4.323 λόγοι για να υποκλιθείς στον Βασίλη Σπανούλη

4.323 λόγοι για να υποκλιθείς στον Βασίλη Σπανούλη

Gazzetta team

Η βραδιά της 10ης ημέρας του Δεκέμβρη του 2020 δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος είχε αγωνιστεί μόλις έξι λεπτά στην Βαρκελώνη, έδεσε το σορτσάκι του και πέρασε στο παρκέ, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.

Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για τον Ολυμπιακό, ειδικά στην δημιουργία και την επίθεση και ο αρχηγός του ετοιμάστηκε. Δεν μπήκε να κάνει κάτι που δεν ήξερε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε όλη την καριέρα του.

bwin - Έτσι είναι το παιχνίδι σήμερα, με ενισχυμένες αποδόσεις, κορυφαίο live και χιλιάδες στοιχηματικές επιλογές |21+

Στα κρίσιμα, εκεί που όλοι νιώθουν την πίεση να τους πνίγει, εκεί που τα πράγματα αγριεύουν, έναν άνθρωπο ψάχνουν. Είτε στο παρκέ, είτε στον πάγκο, ένας είναι αυτός που κάνει τα κεφάλια να γυρίζουν.

Ο «Kill Bill» για ακόμα μια φορά στην καριέρα του κατέκτησε μια κορυφή. Και τι κορυφή. Ο Σπανούλης δεν έχει προλάβει να αγωνιστεί στην προκάτοχο διοργάνωση της EuroLeague, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γράψει ιστορία.

Ξεπέρασε τους 4.321 (έχει 4.323 πλέον και είναι στην πρώτη θέση) και μαζί και τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που ήταν πρώτος σκόρερ σε EuroLeague και Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είχε προλάβει να τον ξεπεράσει και στην Euroleague, αλλά τώρα το πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο απόλυτος σκόρερ του σύγχρονου ευρωπαϊκού μπάσκετ και του έχει μείνει μόνο μια κορυφή. Σε αυτή βρίσκεται ο απόλυτος θεός του ελληνικού μπάσκετ και δεν είναι άλλος, από τον Νίκο Γκάλη.

Ο «γκάνγκστερ» τελείωσε την καριέρα του με 4.894 ευρωπαϊκούς πόντους και ο Σπανούλης απέχει, πια, 153 πόντους μακριά, αφού εκτός από τους πόντους σε EuroLeague και Πρωταθλητριών έχει και 419 σε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και συνολικά ο «μαγικός» αριθμός είναι 4742 πόντοι.

image

Αν όχι τώρα, πότε;

«Το πιο σημαντικό για μένα είναι να κερδίζει η ομάδα. Ήταν back to back παιχνίδι, το οποίο για να καταφέρουμε να κερδίσουμε χρειάστηκε να βγουν πολλά παιδιά μπροστά. Είχαμε καλό πλάνο και το ακολουθήσαμε ακόμη και όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Είχαμε ψυχραιμία, καθαρό μυαλό και σθένος και καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα. Παίξαμε πολύ σκληρά μπασκετικά και δεν δώσαμε τίποτα εύκολο στον αντίπαλό μας στο δεύτερο μέρος. Παίξαμε έξυπνα στην επίθεση. Είναι ένα μεγάλο ρεκόρ, όμως, δεν το σκέφτομαι. Αυτό που θέλω είναι να έχω υγεία και να βοηθάω την ομάδα μου να κερδίζει. Αγαπώ πολύ το μπάσκετ και έχω μεγάλο κίνητρο.

Ξεχνάω το παρελθόν και ότι έχω πετύχει και σκέφτομαι μόνο το παρόν, γιατί από το παρόν κρίνομαι. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Είναι μέρες που δεν μπορώ να κοιμηθώ, που σκέφτομαι τι έχω κάνει λάθος και τι πρέπει να κάνω. Έχω αυτό το μικρόβιο, θέλω να κερδίζω».

Ο Σπανούλης είναι άρρωστος, από αυτό το μικρόβιο, όντως. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, με την τεράστια καριέρα, είναι ένας από τους πιο άρρωστους παίκτες που έχουν πατήσει ποτέ παρκέ. Το μπάσκετ είναι η αρρώστια του. Το έχουν παραδεχτεί όλοι όσοι έχουν βρεθεί δίπλα του, όσοι του χρωστάνε τα τεράστια συμβόλαια που έχουν υπογράψει και όσοι έχουν βρεθεί δίπλα του και έχουν πάρει κάτι από εκείνον.

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν μοιάζει με πολλούς γι' αυτό είναι σε όλες τις κορυφές. Αν ήταν εύκολο να φτάσει κάποιος, θα το είχαν κάνει πολλοί, μέχρι τώρα. Όλοι, που πατάνε παρκέ, παλεύουν για το ίδιο πράγμα. Για να γίνουν οι καλύτεροι. Η διαφορά είναι ότι ελάχιστοι το καταφέρνουν.

Ο Βασίλης Σπανούλης δεν είναι ο ένας από αυτούς. Είναι ο ΕΝΑΣ. Είναι ένας εργάτης του μπάσκετ, στο σώμα και το πνεύμα ενός «Βασιλιά».

Δεν φέρεται ως ένας τέτοιος, αλλά έχει αφήσει τα επιτεύγματα του να μιλήσουν για εκείνον. Ο άνθρωπος έχει καταφέρει τα πάντα. Έχει νικήσει με όλους τους τρόπους. Έχει νικήσει εύκολα, έχει νικήσει δύσκολα, έχει νικήσει με ασίστ του, έχει νικήσει με σουτ του, έχει νικήσει με κακή εμφάνιση, έχει νικήσει με τρομερή εμφάνιση.

Έχει νικήσει με ΟΛΟΥΣ τους τρόπους.

Έχει έρθει η ώρα καθολικά η μπασκετική κοινότητα να υποκλιθεί στο μεγαλείο του. Δεν έχουν μείνει πολλά ακόμα να πετύχει και κάθε μέρα στο παρκέ είναι και μια σελίδα ιστορίας στο σύγχρονο μπάσκετ. Αν όχι τώρα, πότε;

image

Το καλύτερο πρότυπο

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Βασίλης Σπανούλης έχει ακούσει τα... χειρότερα. Οι αποφάσεις του πάντα ήταν δύσκολες, αλλά ήταν πάντα δικές του. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο φέρεται και μέσα στο παρκέ.

Παραδέχτηκε και μόνος του ότι δεν κοιτάει ποτέ το προηγούμενο σουτ, μόνο το επόμενο. Έτσι έγινε νικητής. Αν δείλιαζε σε κάθε κακό σουτ ή σε κάθε αποδοκιμασία θα έπρεπε να τα έχει παρατήσει όλα.

Όλες του οι αποφάσεις έχουν κριθεί. Από τις επιλογές στην καριέρα του, μέχρι στο γιατί παίζει ακόμα. Και όλες τις απαντήσεις του τις έχει δώσει στο παρκέ. Άλλωστε, γιατί να μιλήσει με άλλον τρόπο; Δεν έχει καμία ανάγκη να απαντήσει ο Σπανούλης με λόγια. Το κάνει με τον κορυφαίο τρόπο μέσα στο παρκέ. Εκεί φροντίζει να δίνει απαντήσεις σε όλα τα «γιατί» που τον ακολουθούν μια ζωή.

Το θέμα είναι ότι ο Σπανούλης απαντάει και κάποιοι συνεχίζουν να ρωτάνε. Δεν υπάρχει κανένα νόημα σε αυτό. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει πετύχει τόσα, που άλλοι παίκτες δεν τολμούν να ονειρευτούν στον ύπνο τους.

Εκείνος είναι ξύπνιος, φοράει την φανέλα του, προπονείται και κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Αν κάποιος εκεί έξω ψάχνει ένα πρότυπο στην ζωή του, καλό θα είναι να κοιτάξει τα επιτεύγματα του Σπανούλη και κυρίως τον τρόπο που τα έχει πετύχει. Αυτό είναι που μένει στο τέλος της ημέρας.

image

Σπάνιος ηγέτης, σπάνιος παίκτης

Ο Σπανούλης είναι σπάνιο παίκτης. Το ελληνικό μπάσκετ έχει την ευλογία να έχει βγάλει τεράστιες προσωπικότητες και παίκτες, αλλά ο Σπανούλης είναι διαφορετικός. Η κουβέντα για τους κορυφαίους δεν τελειώνει ποτέ και ευτυχώς έχουμε την ευλογία ως λαός να έχουμε ονόματα να διαφωνούμε.

Όμως ο Σπανούλης παλεύει διαφορετικά για την κορυφή. Ο τρόπος του είναι αλλιώτικός. Αν δεν ήταν δεν θα είχε πάρει τις αποφάσεις που πήρε στην καριέρα του. Τις πήρε όμως και πιστώνεται όλα όσα έχει πετύχει. Ξεπέρασε δυσκολίες, τον «πόλεμο» που έγινε γύρω από το όνομα του, ανταγωνισμό και έφτασε στην κορυφή.

Έχει καταφέρει να συνδυάσει τον χαρακτήρα του με το ταλέντο του και να φτιάξει έναν συνδυασμό που δύσκολα τον βρίσκεις μέσα στα παρκέ. Ταλέντο βρίσκεις, χαρακτήρα το ίδιο... παίκτες όμως που να μπορούν να συνδυάζουν τόσο αρμονικά αυτά που μπορούν να κάνουν, μαζί με τις ευθύνες που τους αναλογούν δεν είναι εύκολο να βρεις και αυτό το έχει καταφέρει ο Βασίλης Σπανούλης.

Που αλλού βρίσκεις τέτοιους μαχητές, που να καταφέρνουν να φτάσουν στην πιο ψηλή κορυφή, να βάζουν την σημαία τους, να κοιτούν το τραυματισμένο τους κορμί, αλλά να στέκονται εκεί δυνατοί; Δεν υπάρχουν πολλοί. Ο αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός. Αλλά ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας από αυτούς.

Ένας σπάνιος μαχητής και ηγέτης, που σε συνδυασμό με το ταλέντο του έχει γράψει το δικό του ολόχρυσο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Υποκλίνονται στο όνομα του οι μεγαλύτεροι παίκτες στον πλανήτη. Ο Ντόντσιτς πορεύεται στον δρόμο του με τα 7άρια στην πλάτη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ψάχνει για μια φανέλα του.

Τα δύο φαβορί για τον τίτλο του φετινού (2021) τίτλου του MVP του ΝΒΑ, δύο νέα παιδιά, βλέπουν τον Σπανούλη και θέλουν τα μυστικά του.

Τα λόγια είναι περιττά. Τα λόγια είναι φτωχά. Η κληρονομιά του Σπανούλη δεν είναι τόσο οι τίτλοι. Οι τίτλοι πανηγυρίζονται και μένουν στους οπαδούς και τα χαρτιά. Άλλα είναι όσα έχει καταφέρει ο Σπανούλης και μπορεί να είναι τρομερά υπερήφανος γι' αυτά.

image

Να μην σταματούσε... ποτέ

Είναι τεράστια η κουβέντα που γίνεται στον αθλητισμό για το πότε πρέπει να σταματήσει ένας παίκτης την καριέρα του. Όλος ο κόσμος έχει άποψη για την καριέρα ενός αθλητή. Η συζήτηση για τον Βασίλη Σπανούλη δεν είναι κρυφή.

Γίνεται φανερά και είναι κάθε χρόνο και πιο έντονη. Όσο έντονα κάποιοι παίρνουν αποφάσεις για άλλους, άλλο τόσο έντονα είναι όσα βλέπει όλος ο μπασκετικός κόσμος από τον Kill Bill.

Το καλύτερο για το μπάσκετ θα ήταν να μην σταματήσει ποτέ ο Βασίλης Σπανούλης. Είναι ευλογία να τον έχει ενεργό και μέσα στο παρκέ. Είναι ευλογία για τον Λούκα, τον Γιάννη, τον Σλούκα, τον Χάινς, τον Ντάνστον, τον Χάντερ και η λίστα είναι τεράστια και μπορεί αν συνεχιστεί με απίστευτα πολλά ονόματα.

Ο Βασίλης Σπανούλης προσφέρει στην ομάδα του, τους συμπαίκτες του και το μπάσκετ, κάθε φορά που πατά στο παρκέ. Βάζει ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που έχει χτίσει τόσα χρόνια. Όταν θα έρθει η μέρα που θα αποφασίσει να το αφήσει, το άθλημα θα πληγωθεί και μαζί όλοι εκείνοι οι οποίοι εμπνέει.

Μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα, ας φροντίσουμε όλοι μαζί να απολαμβάνουμε όλοι μαζί τα απίστευτα κατορθώματα ενός τεράστιου παίκτη.

bwin - Περισσότερα από 2300 παιχνίδια καζίνο για να επιλέξεις. |21+