Το κόκκινο όνειρο του Κώστα Τσιμίκα

Το κόκκινο όνειρο του Κώστα Τσιμίκα

Λένε πως, όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελάει. Ο Κώστας Τσιμίκας, ο οποίος σε κερδίζει με ένα χαμόγελό του και δεν σταματάει να έχει καλή διάθεση ακόμα και στα (πολύ) δύσκολα, γνωρίζει ότι ο Θεός έχει σχέδια για εκείνον.

Φροντίζει, όμως, να τα ενισχύει με την σκληρή δουλειά, την πίστη και το αριστερό του πόδι, με το οποίο σέρβιρε στον Ντιόγκο Ζότα την πρώτη του ασίστ σε επίπεδο Premier League. Οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ, οι οποίοι τον ανέδειξαν MVP του αγώνα με την Μπέρνλι, του κόλλησαν ως νέο παρατσούκλι το «Crosstas» (σ.σ. εκ του «Cross», ήτοι σέντρα στα αγγλικά) και, πλέον, συνειδητοποιούν ότι στην ομάδα τους έχουν δύο πολύ καλά αριστερά μπακ, πέραν από τον παγκόσμιας κλάσης Άντι Ρόμπερτσον.

«Πιστεύω πολύ στον Θεό. Πιστεύω πως για τον καθένα μας υπάρχει ένα σχέδιο. Αυτό που βιώνω εγώ στο ποδοσφαιρικό κομμάτι είναι χάρη σ’ Εκείνον» εξηγεί ο 25χρονος αριστερός μπακ από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος υπογράφει κάθε ανάρτησή του στο Instagram με το tag Godsplan (το σχέδιο του Θεού) και, η ζωή του, επιβεβαιώνει απόλυτα την άριστη «συνεργασία» του με μια ανώτερη δύναμη.

bwin - Ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στα Play Off του Champions League! |21+

Από πιτσιρικάς βίωσε την αμφισβήτηση, χρειάστηκε να υπερκεράσει πολλά εμπόδια και, στην είσοδο της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) ωριμότητας του, βιώνει το απόλυτο Μπλακ τζακ ονείρου. Μπλακ τζακ από τον αριθμό της φανέλας του («21») και την δύναμη της ψυχής του για να φτάσει μέχρι εδώ.

Όπως, άλλωστε, λέει και ο ίδιος, «πρέπει να κάνουμε όνειρα, γιατί τότε τα πετυχαίνουμε. Όταν δεν ονειρεύεσαι, δεν πετυχαίνεις». Ποιος μπορεί να φέρει αντίρρηση σε αυτή την ατάκα του «Greekscouser», όπως επίσης υπογράφει τις αναρτήσεις του ο Έλληνας που ονειρεύεται να φτάσει ακόμα πιο ψηλά με την θρυλική, κόκκινη φανέλα;

image

Ζαχαροπλάστης είναι ο πατέρας σου;

Η Σκιάθος έχει γίνει δεύτερο σπίτι για τον Κώστα Τσιμίκα. Από πιτσιρικάς, μοίραζε τον χρόνο μεταξύ Σερρών και Σκιάθου, αφού ο πατέρας του, ερασιτέχνης κεντρικός αμυντικός στα νιάτα του και λάτρης της μπάλας, εργάζεται εδώ και χρόνια ως ζαχαροπλάστης στο «Skiathos Palace».

Γεμάτα γλύκα τα παιδιά του χρόνια, λοιπόν, στην οποία βοήθησε και η πρόωρη ενασχόλησή του με την μπάλα. Ο μεγάλος του αδελφός, ο Στέργιος, έκανε την αρχή μόλις στα πέντε του, όταν ενσωματώθηκε στον Λευκώνα Σερρών.

Ο Κώστας δεν άντεχε να βλέπει τον αδελφό του να φεύγει από το σπίτι, έκλαιγε και ο μπαμπάς τον έγραψε στο φυτώριο, όταν δεν ήταν καλά καλά ούτε τριών ετών! Έκτοτε, η μπάλα έγινε αχώριστος σύντροφος των αδελφών Τσιμίκα, τα οποία μεταπήδησαν αργότερα στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

bwin

Τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε η οικογένεια, η οποία θέλησε να βγάλει τα αδέλφια από την ομάδα για να τα πάει στον Πανσερραϊκό. «Σκεφτήκαμε ακόμα και να τα παρατήσουμε» αποκάλυψε πρόσφατα στο Gazzetta ο Στέργιος, με τα αδέλφια να περνούν δύο σεζόν στο... μηδέν.

Για καλή τους τύχη, ο μπαμπάς τα έπαιξε όλα για όλα, έβαλε 7.500 ευρώ από την τσέπη του για να πάρει τα δελτία και ο Στέργιος με τον Κώστα πήγαν στον Πανσερραϊκό, όπου έκαναν το οριστικό άλμα στην καριέρα τους.

Ο μικρός της οικογένειας ξεκίνησε ως εξτρέμ και προσπαθούσε να... ξεπατικώνει τις κινήσεις του Λιονέλ Μέσι, του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ρικάρντο Κουαρέσμα. Ο Ολυμπιακός τον εντόπισε στις Σέρρες, ο Γρηγόρης Γεωργάτος είδε τον εαυτό του σε νεαρή ηλικία και, αντί 20.000 ευρώ, ο Κώστας κατέβηκε στον Πειραιά.

Ο «Geo», ο οποίος τον συμβουλεύει μέχρι και σήμερα, του άλλαξε θέση και τον έκανε αριστερό μπακ, όπως κάποτε είχε κάνει με τον ίδιο ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, με αποτέλεσμα να συνθέσει με τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, μια από τις κορυφαίες αριστερές πλευρές της Ευρώπης εκείνη την εποχή.

«Μιλάμε στο τηλέφωνο και μου λέει τι κάνω σωστά και τι λάθος. Εκείνος με έφερε εδώ και μου έμαθε πράγματα. Ο κύριος Γεωργάτος είναι το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό μου πρότυπο, ήταν αυτός που με πίστεψε και με έφερε στον Ολυμπιακό» είναι το (τεράστιο) «ευχαριστώ» του Κώστα για τον Γρηγόρη, στα χνάρια του οποίου, σε ό, τι έχει να κάνει με μεταγραφή σε μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα, ήδη έχει βαδίσει. Σε αντίθεση με τον «Geo», όμως, ο «Tsimi» πήγε στην Λίβερπουλ για να μείνει.

bwin - Ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στα Play Off του Champions League! |21+

image

Φέτος είναι η χρονιά του

Ο δρόμος δεν ήταν πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα. Κάθε άλλο. Ο Μίτσελ ήταν ο πρώτος προπονητής του Ολυμπιακού που τον προώθησε, αλλά δεν ευτύχησε να καθιερωθεί, ούτε επί Πάουλο Μπέντο και Μάρκο Σίλβα.

Έκανε το «αγροτικό» του στο πολύ physical πρωτάθλημα της Δανίας, όπου γεύτηκε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού με την Έσμπιεργκ, με αποβολή στο τελευταίο του παιχνίδι. Εκτόξευσε την μετοχή του στο φουλ επιθετικό πρωτάθλημα της Ολλανδίας με την φανέλα της Βίλεμ, όπου η Λίβερπουλ έμαθε για πρώτη φορά το όνομά του, ως συμπαίκτης δύο δικών του παιδιών: Του Ισπανού, καλού του φίλου Πέδρο Τσιριβέλια και του μικρού αδελφού του Ζορζίνιο Βαϊνάλντουμ, Τζιλιάνο.

Όταν επέστρεψε στον Ολυμπιακό, ήταν πλέον έτοιμος να καθιερωθεί και να κάνει την διαφορά. Ο Πέδρο Μαρτίνς είδε αυτό που ήταν προφανές, ο Τσιμίκας άρχισε τις... επελάσεις στην αριστερή πλευρά, κέρδισε την θέση του στην εθνική ομάδα και το όνομά του φιγουράρει πλέον στις ατζέντες των μεγάλων της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι του 2018 έβαλε έξι κιλά μυϊκό όγκο, ελάττωσε και άλλο το ποσοστό λίπους στο σώμα του, βελτίωσε την αλτικότητα και την έκρηξή του, φτιάχνοντας ακόμα περισσότερο το πολύ ελκυστικό «πακέτο» που έκανε την Λίβερπουλ να τον δει 18 φορές από κοντά (!), προτού αποφασίσει να τον ντύσει στα κόκκινα, αντί ποσού που ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ με τα μπόνους.

Η πρώτη σεζόν στο «Άνφιλντ», όπως κάθε τι καινούργιο, ήταν συναρπαστική και ταυτόχρονα δύσκολη. Δεν πρόλαβε να κάνει κανονική προετοιμασία γιατί τελείωσε τις υποχρεώσεις του με τον Ολυμπιακό τον Αύγουστο, προσβλήθηκε από κορονοϊό και, για πρώτη φορά στην καριέρα του, ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς.

bwin - Ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις στα Play Off του Champions League! |21+

Όπως έκανε πάντα, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Δούλεψε ακόμα πιο σκληρά, κέρδισε το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του και, εκμεταλλευόμενος την απουσία του Ρόμπερτσον, φώναξε βροντερό «παρών», κάνοντας πειστικές εμφανίσεις με μια από τις πιο βαριές φανέλες του κόσμου.

Πλέον νιώθει μέλος της ομάδας και της πόλης, διαμένει σε ένα όμορφο προάστιο του Λίβερπουλ και μοιράζει την ημέρα του μεταξύ του προπονητικού κέντρου των Κόκκινων και του σπιτιού, όπου περνάει τον (λίγο) ελεύθερο χρόνο του με τους δικούς του ανθρώπους και τα αχώριστα, λατρεμένα του σκυλιά, Μάουι και Φουέρτε.

Έχει εξαιρετική σχέση με το αστέρι της ομάδας, τον Μοχάμεντ Σαλάχ, κάνει πολλή παρέα με Αδριάν και Τιάγκο Αλκάνταρα και, online, μαθαίνει ισπανικά για να γνωρίζει και άλλη ξένη γλώσσα, εκτός από τα αγγλικά.

Η γλώσσα που μιλάει καλύτερα, όμως, είναι αυτή της μπάλας. Και η πιο συγκλονιστική στιγμή που έζησε, μέχρι την επόμενη, ήταν η αποθέωση που γνώρισε από τον κόσμο, όταν ο Γιούργκεν Κλοπ τον έκανε αλλαγή στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Μπέρνλι, προκειμένου να τον χειροκροτήσουν (πολύ θερμά) οι φίλοι της Λίβερπουλ.

Κώστα, το ξέρεις καλά πλέον ότι you'll never walk alone...