Καμπανάκι Τσιόδρα: «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει, πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1» (vid)

Gazzetta team
Καμπανάκι Τσιόδρα: «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει, πρέπει να ρίξουμε το R κάτω από το 1» (vid)
«Κάθε κρούσμα στη χώρα μας ''δίνει'' ακόμη ένα», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επανεμφάνισή του, καλώντας όλους τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση.

Την πρώτη του εμφάνιση μετά από 70 μέρες έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τρίτη, 4 Αυγούστου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Σήμερα, θυμίζουμε, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 121 κρούσματα.

Αρχικά, είπε: «Η πατρίδα μας και η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων 100 ετών. Σήμερα κατ' εξαίρεση κρίναμε απαραίτητο να μιλήσω. Αρχικά να σας μεταφέρω την ανησυχία της Επιτροπής των ειδικών. Προσπαθεί να τοποθετείται με τον αρτιότερο επιστημονικό τρόπο».

Στη συνέχεια, δε, τόνισε πως αυξάνεται ο αριθμός ενεργών εστιών στη χώρα. «Έχει αρκετές αιτίες αυτό, όπως είναι οι αυξημένοι έλεγχοι και η αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, κάτι που καταγράφεται και στο εξωτερικό», επισήμανε.

Παράλληλα, η έξαρση που παρατηρείται, εξηγείται, όπως είπε, και από «την αυξημένη μεταδοτικότητα, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης», αναφερόμενος στα κρούσματα σε γάμους και σε σημεία υψηλού συγχρωτισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα είναι ασυμπτωματικά.

Παράλληλα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως από την επιδημιολογική καμπύλη παρατηρείται πως υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων από το εξωτερικό, κάτι που είναι λογικό με το άνοιγμα των συνόρων. Αναφερόμενος στον δείκτη μεταδοτικότητας, ο καθηγητής ανέφερε πως «το R0 είναι στο 1, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερο». Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να πέσει κάτω από το 1, ενώ είπε ότι είναι προτιμότερη η χρήση μάσκας από εκείνη της ασπίδας.

«Η κατάσταση μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας. «Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μη λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε: