Θεοδωρίδου: «Να περιμένουμε με ψυχραιμία την επιστημονική τεκμηρίωση για το εμβόλιο της ΑstraZeneca» (vid)

Gazzetta team
Θεοδωρίδου: «Να περιμένουμε με ψυχραιμία την επιστημονική τεκμηρίωση για το εμβόλιο της ΑstraZeneca» (vid)
Υπομονή και ψυχραιμία συνέστησε η Μαρία Θεοδωρίδου σχετικά με το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιασμού.

Στο θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει προκαλέσει την ανησυχία του κόσμου, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο εμβόλιο ΑstraZeneca και στο ενδεχόμενο της σύνδεσης με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία. «Φαίνεται ότι είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών. Η επιτροπή εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το θέμα», είπε.

Αναλυτικά όσα είπε: «Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι ο ταχύς και όσο το δυνατόν ευρύτερος σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας γιατί αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία τείχους προστασίας και θα αναχαιτίσει και τη δημιουργία διάφορων στελεχών του ιού. Είναι αναμενόμενο ότι σε τόσο μεγάλο εγχείρημα είναι πιθανόν να προκύψουν και διάφορα προβλήματα είτε επιστημονικά ή και πρακτικά.

Τον τελευταίο μήνα ιδιαίτερα απασχολεί τον επιστημονικό χώρο και όχι μόνο, το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδυάζει δύο σημαντικούς παράγοντες: θρόμβωση και θρομβοπενία και εκδηλώνεται με μια συμπτωματολογία που είναι από πλευράς κλινικής σημαντική. Από πλευράς επιδημιολογικής με τα στοιχεία που υπάρχουν αλλά δεν είναι τα πλήρη, φαίνεται ότι το σύνδρομο είναι περισσότερο συχνό -χωρίς αυτό να είναι απόλυτο- σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν και όλο το φάσμα των ηλικιών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα και από ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά τα οποία αξιολογεί και κατευθύνει τη σκέψη της για το παρακάτω βήματα. Οι περιπτώσεις που αναφέρονται με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλείται η θρομβοπενία μετά τη χορήγηση της ηπαρίνης. Είναι σημαντικό να τονιστεί για πρακτικούς λόγους γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υπέρμετροι φόβοι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας, καταστάσεις που είναι συχνές στον γενικό πληθυσμό».

Για να προσθέσει: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 346.000 δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεργασία σε σταθερή βάση, ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι από τα πρώτα περιστατικά τα οποία έχουν συμπεριληφθεί και στο σύνολο των περιστατικών που αναφέρονται από τον ΕΜΑ. Παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα ειδικά και σπάνια αυτά περιστατικά, συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας, ο ΕΜΑ τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων από κορονοϊό υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία, ενώ η συσχέτισή του με τον εμβόλιο είναι υπό διερεύνηση. Η Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία όπως και η νευρολογική εταιρεία ανεξάρτητα, έχουν προβεί στη συγγραφή οδηγιών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του σπάνιου αυτού συνδρόμου

Ας περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα».

Θεμιστοκλέους: «Νέο ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών, θα αγγίξουν τις 53.000»

Στη συνέχεια ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο πώς προχωρά το εμβολιαστικό σχέδιο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα είπε πως μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει σήμερα 47.275 εμβολιασμοί και η μέρα αναμένεται να κλείσει με 53.000 εμβολιασμούς, κάτι που αν συμβεί θα αποτελεί και νέο ημερήσιο ρεκόρ.

Συνολικά έχουν γίνει στην χώρα μας 1.877.000 εμβολιασμοί. Οι 1.241.000 αφορούν σε εμβόλιο με την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 11,56% και οι 663.000 αφορούν σε εμβόλιο και με τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 6,31%.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε το πλάνο παραδόσεων εμβολίων

  • Η Pfizer έχει παραδώσει πλάνο διμήνου με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο
  • Η Johnson & Johnson θα στείλει μια μικρή παραλαβή -70.000 δόσεις- τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάριο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο
  • Η Astrazeneca θα στείλει από 450.000 δόσεις κάθε μήνα για το επόμενο τρίμηνο (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο)
  • Η Moderna έχει επιβεβαιώσει παράδοση 100.000 δόσεων παρόλο που περιμένουμε κι άλλες δόσεις από την εταιρεία αυτή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ