Την Τρίτη το νέο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα»

Gazzetta team
Την Τρίτη το νέο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα»
Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία του νέου διαγγέλματος του πρωθυπουργού, για την Τρίτη 28 Απριλίου.

Για την Τρίτη 28 Απριλίου «κλείδωσε» το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο αναμένεται να δώσει το μήνυμα της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, έπειτα από 1,5 μήνα οικειοθελούς και έπειτα επιβεβλημένου περιορισμού της κίνησης των πολιτών και της λειτουργίας καταστημάτων.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός θα περιγράφει το σύνολο των βημάτων που θα γίνουν, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη συνέχεια και από την επιτροπή των ειδικών, αλλά και συναρμόδιους υπουργούς, για μια σειρά θεμάτων, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η εκπαίδευση, αλλά και η ατομική άθληση.

Ορισμένα βήματα είναι πλέον σαφή:

Η εναρκτήρια ημερομηνία είναι η 4η Μαϊου, αρχής γενομένης από τα εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια, πάντα με αυστηρές αποστάσεις, αναλογία πελατών/τετραγωνικά, μάσκες κ.ο.κ. Ίσως και εκείνη την ίδια μέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση, αρκετά νωρίς, θα καταργηθεί ο περιορισμός μετακινήσεων με τη χρήση του SMS ή την έγγραφη βεβαίωση, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες που θέλουν πλέον να κάνουν περισσότερες μετακινήσεις, εντός της περιφερειακής ενότητας που κατοικούν βεβαίως. Για τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας, ο περιορισμός θα αρθεί σε δεύτερο χρόνο, αν και ακόμα δεν είναι σαφές πότε θα γίνει αυτό, καθώς υπάρχει σχετική συζήτηση. Στον πρώτο κύκλο της άρσης των περιορισμών θα υπόκειται και η ατομική άθληση, όπως επιβεβαιώθηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για τα σχολεία, εκκρεμεί η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με βάση την κεντρική ιδέα στο τραπέζι, οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα επανέλθουν στις τάξεις στις 11 Μαΐου, οι υπόλοιποι μαθητές του Λυκείου και του Γυμνασίου περί τις 25 του μηνα και, μάλλον, μια εβδομάδα μετά και οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείου, με παράταση του σχολικού έτους.

Υπάρχει, βεβαίως, και το σενάριο της επιστροφής όλων των υπόλοιπων βαθμίδων κατευθείαν την 1η Ιουνίου. Σημειωτέον, η παράταση δεν μπορεί να εκτείνεται πέρα από το τέλος Ιούνιο, καθώς τότε λήγουν οι συμβάσεις πολλών αναπληρωτών καθηγητών. Με δεδομένες τις επιφυλάξεις και τις διαφορετικές απόψεις, όμως, επιλέγεται μια πιο προσεκτική προσέγγιση, προκειμένου να συμβιβαστεί η άποψη για άνοιγμα όλων των βαθμίδων και οι αυτονόητες ανησυχίες ειδικών, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά.

Από εκεί και πέρα, προς το τέλος Μαΐου θα επανέρχεται με αργά βήματα και η εστίαση, με εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα, αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια και αυστηρά μέτρα υγιεινής, ενώ εντός του Ιουνίου θα ακολουθήσουν και τα μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του τουρισμού. Αγκάθι παραμένει η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, για μια σειρά λόγων, με το υπουργείο Υποδομών, πάντως, να αναμένεται προοδευτικά να βγάλει στο δρόμο περισσότερα λεωφορεία και να αυξήσει τη ροή των συρμών. Είναι δύσκολο, όμως, να μπει αυστηρός «κόφτης» στον αριθμό επιβατών, καθώς οι θέσεις δεν είναι αριθμημένες, όπως φερ ειπείν, στα ΚΤΕΛ, εξ ου και κεντρικό ρόλο θα παίζει στη νέα πραγματικότητα και η χρήση μάσκας.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες αποφάσεις θα "κλειδώσουν" σήμερα και στις πρωινές συσκέψεις της Δευτέρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά, να ανακοινώνει στους πολίτες τους βασικούς άξονες του σχεδίου, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες έχουν μπει σε τροχιά προοδευτικής χαλάρωσης των μέτρων.

Πηγή: reader.gr