Ο προπονητής που τ' άλλαξε όλα

Ο προπονητής που τ' άλλαξε όλα

Gazzetta team

Γράφει ο Παναγιώτης Δαλαταριώφ

Τον Αύγουστο του 2012, ο Πέδρο Μαρτίνς... συστήνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τότε, ως τεχνικός της Μαρίτιμο απέκλεισε τον Αστέρα Τρίπολης για το Europa League.

Φυσικά, οι Έλληνες για επόμενα χρόνια θα τον ξεχάσουν. Εκείνος όμως συνεχίσει να εξελίσσεται και να προοδεύει και μετά τις δύο διετίες σε Ρίο Άβε (2014-2016) και Γκιμαράες (2016-2018) καταφέρνει να κερδίσει την πρώτη του δουλειά εκτός Πορτογαλίας.

Μετά το 1-1 με το Λεβαδειακό, ο διοικητικός ηγέτης των νταμπλούχων Ελλάδας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα τα αλλάξει όλα στην αγαπημένη του ομάδα, τον Ολυμπιακό. Και το κάνει δίνοντας τα κλειδιά στον Πορτογάλο.

Στις 9/4 του 2018 ανακοινώνεται η πρόσληψή του από την ομάδα και στις 10/4 πατάει το πόδι του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Από το 2018 μέχρι και σήμερα, ο Πέδρο Μαρτίνς, ο τεχνικός των μεγάλων προκρίσεων και ο αναμορφωτής του σύγχρονου Ολυμπιακού, έχει σημειώσει σε 153 ματς 104 νίκες, 26 ματς έχουν έρθει ισόπαλα και μόλις σε 23 οι ερυθρόλευκοι έχουν ηττηθεί.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

image

Τί εστί Ολυμπιακός

Τον Πορτογάλο κόουτς παραλαμβάνει από το αεροδρόμιο ο Κούλης Δουρέκας και το τότε Γραφείο Τύπου της ομάδας, Θωμάς Μπίχτας. Οι πρώτες του φωτογραφίες με την κόκκινη γραβάτα είναι γεγονός. Ο ίδιος χαιρετά τους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους που έχουν πάει στο διεθνές αερολιμένα για να τον υποδεχτούν, μπαίνει στο αυτοκίνητο και από τότε ξεκινά να περνάει στο... αίμα του το dna του Ολυμπιακού.

Την επόμενη μέρα της άφιξής του βρίσκεται στο ΣΕΦ, μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Μιχάλη Κουντούρη. Λίγο πιο πίσω του κι ο Τάκης Αγραφιώτης. Η πρώτη του επαφή με τον κόσμο της ομάδας. Καταλαβαίνει με το «καλημέρα» τί εστί Ολυμπιακός, στον 2ο τελικό με τη Ραβένα για το Challenge Cup.

Στις 16/4 παρακολουθεί από τις σουίτες του Καραϊσκάκης, παρέα με τον Μοντεστό, το ματς με την Κέρκυρα.

Στις 6/5 βρίσκεται στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, μαζί με τον Κώστα Καραπαπά, που εκείνες τις μέρες ήταν ο διευθυντής επικοινωνίας της ομάδας.

Η παρουσίασή του στα media και στον κόσμο πραγματοποιείται στις 8/5. Στο πλευρό του οι Κριστιάν Καρεμπέ κι ο αείμνηστος Σάββας Θεοδωρίδης.

Στις 18/6 ξεκινά την πρώτη του προετοιμασία στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. Εχοντας στο πλευρό του τα πρόσωπα «κλειδιά» για να καταλάβει τί πρέπει να κάνει, ο Μαρτίνς έχει πιάσει δουλειά πριν μπει καν στο αεροπλάνο. Και στη συνέχεια όλα θα αλλάξουν...

image

Χάθηκε ένα πρωτάθλημα, χτίστηκε μια ομαδάρα

Η πρώτη σεζόν δεν ήταν αυτή που ήθελε ο οποιοσδήποτε στο Λιμάνι. Δηλαδή, ο Ολυμπιακός δεν πήρε πρωτάθλημα τερματίζοντας στο -5 από τον ΠΑΟΚ.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όμως, βλέπει ότι πάνω στον Πορτογάλο μπορεί να στηρίξει τα σχέδιά του για έναν Ευρωπαίο Ολυμπιακό.

Η μεγάλη νίκη - πρόκριση επί της Μίλαν, εξάλλου, τα είχε... πει όλα!

Ο Ολυμπιακός ήδη είχε δείξει την ταυτότητά του, άπαντες ήταν βέβαιοι πως πάνω σ' αυτήν την τεράστια επιτυχία έπρεπε να χτίσουν για το μέλλον.

Ακολούθησε η σκληρή ήττα στην Τούμπα, όπου και ουσιαστικά... πέταξε ο τίτλος. Με την ΑΕΚ, ήρθε το εμφατικό 4-1, όπου τα και τα τέσσερα γκολ μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο.

Η χρονιά ολοκληρώνεται με έναν Μαραθώνιο 49 αγώνων, 34 νικών, 8 ισοπαλιών και 7 ηττών ως γενικός απολογισμός.

Φτιάχνει... χρυσάφι, δεν βλέπει προσωπικότητες

Εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, που όλα ήταν ξεκάθαρα για όσους έβλεπαν πόσο δούλευε και πόσο εξέλισσε το παιχνίδι της ομάδας, ο Μαρτίνς φρόντισε να ανεβάσει κατακόρυφα τις μετοχές αρκετών παικτών.

Οι Σισέ και Καμαρά είναι δύο εξ αυτών. Ο Ποντένσε είχε πουληθεί για 20.000.000 ευρώ στη Γουλβς, ενώ ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, με τον Πορτογάλο να του έχει τυφλή εμπιστοσύνη, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απόλυτης εξέλιξης. Ο «Μπούχα» σήμερα είναι ένας από τους πιο βασικούς παίκτες της ομάδας. Φυσικά, στα χέρια του ο Τσιμίκας εξελίχτηκε σ' ένα από τα κορυφαία αριστερά μπακ στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η πρωταθλήτρια Λίβερπουλ να εκταμιεύσει για λογαριασμό του 13.000.000 ευρώ.

Χαρακτηριστικό, δε, είναι ότι δεν αντιμετώπισε τον Τουρέ ως τη ντίβα που ήρθε στον Ολυμπιακό για να... κολλήσει τα τελευταία του ένσημα. Ήθελε να δει αν μπορεί να προσφέρει και να ταιριάξει στα «θέλω» του. Αυτό δεν συνέβη κι έτσι ο σπουδαίος Ιβοριανός ήλθε, είδε και απήλθε.

Επίσης, δεν δίστασε να αφήσει στον πάγκο τον Φορτούνη, να του πάρει και το περιβραχιόνιο και μάλιστα τον άφησε και εκτός αποστολής σε κάποια ματς. Φυσικά, ο Μαρτίνς εκτιμούσε και εκτιμά τα προσόντα και την ποιότητα του πιο ποιοτικού Έλληνα ποδοσφαιριστή, αλλά ήθελε κι άλλα πράγματα απ' αυτόν.

«Κανένας δεν είναι πάνω από τον Ολυμπιακό. Αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε και θα επαναλάβουμε αύριο. Οι φίλαθλοί μας αξίζουν το καλύτερο. Όλοι μας θα κάνουμε τα πάντα για αυτήν την ομάδα», απάντησε ο Μαρτίνς σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στο ματς με την Άρσεναλ στις 26/2 του 2020.

image

Το πρώτο του πρωτάθλημα και το θαύμα του Λονδίνου

Στη σεζόν 2019-2020, ο Ολυμπιακός επιστρέφει στην κορυφή του πρωταθλήματος. Αυτό είναι και το πρώτο του πρωτάθλημα, ύστερα από 14 χρόνια ως προπονητής. Ήξερε ότι οι προκλήσεις στο σύλλογο είναι τεράστιες κι ο ίδιος ήταν έτοιμος να ανταπεξέλθει σ' αυτές. Ύστερα από μια σεζόν όπου άλλαξαν περίπου 20 παίκτες, οι ερυθρόλευκοι ήταν και πάλι στην κορυφή.

Σε 59 ματς, η ομάδα του Πειραιά πανηγύρισε 40 φορές 9!), 11 ματς αναδείχθηκαν ισόπαλα ενώ ήρθαν 8 ήττες σ' όλες τις διοργανώσεις.

Σε μια περίεργη χρονιά, λόγω και του κορονοϊού, ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη Γουλβς σ' ένα ματς όπου ο Σα δεν έπαιξε λόγω προβλήματος στο χέρι κι ενός λάθους του Άλεν στην Αγγλία. Ετσι, δεν βρέθηκε η ομάδα στα προημιτελικά του Europa League.

Για να καταφέρει να φτάσει όμως ως εκεί, χρειάστηκε να αποκλείσει την Άρσεναλ και μάλιστα μέσα στο Emirates, ύστερα από την ήττα στο Καραϊσκάκης.

Ο Ομπαμεγιάνγκ στο 113' έδινε πρόκριση στους Λονδρέζουνς, αλλά ο Ελ Αραμπί... εκτέλεσε τα όνειρα των Άγγλων στο 119' κι έδωσε στην ομάδα τη σπουδαιότερη ευρωπαϊκή πρόκριση στην ιστορία της.

Αργότερα, ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει και το Κύπελλο με τον Ραντζέλοβιτς να σκοράρει στον τελικό του Βόλου απέναντι στην ΑΕΚ.

Απολογισμός: Νταμπλ και μέχρι τους 16 του Europa League!

Το σημαντικότερο; Ο κορμός της ομάδας έμεινε. ο Γκιγιέρμε μπορεί να αποχώρησε αλλά η άφιξη του Εμβιλά έκανε γρήγορα τον κόσμο να ξεχάσει την αποχώρηση του Βραζιλιάνου χαφ που ήταν το κομπιουτεράκι στον άξονα.

image

Εσπασε όλα τα ρεκόρ και συνεχίζει...

Ποια είναι τα ρεκόρ που έχει καταφέρει ο Μαρτίνς;

Ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ των 152 αγώνων στην ίδια ομάδα, στ 1-5 επί της ΑΕΚ και με τον ΠΑΣ Γιάννινα για το Κύπελλο το ξεπέρασε.

  • Με Ολυμπιακό: 153 αγώνες
  • Με Μαρίτιμο: 152 αγώνες
  • Βιτόρια Γκιμαράες: 78 αγώνες
  • Ρίο Άβε: 101 αγώνες

Ο Μαρτίνς από πλευράς προκρίσεων έχει στον Ολυμπιακό:

  • Τέσσερις προκρίσεις στα προκριματικά του Champions League
  • Δύο προκρίσεις από φάση ομίλων του Champions League όπου συνέχισε στο Europa
  • Δύο προκρίσεις στα προκριματικά του Europa League
  • Μία πρόκριση από φάση ομίλων του Europa League
  • Μία πρόκριση από νοκ άουτ φάση του Europa League

Πρώτος σε ευρωπαϊκά ματς και σε νίκες στο Λιμάνι

  • Πέδρο Μαρτίνς: 40 αγώνες, 17 νίκες, 7 ισοπαλίες και 16 ήττες
  • Ντούσαν Μπάγεβιτς: 36 αγώνες, 14 νίκες, 9 ισοπαλίες και 13 ήττες
  • Ερνέστο Βαλβέρδε: 20 αγώνες, 11 νίκες, 0 ισοπαλίες και 9 ήττες
  • Μίτσελ: 16 αγώνες, 7 νίκες, 1 ισοπαλία και 8 ήττες
  • Τάκης Λεμονής: 22 αγώνες, 5 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες

Οι 11 προκρίσεις στο Λιμάνι

Την σεζόν 2018/19 είχε προκριθεί από:

-Λουκέρνη (με δύο νίκες)
-Μπέρνλι (με νίκη και ισοπαλία)
-όμιλο του Europa με Μπέτις, Μίλαν, Ντουντελάνζ ως δεύτερος (αφήνοντας εκτός τους Ιταλούς)

Σεζόν 2019-2020

-Βικτόρια Πλζεν (με ισοπαλία και νίκη)
-Μπασακσεχίρ (με δύο νίκες)
-Κράσνονταρ (με δύο νίκες)
-όμιλο του Champions League με Μπάγερν, Τότεναμ, Ερυθρό Αστέρα ως τρίτος
-Αρσεναλ (με μία νίκη, μία ήττα)

Σεζόν 2020-2021

-Ομόνοια (με μια ισοπαλία και μία νίκη)
-όμιλο του Champions League με Σίτι, Πόρτο και Μαρσέιγ, ως τρίτος
-Αϊντχόφεν (μία νίκη και μία ήττα)

Το συμβόλαιό του θα τον κρατήσει στο Λιμάνι και την επόμενη σεζόν. Στο πρόσωπό του, οι άνθρωποι της ομάδας έχουν βρει την εξέλιξη. Εχει βρει έναν άνθρωπο που εργάζεται μέρα νύχτα για το καλό όλων, εξυπηρετώντας φυσικά τη φιλοδοξία του που δεν είναι άλλη από το να βρεθεί στην Premier League. Για τον Μαρτίνς, ο Ολυμπιακός δεν είναι ένα πέρασμα. Το απέδειξε εξάλλου όταν όταν η Σπόρτινγκ Λισαβόνας του χτύπησε την πόρτα δύο φορές. Η Αλ Χιλάλ επίσης τον ήθελε πριν πάει τελικά στη λύση Λουτσέσκου, ενώ δεν τον ενδιέφερε ποτέ η προοπτική της Κίνας ή της Παλμέιρας. Τελευταία γράφτηκε ότι τον θέλει Φλαμένγκο και πιο πρόσφατα η Νις.

Ο Πέδρο Μαρτίνς, στον Ολυμπιακό ξέρει ότι είναι το απόλυτο αφεντικό. Εχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Κι αυτό που θέλει είναι να προοδεύει. Ο σύλλογος κι ο ίδιος. Η τριετής συνταγή έχει πετύχει. Κι όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί. Για πόσο; Ο καιρός - κι οι επιτυχίες - θα το δείξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: