Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση της Astrazeneca αν σταματήσει αυτό το εμβόλιο

Gazzetta team
Τι θα γίνει με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση της Astrazeneca αν σταματήσει αυτό το εμβόλιο
Ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης έδωσε απάντηση στο ερώτημα που βασανίζει πολλούς Έλληνες ηλικίας 60-64 που έχουν κάνει την πρώτη δόση της Astrazeneca.

Σε... αναμμένα κάρβουνα κάθονται αρκετοί συμπολίτες μας ηλικίας 60 έως και 64 ετών που είτε έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Astrazeneca, είτε είναι να το κάνουν μέσα στις επόμενες μέρες ή ακόμα και ώρες...

Και αυτό γιατί με το ενδεχόμενο απόσυρσής του να είναι υπό συζήτηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναρωτιούνται τι θα γίνει σε περίπτωση που έχουν την πρώτη δόση.

Κινδυνεύουν; Μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση εμβόλιο άλλης εταιρίας ή θα πρέπει να πάνε από την αρχή;

Την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκε να δώσει ο γιατρός-ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τυχόν επιπλοκές από όσους το έχουν κάνει ή είναι να το κάνουν, καθώς το ποσοστό αυτών είναι πολύ μικρό.

«Αν υπήρχε θέμα, τότε η Αγγλία θα είχε τεράστιο πρόβλημα γιατί έχει κάνει 10 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Πρέπει να γίνει μια μελέτη. Ισως υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να το δούμε σωστά και όχι βιαστικά. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι πολύ λίγα σε ποσοστό. Αν αποδειχθεί πως υπάρχει πρόβλημα και είναι συχνότερο, τότε υπάρχει πρόβλημα», σχολίασε.

Όσον αφορά τώρα για το θέμα της πρώτης και δεύτερης δόσης, ήταν και πάλι καθησυχαστικός, καθώς μπορεί να έχει ξεκινήσει με Astrazeneca, αλλά μπορεί να συνεχίσει με αυτό κάποιας άλλης εταιρίας.

«Σε περίπτωση που έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο με την συγκεκριμένη εταιρία, δεν θα τρέχει τίποτα. Θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο από άλλη εταιρία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλάκης και συμπλήρωσε: «Η αποτελεσματικότητα μεταξύ δύο διαφορετικών εμβολίων είναι μεγαλύτερη και όχι μικρότερη σύμφωνα με μελέτες της Βρετανίας. Το ίδιο κάνει ουσιαστικά και το Sputnik. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ