Ντανίλ Μεντβέντεφ: Ο ιδιόρρυθμος Ρώσος

Ντανίλ Μεντβέντεφ: Ο ιδιόρρυθμος Ρώσος

Όταν ο Στέφανος Τσιτσιπάς παίζει με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, τα μάτια του κόσμου θα είναι πάντα στραμμένα πάνω τους.

bwin sponsred

Είναι δύο από τους λιγότερο αγαπητούς παίκτες (αυτή είναι η αλήθεια και για τους δύο, μαζί με τον Τζόκοβιτς) που βρίσκονται στις Top θέσεις, αλλά η μεταξύ τους κόντρα έχει πάντα… ψωμί για τα ΜΜΕ, αλλά και για το κοινό που λατρεύει τέτοιες ιστορίες.

Ο Μεντβέντεφ και η σχέση μίσους με την κερκίδα

Το Νο2 και το Νο4 του κόσμου ποτέ δεν είχαν καλές σχέσεις, περισσότερο τυπικές θα έλεγε κανείς, αλλά σε αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και ο… ιδιαίτερος χαρακτήρας του Μεντβέντεφ, ο οποίος λατρεύει τα mind games και το να προκαλεί αντιπάλους ή ακόμη και το κοινό, όποτε τον γιουχάρουν. Ζει από αυτό και του δίνει ενέργεια, όσο περίεργο κι αν ακούγεται.

Το είπε εξάλλου και ο ίδιος κατά την διάρκεια του ATP Cup στο Σίδνεϋ, αλλά και στο Australian Open μετά την επικράτησή του επί του Κύργιου στον δεύτερο γύρο. Το κοινό τον γιούχαρε πριν τις δηλώσεις του και τους είπε να… σωπάσουν και αφού δεν τον σέβονται, «ας δείξετε σεβασμό τουλάχιστον τον Κούριερ» που του έπαιρνε δηλώσεις στο γήπεδο.

Ο Ρώσος έχει συνηθίσει να ακούει να τον γιουχάρουν στις κερκίδες. Το ίδιο έγινε και στο US Open το 2019 όταν ο κόσμος στη Νέα Υόρκη τον αποδοκίμαζε έντονα κι αυτός με τις δηλώσεις του έκανε ότι μπορούσε για να τους κάνει να συνεχίσουν. Με το γνωστό ειρωνικό του ύφος, είπε:

«Σας ευχαριστώ. Η ενέργειά σας μου έδωσε τη νίκη. Αν δεν ήσασταν εδώ θα είχα χάσει γιατί ήμουν κουρασμένος. Οπότε να ξέρετε όταν πάτε για ύπνο ότι κέρδισα χάρη σε εσάς».

Με μια κίνηση των χεριών του, τους ζητούσε να κάνουν περισσότερη φασαρία και συνέχισε:

«Η ενέργεια που μου δίνετε (γιουχάροντας), θα είναι αρκετή για τα επόμενα πέντε ματς. Οσο περισσότερο το κάνετε, τόσο περισσότερο θα κερδίζω». Οι Αμερικανοί μέχρι και πέρυσι όπου κατέκτησε το τρόπαιο, δεν σταμάτησαν να τον αποδοκιμάζουν. O λόγος ήταν το γεγονός ότι άρπαξε με δύναμη την πετσέτα από ένα ball boy με θυμό. Είχε δεχτεί ποινή και πρόστιμο και ζήτησε συγνώμη στην πορεία, τονίζοντας πως αποδέχεται τις αποδοκιμασίες του κόσμου…

Το ίδιο επαναλήφθηκε πάντως και στον προημιτελικό του Australian Open χθες όπου βρήκε την ευκαιρία να τρολάρει το κοινό, αναφέροντας το όνομα του Τζόκοβιτς.

Το Νο2 του κόσμου όταν… βαριέται, του αρέσει να προκαλεί αντιδράσεις και το δείχνει σε κάθε ευκαιρία.

bwin - Αυστραλιανό Όπεν σε Ζωντανή Μετάδοση*! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

image

Τα mind games στους αντιπάλους και τα νεύρα στο court

Το… ταπεραμέντο του Μεντβέντεφ δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στο κοινό. Πάντα θα πει αυτό που αισθάνεται την στιγμή εκείνη, συνήθως όχι με κομψό τρόπο, αλλά αυτό είναι μέρος του χαρακτήρα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χθες οι προσβολές του προς τον χειριστή της κάμερας στο γήπεδο, τον οποίο αποκάλεσε στον διαιτητή «ηλίθιο», αλλά και έναν γύρο πριν που έκανε παράπονα για την συμπεριφορά του Μάξιμ Κρέσι.

«Ποιος φτιάχνει αυτούς του κανόνες; Δεν έχω χρόνο να πάω στην τουαλέτα και εκείνος περιμένει επτά δευτερόλεπτα να σερβίρει και εσύ δε λες τίποτα. Για ποιον είναι οι κανόνες;» φώναξε στον διαιτητή.

bwin

Εκτός των διαιτητών, την ώρα των αγώνων προσπαθεί να παίξει και με το μυαλό των αντιπάλων του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ματς με τον Σίνερ στο ATP Finals, όπου χασμουρήθηκε την ώρα του αγώνα, φωνάζοντας πως είναι «βαρετό» το παιχνίδι του αντιπάλου του, με σκοπό προφανώς να το ακούσει κι εκείνος, την στιγμή που οι Ιταλοί αποθέωναν τον συμπατριώτη τους στο Τορίνο. Στο ίδιο ματς, από την… βαρεμάρα του, έκανε challenge στον εαυτό του, προκαλώντας ακόμη περισσότερο, καθώς ο σκοπός του ήταν να πάρει ανάσα, αλλά και να γίνει ξανά ο πόντος, τον οποίο είχε χάσει.

bwin - Αυστραλιανό Όπεν σε Ζωντανή Μετάδοση*! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

image

Ο ηγέτης της γενιάς του Τσιτσιπά

Οσο και να ασχολούνται τα ΜΜΕ περισσότερο με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του, η αλήθεια είναι πως ο Μεντβέντεφ είναι αυτός που δείχνει ότι θα εκθρονίσει τον Τζόκοβιτς από το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Πράγμα που θα πετύχει αν σηκώσει την κούπα στη Μελβούρνη.

«Αυτός είναι ο ηγέτης της φουρνιάς μας». Η φράση αυτή τα λέει όλα και δεν έρχεται από κάποιο τυχαίο όνομα, αλλά από τον… αμέσως επόμενο (μαζί με τον Τσιτσιπά βεβαίως) τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Και η αλήθεια είναι αυτή. Ο Μεντβέντεφ πέρα από φαρμακερό σερβίς, προσαρμόζεται περισσότερο εύκολα από τον κάθε άλλο τενίστα στις ανάγκες ενός ματς. Θα παίξει αμυντικά όποτε χρειαστεί, θα γίνει πιο επιθετικός όταν το επιβάλουν οι συνθήκες και ποτέ δεν θα πανικοβληθεί ακόμη κι αν βρίσκεται μια ανάσα από την ήττα όπως χθες με τον Αλιασίμ όπου ήταν πίσω 2-0 σετ και με match point του Καναδού. Πάντα βρίσκει τον τρόπο να κερδίσει και γι’ αυτό βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σταθερά κάτω από τον Τζόκοβιτς.

Ο 25χρονος τενίστας από την Μόσχα με ρεκόρ 225-100, μετρά 3 τελικούς σε grand slam κερδίζοντας τον πρώτο του πέρυσι στο US Open. Eχει κατακτήσει 13 τίτλους συνολικά, εκ των οποίων ένας στο ATP Finals και 4 Masters.

Εχει και 10 χαμένους τελικούς, εκ των οποίων δύο σε grand slam, ένας στο ATP Finals πέρυσι. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων οδήγησε πέρυσι την Ρωσία στην κορυφή του ATP Cup και στον τελικό του Davis Cup, ενώ φέτος στο ATP Cup o Καναδάς τους εκθρόνισε στα ημιτελικά.

bwin - Αυστραλιανό Όπεν σε Ζωντανή Μετάδοση*! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

image

H κόντρα με τον Τσιτσιπά

Οσον αφορά την σχέση του με τον Τσιτσιπά, τα πράγματα δείχνουν πιο… ήρεμα πλέον μετά από τρία χρόνια εντάσεων και υπονοούμενων. Στην διάρκεια του ATP Finals τον περασμένο Δεκέμβριο έκαναν μάλιστα πρώτη φορά μαζί προετοιμασία. Πέρασαν λίγο χρόνο μαζί και στην διάρκεια του Laver Cup φέτος, που βοήθησε να βελτιωθεί η κατάσταση μεταξύ τους.

Η κόντρα τους είχε ξεκινήσει από το 2018 στο πρώτο κιόλας μεταξύ τους παιχνίδι. Ηταν στο Μαϊάμι όπου ο Μεντβέντεφ παραπονιόταν για την συμπεριφορά του Στέφανου στο ματς.

Ο Μεντβέντεφ διαμαρτυρόταν στον διαιτητή ότι καθυστερούσε να γυρίσει από toilet break, αλλά και στον ίδιο τον Στέφανο επειδή δεν ζήτησε συγνώμη όταν το μπαλάκι σε μία φάση χτύπησε στο φιλέ και έσκασε την πλευρά του Ρώσου.

Στο τέλος του αγώνα ο Μεντβέντεφ κέρδισε, αλλά ο Τσιτσιπάς τον έβρισε στα ρωσικά. Ο Μεντβέντεφ τότε γύρισε και επιτέθηκε στον Ελληνα τενίστα που δεν του έδινε σημασία.

«Καλύτερα να σκάσεις. Στέφανε, θέλεις να με κοιτάξεις και να μιλήσεις; Πας στην τουαλέτα για πέντε λεπτά, μετά χτυπάς net και δεν ζητάς συγγνώμη και νομίζεις ότι είσαι καλό παιδί; Κοίταξέ με, κοίταξέ με!» φώναζε με τον διαιτητή να προσπαθεί να τον ηρεμήσει.

«Αυτός το άρχισε. Αυτός το άρχισε. Είπε σκατορώσε, νομίζεις ότι αυτό είναι φυσιολογικό; Δεν ξέρει πώς να τσακώνεται. Είναι ένα μικρό παιδί που δεν ξέρει να τσακώνεται. Αν δεν λέει τίποτα, δεν έχω πρόβλημα μαζί του. Αλλά όταν λέει κάτι και θέλει να τσακωθούμε, πρέπει να το κάνει. Και αυτός ούτε που με κοιτάει».

Από τότε σε κάθε ματς που θα βρίσκονταν αντιμέτωποι, το περιστατικό θα ερχόταν στην επιφάνεια. Ο Μεντβέντεφ αναρωτιόταν γιατί δεν του μιλάει ο Τσιτσιπάς, αναφέροντας κάποια στιγμή πως οι οικογένειές τους έχουν καλή σχέση, αλλά όχι ο ίδιος μαζί του.

Ο Τσιτσιπάς δεν ήθελε να ρίξει λάδι στη φωτιά όμως το 2019 ήρθε και νέο περιστατικό. Στη Σαγκάη ο Μεντβέντεφ κέρδισε με 7-6, 7-5 και αντάλλαξαν μια τυπική χειραψία, με τον Στέφανο να γυρνά και να λέει στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου:

«Δεν θέλω να είμαι αγενής, αλλά είναι βαρετό να παίζεις μαζί του. Έχει μεγάλο σερβίς και αν καταφέρεις να το επιστρέψεις, είναι απλά αμέτρητες μπάλες μέσα στο γήπεδο και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να χτυπήσεις όσο πιο δυνατά μπορείς από τη μία άκρη στην άλλη, με ακρίβεια, και να τον κάνεις να τρέχει. Αλλιώς μπορείς απλά να χτυπάς, να χτυπάς και να χτυπάς. Έρχονται συνέχεια οι μπάλες πίσω. Δεν ξέρω… Είναι απλά μια ακόμα μέρα στο γραφείο», είχε πει χαρακτηριστικά.

bwin - Αυστραλιανό Όπεν σε Ζωντανή Μετάδοση*! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

image

Η προϊστορία των δύο αντιπάλων

Μεντβέντεφ και Τσιτσιπάς έχουν αναμετρηθεί 8 φορές στο παρελθόν, με το ρεκόρ να είναι 6-2 υπέρ του Μεντβέντεφ.

To ρεκόρ του Ρώσου ήταν στο 5-0 καθώς κέρδισε κατά σειρά σε Μαϊάμι, US Open, Βασιλεία (2018), Μονακό και Σαγκάη (2019).

Ο Τσιτσιπάς επικράτησε το 2019 στο ATP Finals, ενώ τον κέρδισε και πέρυσι στο τελευταίο τους ματς που ήταν στον προημιτελικό του Roland Garros.

Η έκτη νίκη του Μεντβέντεφ ήταν πέρυσι στον ημιτελικό του Australian Open. Εκεί που θα παίξουν και αύριο στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδος, με τον Στέφανο να ψάχνει την ρεβάνς.

bwin - Αυστραλιανό Όπεν σε Ζωντανή Μετάδοση*! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.