«Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»: 69 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

Gazzetta team
«Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»: 69 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη
Στις 30 Μαρτίου του 1952 ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο», ο αγωνιστής κατά των Ναζί, Νίκος Μπελογιάννης εκτελέστηκε στο Γουδί με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Αγωνιστής της Εθνικής αντίστασης κατά των ΝΑΖΙ, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και... ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο» όπως έχει μείνει στην ιστορία. Αυτός για τον οποίο ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε «σήμερα ο κόσμος είναι λυπημένος. Ξεκρέμασαν μια μεγάλη καμπάνα και την ακούμπησαν στη γη. Μες στο χαλκό της καρδιοχτυπά η ειρήνη. Σιωπή. Ακούστε τούτη την καμπάνα. Σιωπή. Οι λαοί περνούν σηκώνοντας στους ώμους τους το μέγα φέρετρο του Μπελογιάννη»!

Εξήντα εννιά χρόνια συμπληρώθηκαν (30 Μαρτίου το 1952) από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο», καθώς στη δίκη κρατούσε το κόκκινο λουλούδι στα χέρια.

Φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια

Φοιτητής της Νομικής σχολής, ο Νίκος Μπελογιάνννης, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς είχε αποβληθεί λόγω της πολιτικής του δράσης με το ΚΚΕ. Από τότε πέρασε, φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια στην Ασφάλεια Πατρών, τρομοκρατία στα ιταλικά στρατόπεδα. Πολέμησε κατά της ναζιστικής Γερμανίας και μάλιστα ήταν καπετάνιος μεραρχίας του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο ενώ στον Εμφύλιο Πόλεμο, ο Νίκος Μπελογιάννης ήταν πολιτικός επίτροπος μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού. Τον Ιούνιο του 1950 επέστρεψε στην Ελλάδα με πλαστό διαβατήριο, αλλά τον ερχόμενο Δεκέμβριο μαζί με 93 ακόμα συντρόφους του συνελήφθη και οδηγήθηκαν όλοι σε δίκη με την κατηγορία της ανασυγκρότησης του ΚΚΕ.

Η καταδίκη σε θάνατο

Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά μετά τη διεθνή κατακραυγή, η ποινή έπρεπε να μετατραπεί σε ισόβια. Οι αρχές βρήκαν όμως ασυρμάτους, οι οποίοι αποδόθηκαν στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ και ο Μπελογιάννης οδηγήθηκε σε νέα δίκη στις 15 Φεβρουαρίου 1952, για παράβαση... κατασκοπείας. Ο 37χρονος τότε Μπελογιάννης, παρακολούθησε τη δίκη του κρατώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι. Τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου, ανακοινώθηκε στους Νίκο Μπελογιάννη, Νίκο Καλούμενο, Ηλία Αργυριάδη και Δημήτρη Μπάτση ότι η αίτηση χάριτος που υπέβαλαν απορρίφθηκε.

Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο Γουδή, όπου και εκτελέστηκαν δια τουφεκισμού...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ