29 χρόνια από τη μοιραία πρόσκρουση στον Υμηττό: Τα ερωτήματα παραμένουν! (pics & vid)

Gazzetta team
29 χρόνια από τη μοιραία πρόσκρουση στον Υμηττό: Τα ερωτήματα παραμένουν! (pics & vid)
Σαν σήμερα το 1992, συνετρίβει το φορτηγό-αεροπλάνο Boeing 707 της Golden Star Air Cargo με φάρμακα για τα παιδιά του Σουδάν. Τα σημάδια της πρόσκρουσης στον Υμηττό παραμένουν, όπως και τα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το δυστύχημα.

Μπορεί να πέρασαν 29 χρόνια από τη μοιραία πρόσκρουση του Boeing 707 της Golden Star Air Cargo στον Υμηττό, στην περιοχή της Βούλας, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν για το πως το αεροσκάφος συνετρίβει, με αποτέλεσμα να στοιχίσει τη ζωή εφτά ανθρώπων.

Σαν σήμερα το 1992 και συγκεκριμένα το πρωινό της 24ης Μαρτίου, το φορτηγό Boeing 707, το οποίο ήταν γεμάτο φάρμακα που προορίζονταν για τα παιδιά στο Σουδάν, είχε ξεκινήσει από το Άμστερνταμ την πορεία του με προορισμό το Χαρτούμ, ωστόσο θα πραγματοποιούσε μία στάση στην Αθήνα και δη το αεροδρόμιο του Ελληνικού για ανεφοδιασμό. Δεν πρόλαβε όμως ποτέ να προσγειωθεί με ασφάλεια, καθώς συνετρίβει στον Υμηττό, στο Πανόραμα της Βούλας.

Εφτά συνολικά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους: Τρία μέλη του πληρώματος και τέσσερις επιβάτες.

Είκοσι εννιά χρόνια μετά και τα σημάδια της πρόσκρουσης στο Υμηττό παραμένουν, όπως άλλωστε και τα αναπάντητα ερωτήματα για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το δυστύχημα.

ΤΑ ΔΥΟ ΠΙΘΑΝΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ

1) Η μοιραία στροφή δεξιά

Το Boeing 707 της σουδανικής εταιρίας προσπαθούσε να μπει στην τελική ευθεία για να προσγειωθεί στην Αθήνα και δη στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, πριν συνεχίσει το ταξίδι του για το Χαρτούμ του Σουδάν. Το αεροσκάφος, ενώ είχε ευθυγραμμιστεί για να πιάσει τον διάδρομο προσγείωσης, στη συνέχεια ο πιλότος του, ανέφερε ότι έχει βγει εκτός πορείας, καθώς προέκυψε πρόβλημα σε κάποιο όργανο.

Το πρωτόκολλο - γι αυτές τις περιπτώσεις- αναφέρει πως υπάρχουν συγκεκριμένες πορείες που πρέπει να ακολουθήσει το αεροσκάφος για να προσπαθήσει στη συνέχεια να προσγειωθεί με ασφάλεια. Οι πιλότοι, για λόγους οι οποίοι δεν έχουν διευκρινιστεί 29 χρόνια μετά, αποφασίζουν να στρίψουν δεξιά το αεροπλάνο, με κατεύθυνση προς την Αίγινα, ωστόσο λίγα δευτερόλεπτα μετά έρχεται η μοιραία σύγκρουση στον Υμηττό, στο πανόραμα της Βούλας.

2) Η λάθος απόφαση των πιλότων

Το αεροσκάφος της (τότε) Golden Star Air Cargo, δεν είχε εξ αρχής την σωστή κατεύθυνση για τον διάδρομο προσγείωσης 33R στο Ελληνικό. Οι πιλότοι δεν είχαν ευθυγραμμιστεί με τις απαιτούμενες διαδικασίες και επιχείρησαν να προσγειωθούν με μια οπτική προσέγγιση. Παρά το γεγονός ότι επιβεβαίωσαν την πορεία μέσω του localizer ILS, στην πραγματικότητα δεν ήταν έτσι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρόνος για να διορθωθεί η κατάσταση και να επέλθει το μοιραίο στα 2.000 πόδια, που στοίχισε τη ζωή σε εφτά ανθρώπους.

* Η κεντρική φωτογραφία είναι αρχείου

** Προσοχή στο βίντεο υπάρχουν σκληρές εικόνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ