Το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό στον κόσμο είναι το... αλκοόλ (pic)

Gazzetta team
Το πιο επικίνδυνο ναρκωτικό στον κόσμο είναι το... αλκοόλ (pic)
Με τις αρνητικές επιπτώσεις των διάφορων ναρκωτικών ουσιών σε μία σειρά τομέων της καθημερινότητας ασχολήθηκε η έρευνα του περιοδικού Economist, το οποίο και δημοσιοποίησε τη λίστα με τις πιο επικίνδυνες ναρκωτικές ουσίες που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες επιχείρησαν να κατατάξουν τις διάφορες ναρκωτικές ουσίες με βάση τις αρνητικές τους συνέπειες τόσο στην σωματική και πνευματική υγεία των χρηστών αλλά και στην κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα έρευνας που φέρει την υπογραφή του Βρετανού καθηγητή David Nutt, το πιο ζημιογόνο ναρκωτικό σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι άλλο από το αλκοόλ, με την ηρωίνη, το κρακ και την κοκαΐνη να ακολουθούν στις πρώτες θέσεις τις λίστας.

Η έρευνα βασίστηκε στις επιπτώσεις μίας σειράς ναρκωτικών ουσιών στην Μεγάλη Βρετανία όπως: η ηρωίνη, το αλκοόλ, η κοκαΐνη, το χασίς, το κρακ, οι αμφεταμίνες, τα παραισθησιογόνα μανιτάρια, η μεθαμφεταμίνη, το τσιγάρο, οι αμφεταμίνες, η κεταμίνη, το LSD, η μεθαδόνη και τα χάπια «έκσταση».

Η επίδρασή τους μετρήθηκε σε μία σειρά τομέων όπως: το ποσοστό θνησιμότητας, ο βαθμός εξάρτησης, η κοινωνική απομόνωση, οι οικονομικές συνέπειες από τη χρήση, η διάλυση οικογενειών, οι πιθανοί τραυματισμοί, η ροπή προς την εγκληματικότητα αλλά και συνολικά η ζημιά που γίνεται στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην οικονομία.

«Πρωταθλητής» το αλκοόλ, έπονται ηρωίνη και κοκαΐνη

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας, το αλκοόλ κατέχει τα θλιβερά πρωτεία τόσο στους τομείς της ροπής προς το έγκλημα και των ατυχημάτων εξαιτίας της χρήσης του αλλά και σε αυτούς που αφορούν στις επιπτώσεις στις οικογένειες, την κοινωνία και της κοινωνικές σχέσεις του εξαρτημένου.

Επιπλέον, τα ποσοστά του αλκοόλ είναι αρκετά υψηλά στις υπόλοιπες κατηγορίες (εξάρτηση, θνησιμότητα), ωστόσο βρίσκεται πίσω από ουσίες όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη και το κρακ.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ηρωίνη, η οποία παίρνει τα πρωτεία στις κατηγορίες της θνησιμότητας και της κοινωνικής αποξένωσης, ενώ από κοντά ακολουθεί και το κρακ, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στον βαθμό εξάρτησης των χρηστών από την ουσία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες ουσίες (εκτός από το αλκοόλ) βλάπτουν ως επί το πλείστον αποκλειστικά τους χρήστες, με τις συνέπειες της χρήσης να μην αντικατοπτρίζονται στην κοινωνία, ενώ αξιοσημείωτη είναι η θέση τόσο του τσιγάρου όσο και της κάνναβης στη λίστα, καθώς εμφανίζονται λίγο πιο πάνω από την μέση της.

Πληροφορίες: economist.com