Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ κατά των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα, «Αίαντες»

Gazzetta team
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ κατά των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο: 5.000 αστυνομικοί, drones, ελικόπτερα, «Αίαντες»
Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία, καθώς ο κίνδυνος υπερμετάδοσης του κορονοϊού είναι ορατός.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί, διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ, drones, ελικόπτερα, Αίαντες και πτυσσόμενοι φραγμοί, θα χρησιμοποιηθούν στο επιχειρησιακό σχέδιο για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η βασική διαφορά στο σχεδιασμό για το Πολυτεχνείο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στο γεγονός ότι δεν θα γίνουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό. Συνεπώς, μιλάμε για ένα πλάνο μη εορτασμού και η λογική βασίζεται πάνω στα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, αναφέρει το protothema.gr.

Έτσι, όλοι οι δρόμοι, εκτός από την Πατησίων στο κομμάτι του Πολυτεχνείου αύριο το πρωί θα μείνουν ανοικτοί, πορεία δεν θα γίνει και η Αστυνομία θα επιλαμβάνεται στα σημεία που κάποιοι επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εφαρμόζοντας τον νόμο και επιβάλλοντας διοικητικά πρόστιμα που αφορούν στην παραβίαση των μέτρων για τη διασπορά του Covid-19.

Οι διαπραγματευτές και τα τρία στάδια

Το βασικό ζητούμενο είναι να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών ατόμων σε διάφορα σημεία, καθώς ο κίνδυνος υπερμετάδοσης του ιού είναι ορατός.

Για το λόγο αυτό, όλοι οι αστυνομικοί από τα ΜΑΤ και τη ΔΙ.ΑΣ μέχρι τη ΔΡΑΣΗ και την ΟΠΚΕ, θα κινούνται σε αυτό τον άξονα. Οι περιπολίες και τα μπλόκα θα είναι πολλά, τα drones θα επιτηρούν από αέρος τα σημεία που πιθανόν να υπάρξει συνωστισμός και θα δίνουν On line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας, ενώ τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα τελούν υπό αυστηρή εποπτεία.

Αν για παράδειγμα κάποιοι προσπαθήσουν να συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, την Ομόνοια ή οπουδήποτε αλλού, κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ θα εμφανίζονται, θα γίνονται συστάσεις για παράβαση των μέτρων του κορονοϊου όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων, προτροπή να διαλυθούν και να αποχωρήσουν.

Οι ειδικοί διαπραγματευτές θα αναλάβουν αυτού του είδους τις επαφές και αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της διάλυσης, τότε θα περάσουν στο δεύτερο στάδιο που είναι η επιβολή διοικητικών προστίμων που ξεκινούν από 300 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας και μη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων ασφαλείας, 3.000 για τα φυσικά πρόσωπα ως διοργανωτές συναθροίσεων και φθάνει μέχρι 5.000 για τα νομικά πρόσωπα.

Αν κάποιοι παρά τις προτροπές και τα πρόστιμα επιμείνουν να κάνουν πορεία, τότε θα υπάρξουν πιο δυναμικές αντιδράσεις που θα έχουν να κάνουν με ρίψη νερού από τους Αίαντες μέχρι ήπια χρήση χημικών. Ουσιαστικά μιλάμε για μια κλιμακωτή αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ που ξεκινά από τον διάλογο και τις συστάσεις και φθάνει μέχρι τη ρίψη δακρυγόνων.

Σε ότι έχει να κάνει με τις προθέσεις του ΚΚΕ ή άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων να συμμετάσχουν σε πορεία οι αστυνομικοί είναι αποφασισμένοι να στήσουν και φραγμούς προκειμένου να μην μπορούν οι συγκεντρωμένοι να προσεγγίσουν την αμερικανική πρεσβεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ