Η σύγκρουση δύο κόσμων (vid)

Βασίλης Τσίγκας
Η σύγκρουση δύο κόσμων (vid)
Από την μία έχεις επιστήμονες με δεκαετίας σπουδών και μελετών να προειδοποιούν. Από την άλλη έχεις την αδάμαστη νεοελληνική νοοτροπία. Ήρθε η ώρα να διαλέξεις στρατόπεδο.

Σύμφωνοι, αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει κυριολεκτικά στη γειτονιά μας, σε μας, όχι σε μια γωνιά στην άλλη άκρη του κόσμου. Και ναι, είναι φρικτό. Κι ενδεχομένως, να μην έχει αρχίσει ακόμα καλά-καλά. Οι επιστήμονες λένε, ότι οι κρίσιμες ημέρες είναι αυτές που έρχονται μπροστά μας. Είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε ζήσει τα χειρότερα.

Στην Ιταλία, εδώ δίπλα μας, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1809. Οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο πλησιάζουν αυτούς που διαβάζουμε συνήθως σε περιπτώσεις πολέμων. Και μεταξύ μας, κι αυτό που ζούμε τώρα ένας είδος πολέμου είναι. Αντί για σφαίρες και βόμβες έχουμε έναν ιό, που κινείται ύπουλα και σκοτώνει ανθρώπους.

Σε αυτόν τον πόλεμο, οι στρατιώτες μας είναι οι επιστήμονες. Είναι οι άνθρωποι που έχουν «βγάλει» τα μάτια τους ολόκληρες δεκαετίες, μελετώντας, σπουδάζοντας για μια τέτοια περίπτωση. Αυτοί είναι που ξέρουν τα «πρέπει» και τα «μη». Αυτοί είναι που δίνουν τις εντολές.

Στο τέλος του κειμένου υπάρχει ένα βίντεο. Είναι δύο λεπτά και κάτι δευτερόλεπτα. Και είναι η Ελλάδα του σήμερα. Η Ελλάδα των δύο κόσμων.

Από την μία έχεις τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Να σου λένε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται πως αυτό που ζούμε δεν είναι χαβαλές. Δεν είναι ρεπό και άδεια από τη δουλειά. Δεν είναι διακοπές. Είναι αληθινό, είναι επικίνδυνο, είναι ένα θέμα ζωής και θανάτου.

Από την άλλη έχεις ένα μη ενημερωμένο κοινό, χαρούμενο μέσα στην πλήρη άγνοια του, να κάνει ό,τι του κατεβαίνει. Ένα μίγμα ελλιπέστατης ενημέρωσης, συσσωρευμένου εγωισμού και πίστης σε μαντζούνια, κρασιά και ψωμιά. Ένα κοινό, που επί δεκαετίες του έχει γίνει πλύση εγκεφάλου από επικίνδυνους ανθρώπους και που τώρα δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από τη φαντασία.

Αν αντί για έναν ιό, απέναντι μας βρισκόταν μια εχθρική δύναμη με τανκς και πυροβόλα, φαντάζομαι ότι ο καθένας θα ήθελε ένα όπλο στα χέρια του για να αμυνθεί κι όχι δεήσεις σε μαντικές υπάρξεις και κομματάκια ψωμιού με κρασί.

Σε αυτόν τον πόλεμο, το όπλο μας είναι ένα: να μείνουμε σπίτι μας. Να βοηθήσουμε να μην εξαπλωθεί ο ιός. Διάβολε, δεν είναι δύσκολο. Δεν μας ζητούν οι επιστήμονες να πέσουμε στη φωτιά. Δεν μας ζητούν να γίνουμε μάρτυρες. Μας ζητούν να κάτσουμε στα αυγά μας, να διασκεδάσουμε τους εαυτούς μας κατ’ οίκον και να κάνουμε λίγη υπομονή.

Αλλά αντ’ αυτού, εμείς τρέχουμε στις εκκλησίες, στα πάρκα, στις παραλίες, στις καφετέριες, στα μπαρ στα βουνά και τα λαγκάδια για να αποδείξουμε τι; Ότι δεν φοβόμαστε; Ότι είμαστε πιο μάγκες από τον ιό; Ότι η αδάμαστη ελληνική ψυχή θα το νικήσει κι αυτό με πίστη ως αυτόματο όπλο στα χέρια μας;

Ο πόλεμος κόντρα στον κορονοϊό κρύβει τελικά μέσα του μια σύγκρουση δύο κόσμων μέσα στην κοινωνία μας. Κι έχει έρθει η ώρα να διαλέξουμε όλοι στρατόπεδο. Ή θα είσαι με τους επιστήμονες, με τους ανθρώπους της λογικής, της μελέτης και της γνώσης ή θα είσαι με τους Αμβρόσιους, με τους παρτάκηδες, με όλους αυτούς που προτιμούν να πιστεύουν ότι μια μαγική δύναμη θα τους προστατέψει.

Σε αυτή τη σύγκρουση δεν υπάρχουν ημίμετρα…

*Τα πλάνα στο βίντεο είναι από τον Alpha, τον ΣΚΑΙ και το LarissaPress.gr