Υπό αίρεση οι διαδημοτικές μετακινήσεις: Αναλυτικά πότε επιτρέπονται (vid)

Gazzetta team
Υπό αίρεση οι διαδημοτικές μετακινήσεις: Αναλυτικά πότε επιτρέπονται (vid)
Το παρασκήνιο με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, η αντίθεση των λοιμωξιολόγων και το μήνυμα του Νίκου Χαρδαλιά.

Για ακόμα μία φορά, η ανακοίνωση των μέτρων χαλάρωσης του lockdown επεφύλασσε εκπλήξεις... Και λέμε εκπλήξεις γιατί άλλα τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη και άλλα εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, με αποτέλεσμα τελικά να υπάρχει μία χρυσή... τομή στη μέση σχετικά με το τι θα ισχύει.

Τις τελευταίες μέρες εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνιζαν την ανάγκη άρσης του περιορισμών στις διαδημοτικές μετακινήσεις και ουσιαστικά προανήγγειλαν την πλήρη άρση τους, ως μέτρο αποσυμπίεσης της κοινωνίας.

Στην σύσκεψη των λοιμωξιολόγων όμως που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, η πλειοψηφία τάχθηκε ενάντια σε κάτι τέτοιο. Θεώρησαν οτι το να μπορεί να μετακινείται κάποιος με το αυτοκίνητό του από δήμο σε δήμο έχοντας στείλει SMS με τον κωδικό 6 θα έστελνε το λάθος μήνυμα στον κόσμο και θα έκρυβε πολλούς κινδύνους.

Από τη μία είχαμε δηλαδή την επιθυμία της κυβέρνησης για απελευθέρωση και από την άλλη την αρνητική εισήγηση των ειδικών. Τελικά, όπως είναι γνωστό από χθες, ανακοινώθηκε πως θα επιτρέπονται τελικά αλλά μόνο τα Σαββατοκύριακα. Κοινώς, θα μπορεί κάποιος να πηγαίνει τις καθημερινές από δήμο σε δήμο για να ψωνίσει, δεν θα μπορεί όμως να αθληθεί.

Κυβερνητική απόφαση

Όπως φάνηκε και από την δήλωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, η απόφαση αυτή ήταν της κυβέρνησης, καθώς σε αντίθεση με την αναφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων δεν υπήρχε πουθενά κάτι εισήγηση των λοιμοξιολόγων.

«Θέλω να σταθώ σε αυτό το μέτρο. Οι διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σάββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Οι όποιες εικόνες συγχρωτισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί ο κόσμος, αλλά θα πρέπει να γίνει με κανόνες», είπε χαρακτηριστικά.

Πότε επιτρέπονται

Όσον αφορά τώρα πότε και πως επιτρέπονται οι μετακινήσεις, είναι οι παρακάτω περιπτώσεις...

  • Για αγορές σε κατάστημα που είναι ανοιχτό με SMS στο 13032, το οποίο έχει διάρκεια τρεις ώρες.
  • Για σωματική άσκηση με τον κωδικό 6.
  • Στο αυτοκίνητο επιτρέπεται να βρίσκονται μέχρι 3 άτομα ή μία οικογένεια.
  • Η δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο για σωματική άσκηση, επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ