Έκκληση για βοήθεια απευθύνει το Γηροκομείο Αθηνών

Gazzetta team
Έκκληση για βοήθεια απευθύνει το Γηροκομείο Αθηνών
Σε ανακοίνωση του Γηροκομείου Αθηνών αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη για παροχή σε είδη.

Έκκληση για βοήθεια κάνει το Γηροκομείο Αθηνών, όπου διαμένουν 140 ηλικιωμένοι, λόγω μεγάλης έλλειψης υλικών και τροφίμων, που όμως δεν σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, αλλά εντάσσονται στα ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό η Μονάδα.

Σε ανακοίνωση του Γηροκομείου Αθηνών αναφέρεται ότι υπάρχει ανάγκη για παροχή σε είδη και συγκεκριμένα:

«Αντισηπτικά,μάσκες,πετρέλαιο,τρόφιμα (φρυγανιές, ζάχαρη, μαργαρίνη, καφέ, χυλοπίτες, κριθαράκι, πέννες, ξύδι, τοματοπολτούς, αλάτι, μπισκότα), πάνες, μωρομάντιλα, χειροπετσέτες, κρεμοσάπουνα, υποσέντονα, πάνες βρακάκια, καθαριστικά όπως χλωρίνη,wettex, σφουγγάρια μπάνιου και σφουγγαρίστρες».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Σωματείου των Εργαζομένων, Γιάννης Γουλής, δήλωσε ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση ιδιώτες ξεκίνησαν να φέρνουν προμήθειες αλλά παρόλα αυτά οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες.

Γενικότερα στις Μονάδες Ηλικιωμένων έχουν μεγάλη ανάγκη από υγειονομικό υλικό, δηλαδή από μάσκες και γάντια.

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας επειδή «έγινε επίταξη των υλικών αυτών για να χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα από τα νοσοκομεία» δεν μπορούν να βρουν προμήθειες. Ο κ. Προσαλίκας υποστηρίζει ότι είναι αδιανόητο να μην έχουν γίνει τα γηροκομεία ήδη δεύτερη προτεραιότητα στην προμήθεια τέτοιου υλικού.

Τονίζει ακόμα ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή, «κινδυνεύουν να αποστελεχωθούν κάποιες μονάδες, λόγω των προσλήψεων που γίνονται από το υπουργείο Υγείας, γιατί πολλές νοσηλεύτριες φαίνεται ότι θα επιλέξουν τον Δημόσιο Τομέα, αλλά αυτό θα ήταν καταστροφικό για εμάς, καθώς θα έμεναν χωρίς προσωπικό οι μονάδες».

Τέλος, εκφράζει προβληματισμό γιατί όπως λέει δεν γνωρίζουν ακόμα ποια θα είναι η διαχείριση αν υπάρξουν κάποια κρούσματα σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Στη χώρα υπάρχουν αυτή τη στιγμή 200 Μονάδες που φιλοξενούν περίπου 30.000 ηλικιωμένους με περίπου 20.000 προσωπικό.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατηθεί ο covid-19 έξω από τα γηροκομεία, γιατί η εξάπλωσή του μέσα σε αυτές τις δομές θα προκαλούσε τεράστια επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλήγει ο κ. Προσαλίκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.