Οι 5 απαγωγές στην Ελλάδα που έμειναν στην ιστορία (pics & vids)

Gazzetta team
Οι 5 απαγωγές στην Ελλάδα που έμειναν στην ιστορία (pics & vids)
Με αφορμή την ανάληψη των ηνίων της Δόξας Δράμας από τον Απόστολο Πετράκη, που είχε καταδικαστεί για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, το gazzetta.gr θυμάται τις πέντε απαγωγές στην Ελλάδα που έμειναν στην ιστορία.

Η είδηση έχει προκαλέσει αν μη τι άλλο εντύπωση.

Νέο αφεντικό στη Δόξα Δράμας είναι ο Απόστολος Πετράκης, που είχε καταδικαστεί σε 18 χρόνια κάθειρξη ως φυσικός αυτουργός στην υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009.

Ποιες ήταν, όμως, οι πέντε απαγωγές που συγκλόνισαν την Ελλάδα;

Υπόθεση Παναγόπουλου

Ξεκινάμε, βέβαια, με αυτήν που θυμηθήκαμε ξανά σήμερα, αν και πρόκειται για μία απαγωγή που ουδείς έχει ξεχάσει στη χώρα. Στις 12 Ιανουαρίου 2009 μονοπωλούσε η είδηση στα ΜΜΕ. Ένα βανάκι έκλεισε τον δρόμο στο πολυτελές αυτοκίνητο του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου στο Καβούρι και τρεις άντρες κατέβηκαν από το όχημά τους ντυμένοι στα μαύρα και κρατώντας όπλα και τον απήγαγαν. Σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς διαδραμάτισε η σύζυγός του εφοπλιστή, Κατερίνα. Το μαρτύριό του κράτησε οκτώ ολόκληρες ημέρες και, όπως αποκάλυψε όταν πια αφέθηκε ελεύθερος, φοβήθηκε ότι θα τον σκοτώσουν.

Στις 13 Ιανουαρίου και στις 17 Ιανουαρίου 2009 η Κατερίνα Παναγοπούλου ταξίδεψε μέχρι το Ξυλόκαστρο, συγκεκριμένα στο 125ο χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών-Πατρών, όπου οι απαγωγείς είχαν αφήσει μία βιντεοκασέτα και μία κασέτα ήχου που περιείχαν υλικό σχετικά με την απαγωγή. Η αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση των λύτρων, ύψους 30 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου. Η σύζυγός του μαζί με ένα ακόμη άτομο επιβιβάζονται σε ένα αυτοκίνητο και ακολουθώντας τις οδηγίες των απαγωγέων φτάνουν στη Θεσσαλονίκη. Εκείνη την ημέρα η παράδοση των λύτρων δεν έγινε ποτέ. Πραγματοποιήθηκε 24 ώρες αργότερα και λίγο μετά ο Περικλής Παναγόπουλος εντοπίστηκε από αστυνομικούς στο Χαϊδάρι. Λίγους μήνες αργότερα συλλαμβάνονται 18 ύποπτοι και οδηγούνται σε δίκη, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Βλαστός, αλλά και ο Απόστολος Πετράκης.

Όσο για τα 30 εκατ. ευρώ, έντεκα χρόνια μετά παραμένουν ακόμη άφαντα...

Υπόθεση Καραμολέγκου

Ο γνωστός επιχειρηματίας Μανώλης Καραμολέγκος κατάφερε και έπεισε τον έναν από τους απαγωγείς του ότι η περιοχή είχε γεμίσει με αστυνομικούς. Ο Μολδαβός απαγωγέας πείστηκε και, τελικά, μετέβησαν μαζί στο αστυνομικό τμήμα.

Υπόθεση Μυλωνά

Δεκατρείς μέρες πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μυλωνάς. Οι απαγωγείς κρατούσαν τον επιχειρηματία και επονομαζόμενο «βασιλιά του αλουμινίου» σε μια μονοκατοικία έξω από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας λύτρα από τη γυναίκα του. «Εγκέφαλος» της απαγωγής αποδείχθηκε ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει από τη σύζυγο του επιχειρηματία το αστρονομικό ποσό των 13 εκατ. ευρώ. «Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου, αλλά εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές», ήταν τα λόγια του Βασίλη Παλαιοκώστα στον Γιώργο Μυλώνα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Οι απαγωγείς συνελήφθησαν λίγο αργότερα και δικάστηκαν και για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Υπόθεση Ζώνα

Μία από τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις. Η Greek Mafia απάγει τον 34χρονο Γιάννη Ζώνα, γιο γνωστού επιχειρηματία. Για δύο μήνες οι απαγωγείς τον κρατούν στο κρησφύγετό τους στα Σπάτα. Το τελικό ποσό των λύτρων ορίστηκε σε 1,15 εκατ. δολ. και οι απαγωγείς είπαν στον πατέρα του θύματος ότι θα έπρεπε να είναι σε ετοιμότητα, καθώς θα τον ενημέρωναν πότε και πού θα παρέδιδε τα χρήματα. Έκαναν πολλές «πρόβες» παραλαβής των λύτρων. Αφού τα παίρνουν, αφήνουν τον όμηρο μετά από 64 ημέρες. Το θύμα της απαγωγής πέθανε μετά από μερικούς μήνες από ανίατη ασθένεια. Μετά από 14 χρόνια, απολογούμενος ο Παναγιώτης Βλαστός ομολόγησε πως είχε συμμετοχή και σε αυτή την απαγωγή, την οποία υποστήριξε πως είχαν διαπράξει οι Χριστόφορος Λασιθιωτάκης και Αλμπερτ Νουρούσνια.

Υπόθεση Λεμπιδάκη

Η πλέον μακροβιότερη και σοκαριστική υπόθεση. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης παρέμεινε στα χέρια των απαγωγέων του για έξι ολόκληρους μήνες!

Ο Κρητικός επιχειρηματίας απήχθη στις 30 Μαρτίου 2017 ενώ πήγαινε στο σπίτι του. Αρχικά οι δράστες ζητούσαν 100 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι και λίγο πριν το τέλος της πολύμηνης απαγωγής είχαν ρίξει αρκετά τις οικονομικές τους απαιτήσεις.

Τελικά, δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ, αφού στις 2 Οκτωβρίου 2017 ο επιχειρηματίας αφήνεται ελεύθερος.

Για την απαγωγή του έχουν συλληφθεί 12 άτομα. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Και οι 12 είχαν κριθεί ένοχοι από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2019. Τότε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχους και τους 12 άνδρες που κάθονταν στο εδώλιο, επιβάλλοντάς τους, κατά περίπτωση, ποινές κάθειρξης που κυμάνθηκαν από 11 έως 26 έτη και 4 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ...