Lockdown: Δεύτερες σκέψεις για λιανεμπόριο και 29η Μαρτίου, όλα τα σενάρια και η συζήτηση για την εστίαση

Gazzetta team
Lockdown: Δεύτερες σκέψεις για λιανεμπόριο και 29η Μαρτίου, όλα τα σενάρια και η συζήτηση για την εστίαση
Σενάριο μετάθεσης του ανοίγματος του λιανεμπορίου για μία ή δύο εβδομάδες. Οι συζητήσεις για την εστίαση.

Σύμφωνα με τα σενάρια, μέχρι στιγμής, το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει στις 29 Μαρτίου, στο πλαίσιο της χαλάρωσης του lockdown, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στο ΕΣΥ, δημιουργούν δεύτερες σκέψεις.

Το κυβερνητικό επιτελείο και οι λοιμωξιολόγοι αναζητούν την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να προχωρήσουν προς το άνοιγμα της αγοράς, μετά τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων που σηκώνουν ρολά από αύριο Δευτέρα (22/3).

Το πρωί της Κυριακής, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε χαρακτηριστικά πως «θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές». Μάλιστα τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου αλλά και των καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι.

Η συζήτηση για το λιανεμπόριο

Στο πλαίσιο αυτό επί τάπητος βρίσκονται τα σχέδια για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σύμφωνα με το protothema.gr. Η ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 29η Μαρτίου, έτσι ώστε, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης καταναλωτές και έμποροι να προλάβουν το Πάσχα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη στο protothema.gr, «με τα δεδομένα αυτής της στιγμής δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει πως τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι επιστήμονες και αυτοί θα εξετάσουν την πορεία της πανδημίας την ερχόμενη εβδομάδα».

Μάλιστα σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η συζήτηση για το λιανεμπόριο δεν είναι εύκολη και η ημερομηνία της 29η Μαρτίου δεν είναι αυτοσκοπός και μάλλον δείχνει να μπαίνει προσωρινά στο συρτάρι.

Έτσι, εάν τα ημερήσια κρούσματα συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό και η πίεση στο ΕΣΥ δεν έχει καμφθεί, κυβέρνηση και επιστήμονες εμφανίζονται έτοιμοι, την ερχόμενη Παρασκευή να μεταθέσουν το σήκωμα των ρολών για τουλάχιστον μία ή και δύο εβδομάδες. Με το βλέμμα στα πεπραγμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι αποφασισμένο να μην διαπράξει τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος. Στόχος είναι τα όποια βήματα να γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει».

Τα δυο σκεπτικά

Στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σκεπτικά. Το πρώτο, που εκφράζεται κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι, όταν έρθει η ώρα, το λιανεμπόριο να λειτουργήσει κανονικά με μόνους περιορισμούς, την χρήση του 13032 και τον ανώτατο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα βάσει τετραγωνικών.

Ωστόσο, εάν οι επιστήμονες κρίνουν την ερχόμενη ή την επόμενη εβδομάδα πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει, για να διασφαλιστεί πως δεν θα έχουμε πισωγύρισμα, τότε θα επιλεγεί ο δοκιμασμένος τρόπος του click away, αναφέρει το protothema.gr.

Είτε στην μία, πάντως, είτε στην άλλη περίπτωση το 13032 μάλλον θα μπει στην ζωή μας. Οι πολίτες θα στέλνουν SMS και θα έχουν την δυνατότητα να βγουν για τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως το 13032 είναι έτοιμο προς χρήση όσον αφορά στο τεχνολογικό κομμάτι. «Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα «παραθυράκια» που υπάρχουν παραδέχθηκε ότι ένας πολίτης μπορεί να στείλει μήνυμα από άλλο κινητό έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ακόμα 3ωρο, ωστόσο σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι η επίδειξη ατομικής ευθύνης, ενώ η Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τους κινδύνους.

Η εστίαση

Όσον αφορά στην εστίαση, ο στόχος έχει τεθεί για τις 15 Απριλίου και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, εάν μετατεθεί για αργότερα το λιανεμπόριο τότε θα πρέπει αφεθεί χρόνος μεταξύ των δύο ανοιγμάτων. Αυτό θα συμβεί προκειμένου επιστήμονες πριν ανάψουν το «πράσινο φως» να έχουν χειροπιαστά δεδομένα από την επιδημιολογική επιβάρυνση από το λιανεμπόριο. Έτσι, εάν καθυστερήσουν τα καταστήματα, θα καθυστερήσει ανάλογα και η εστίαση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η εστίαση, όταν αυτό συμβεί, αναμένεται να λειτουργήσει μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ