Η κατεδάφιση του «στοιχειωμένου γίγαντα» της Μεσογείων: Ο φόβος των εκρηκτικών και η φήμη για σεισμό 6,6 ρίχτερ (pics & vids)

Η κατεδάφιση του «στοιχειωμένου γίγαντα» της Μεσογείων: Ο φόβος των εκρηκτικών και η φήμη για σεισμό 6,6 ρίχτερ (pics & vids)
Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια κατεδαφίστηκε ο «στοιχειωμέμος γίγαντας» που στέκονταν ημιτελής επί 30 χρόνια στη συμβολή Σλήμαν και Μεσογείων, απέναντι από το πάρκο χωροφυλακής.
Τα bwin Challenges* χαρίζουν μια 4K τηλεόραση 75 ιντσών κάθε μέρα! |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Ίσως τώρα να μην προκαλεί την παραμικρή συγκίνηση και ενδιαφέρον, άλλωστε έχουμε δει αρκετά κτίρια να κατεδαφίζονται, ιδίως στο εξωτερικό, αλλά το 1995, αποτελούσε ένα γεγονός που κανείς δεν ήθελε να χάσει. Σαν σήμερα λοιπόν, πριν από 26 χρόνια κατεδαφίστηκε ο «στοιχειωμέμος γίγαντας» που στέκονταν ημιτελής επί 30 χρόνια στη συμβολή Σλήμαν και Μεσογείων, απέναντι από το πάρκο χωροφυλακής.

Ένας γίγαντας 20 ορόφων, ο οποίος δεν είχε τελειώσει ποτέ και είχε μείνει στα τσιμέντα και που προκαλούσε ανησυχία στους κατοίκους, καθώς φοβόντουσαν πως σε κάποιον σεισμό μπορεί να πέσει (ποτέ δεν έπαθε το παραμικρό), έπεσε σαν «χάρτινος πύργος» μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Στη θέση του χτίστηκε το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν»!

Ο «στοιχειωμένος γίγαντας» χρειάστηκε 90 κιλά δυναμίτιδας και προτιμήθηκε να κατεδαφιστεί με αυτόν τον τρόπο και όχι με άλλον πιο συμβατό, καθώς για έναν χρόνο θα χρειάζονταν να δουλεύουν πολλά κομπρεσέρ τα οποία θα αναστάτωναν το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» που ήταν δίπλα.

Οι αρχές είχαν δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στους κατοίκους για το τι να κάνουν την ώρα της κατεδάφισης. Είχαν συστήσει να απομακρυνθούν από τα γύρω τρία τετράγωνα και όσοι παρέμεναν στα σπίτια τους, ένα τέταρτο πριν και ένα μετά να έμεναν με κλειστά τα παράθυρα, ωστόσο πολύς κόσμος ανέβηκε στις ταράτσες για να παρακολουθήσει το θέαμα. Κάποιοι άλλοι, συγκεντρώθηκαν σε ένα σχολείο παραδίπλα.

Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα κατά την κατεδάφιση, παρά το γεγονός ότι φοβόντουσαν για τα τζάμια, εκτός από το πυκνό σύννεφο σκόνης, που ανέβηκε στα 300 μέτρα και για το καταλαγιάσουν, χρειάστηκαν δεκάδες πυροσβεστικά να ρίξουν νερό.

Ο «στοιχειωμένος πύργος» πάντως είχε συγκεντρώσει πολλά ιστορίες, που όμως δεν επαληθεύτηκε καμία. Λέγανε αρχικά πως θα γίνει Υπουργείο Υγείας, φοβόντουσαν στη συνέχεια μήπως πέσει με σεισμό ή αν αρχίσει να εφοδιάζεται με είδη υγιεινής… μην γείρει. Οι γύρω κάτοικοι συζητούσαν πολλές ιστορίες μεταξύ τους, οι οποίες αποδείχθηκαν όμως… δεισιδαιμονίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ