Ας βάλουμε ένα χεράκι να αναστήσουμε και τον Πολιτισμό

Ας βάλουμε ένα χεράκι να αναστήσουμε και τον Πολιτισμό
Μια εξαιρετική πρωτοβουλία δύο φορέων του Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη, δύο ξεχωριστές συναυλίες που μπορούμε να παρακολουθήσουμε απόψε και αύριο αλλά κυρίως να γίνουν έναυσμα προσφοράς κι ενίσχυσης.

Χριστός Ανέστη ! Να είμαστε όλοι γεροί, να χαιρόμαστε τις οικογένειές μας, να φροντίζουμε τον τόπο μας, να αγαπιόμαστε περισσότερο!

Αντί αθλητικών, πολιτικών και κοινωνικών σχολίων προτιμώ σήμερα να γράψω για μια ιδιαίτερη μουσική πρωτοβουλία. Για τη στήριξη του Πολιτισμού που είναι «κενός» χωρίς τους ανθρώπους που τον υπηρετούν, τον σπουδάζουν και μας τον κοινωνούν.

Ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κρατήσουν ζωντανή την φλόγα που τρεμοπαίζει αδύναμη μπροστά στην έλλειψη του πολιτισμικού οξυγόνου, την παύση λόγω covid-19 των συναυλιών, των εκδηλώσεων, των μουσικών σκηνών.

Το μουσικό αποτέλεσμα που δημιούργησε 2 μοναδικές συναυλίες με τίτλο «Φύσηξε ο Βαρδάρης», διάρκειας 90 λεπτών η κάθε μια, με συμμετέχοντες πάνω από 120 μουσικούς, τραγουδιστές και δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, διαμοιρασμένους σε εννιά μουσικά υποσύνολα θα είναι διαθέσιμη από τις 22 Μαΐου η πρώτη και από 23 Μαΐου η δεύτερη.

Η μετάδοση της εκδήλωσης θα γίνει από το κανάλι του ΟΜΜΘ στο ΥouΤube και από το κανάλι του ΣΜΒΕ στο YouTube.

Οι συναυλίες θα μεταδοθούν όμως και από την ΕΡΤ 3 στις 2 και 3 Μαΐου, δηλαδή απόψε Κυριακή του Πάσχα και αύριο Δευτέρα του Πάσχα στις 21:30

Οι διαδικτυακές συναυλίες που προβάλλονται δωρεάν, έχουν σαν σκοπό την ενίσχυση του ταμείου αλληλοβοηθείας του ΣΜΒΕ. Επίσης την στήριξη και διάδοση του έργου του Κοινωνικού Ιατρείου – Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, το οποίο σε συνεννόηση με τον ΣΜΒΕ και σε συνεργασία με 30 ανεξάρτητους γιατρούς – επαγγελματίες της υγείας, στάθηκε αλληλέγγυο και έδωσε την δυνατότητα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, άκριτα, στο σύνολο των καλλιτεχνών της πόλης, που πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν στη δίνη της πανδημίας άνεργοι και ανασφάλιστοι.

Για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, μπορεί όποιος επιθυμεί να προμηθευτεί προαιρετικά, «εισιτήρια» των 5€ και 10€ πατώντας εδώ.

Τα μουσικά σύνολα της συναυλίας είναι:

Λαϊκή Ορχήστρα

Σύνολο Βαλκανικής Μουσικής

Big Band

Σύνολο Σύγχρονης Μεσογειακής Μουσικής

Σύνολο Σύγχρονης Ελληνικής Τραγουδοποιίας

Vocal Ensemble

Ethnic Fusion και Blues Rock Ensemble

Συμφωνικό Post Rock

Όλοι οι μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, αφιλοκερδώς, στη μεγαλύτερη συναυλία που έχει πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό συνδυάζεται με τον τρόπο αυτό για πρώτη φορά και αποκτά «σώμα» και «υπόσταση» επάνω στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής. Τα 9 μουσικά σύνολα που συμμετέχουν, είναι ορχήστρες που δημιουργήθηκαν ειδικά για τις ανάγκες της συναυλίας, ενώ το εγχείρημα υποστηρίζει και η MOYSA - Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τις συναυλίες προλογίζει και σχολιάζει επί σκηνής, επίσης αφιλοκερδώς, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Υπάρχουν συχνά οι φορές που η εξουσία αδυνατεί να διαχειριστεί την μπάλα και την κλωτσάει άτεχνα δεξιά κι αριστερά, υπάρχουν κι οι φορές που η πρωτοβουλία ανήκει σε μας. Τι λέτε, μπορούμε να «αναστήσουμε» τον Πολιτισμό; Μπορούμε να κρατήσουμε τη Μουσική και τους Μουσικούς στην ένταση που θέλουμε;

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.