Overrated ή Underrated ο Ουέστμπρουκ πέτυχε το ακατόρθωτο

Overrated ή Underrated ο Ουέστμπρουκ πέτυχε το ακατόρθωτο

Gazzetta team

Γράφει ο Νίκος Καρφής

Δεν υπάρχουν λόγια για τον Ουέστμπρουκ σχετικά με την ευκολία που γράφει τα triple double.

Ο Russ έφτασε τα 182 στην καριέρα του στη regular season και άφησε πίσω πλέον τον μύθο Όσκαρ Ρόμπερτσον που είχε το απόλυτο ρεκόρ. Μια ξεχωριστή στιγμή για ένα παιδί που δέχεται μεγάλη κριτική για το γεγονός πως δεν έχει πανηγυρίσει τίτλο ακόμα, ωστόσο λίγοι καταθέτουν την ψυχή τους στο παρκέ κάθε βράδυ και καταναλώνουν το 100% της ενέργειας τους.

Ένας... πολεμιστής πάνω στο παρκέ και ένας από τους πιο αθλητικούς και εκρηκτικούς παίκτες που έχουν πατήσει παρκέ του ΝΒΑ. Ο κύριος Ουέστμπρουκ είναι ξεχωριστός.

image

Αξίζει παραπάνω σεβασμό

Είναι παρεξηγημένος και σίγουρα δέχεται παραπάνω κριτική από αυτή που αξίζει. Και πολλές φορές ξεσπά.

Αρκετός κόσμος κατηγορεί τον Ράσελ και από τα χρόνια που έπαιζε στην Οκλαχόμα, πως τον νοιάζει κάθε βράδυ μόνο να γράψει triple double, πως παίζει για να κάνει αυτό.

Κάτι που είναι άδικο για την προσπάθεια αυτού του ανθρώπου. Όμως ακόμα και έτσι να είναι πείτε μας εσείς 3-4 παίκτες που μπορούν να κάνουν με χαρακτηριστική ευκολία triple double.

Δηλαδή κάθε βράδυ να κάνει θραύση στους 3 σημαντικότερους τομείς (πόντοι, ασίστ, ριμπάουντ). Δεν θα βρείτε πολλούς, μην κουράζεστε. Ο γκαρντ των μάγων που φέτος μετρά 22 πόντους, 11.6 ριμπάουντ και 11.5 ασίστ θέλησε να στείλει μήνυμα πριν λίγες μέρες σε όσους τον αμφισβητούν.

«Δεν υπάρχει παίκτης σαν εμένα. Αν ο κόσμος το έχει δεδομένο, τότε λυπάμαι. Αν μπορούσαν να το κάνουν όλοι, τότε θα το έκαναν. Προσπαθώ κάθε βράδυ στο ριμπάουντ, στις ασίστ, όπου με χρειάζεται η ομάδα. Δεν με νοιάζει που λένε ότι το κάνω για τα στατιστικά μου. Δεν έλεγαν τα ίδια πράγματα για τον Μάτζικ Τζόνσον ή τον Όσκαρ Ρόμπερτσον. Τώρα είναι εύκολο να κάνεις triple-double επειδή τα κάνω εγώ, αλλά δεν είναι. Παλεύω σε κάθε ματς», είχε πει πριν λίγο καιρό ο Ουέστμπρουκ που έμελλε να γίνει ο βασιλιάς των triple double.

image

Για 4η φορά μέσο όρο triple double στην καριέρα του

Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ έφτασε στο σημείο να κάνει το αδύνατο να μοιάζει δυνατό. Οι περισσότεροι «πόνταραν» ότι το ρεκόρ του Ρόμπερτσον από τη σεζόν 1961-62 δεν θα «έσπαγε» ποτέ. Όμως υπολόγιζαν χωρίς τον τότε ηγέτη της Θάντερ!

Την σεζόν 2016-17 έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο δεύτερος παίκτης που τα κατάφερε, έχοντας κατά μέσο όρο 32,9 πόντους, 11,1 ριμπάουντ και 10,8 ασίστ σε 81 ματς. Και όμως. Δεν είχε σκοπό να σταματήσει εκεί. Το επανέλαβε τόσο την σεζόν 2017-18 (25,4π., 10,1ριμπ., 10,3ασ. σε 80 ματς) όσο και τη σεζόν 2018-19 (22,9π., 11,1ριμπ., 10,7ασ. σε 73 ματς).

Φέτος θα το κάνει για 4η φορά, αφού και μηδενικά να γράφει σε κάθε ματς, δεν θα είναι αρκετό για να χάσει το τεράστιο κατόρθωμα.

Ο Russ έχει ξεφτιλίσει την έννοια του triple double και συνεχίζει.

image

Κάτι παραπάνω από ένας παίκτης

Δεν αρκεί μόνο να είσαι σπουδαίος αθλητής. Σημασία έχει να δίνεις κάτι πίσω. Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ σκοπεύει να δώσει πίσω στην κοινότητα του, δημιουργώντας δύο σχολεία!

Γέννημα θρέμμα της Καλιφόρνια, αποφάσισε να προσφέρει στην κοινότητα του Λος Άντζελες. Βαδίζοντας στα βήματα του ΛεΜπρόν Τζέιμς, έτσι και ο RW θα αποκτήσει τα δικά του σχολεία! Ένα Γυμνάσιο και ένα Λύκειο! Οι ακαδημίες «Why not» (σ.σ.: η αγαπημένη φράση του Ουέστμπρουκ που έχει γίνει και σήμα των προϊόντων του) θα γίνουν με τη συνεργασία του ιδρύματος - με έδρα στο Λ.Α. - «Promise Fund» και θα αφορά κάθε μέλος της κοινότητας.

Σκοπός είναι να προσφέρει καλύτερη εκπαίδευση, αλλά και τη δυνατότητα άθλησης σε όσους είναι μαθητές των δύο σχολείων. Και στόχος, φυσικά, είναι να προσφέρει όλα όσα χρειάζονται για την επιτυχία μετά την ολοκλήρωση του σχολείου.

Φυσικά μιλάμε για έναν άνθρωπο που ποτέ δεν σταματά να βοηθά την κοινωνία, την πόλη του και τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πάντα δίπλα στον συνάνθρωπο από τα πρώτα χρόνια στην Οκλαχόμα που δοκιμάστηκε πολύ μέχρι και τώρα στην πρωτεούσα.

image

Οι μεγάλοι παίκτες δεν πτοούνται από δυσκολίες

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με εφιαλτικό τρόπο για τον γκαρντ των Ουίζαρντς. Οι πρωτεουσιάνοι ψαχνόντουσαν στο ξεκίνημα και δεν μπορούσαν με τίποτα να βρουν στο δρόμο προς τις νίκες.

Οι Ουιζαρντς είχαν ρεκόρ 1-8 στα πρώτα 9 ματς που έπαιξε φέτος ο Ουέστμπρουκ, ο οποίος δεχόταν κριτική για τα όσα έκανε ή μάλλον δεν έκανε στο παρκέ.

Κατακρίθηκε πως το παράκανε και έπαιρνε πολλές προσπάθειες χωρίς να είναι εύστοχος. Σε εκείνο το διάστημα σούταρε με 37% εντός πεδιάς και 30% τρίποντα, αλλά και 62% βολές, ενώ ένα ακόμα στατιστικό έδειχνε πως δεν είναι σε καθόλου καλό φεγγάρι. Είχε σημειώσει 163 πόντους φέτος, όσα δηλαδή είναι και τα σουτ που είχε επιχειρήσει (163).

Ο Russ έδειξε χαρακτήρα και την κλάση του, έκλεισε τα αυτιά του και απάντησε με τις εμφανίσεις του μέσα στο παρκέ.

Πήρε από το χεράκι την Ουάσινγκτον και εκεί όπου η σεζόν έδειχνε χαμένη, την ανέβασε και πλέον βρίσκεται αγκαλιά με το play in τουρνουά. Μάλιστα βγήκε μπροστά σε ένα σημείο της σεζόν που ο Μπράντλεϊ Μπιλ ήταν off και έδειξε σε όλο τον κόσμο πως βιάστηκε να τον υποτιμήσει. Γιατί οι μεγάλοι παίκτες δεν πτοούνται από τις δύσκολες στιγμές, ατσαλώνονται και συνεχίζουν ακόμα πιο δυνατοί

image

Ουέστμπρουκ σημαίνει ρεκόρ

Ο Russ όχι μόνο γίνεται τριπλός σχεδόν κάθε βράδυ, αλλά το κάνει και με στυλ. Απέναντι στην Ιντιάνα πριν λίγες μέρες, έφτασε 16 triple double για τη φετινή σεζόν, ενώ μετρά 4 φορές που έχει 20+ πόντους και 20+ ασίστ, ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση της λίστας. Φυσικά ο Mr. Triple Double δεν σταμάτησε εκεί τα επιτεύγματα του. Επιπλέον κατάφερε να φτάσει τις 47 περιπτώσεις όπου έχει triple double από τα πρώτα 3 δωδεκάλεπτα ενός ματς.

Αυτή είναι και η καλύτερη επίδοση για οποιονδήποτε παίκτη τις τελευταίες 25 σεζόν στη λίγκα, με τους Νίκολα Γιόκιτς και Τζέιμς Χάρντεν να είναι κοντά του με 13. Tέλος έγινε πρώτος σε triple double στην ιστορία των Ουίζαρντς, έχοντας μόλις 38 ματς με τη φανέλα τους.

Ο Russ έγινε και ο πρώτος παίκτης στην ιστορία με τουλάχιστον 2 triple double κόντρα σε όλες τις ομάδες του ΝΒΑ.

Eπιπλέον έγινε ο 2ος παίκτης της ιστορίας με 200 ριμπάουντ και 200 ασίστ μέσα σε ένα μήνα μετά τον Όσκαρ Ρόμπερτσον. Να αναφέρουμε πως στις 20 Απρίλη έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία με τουλάχιστον 2 triple double κόντρα σε όλες τις ομάδες του ΝΒΑ. Μέτρησε 13 με 17 ασίστ και 11 ριμπάουντ, οδηγώντας στη νίκη την Ουάσινγκτον. Το κάνει όπως θέλει, με όποιον θέλει και όποια στιγμή θέλει.

Φυσικά έφτασε στο σπουδαίο ατομικό επίτευγμα, ξεπερνώντας τα 181 triple double του τεράστιου Όσκαρ Ρόμπερτσον. Πλέον ο Russ θα ανοίξει κι άλλο τη ψαλίδα από τον δεύτερο και μέχρι να τελειώσει την καριέρα του θα έχει θέσει τον πήχη σε αυτή την κατηγορία τόσο ψηλά που ούτε με... θαύμα δεν θα μπορεί να πλησιάσει κάποιος.

Και αν είναι τόσο εύκολο να κάνεις triple double όπως λένε κάποιοι, γιατί τότε δεν το βλέπουμε να συμβαίνει τόσο συχνά; Mήπως γιατί ο Ράσελ κάνει κάτι πολύ ξεχωριστό πάνω στο παρκέ και το κάνει να φαντάζει τόσο εύκολο χωρίς να είναι;

image

Ο τρόπος που πανηγυρίζει τα καλάθια λέει πολλά

Ο Russ ζει και αναπνέι για το μπάσκετ και τρελαίνεται για την κάθε στιγμή πάνω στο παρκέ.

Φέρνει ενθουσιασμό πάνω στο παρκέ και με την ατελείωτη ενέργεια, καταφέρνει να ηλεκτρίζει τα πλήθη. Η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα και η αλτικότητα σε συνδυασμό με την τρέλα του, μας επιτρέπουν να έχουμε θααυμάσει όλα αυτά τα χρόνια απίθανες φάσεις.

Και όταν ο Ουέστμπρουκ βγάζει μια τρελή φάση, ένα εντυπωσιακό κάρφωμα, το πανηγυρίζει με την ψυχή του, το χαίρεται, το ζει, το νιώθει, θέλει να τους φέρει όλους στον κοσμο του.

Στον κόσμο ενός τρελού με την καλή έννοια που προσπαθεί σε κάθε ευκαιρία να τραβήξει μαζί του τους συμπαίκτες του και να τους ανάψει τη σπίθα.

Ο Ράσελ ξέρει να σε ανεβάζει, γνωρίζει καλά να πιέζει τον εαυτό του στα άκρα. Η τρέλα του για το μπάσκετ ποτέ δεν του επέτρεπε να κάνει εκπτώσεις και να διαλέγει παιχνίδια. Όταν κατεαβαίνει σε ματς, ξέρεις πως θα παίξει σαν ταύρος, σαν να μην υπάρχει αύριο.

image

Η ομάδα-όνειρο με Ντουράντ-Χάρντεν που διαλύθηκε νωρίς

Τι θα γινόταν αν οι Ντουράντ, Ουέστμπρουκ και Χάρντεν έμεναν για πολλά χρόνια στους Θάντερ; Ποτέ δεν θα απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Η Οκλαχόμα του 2011 άρχισε να δείχνει την ποιότητα της, αφού πήγε μέχρι τους τελικούς Δύσης, εκεί όπου έχασε από τους Μάβερικς του Νοβίτσκι.

Ένα χρόνο μετά φτάνει στην καλύτερη στιγμή εκείνης της υπέροχης ομάδας της Οκλαχόμα. Τελικοί κόντρα στο Μαϊάμι, αλλά δεν ήταν γραφτό να έρθει ο τίτλος στην Οκλαχόμα (ήττα με 4-1). Εκείνη ήταν και μεγαλύτερη ευκαιρία του Russ να πάρει τίτλο στην καριέρα του, αφού ποτέ στη συνέχεια δεν είχε κοντά του τέτοιους συμπαίκτες.

Το 2014 ο Χάρντεν έχει φύγει για Χιούστον, αλλά οι Ντουράντ, Ουέστμπρουκ και Ιμπάκα κρατάνε τις... Θερμοπύλες και οδηγούν την ομάδα στον τελικό Δύσης. Εκεί όμως χάνουν από τους Σπερς. Το έργο επαναλαμβάνεται δύο χρόνια αργότερα, αλλά με διαφορετικό θύτη. Oι Θάντερ αγγίζουν τους τελικούς, αφού προηγούνται με 3-1 στη σειρά. Αλλά οι πρωταθλητές απαντούν με 3 σερί νίκες και γράφουν ένα άδοξο τέλος μιας ομάδας που μπορούσε να πανηγυρίσει ένα δαχτυλιδάκι. Μετά από αυτό ο «KD» μετακομίζει στο Γκόλντεν Στέιτ για να πάρει τον πρώτο του τίτλο στο ΝΒΑ το 2017, όντας ο MVP των τελικών.

Ο Ράσελ μένει μόνος πίσω να κρατάει το... καράβι για να μην βουλιάξει, αλλά τον Ιούλιο του 2019 λέει αντίο σε μια ομάδα που λατρεύει, αφού γίνεται ανταλλαγή στους Ρόκετς. Όσα χρόνια και αν περάσουν,ο Ουέστμπρουκ δεν θα ξεχάσει ποτέ τη αγάπη του για την πόλη και την ομάδα. Εκεί παρουσιάστηκε στον κόσμο του ΝΒΑ και εκεί μας έδειξε την μεγάλη ποιότητα του και την... τρέλα του για το άθλημα. Ο Ράσελ θα συγκαταλέγεται στους top παίκτες που φόρεσαν την φανέλα της ομάδας και έζησαν μαζί της μεγάλες στιγμές.

image

Kάντε χώρο στο Hall Of Fame

Πρωτάθλημα δεν έχει πάρει ακόμα, ωστόσο τα έχει κάνει μέχρι στιγμής στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη και ο τρόπος που ανεβάζει τους συμπαίκτες του, βοηθώντας στα πάντα πάνω στο παρκέ τον κάνουν ξεχωριστό.

Όταν ο Ράσελ Ουέστμπρουκ πει αντίο στα παρκέ, θα τον περιμένει η ύψιστη τιμή. Σίγουρα με επιτεύγματα του, θα τον περιμένει μια θέση στο Hall Of Fame. Και για να γίνει αυτό, τα triple double και η ευκολία με την οποία τα γράφει παίζουν μεγάλο ρόλο. Ο Russ βρήκε έναν τρόπο για να γίνει μοναδικός, ξεχωριστός και αυτός είναι τα αγαπημένα του triple double.

Και στο τέλος της ημέρας αυτά θα είναι και το... εισιτήριο του για το Hall Of Fame (έχει Hall Of Fame probability που φτάνει στο 99%), εκεί όπου καταλήγουν οι σπουδαίοι που έπαιξαν το άθλημα και το ομόρφυναν με την παρουσία τους.