και παίκτες που έφτασαν στην ελίτ μέσω του Ολυμπιακού και το χρωστάνε και στον ίδιο τον σύλλογο και στον Μαρτίνς. Ο Ζοσέ Σα που από τον πειραϊκό σύλλογο βρέθηκε στην Εθνική Πορτογαλίας και μετά στη Γουλβς.

Ο Κώστας Τσιμίκας που επί των ημερών του Μαρτίνς αναγεννήθηκε αγωνιστικά και αγωνίζεται με τη φανέλα μίας εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη, της Λίβερπουλ. Και βέβαια σε επίπεδο Premier και ο χαρισματικός Ντάνιελ Ποντένσε, που πήγε στην Αγγλία πριν τον Ζοσέ Σα για κλείσει στη Γουλβς. Ο Πορτογάλος εξτρέμ είχε πει χαρακτηριστικά στο Gazzetta για τον Μαρτίνς: «Είναι σπουδαίος προπονητής. Ένα μέρος αυτού που είμαι σήμερα 'χτίστηκε' από αυτόν. Δίνει στον παίκτη ελευθερία και ταυτόχρονα την ευθύνη». Ο διεθνής Πορτογάλος εξτρέμ δηλαδή ανέφερε πάνω κάτω ότι και ο Ερνάνι για τον Πέδρο Μαρτίνς λέγοντας με τον τρόπο του πως αφήνει τον παίκτη να είναι ο εαυτός του στο γήπεδο για να βγάλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προφανώς αυτοί οι παίκτες για να τα λένε αυτά κάτι παραπάνω ξέρουν απ' όλους εμάς.

- Η κεντρική φωτογραφία είναι του Χρήστου Ζωίδη.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi