Τσιόδρας: «Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να γίνουν τώρα μαζικά τεστ» (vid)

Gazzetta team
Τσιόδρας: «Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να γίνουν τώρα μαζικά τεστ» (vid)
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε ότι είναι στρατηγική επιλογή τα λίγα τεστ που διενεργούνται στην Ελλάδα για κορονοϊό, εξηγώντας, μάλιστα, γιατί άλλες χώρες, όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα, προχώρησαν σε μαζικά τεστ.

Στο πολυσυζητημένο θέμα των διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό και αν αυτά, που γίνονται στην Ελλάδα, είναι λίγα (περισσότερα από 15.000 έχουν γίνει μέχρι στιγμής), αναφέρθηκε και στη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Σωτήρης Τσίοδρας.

Επανέλαβε, λοιπόν, ότι «υπάρχει στρατηγική, ιεράρχηση και προτεραιότητα. Οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν τέτοια στρατηγική (σ.σ. να κάνουν, δηλαδή, μαζικά τεστ), εξετάζεται, όμως, να συμβεί αυτό όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού. Όμως, δεν θεωρώ πως είναι επιδημιολογικά απαραίτητο να γίνονται μαζικά τεστ τώρα».

Σημείωσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Αν ελέγχαμε 10.400.000 Έλληνες, θα είχαμε αυτήν τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Θα ήμασταν σίγουροι ότι δεν πρέπει να κάνουμε ξανά ελέγχους;».

Τόνισε, εξάλλου, πως τα παραδείγματα των Ταϊβάν και Νότιας Κορέας, που έκαναν μαζικά τεστ, δεν είναι συγκρίσιμα, καθώς ήταν χώρες προετοιμασμένες λόγω της εμπειρίας τους με τον προηγούμενο κορονοϊό, τον SARS.

«Με ενδιαφέρει περισσότερο», όπως είπε, «να δω το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, που θα μου δείξουν τι γίνεται με τα αντισώματα».