Δεκάδες μη ογκολογικά φάρμακα μπορούν να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα

Gazzetta team
Δεκάδες μη ογκολογικά φάρμακα μπορούν να καταστρέψουν καρκινικά κύτταρα
Σχεδόν 50 φάρμακα που δεν έχουν έως τώρα χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου, αλλά για τη χοληστερίνη, τον διαβήτη, τις φλεγμονές, τον αλκοολισμό, ακόμη και την οστεοαρθρίτιδα… σκύλων, μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα, συνεπώς στο μέλλον θα μπορούσαν να δοκιμαστούν και ως αντικαρκινικά.

Αυτά τα φάρμακα ήλθαν στο φως μετά από μία νέα αμερικανική έρευνα, που έλεγξε στο εργαστήριο χιλιάδες φάρμακα πάνω σε καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τοντ Γκόλουμπ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και διευθυντή του Προγράμματος Καρκίνου του κοινού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Cancer». Η απρόσμενη ανακάλυψη τόσων ήδη γνωστών φαρμάκων με άγνωστες έως τώρα αντικαρκινικές δυνατότητες ελπίζεται ότι μελλοντικά θα εμπλουτίσει το «οπλοστάσιο» κατά της νόσου.

«Νομίζαμε ότι θα ήμασταν τυχεροί αν βρίσκαμε έστω και μία μόνο δραστική ουσία με αντικαρκινικές ιδιότητες και εκπλαγήκαμε που βρήκαμε τόσες πολλές», δήλωσε ο δρ. Γκόλουμπ. Οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 4.500 φάρμακα που είτε έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ είτε έχουν αποδειχθεί ασφαλή σε κλινικές δοκιμές, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας.

Κατά καιρούς, οι επιστήμονες «σκοντάφτουν» πάνω σε νέες χρήσεις παλαιών φαρμάκων, όπως συνέβη π.χ. με τα διάσημα πια καρδιαγγειακά οφέλη της ασπιρίνης.

Η νέα έρευνα συνιστά μία συστηματική προσπάθεια πλέον, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, να μελετηθούν τυχόν νέες ιδιότητες φαρμακευτικών ουσιών που προορίζονται για άλλες παθήσεις.

Μερικά από τα νέα δυνητικά αντικαρκινικά φάρμακα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με απρόσμενους τρόπους και όχι μπλοκάροντας συγκεκριμένες πρωτεΐνες, όπως κάνουν αρκετά γνωστά φάρμακα κατά του καρκίνου. Κάποια μη ογκολογικά φάρμακα π.χ. ενεργοποιούν μία πρωτεΐνη και άλλα σταθεροποιούν την αλληλεπίδραση μεταξύ πρωτεϊνών.