Παναθηναϊκός: Από την καταστροφή στην ελπίδα

Παναθηναϊκός: Από την καταστροφή στην ελπίδα

Από το... κάτι σαν ομάδα στο πρώτο μισό του 2021 με εφιαλτική κατάληξη και απώλεια ευρωπαϊκού εισιτηρίου, ο Παναθηναϊκός συνήλθε στο δεύτερο κομμάτι του έτους. Το Gazzetta κάνει την ανασκόπηση για το «τριφύλλι» που αναθαρρεί και αισιοδοξεί.

Ο Παναθηναϊκός το φετινό καλοκαίρι έπρεπε να καταβάλει τεράστια προσπάθεια να βγάλει από το μυαλό και την ψυχολογία την παταγώδη αποτυχία της περασμένης σεζόν με την 5η θέση και την αδυναμία εξασφάλισης μιας θέσης στα ευρωπαϊκά τουρνουά.

Ο προπονητής άλλαξε και ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαίο αυτό, η ομάδα χρειάστηκε το χρόνο της, ακόμα χρειάζεται αρκετά στοιχεία να προστεθούν στο παιχνίδι και την νοοτροπία των «πράσινων», ωστόσο, το πρώτο μισό της σεζόν 2021-2022 άφησε μια αισιόδοξη νότα.

Και αυτή η διαδρομή από την μεγάλη αποτυχία στην ελπίδα, χαρακτηρίζει όλο το 2021 για τον Παναθηναϊκό και τη νέα διαδρομή που χαράσσει πλέον με το νέο έτος στο δεύτερο μισό της αγωνιστικής περιόδου.

image

Η απόλυτη αποτυχία του Μπόλονι και η τραγωδία της 5ης θέσης

Το λάθος διορθώθηκε με λάθος και φυσικά όταν συμβαίνει αυτό, τίποτα δεν μπορεί να πάει καλά. Και πολύ περισσότερο, το φινάλε θα είναι μια μεγάλη αποτυχία. Κάπως έτσι συνέβη με τον Παναθηναϊκό της σεζόν 2020-2021, όταν ο Ντάνι Πογιάτος ξεκίνησε στον πάγκο, αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Λάζλο Μπόλονι καθώς οι «πράσινοι» πήγαιναν κατευθείαν στα βράχια και τελικά δεν κατάφεραν ν' αποφύγουν τη σύγκρουση.

Οι επιλογές των προπονητών ήταν κάκιστες, ο Ρουμάνος κόουτς σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο, έχασε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των παικτών, όλα έγιναν ανάκατα και ο Παναθηναϊκός ήταν ένα σύνολο ποδοσφαιριστών που είχαν μάθει να αμύνονται, να μεταφέρουν τη μπάλα μέχρι τη μεσαία γραμμή και μετά... προσευχή. Παντελής έλλειψη επιθετικού σχεδίου και νοοτροπίας ομάδας που θα έπρεπε να μπαίνει στο γήπεδο και να δείχνει στον αντίπαλο πως είναι το αφεντικό.

Αυτός ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να έχει καμία τύχη και ελπίδα στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν και το πρώτο μισό του ημερολογιακού έτους 2021. Το αποκορύφωμα της γενικά κάκιστης χρονιάς ήταν φυσικά η αποτυχία εξασφάλισης θέσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Λάζλο Μπόλονι απομακρύνθηκε πολύ αργότερα από αυτό που θα έπρεπε να έχει συμβεί βάσει της εικόνας που έβγαζε το «τριφύλλι» και η τραγωδία της 5ης θέσης «πόνεσε» τρομερά την ιστορία του κλαμπ...

image

Η απόλυτη εμπιστοσύνη στον Γιοβάνοβιτς που ... είχε ψηθεί μήνες πριν

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν εκείνος που ο Γιάννης Αλαφούζος ήθελε διακαώς να πάρει το «τιμόνι» στα χέρια του κι εκείνος είχε φροντίσει να κάνει την καλύτερη προεργασία. Όπως είχε αναφέρει κατά την επίσημη παρουσίασή του, λόγω και των επαφών που ήδη υπήρχαν ανάμεσα στις δύο πλευρές, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρακολούθησε επί αρκετούς μήνες τα παιχνίδια της ομάδας.

Ήθελε να είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο που το καλοκαίρι θα τον έφερνε στην πύλη του Κορωπίου και του «Απόστολος Νικολαΐδης» ώστε να δουλέψει στο «τριφύλλι».

Είδε όλα τα κακώς κείμενα, την νοοτροπία, την έλλειψη πλάνου και την ομάδα που... μόνο ομάδα δεν θύμιζε επί ημερών Λάζλο Μπόλονι. Και κάπως έτσι, ο νέος κόουτς έφτασε με καθαρό μυαλό, με συγκεκριμένες ιδέες και με απαραίτητη επίγνωση του χρόνου που θα χρειαζόταν για να καταφέρει να παρουσιάσει κάτι ορθολογικό στον αγωνιστικό χώρο.

Η σοβαρότητα που αποπνέει ο νέος προπονητής των «πράσινων» και οι μέθοδοί του που σταδιακά αρχίζουν και αφομοιώνονται από τους ποδοσφαιριστές, έχουν προκαλέσει τον απόλυτα θετικό αντίκτυπο τη φετινή σεζόν. Και πάλι όμως, τα βήματα γίνονται ένα – ένα. Και πάλι, η περσινή κατάσταση ήταν τέτοια που χειρότερα δεν θα μπορούσε να πάει. Κι όμως, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, υπήρξε ξανά ελπίδα...

image

Από τον Βιτάλ και τον Παλάσιος, στον Καρλίτος, τον Χουάνκαρ και τον Βιγιαφάνιες

Η επένδυση έγινε στο ρόστερ. Και μάλιστα έγινε και η υπέρβαση, με την περίπτωση του Σεμπάστιαν Παλάσιος. Ο Αργεντινός κόστισε περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο, για να φορέσει την πράσινη φανέλα και η αλήθεια είναι ότι έπειτα από το πρώτο μισό της φετινής σεζον, ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του μπορούν να περιμένουν πολλά περισσότερα από εκείνον, όπως κι αυτός πρέπει να περιμένει πολλά περισσότερα από τον εαυτό του.

Ο Ματέους Βιτάλ στο ξεκίνημα έγινε ο αγαπημένος της εξέδρας, η οποία είχε αρκετά χρόνια να δει έναν τέτοιο βιρτουόζο με... αλήτικη ντρίμπλα και ποδόσφαιρο αλάνας κατά περιπτώσεις. Οι δυο τους επιθετικά είναι ικανοί για τη διαφορά, μαζί φυσικά και με τον Καρλίτος που φέτος είναι το πρώτο «βιόλι» στα γκολ και είναι απελευθερωμένος, χαμογελαστός και αποδίδει τρομερά.

Σε αυτούς, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς τις... εσωτερικές μεταγραφές. Τον Χουάνκαρ που είναι κάτι παραπάνω από τίμιος, σχεδόν εντυπωσιακός από αριστερά «καταπίνοντας» συνεχώς χιλιόμετρα και έχοντας εξαιρετικό πόδι για τα γεμίσματα.

Ο Λούκας Βιγιαφάνιες από κάποιο σημείο και μετά άρχισε να παίζει σημαντικό ρόλο και να δείχνει γιατί βρίσκεται στην ομάδα, επέστρεψε πρόσφατα ο Μπαρτ Σένκεφελντ, του οποίου η παρουσία είναι καταλυτική για τα μετόπισθεν. Ο Μαουρίσιο κάνει τη δουλειά του στον άξονα και το ρόστερ αυτό είναι τέτοιο που μπορεί πραγματικά και να παίξει ποδόσφαιρο και να επιβληθεί του αντιπάλου και να βρει λύσεις για τις νίκες.

image

Ο στόχος της ευρωπαϊκής συμμετοχής και το Κύπελλο

Το πρώτο μισό της φετινής αγωνιστικής περιόδου δεν μπορεί να πει κάποιος πως ήταν εύκολο. Κάθε άλλο. Και μπορεί στο κλείσιμο του 2021 ο Παναθηναϊκός να βρέθηκε εντός 4άδας αλλά και στα προημιτελικά του φετινού Κυπέλλου μετά τα δυο ματς με τον Βόλο, ωστόσο, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ξέρει πολύ καλά πόσα πράγματα ακόμα χρειάζονται βελτίωση και αλλαγές.

Πολλάκις έχει μιλήσει για στοιχεία τα οποία δεν του άρεσαν και τα οποία η ομάδα θα πρέπει να φτιάξει στη συνέχεια προκειμένου να πετύχει τους εφικτούς της στόχους. Αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι σε κατάσταση που μπορεί να δώσει ελπίδα στον κόσμο του για το υπόλοιπο της σεζόν. Κάτι, δηλαδή, που δεν μπορούσε με τίποτα να συμβεί την περασμένη αγωνιστική περίοδο.

Η ευρωπαϊκή συμμετοχή για την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά είναι αδιαπραγμάτευτη. Τελεία και παύλα. Τα λάθη οργάνωσης και καθαρού μυαλού στο ξεκίνημα των ματς με τον Άρη και τον ΠΑΣ διορθώθηκαν, οι ήττες από Αστέρα Τρίπολης και ΠΑΟΚ, αλλά και η ισοπαλία με τον ΟΦΗ «πόνεσαν».

Το πράγμα έφτιαξε προς το φινάλ του έτους με μοναδική αναποδιά το 1-0 από την ΑΕΚ και το 2022 θα μπει με τους «πράσινους» στην 4άδα. Και τώρα, ήρθε η ώρα για μεγάλη ανάληψη ευθυνών από τον καθένα, ώστε να επιτευχθεί το απαραίτητο της ευρωπαϊκής συμμετοχής και φυσικά της μακριάς πορείας στο Κύπελλο Ελλάδας μετά και την ευνοϊκή - στη θεωρία πάντα - κλήρωση με Αναγέννηση Καρδίτσας και τον νικητή του Άρης - Λαμία στα ημιτελικά...