Εμβόλιο: Στις 10 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60-64

Gazzetta team
Εμβόλιο: Στις 10 Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 60-64
Το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμών για τις δύο επόμενες ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79, ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε την Δευτέρα (8/2), η χώρα ξεπέρασε τους 410.000 εμβολιασμούς και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανέρχεται σε 3,9%, ενώ παράλληλα τόνισε ότι εντός των επόμενων ημερών θ’ ανοίξει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς για τις επόμενες ηλικιακές ομάδες.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60-64, θ’ ανοίξει την Τετάρτη 10/02/2021 και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 την Παρασκευή, 12/2/201.

Ακόμα προσέθεσε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 60-64, θα πραγματοποιηθούν στις 15 Φεβρουαρίου με το εμβόλιο της AstraΖeneca.

«Χθες παραλάβαμε τις πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της AstraΖeneca κι αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες ημέρες», συνέχισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Το εμβόλιο της AstraΖeneca, είναι ένα εμβόλιο εξαιρετικής αποτελεσματικότητας», δήλωσε και προσέθεσε όπως και η κυρία Θεοδωρίδου νωρίτερα ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως και σε άλλες χώρες, αποφάσισε να διενεργήσει εμβολιασμούς σε ηλικίες κάτω των 65 ετών επειδή προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επιπλέον υποστήριξε ότι το εμβόλιο έχει δοθεί σε άτομα όλων των ηλικιών και ειδικότερα στη Μεγάλη Βρετανία σε χιλιάδες άτομα άνω των 65, κάτι που ενδεχομένως στο μέλλον ν’ αλλάξει και την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επίσης ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο παράλληλων συστημάτων. Το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργεί εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή στις ηλικίες από 80 και άνω και στην ηλικιακή ομάδα 75-79 τις επόμενες ημέρες.

Το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς, αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ακόμα διευκρίνισε ότι αυτά τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται, κάτι που σημαίνει ότι ένας πολίτης που ανήκει στην ηλικιακή 60-64, θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπολοίπων κατηγοριών.

Τέλος δήλωσε ότι από 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τμήμα των μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και έτσι αυξάνονται τα διαθέσιμα ραντεβού στις συγκεκριμένες πόλεις.

Το εμβολιαστικό σημείο στην Αθήνα βρίσκεται στη Helexpo δίπλα από το κτήριο της Πολιτικής Προστασίας, στην Κηφισίας και στη Θεσσαλονίκη, στη ΔΕΘ.

Ακόμα ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε ότι οι εμβολιασμοί των δύο αυτών ηλικιακών ομάδων, που αντιστοιχούν σε περίπου 1.000.000 πολίτες, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Τέλος σε σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών τόνισε ότι το ποσοστό εμβολιασμών των γιατρών είναι εξαιρετικά υψηλό και στις περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες ξεπερνάει το 73% και σ’ ένα ποσοστό κοντά στο 50% είναι του νοσηλευτικού προσωπικού.

Πηγή: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ