Θα παγώσετε: Νέες ανατριχιαστικές εικόνες του θρυλικού πλοίου Terror! (vid)

Gazzetta team
Θα παγώσετε: Νέες ανατριχιαστικές εικόνες του θρυλικού πλοίου Terror! (vid)
Μια ομάδα Καναδών αρχαιολόγων έχει αναλάβει να ερευνήσει το εσωτερικό του ναυαγίου του Terror και αποκαλύπτει αντικείμενα παγωμένα στον χρόνο για 170 χρόνια.

Το 1845, τα Erebus και Terror του βρετανικού βασιλικού ναυτικού ταξίδεψαν στο Καναδικό Αρκτικό Αρχιπέλαγος με έναν και μόνο στόχο: Να διασχίσουν το εξαιρετικά επικίνδυνο Βορειοδυτικό Πέρασμα.

Κανείς δεν είδε ξανά τον αρχηγό της θρυλικής αποστολής, Sir John Franklin και το πλήρωμά του 128 ανδρών...

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πολικό ψύχος στον Καναδά τούς αιφνιδίασε και αφού παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί 1,5 χρόνο στους πάγους, αναγκάστηκαν, τελικά, να εγκαταλείψουν τα δύο πλοία, αλλά κανείς τους δεν επέζησε.

Έρευνες στη διάρκεια του 19ου αιώνα έφεραν στο «φως» τάφους και κόκκαλα, που υποδηλώνουν ότι οι ναυτικοί είχαν καταφύγει στον κανιβαλισμό. Μόλις το 2014, ωστόσο, βρέθηκε το Erebus, ενώ το κουφάρι του δεύτερου πλοίου ανακαλύφθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Σήμερα, μια ομάδα Καναδών αρχαιολόγων έχει αναλάβει να ερευνήσει το εσωτερικό του ναυαγίου του Terror και αποκαλύπτει αντικείμενα παγωμένα στον χρόνο για 170 χρόνια.

Η Ομάδα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας Parks του Καναδά έστειλε ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV) κάτω από τα παγωμένα κύματα, για να εξερευνήσει το εσωτερικό του Terror. Το ROV έκανε περισσότερες από επτά καταδύσεις και η ομάδα κατάφερε να «μπει» σε 20 καμπίνες και διαμερίσματα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το εσωτερικό του πλοίου χαρτογραφείται επιστημονικά και τονίζουν πως ο συνδυασμός των παγωμένων νερών και ένα στρώμα ιζημάτων έχει διατηρήσει το πλοίο σε εξαιρετική κατάσταση.

Το καλύτερο μέρος του πλοίου είναι η καμπίνα του καπετάνιου, αν και το υπνοδωμάτιό του παραμένει απροσπέλαστο. Μέσα στην καμπίνα του, η ομάδα εντόπισε χάρτες μέσα σε ντουλάπια, με τα συρτάρια τους ακόμα κλειστά, ένα θερμόμετρο, ένα τρίποδο και κιβώτια, που πιθανώς περιέχουν επιστημονικά όργανα.

«Η κατάσταση στην οποία βρήκαμε την καμπίνα του καπετάνιου υπερβαίνει κατά πολύ τις προσδοκίες μας», δήλωσε ο Marc-André Bernier, διευθυντής της υποβρύχιας αρχαιολογίας στο Parks και συμπλήρωσε: «Δεν είναι μόνο τα έπιπλα και τα γραφεία στη θέση τους. Τα συρτάρια είναι κλειστά και πολλά αντικείμενα και έγγραφα είναι θαμμένα σε λάσπη! Αυτές είναι οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για να έχουν επιβιώσει. Κάθε συρτάρι και κάθε κλειστός χώρος είναι ένας θησαυρός πληροφοριών άνευ προηγουμένου για την τύχη της θρυλικής αποστολής».

Στις καμπίνες των αξιωματικών διατηρούνται ακόμη σε εκπληκτικά καλή κατάσταση κρεβάτια, γραφεία και ράφια -στη θέση τους. Η ομάδα πιστεύει επίσης ότι βρήκε το κουζινάκι των αξιωματικών, γεμάτο με ράφια που έχουν πιάτα, ποτήρια, μπουκάλια και γυαλιά, που βρίσκονται ακόμη εκεί, ανέπαφα!