Κικίλιας: «Ανοίγουν όλα τα εμβόλια και για τους 30-44» (vid)

Gazzetta team
Κικίλιας: «Ανοίγουν όλα τα εμβόλια και για τους 30-44» (vid)
Ο Υπουργός Υγείας αποκάλυψε το πότε θα μπορούν να κάνουν εμβόλια της Pfizer, της Μoderna και της J&J, εκτός από αυτό της Astrazeneca, οι ηλικίες 30-44.

Στο τέλος Μαΐου θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια των Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson εκτός από αυτό της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα των 30-44, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στον ΣΚΑΪ.

Τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για όλα τα εμβόλια εκτός από το AstraZeneca θα έχουν όσοι βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 30-44. Η πλατφόρμα για τους 30-39 και 40-44 έχει ανοίξει εδώ και μέρες, αλλά μόνο με την επιλογή του εμβολίου της AstraZeneca.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας από τέλος Μαϊου αυτό θα αλλάξει, αφού και η ηλικιακή ομάδα των 30-44 θα μπορεί να κλείσει ραντεβού και για τα υπόλοιπα εμβόλια που έχει προμηθευτεί η χώρα μας, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Johnson&Johnson, ανάλογα με το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο κλείνει το ραντεβού.

Αναλυτικά όσα είπε ο Βασίλης Κικίλιας

«Χθες έγιναν 111.000 εμβολιασμοί και εκτιμούμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει επιτευχθεί ανοσία αν οι παραδόσεις των εμβολίων συνεχιστούν κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι το 60% με 70% θα μπορεί να εμβολιαστεί» ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.

Σχετικά με το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων, τόνισε ότι ήδη ο ΕΜΑ εξετάζει τα στοιχεία για τη χορήγηση εμβολίων κατά του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 12 με 15 ετών.

Ο κ.Κικίλιας προέβλεψε ότι «θα φοράμε μάσκα ακόμη για αρκετό καιρό ιδίως στους εσωτερικούς χώρους» αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η κατάσταση βελτιώνεται και σταδιακά επιστρέφουμε σε μία μερική κανονικότητα». Ο Μάιος θα είναι ένας ενδεικτικός μήνας για τη μείωση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένο, επισήμανε. «Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στην Ελλάδα αλλά με προσοχή», συμπλήρωσε. Τόνισε, ακόμα, ότι τα self test δεν θα σταματήσουν και θα συνεχίσουν να γίνονται, καθώς -όπως είπε- είναι ένα σημαντικό εργαλείο στον έλεγχο της πανδημίας.

Ερωτηθείς για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των υγειονομικών, είπε ότι θα ήθελε να είναι καλύτερα τα νούμερα όσον αφορά τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων και αποκάλυψε ότι οι γιατροί σε ένα ποσοστό 75% έχουν εμβολιαστεί. Μάλιστα, σημείωσε ότι σε άλλο χρόνο θα εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλο το υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία. Όσον αφορά τον τουρισμό είπε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση διασποράς του ιού στα νησιά.

Μιλώντας για τις αποφάσεις των επιτροπών και αν γίνονται παρεμβάσεις στο έργο τους, είπε ότι «κανείς από αυτούς τους επιστήμονες δεν μπορεί να πιεστεί -κάποιοι ανήκουν και σε άλλους πολιτικούς χώρους και καλά κάνουν - και αρκετοί με δηλώσεις τους έχουν απορρίψει αυτό τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν παρεμβάσεις στο έργο τους».

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι γενικότερα «υπάρχει πανσπερμία δηλώσεων, ιδίως από αναρμόδιους που δεν βοήθησε» και κατέληξε λέγοντας: «Ένας υπουργός υγείας πρέπει να κάνει δηλώσεις, όταν έχει κάτι να πει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ