Αντρέ Βιεϊρίνια: «Την απάντηση μου θα τη δώσω στο γήπεδο, θέλω να συνεχίσω να παίζω» (vids)

Αντρέ Βιεϊρίνια: «Την απάντηση μου θα τη δώσω στο γήπεδο, θέλω να συνεχίσω να παίζω» (vids)

Δώσε μου τον επαγγελματία που το κάθε μέτρο της διαδρομής του το διάνυσε, και το κατοχύρωσε, με πολύ κόπο, πολύν ιδρώτα, πολλή προσπάθεια. Ύστερα, πάρε μου ό,τι θέλεις.

Την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, έξω από τα αποδυτήρια της Τούμπας, είδα από κοντά έναν τέτοιον τύπο. Που τίποτα δε του χαρίστηκε, τίποτα δεν βρήκε έτοιμο, και τίποτα δεν κατάφερε με fast track διαδικασίες. Αντρέ Βιεϊρίνια, τον λένε.

Ο Πορτογάλος -μισός Έλληνας- ευρίσκεται στη λίστα με τις ποδοσφαιρικές συμπάθειές μου. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τον είχα απέναντι μου. Η σχέση κρατάει χρόνια και δεν αλλάζω ούτε κόμμα απ’ όλα όσα έχω γράψει για τον κάπτεν του ΠΑΟΚ. Ο κεκτημένος σεβασμός για ότι έχει πετύχει παραμένει υπεράνω του αποτελέσματος, αν και με την «ασπρόμαυρη» φανέλα έχει πετύχει και έχει κερδίσει πολλά. Όχι, όσα θα μπορούσε και θα ήθελε, αλλά όπως και να το κάνουμε την υπόσχεση, που έδινε τέτοιες μέρες πριν από δέκα χρόνια ετοιμάζοντας τις βαλίτσες για το Βόλφσμπουργκ, την κράτησε. Κατέκτησε και με το παραπάνω τίτλους στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά από μια ραδιοφωνική συνέντευξη στους οπαδούς του «Δικεφάλου» κόχλαζε η συζήτηση για το μέλλον του. Μένοντας για μεγάλο διάστημα στα πιτς του συλλόγου, αρκετοί με πολύ μεγάλη ευκολία υπέθεσαν, μάλλον εκτός πραγματικότητος, ότι δε θα τον έβλεπαν για πολύ ακόμα με την «ασπρόμαυρη» φανέλα. Όμως, ο Αντρέ επέστρεψε. Ήταν στην ενδεκάδα του τελευταίου αγώνα για το 2021 απέναντι στη Λάρισα. Και έπαιξε πολύ καλά όσο ήταν στο χορτάρι της Τούμπας.

Φαινόταν, το παιγνίδι του, σαν μια κρυστάλλινη δήλωση προθέσεων. Πού επιθυμεί ν’ αγωνίζεται. Να εξακολουθήσει ν’ αγωνίζεται. Κάτι που επιβεβαίωσε και στην κουβέντα μας, με μια δήλωση που δείχνει ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν υπάρχει, ούτε καν αχνοφαίνεται, το κουστούμι του διοικητικού παράγοντα.

«Δεν έχω αφήσει ανοιχτό κάτι, μάλλον δεν ερμηνεύτηκαν καλά οι πρόσφατες δηλώσεις μου γιατί έχω ακούσει – διαβάσει πολλά άσχετα ότι είναι η τελευταία μου σεζόν. Εγώ την απάντηση μου πρέπει να δώσω, θα την δώσω στο γήπεδο. Όταν με ρώτησαν, εγώ απάντησα ότι θέλω να συνεχίσω να παίζω και να βοηθάω την ομάδα, απλά η διοίκηση θα πρέπει να αποφασίσει. Εγώ νιώθω καλά, πέρασε το πρόβλημα τραυματισμού που είχα και απλά θέλω ρυθμό. Με βοήθησε ότι αγωνίστηκα κόντρα την Λάρισα για αυτά τα 80 λεπτά περίπου και είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω τον ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα». Τελεία και παύλα.

image

«Δε γίνεται σε κάθε παιχνίδι να δεχόμαστε γκολ από… μισή φάση του αντιπάλου»

Στα μάτια μου ο Αντρέ Βιεϊρίνια είναι πολλές φορές όλος ο ΠΑΟΚ. Η αρχή, η μέση, το τέλος. Ξέρει τον ΠΑΟΚ, νοιώθει την ομάδα στο πετσί του γι’ αυτό και όπως λέει η γεύση που του αφήνει το 2021 είναι κάπως περίεργη. Ούτε καλή, ούτε κακή.

«Ήταν μια περίεργη χρονιά για τον ΠΑΟΚ. Η προηγούμενη αγωνιστική σεζόν έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, πήραμε ένα ακόμη Κύπελλο, το χαρήκαμε όλοι», υποστηρίξει γυρνώντας το μυαλό του στον περασμένο Μάιο και τον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό. Ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ και στο τέλος της βραδιάς σήκωσε πρώτος το τρόπαιο στον ουρανό της Αθήνας. Όπως έκανε και το 2018 στον «δικό» του τελικό κόντρα στην ΑΕΚ.

Όμως, ο Βιεϊρίνια δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του. Βλέπει ότι το φινάλε του 2021 δεν είναι και το καλύτερο. «Η νέα σεζόν μας βρήκε να έχουμε συνεχόμενα σκαμπανεβάσματα σε απόδοση και αποτελέσματα. Προσπαθούμε να βρούμε ακόμα τα πατήματα μας και νομίζω ότι στα τελευταία παιχνίδια έχουμε δείξει μια βελτιωμένη εικόνα από ότι στα προηγούμενα. Με την Λάρισα ήμασταν καλοί, το αποτέλεσμα ήταν καλό, αλλά πάντα υπάρχει αυτή η πίκρα ότι ξανά δεχτήκαμε γκολ με την πρώτη φάση του αντιπάλου. Μπήκαμε και πάλι σε δύσκολη θέση, με μισή φάση του αντιπάλου και πρέπει να το αλλάξουμε αυτό».

vieirinha
O Αντρέ Βιεϊρίνια με τον Σταύρο Σουντουλίδη έξω από τα αποδυτήρια της Τούμπας στο φινάλε του 2021

Να, λοιπόν, που και ο αρχηγός στέκεται στον αστείο τρόπο, όπως τον χαρακτήρισε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που οι Κυπελλούχοι Ελλάδας δέχονται γκολ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι, κάτι που δεν συνέβαινε τη χρονιά του αήττητου πρωταθλήματος. «Πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το αμυντικό κομμάτι, γιατί δε γίνεται σε κάθε παιχνίδι να δεχόμαστε γκολ από… μισή φάση του αντιπάλου», λέει ο Αντρέ αποφεύγοντας να μπει στην όποια συζήτηση και σύγκριση των δύο ομάδων. Από τη μια ο ΠΑΟΚ του νταμπλ κι από την άλλη ο τωρινός ΠΑΟΚ.

«Δεν έχει σχέση εκείνη η ομάδα που δεν δεχόταν γκολ με τίποτα, με αυτή σήμερα. Είναι διαφορετική πάνω από την μισή ομάδα. Παίζει ρόλο γιατί οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν δουλέψει με τον Λουτσέσκου».

image

«Πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας και να διορθώσουμε τα πράγματα»

Με τον Ολυμπιακό στο +13 ο δρόμος για το πρωτάθλημα φαντάζει ανηφορικός για τους «ασπρόμαυρους». Η Ευρώπη και οι αγώνες στα playoffs του Europa Conference League με τη Μίντιλαντ αποτελούν μια ανοικτή πρόκληση, ενώ το Κύπελλο την τελευταία πενταετία είναι ο… θεσμός του ΠΑΟΚ.

Οπότε με τι θα είναι ο αρχηγός του «Δικεφάλου» ικανοποιημένος στο τέλος της σεζόν; «Με βάζεις σε… δύσκολη θέση. Εγώ είμαι ευχαριστημένος με όλα, να κερδίσουμε το Κύπελλο ξανά, το πρωτάθλημα. Στο πρωτάθλημα είμαστε αρκετά πίσω, φυσικά δεν έχει τελειώσει τίποτα, αν έχουμε μαθηματικές ελπίδες θα το παλέψουμε μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Εμείς πρέπει να κοιτάξουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, να βελτιώσουμε όσα πρέπει και στο τέλος θα κάνουμε τον λογαριασμό», απαντά και επιμένει να λέει ότι η βελτίωση στον τρόπο παιχνιδιού είναι το «Α και το Ω» για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, που έκλεισε το 2021 με ένα σερί πέντε νικών, που ηρέμησαν κάπως την κατάσταση πέριξ των «ασπρόμαυρων» αποδυτηρίων.

«Δεν μπορώ να σου πω ότι υπήρχε και υπάρχει ηρεμία εντός της ομάδας γιατί ηρεμία έρχεται με τα αποτελέσματα, όχι με την εμφάνιση. Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να έρχονται στα τελευταία παιχνίδια και ξέρουμε ότι πρέπει να βελτιώσουμε πολλά πράγματα ακόμα. Τα αποτελέσματα στα τελευταία παιχνίδια ήταν αυτά που θέλαμε, αλλά αν εξαιρέσω το παιχνίδι με τα Γιάννενα πριν και μετά δεχτήκαμε γκολ σε όλα, οπότε είναι πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε αμυντικά και μάλιστα να τα βελτιώσουμε γρήγορα, εμείς πρέπει να κοιτάξουμε τον εαυτό μας. Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει στην βαθμολογία του πρωταθλήματος, οπότε για να μπορούμε να έχουμε την ηρεμία μας και να δουλέψουμε σωστά πρέπει να κοιτάξουμε μόνο εμάς, να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε πράγματα και να κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά».

image

«Καλώς να έρθει και να μας βοηθήσει ο Ζοσέ Μπότο»

Εξαιτίας του τραυματισμού του στον αστράγαλο και την απουσία του από πολλά παιχνίδια του ΠΑΟΚ στο κακό διάστημα της ομάδας, ο Αντρέ παραχώρησε τη θέση του βασικού εκτελεστή των στημένων στον Γιάσμιν Κούρτιτς.

Ο Σλοβένος με 5/5 εύστοχες εκτελέσεις από την «άσπρη βούλα» και τρία γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ κοντεύει να του πάρει όλη τη δόξα, αλλά δεν είναι κάτι που τον απασχολεί, ούτε του προκαλεί ιδιαίτερο άγχος.

«Αυτό είναι εύκολο για μένα! Τώρα είναι καλά ο Κούρτιτς, τα εκτελεί… σκοράρει και τα γκολ του φέρνουν νίκες για την ομάδα. Αν πάει έτσι και συνεχίζει να σκοράρει, δεν έχω πρόβλημα να τα εκτελέσει όλα μέχρι το τέλος της σεζόν… ακόμα και στην επόμενη! Δεν έχω κανένα θέμα… Χίλιες φορές εμένα, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, με ενδιαφέρουν οι νίκες και δεν με νοιάζει ποιος θα βάζει το γκολ», τονίζει.

Ο Βιεϊρίνια ήρθε το 2008 από την Πορτογαλία, πολλοί ακόμη συμπατριώτες του είχαν κάνει και έκαναν τα επόμενα χρόνια το ίδιο δρομολόγιο με προορισμό την Τούμπα, με τελευταία προσθήκη την έλευση του Ζοσέ Μπότο στο πόστο του αθλητικού διευθυντή.

«Δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον κ. Μπότο. Όμως, γνωρίζω την δουλειά που έχει κάνει στην Μπενφίκα, δεν γνωρίζω τόσο το τι έχει κάνει στην Σαχτάρ. Η επιλογή είναι της διοίκησης, εμείς κάνουμε την δουλειά μας και προσπαθούμε να είμαστε έξω από όλα αυτά. Καλώς να έρθει, να μας βοηθήσει για να βελτιωθούμε σε όλους τους τομείς», λέει αναφερόμενος στον συμπατριώτη του, ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη για να πιάσει δουλειά.