Ο Βασιλιάς της σκόνης

Ο Βασιλιάς της σκόνης

Gazzetta team

Δέκα χρόνια μετά από τον τελευταίο θρίαμβο του Μιγκέλ Ιντουραϊν εμφανίστηκε στο Παρίσι ένας νεαρός Ισπανός που είχε ως όνειρο να γίνει ο τενιστικός βασιλιάς της χώρας.

Ο θρυλικός ποδηλάτης, Μιγκέλ Ιντουραϊν, είχε κατακτήσει τον ποδηλατικό "Γύρο της Γαλλίας" 5 συνεχόμενες χρονιές από το 1991 έως το 1995 και είναι έως σήμερα με συγκατοίκους στην κορυφή της λίστας των νικητών.

Στη bwin κάνεις παιχνίδι με χιλιάδες ειδικά στοιχήματα, ενισχυμένες αποδόσεις και αξεπέραστο live. |21+

Οι Γάλλοι υπερηφανεύονται για δυο αθλητικές διοργανώσεις. Τον "Γύρο της Γαλλίας" και το "Roland Garros". Τόσο στο ένα όσο στο άλλο κυριαρχούν οι Ισπανοί αλλά στο τένις δύσκολα θα βρεθεί κάποιος άλλος στο μέλλον για να πετύχει όσα έχει πετύχει ο Ράφα Ναδάλ.

image

Πίνακας ζωγραφικής ή μυθιστόρημα

Δεν υπάρχει άλλος πρωταθλητής που να έχει φωτογραφηθεί περισσότερες φορές με φόντο τον «Πύργο του Άιφελ» κρατώντας στα χέρια το τρόπαιο του Γαλλικού όπεν στο τένις. Ο Γκουστάβο Άιφελ κατασκεύασε τον Πύργο δυο χρόνια πριν ξεκινήσει το Roland Garros και σήμερα είναι ένα από τα πλέον φωτογραφημένα... μνημεία στον πλανήτη.

Στον αθλητικό χώρο, ο Ράφα Ναδάλ, έχει φωτογραφηθεί 13 φορές με φόντο τον «Πύργο του Άιφελ» αφού τόσες έχει κατακτήσει το Roland Garros.

Εάν ήταν εν ζωή ο Νταλί και ο Χέμινγουεϊ θα ήταν πρόκληση για εκείνους να δημιουργήσουν για τον καλλιτέχνη του τένις που συνδυάζει τόσο μοναδικά την Ισπανία με την Γαλλία κρατώντας μια ρακέτα στο αριστερό του χέρι.

Ο Νταλί ίσως ζωγράφιζε έναν νέο πίνακα σαν και εκείνο της ανακάλυψης της Αμερικής από τον Χριστόφορο Κολόμβο, μόνο που στη θέση του θαλασσοπόρου θα ήταν ο τενίστας από την Μαγιόρκα, ο συμπατριώτης του, ο Ράφα Ναδάλ.

Ο Ερνστ Χέμινγουεϊ όσο ζούσε ήταν ερωτευμένος με το Παρίσι και με την Ισπανία. Στο Παρίσι έζησε τα καλύτερα χρόνια της ζωής του, θριάμβευσε, αλλά η Ισπανία τον συγκλόνισε.

Ήταν εθελοντής στον εμφύλιο (1936-1939) και έγραψε για εκείνη δυο σπουδαία βιβλία. Το «Θάνατος στο Απομεσήμερο» και το «Για ποιον χτυπαέι η καμπάνα». Για το Παρίσι θα γράψει την «Κινητή Γιορτή».

Για τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ που μεγαλουργεί στο Παρίσι θα είχε σίγουρα να γράψει μια νουβέλα με τίτλο «Ένας Ταύρος στο δάσος της Βουλώνης».
image

Ο θείος Τόνι, ο θείος Μιγκέλ

Ο Ράφα Ναδάλ που γεννήθηκε στο όμορφο νησί της Μαγιόρκα την 3η Ιουνίου 1986 είχε δυο αγάπες από μικρός. Το τένις και το ποδόσφαιρο. Ο πατέρας Σεμπάστιαν είχε ρεστοράν αλλά οι θείοι του ήταν άνθρωποι των σπορ.

Ο θείος Τόνι αγαπούσε το τένις και ο θείος Μιγκέλ το ποδόσφαιρο. Έχουν διασωθεί φωτογραφίες με τον μικρό Ράφα στους ώμους του θείου Μιγκέλ σε ηλικία 3 ετών να πανηγυρίζει την άνοδο της ομάδας του νησιού στην πρώτη κατηγορία.

Ο Μιγκέλ ήταν ο «σταρ» της Μαγιόρκα και πήρε μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Διεθνής με την Ισπανία με συμμετοχές σε Παγκόσμια Κύπελλα. Μετέδωσε στον Ράφα το μικρόβιο του ποδοσφαίρου.

Απο την άλλη ο θείος Τόνι τον έμαθε να παίζει τένις. Ο αριστερόχειρας από την Μαγιόρκα ξεκίνησε από μικρός (4 ετών) να εντυπωσιάζει και λίγο μετά από τα 10 του η Ισπανία άρχισε να συζητά για εκείνον.

Ο θείος Μιγκέλ άρχισε να «πιπιλίζει» τα μυαλά των συμπαικτών του στη Μπαρτσελόνα και στην εθνική Ισπανίας για τα κατορθώματα του ανιψιού του που ήταν σπουδαίος εντός των τειχών στο τένις.

Αυτά τα λόγια τα θυμάται ακόμη ο Λουίς Ενρίκε ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο Ράφα είναι ο καλύτερος αθλητής που έχει γνωρίσει στην διαχείριση της ήττας ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια και για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες.

Ο Ράφα έπρεπε σε μικρή ηλικία να επιλέξει ανάμεσα σε τένις και ποδόσφαιρο και έκανε την σωστή επιλογή. Ξεκίνησε για την Βαρκελώνη για «σπουδάσει» τένις και η πορεία προς την κορυφή είχε αρχίσει.

Το φόρχαντ του αριστερόχειρα από την Μαγιόρκα έμελλε να γίνει φόβος και τρόμος στο παγκόσμιο τένις. Ο θείος Τόνι ήταν για πολλά χρόνια ο προπονητής του και τα τελευταία χρόνια τον έχει αναλάβει ο παλιός πρωταθλητής και «χωματάς», ο Κάρλος Μόγια.
image

Στις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004

Όλη η υφήλιος είχε στρέψει το βλέμμα της τον Αύγουστο του 2004 στην μικρή Ελλάδα. Φιλοξενούσε μετά από το 1896 τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όλοι περίμεναν να δουν εάν θα τα καταφέρει.

Την Αθήνα είχε επισκεφτεί τότε ο Ρότζερ Φέντερερ για να δοκιμάσει την τύχη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά έμεινε στον 2ο γύρο. Την ίδια περίοδο στο Σόποτ της Πολωνίας ένας 18χρονος τενίστας από την Ισπανία κατακτούσε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.

Ήταν ο Ράφα Ναδάλ. Είχε ξεκινήσει να παίζει στο Tour το 2001 αλλά ο πρώτος τίτλος ήρθε το 2004.

Το 1844 ο Αλέξανδρος Δουμάς είχε γράψει το περίφημο μυθιστόρημα του με τον τίτλο «Οι τρεις σωματοφύλακες». Πολλά χρόνια αργότερα οι Γάλλοι «πείραξαν» τον τίτλο του για χάρην του τένις και έφτιαξαν τους «Τέσσερις σωματοφύλακες».

Ήταν οι φύλακες άγγελοι του γαλλικού τένις και ήταν ο Ρενέ Λακόστ, ο Ζαν Μποροτρά, ο Ανρί Κοσέ και ο Ζακ Μπρινιόν. Έκαναν... θαύματα πριν από τον πόλεμο στο τένις και έμειναν στην ιστορία αφού κέρδισαν και το Davis Cup.

Μετά από αυτούς και τον Ντεκουζί στο Roland Garros, το τουρνουά που πήρε το όνομα του από έναν ήρωα της πολεμικής αεροπορίας της χώρας, η ιστορία μνημονεύει την πρώτη σταρ του αθλήματος, την Σουζάν Λενγκλέν, και πολλά χρόνια αργότερα μια Αμερικανίδα, την Κρις Έβερτ, η οποία κέρδισε το τρόπαιο 7 φορές, μια περισσότερη από τον Σουηδό Μπιορν Μποργκ.

image

Από τα χέρια του «Ζιζού»

Οι Γάλλοι έχουν να δουν συμπατριώτη τους να κερδίζει το Roland Garros από το 1983 και τον Γιανίκ Νοά. Έψαχναν έναν ήρωα αλλά δεν τον έχουν βρει ακόμη ανάμεσα στους συμπατριώτες τους.

Ο ήρωας τους έχει διαβατήριο ισπανικό και τον φωνάζουν Ραφαέλ Ναδάλ Παρέρα.

Το 2005 συμμετέχει για πρώτη φορά στο Roland Garros. Όταν ξεκινάει τους αγώνες του δεν είναι 19 ετών αλλά όταν τελειώνει έχει κλείσει τα 19. Το απόγευμα της 5ης Ιουνίου 2005, παραλαμβάνει από τον Ζινεντίν Ζιντάν, το πρώτο του τρόπαιο στο Roland Garros.

Δυο ημέρες νωρίτερα, στα γενέθλια του, κερδίζει το Νο1 του κόσμου, τον Ρότζερ Φέντερερ στον ημιτελικό και ο φίλος του Πάου Γκασόλ τον περιμένει να γιορτάσει τα γενέλθια μαζί του με τούρτα και σαμπάνια.

Από το 2005 έως το 2020 ο Ράφα Ναδάλ έχει κατακτήσει 13 φορές το Roland Garros.

image

To τεφτέρι γέμισε

Οι παλιοί μπακάληδες είχαν στα μαγαζιά τους τεφτέρια για να γράφουν τα χρέη των πελατών τους. Σελίδες ολάκερες με χρέη. Πολλοί εξ' αυτών ψώνιζαν «τσάμπα» τον χειμώνα και πλήρωναν το καλοκαίρι όταν άνοιγαν οι δουλειές.

Εάν κάποιος θα πρέπει να καταγράψει τα κατορθώματα του Ισπανού τενίστα στο Roland Garros θα πρέπει να γεμίσει πολλές σελίδες από αυτό το ... τεφτέρι. Η πρώτη σελίδα θα είχε τα πιο καλά... ρεκόρ.

«Ράφα Ναδάλ. Ο μοναδικός που έχει κερδίσει 13 Roland Garros.
Ράφα Ναδάλ. Ο μοναδικός που έχει 13/13 νίκες σε τελικούς στο Παρίσι.
Ράφα Ναδάλ. Ο μοναδικός που έφτασε στις 100 νίκες στο Roland Garros.
Ράφα Ναδάλ. Ο μοναδικός που έχει κατακτήσει 4 τίτλους χωρίς να χάσει σετ.
Ράφα Ναδάλ. Ο μοναδικός που έχει ποσοστό 98% επιτυχίας στο Roland Garros (100-2).
Ράφα Ναδάλ. O μοναδικός που έχει 5 συνεχόμενους τίτλους στο Roland Garros.
Ράφα Ναδάλ. Ο μοναδικός που έχει 39 συνεχόμενες νίκες στο τουρνουά
Ράφα Ναδάλ. Ο μοναδικός που κέρδισε το Roland Garros τον μήνα Οκτώβριο
».

Το τεφτέρι συνεχίζει να γεμίζει...

image

Οι 2 άθλοι του Ηρακλή

Οι άθλοι του Ηρακλή είναι 12 αλλά ο Ράφα έχει φτάσει στους 13 στο Roland Garros. Υπάρχουν όμως και δυο παίκτες που πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να τον κερδίσουν. Ο πρώτος ήταν το 2009 ο Σουηδός Ρόμπιν Σόντερλινγκ.

Το πέτυχε στον 4ο γύρο αλλά στη συνέχεια έχασε την κούπα από τον Ρότζερ Φέντερερ. Το 2015 στον προημιτελικό ο Ράφα Ναδάλ δεν κερδίζει τον 40ο συνεχόμενο αγώνα του στο τουρνουά. Τον κερδίζει ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Παίρνει όμως και αυτός την... κατάρα του Ράφα έως τον τελικό. Φτάνει έως εκεί και χάνει από τον Σταν Βαβρίνκα τον τίτλο. Ο Ελβετός παίρνει το κύπελλο και ο Σέρβος τον δίσκο.

bwin - Συνδύασε πολλές αγορές σε ένα στοίχημα από τον ίδιο αγώνα με το Build A Bet.

Από το 2016 κανείς δεν βρέθηκε να κερδίσει τον Ράφα Ναδάλ ξανά στο Roland Garros και ενώ πολλοί ήλπιζαν ότι θα το πετύχει ο Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του 2020 ξεγελάστηκαν.


Ο Σέρβος έχασε και σετ για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό Grand Slam με 6-0! Η ιστορία έχει καταγράψει ότι τόσο ο Ρότζερ Φέντερερ όσο και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, τα άλλα δυο μέλη του Big-3, δεν κέρδισαν τους τίτλους τους στο Παρίσι έχοντας τον Ράφα Ναδάλ αντίπαλο στον τελικό.

Ο Ελβετός έχει 0/4 προσπάθειες και ο Σέρβος 0/3 απέναντι στον Ναδάλ.

image

Lucky 13

Ο Ράφα Ναδάλ κατέκτησε την 11η Οκτωβρίου 2020 το 13ο Roland Garros και έφτασε τον Ρότζερ Φέντερερ στην κορυφή σε τίτλους Grand Slam. Πλέον τόσο ο ένας όσο και ο άλλος έχουν από 20!

Οι Ισπανοί έγραφαν για 12+1 Roland Garros αλλά γιατί να το κρύψουμε το 13 είναι τυχερός αριθμός για τον Ναδάλ. Ο Ελβετός με τον οποίο έχει πιο ουσιαστική σχέση από τον Σέρβο ο Ράφα "χαιρέτησε" με ανακοίνωση του το επίτευγμα του Ναδάλ και ας ξέρει φυσικά πως είναι θέμα χρόνου να τον ξεπεράσει.

Κανείς όμως δεν θα ξεπεράσει τον Ισπανό. Ο Ράφα Ναδάλ στα 34 του χρόνια έχει 13 Roland Garros και από τους εν ενεργεία παίκτες τον ακολουθούν ο 39χρόνος Φέντερερ με 1, ο 35αρης Βαβρίνκα με 1 και ο 33χρονος Τζόκοβιτς με 1.

Ίσως ποτέ να μην ισοφαριστεί ειδικά εάν συνεχίσει να κατακτά τίτλους και τα επόμενα χρόνια. Κάποτε η θρυλική Μαρτίνα Ναβρατίλοβα έφτασε τα 12 τρόπαια στο τουρνουά του Σικάγο και όλοι έλεγαν πως δεν θα βρεθεί άλλος άνδρας ή γυναίκα να κερδίσει περισσότερα.

Η Αμερικανίδα έφτασε τα 12 το 1992 και χρειάστηκαν 28 χρόνια για να την ξεπεράσει ο Ισπανός. Όχι βέβαια σ' ένα τουρνουά της... σειράς αλλά σε Grand Slam. Πλέον ο Ισπανός έχει και τους περισσότερους τελικούς από κάθε άλλο σ'ένα Grand Slam. Ακολουθεί με 12 ο Φέντερερ στο Wimbledon.

image

Το παιχνίδι του αιώνα

Έως την 6η Ιουλίου 2008 οι ειδικοί έδιναν με ευκολία τον τίτλο "Το παιχνίδι του αιώνα" στο τένις στον τελικό του Wimbledon του 1980. Μονομάχησαν ο Μπιορν Μποργκ και ο Τζον ΜακΕνρο και νίκησε ο Σουηδός ο οποίος κέρδισε το 5ο συνεχόμενο Wimbledon της καριέρας του.

Η ιστορία τους έγινε και ταινία το 2017.

Το 2008 και την 6η Ιουλίου παίζουν στον τελικό στο Wimbledon, o Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος κατακτά το τρόπαιο από το 2003 έως το 2007 και ο Ράφα Ναδάλ. Ο τελικός θα έχει διάρκεια 4 ώρες και 48 λεπτά και νικητής με 6-4, 6-4, 6-7 (5-7), 6-7 (6-8), 9-7 θα είναι ο Ισπανός.

O Φέντερερ χάνει μετά από 41 σερί αγώνες στο Λονδίνο και ο Ράφα Ναδάλ περνάει στην ιστορία. Ο Τζον ΜακΕνρο θα πει: «Ήταν ο σπουδαιότερος αγώνας που έχω δει» και οι New York Times θα γράψουν για το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών.

Ο Ράφα Ναδάλ θα κερδίσει το Wimbledon και το 2010. Την χρονιά εκείνη θα γίνει ένας από τους ελάχιστους τενίστες στον κόσμο που θα έχει πλέον κερδίσει και τα 4 Grand Slam. Το 2009 είναι πρωταθλητής στο Australian Open και το 2010 κερδίζει και το US Open.

Το 2010 είναι η καλύτερη του χρονιά σε Grand Slam αφού χάνει μόνο το Australian Open. Από το 2005 έως το 2020 έχει να επιδείξει πλέον 13 Roland Garros, 4 US Open, 2 Wimbledon και 1 Australian Open.

Στη Μελβούρνη θα φτάσει στην κορυφή το 2009 με αντίπαλο τον Φέντερερ στον τελικό αλλά στον μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό του Australian Open και συνολικά σε Grand Slam θα χάσει από τον Τζόκοβιτς το 2012 μετά από 5 ώρες και 53 λεπτά!

image

Βασιλιάς στο χώμα

Στο Roland Garros έχει 13 τρόπαια σε χωμάτινη επιφάνεια αλλά συνολικά έχει κατακτήσει 60! Είναι ο "βασιλιάς" της χωμάτινης επιφάνειας. Στο Masters στο Μόντε Κάρλο έχει 11 τρόπαια, στη Βαρκελώνη εκεί όπου το κεντρικό κορτ έχει πάρει το όνομα του έχει επίσης 11 και στη Ρώμη έχει 9.

Στη λίστα με τους τίτλους σε χωμάτινα τουρνουά θα συναντήσουμε ακόμη την Μαδρίτη, το Αμβούργο, το Μπουένος Άϊρες, το Ρίο Ντε Τζανέϊρο, το Ακαπούλκο, το Σάο Πάολο, τη Στουτγάρδη και άλλα...

bwin – Δες τις μεγαλύτερες διοργανώσεις σε live streaming*. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Στο χώμα έχει ποσοστό επιτυχίας 91,8 % και 445 νίκες. Στο σύνολο η νίκη του απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς στον τελικό του Roland Garros 2020 ήταν η 999η! Σε Grand Slam σε χωμάτινη επιφάνεια με τις 100 νίκες στο Roland Garros είναι πρώτος και με διαφορά από τον δεύτερο και είναι ο δεύτερος τενίστας που φτάνει στις 100 σε Grand Slam μετά από τον Ρότζερ Φέντερερ (102 Australian Open, 101 Wimbledon).


Συνολικά οι τίτλοι του είναι 86 σε 123 τελικούς. Ο μοναδικός μεγάλος τίτλος που δεν έχει κερδίσει είναι το ATP Finals. Με την "φανέλα" της εθνικής Ισπανίας έχει κατακτήσει 5 φορές το Davis Cup με τελευταία το 2019 στη Μαδρίτη ενώ το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο θα κρεμάσει στο στήθος του και το χρυσό μετάλλιο!

image

Στο Νο1 του κόσμου

Το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Πεκίνο τον έφερε στο Νο1 του κόσμου για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ήταν 18 Αυγούστου 2008 και έριξε από την κορυφή τον Ρότζερ Φέντερερ ο οποίος είχε 237 συνεχόμενες εβδομάδες εκεί.

Συνολικά σήμερα έχει 209 εβδομάδες στο Νο1, τις λιγότερες από τα άλλα 2 μέλη του Big-3, αλλά είναι ο μοναδικός από τους 3 με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο απλό. Πέντε φορές στην καριέρα του με τελευταία το 2019 είναι στο Νο1 στο φινάλε μιας χρονιάς.

Ο Ράφα Ναδάλ είναι στο Νο1 σε τίτλους Grand Slam (20) μαζί με τον Ρότζερ Φέντερερ και στο Νο2 σε τίτλους Masters αφού ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει έναν περισσότερο (36).

Ως χρηματικά έπαθλα από νίκες του στο τένις έχει εισπράξει συνολικά στο απλό το ποσό των 122,905,214 δολαρίων και είναι στην 3η θέση στην open era μετά από τον Τζόκοβιτς και τον Φέντερερ.
image

Ο τελευταίος στο κλαμπ

Ο Ράφα Ναδάλ είναι ο τελευταίος από τους Big-3 που παντρεύτηκε. Το πήρε το κορίτσι, την Μαρία Φρανθίσκα Περέγιο, στις 19/10/2019 στη Μαγιόρκα μετά από 14 χρόνια σχέσης. Την είχε γνωρίσει από την αδελφή του και έγινε η γυναίκα της ζωής του.

Η Περέγιο είναι το "αφεντικό" στο ίδρυμα του Ράφα Ναδάλ. Ο Ισπανός έχει φτιάξει και την δική του Ακαδημία στην Μαγιόρκα και έχει εξαπλωθεί πλέον σε πολλές χώρες του κόσμου "βγάζοντας" παίκτες και παίκτριες που είναι στην κορυφή στα Juniors και σε καλές θέσεις στο επαγγελματικό τένις.

"Αφεντικό" στην Ακαδημία είναι ο θείος Τόνι. Ο Ράφα Ναδάλ έχει δώσει το όνομα του σε αστεροειδή, έχει συμμετάσχει σε video clip της Σακίρα, ενώ έχει πάθος για την θάλασσα, την ισπανική κουζίνα αλλά και την ιταλική.

Είναι πάντα δίπλα στο νησί του τη Μαγιόρκα και το 2018 έδωσε 1 εκατομμύριο ευρώ για να βοηθήσει τους κατοίκους που είχαν "πνιγεί" από το νερό και τη λάσπη. Μαζί με τον φίλο του Πάου Γκασόλ ξεκίνησαν καμπάνια για να μαζέψουν χρήματα στην περίοδο του covid-19 και τα πήγαν περίφημα.
image

Ο κορυφαίος αθλητής της Ισπανίας

Η εφημερίδα "Marca" έβαλε το 2020 τους Ισπανούς να ψηφίσουν τον κορυφαίο αθλητή της χώρας και νικητής ήταν ο Ναδάλ. Στον τελικό είχε αντίπαλο τον Πάου Γκασόλ και τον κέρδισε.

Άφησε πίσω του "αστέρια" όπως ο Ινιέστα, ο Κασίγιας, ο Μάρκεζ, ο Ιντουραϊν, ο Σάινθ...

Μετά από το 13ο Roland Garros ο Λουίς Ενρίκε δήλωσε πως είναι το "καμάρι της Ισπανίας" και μ' αυτό συμφωνεί όλη η αθλητική οικογένεια της χώρας. Ποδοσφαιρικά μετά από την Μαγιόρκα υποστηρίζει με πάθος τη Ρέαλ Μαδρίτης και το όνομα του έχει ακούστει ακόμη και για πρόεδρος της "Βασίλισσας".

Πάντως όταν έπαιζε ο θείος Μίγκελ στην Μπαρτσελόνα την υποστήριζε για εκείνον αλλά μετά γύρισε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο και το 2010 ήταν στη Νότια Αφρική για να στηρίξει τις προσπάθειες της εθνικής ομάδας για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
image

Η αχίλλειος πτέρνα ενός ημίθεου

Ο Ράφα Ναδάλ είναι "ήρωας" γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει αντιμετωπίσει πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς και έχει περάσει αρκετές φορές την πόρτα του χειρουργείου. Έχει χάσει 9 Grand Slam από τραυματισμούς.

Τα γόνατα του έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές ενώ το τελευταίο του χειρουργείο ήταν τον αστράγαλο. Είχε "θέματα" στους καρπούς, στους προσαγωγούς και μέχρι και εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας έχει κάνει.

Είναι ο βιονικός Ράφα Ναδάλ που στα 34 του και με τόσα προβλήματα δεν σταματά να νικά. Στα 33 του, το 2019, έφτασε σε 3 τελικούς Grand Slam και κατέκτησε το Roland Garros αλλά και το US Open.

Ενα χρόνο μετά έγινε ξανά ο Βασιλιάς της σκόνης. Ο Βασιλιάς του Roland Garros...

H πρωτοποριακή πλατφόρμα της bwin σε περιμένει με νέες λειτουργίες! |21+