Μια κυβέρνηση απαγορεύεται να τζογάρει

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Μια κυβέρνηση απαγορεύεται να τζογάρει
Τα απόνερα της τελευταίας εβδομάδας και της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις για την εορταστική περίοδο.

Οι τραγικές ημέρες των προηγούμενων εβδομάδων ήρθαν να γκρεμίσουν το οικοδόμημα του, «εμείς τα πηγαίνουμε καλύτερα από τους άλλους». Δεν κατάλαβα ποτέ αυτή την απαίσια συνήθεια να ετεροκαθοριζόμαστε, πολύ περισσότερο στο μέσο μιας υγειονομικής κρίσης.

Είναι έτσι και αλλιώς τόσο διαφορετικό το περιβάλλον που επιβιώνει η πατρίδα μας, με συγκεκριμένες ελλείψεις και παραλείψεις δεκαετιών στο σύστημα Υγείας, με υποχρεωτική κατεύθυνση κονδυλίων σε εξοπλιστικά προγράμματα που δεν αγχώνουν κανένα Βέλγιο και καμιά Ολλανδία, με τον κορωνοϊό να σε έχει βρει μετά από δεκαετή οικονομική κρίση και τρία μνημόνια, με το προσφυγικό/μεταναστευτικό να ζητάει κοινωνικούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό και μια οικονομία που δεν παράγει τίποτα πλην παροχής τουριστικών υπηρεσιών.

Άκουσα τον Πρωθυπουργό να λέει στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Θεσσαλονίκη ότι, «τώρα πια ξέρουμε τι χρειάζεται το Ε.Σ.Υ., ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε». Συγγνώμη κύριε Πρωθυπουργέ αλλά και πριν την κρίση ξέραμε τι χρειάζεται το Ε.Σ.Υ. και πολύ περισσότερο μετά την κρίση της άνοιξης καταλάβαμε, που και πόσο υστερεί. Σε υποδομές, σε στελέχωση, σε αντοχές. Δεν ήταν απλά ένα test event ο Απρίλιος και ο Μάιος, ήταν ένα κανονικότατο crash test στο οποίο διασωθήκαμε.

Τη στιγμή λοιπόν όλοι πλέκαμε το εγκώμιο για το χειρισμό της Άνοιξης, άλλοι αυθορμήτως κι άλλοι με ζεστές τις τσέπες όπως αποδείχτηκε μετά, κάποιοι έπρεπε να σχεδιάζουν το δεδομένο δεύτερο κύμα. Το καλοκαίρι προτεραιότητα ήταν η σωτηρία της οικονομίας κι αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε με ό,τι εξάγουμε, αποφασίσαμε να εισάγουμε ανθρώπους για να ζεστάνουν τον τουρισμό και την οικονομία. Χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο, απρόβλεπτο ρίσκο.

Στο μεταξύ ενισχύθηκε ο αριθμός των Μ.Ε.Θ. χωρίς να ενισχυθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα της ζωής μας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και ο έλεγχος των περιττών συναθροίσεων. Στις τελευταίες φυσικά συμπεριλαμβάνω τις εκκλησίες και το κρυφτούλι με την Ιερά Σύνοδο και ειδικά τους μουτζαχεντίν Μητροπολίτες που πήραν αθώους κι αφελείς ανθρώπους στο λαιμό τους, πριν «κοιμηθούν» ορισμένοι από αυτούς κι αρκετοί από το ποίμνιο.

Πάλι στην Θεσσαλονίκη κύριε Πρωθυπουργέ δηλώσατε πως, «συνειδητοποιήσαμε τη σημασία της πρόληψης κι ότι είναι σαν προτεραιότητα πάνω από την όποια θεραπεία». Πολλοί αντίπαλοί σας θα μπορούσαν να σας ειρωνεύονται μέρες και μήνες για μια τέτοια τοποθέτηση επιπέδου μαθητή δημοτικού σχολείου. Προσωπικά δεν έχω διάθεση ειρωνείας.

Αυτές οι δηλώσεις είναι απλά αποδείξεις, ότι όσοι κυβερνάτε αυτή τη χώρα δε ζείτε στην καθημερινότητα αυτής της χώρας. Ζείτε σε μια καθημερινότητα που κατασκευάζετε όπως θέλετε. Σε μια καθημερινότητα με ιδιωτικά σχολεία, όπου πιθανώς να απαιτείτε και να επιβάλλετε τμήματα των 18 ατόμων. Σε μια καθημερινότητα με ιδιωτικά νοσοκομεία που μοιάζουν περισσότερο στο Grey’s Anatomy παρά στον Ευαγγελισμό, χωρίς συνωστισμό στα εξωτερικά ιατρεία, ράντζα κι αναμονές χειρουργείων και φαρμάκων. Σε δρόμους πόλεων που ποτέ δε θα αναγκαστείτε να στριμωχτείτε σε λεωφορεία και μετρό, αντιθέτως δε θα μποτιλιαριστείτε καν στους δρόμους μια που η Τροχαία θα σας ανοίγει επιμελώς τη διαδρομή.

Τα παραπάνω φυσικά αφορούν την τωρινή κυβέρνηση, την προηγούμενη, την προ-προηγούμενη γιατί έτσι λειτουργεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα, έτσι μας μάθατε κι έτσι σας κακομάθαμε. Χάνοντας όμως 70 κι 100 ανθρώπους τη μέρα βρίσκω ιδιαίτερα προσβλητικό να ακούω φράσεις που ξεκινούν με το, «αλλά κι οι προηγούμενοι…» Τέρμα οι προηγούμενοι, τώρα είστε εσείς.

Προσωπικά έγραφα πριν καιρό στο reader “Μην παίζετε με το lockdown”. Αφού είχατε τις εισηγήσεις πως θα ήταν απαραίτητο, έπρεπε να το κάνετε στις αρχές Οκτωβρίου, πριν ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος, πριν αρχίσουν οι παρελάσεις και οι θρησκευτικές γιορτές, όσο ακόμα το σύστημα δεν είχε επιβαρυνθεί στα κόκκινα. Εσείς αποφασίσατε να τζογάρετε, να πορευτείτε με το «βλέποντας και κάνοντας», γιατί ούτε βλέπετε ιδίοις όμμασι την πραγματικότητα, σας τα μεταφέρουν οι έμμισθοι – έμπιστοι, ούτε βέβαια κάνετε τίποτα στην καθημερινότητα, παρά μόνο στο προστατευμένο περιβάλλον που ζείτε.

Τζογάρατε κι εξακολουθείτε να τζογάρετε εν όψει Χριστουγέννων και του τζίρου της αγοράς. Ερώτηση: τί τζίρο νεκρών αντέχει η χώρα στις αρχές του ’21 και με τί αγοραστικό τζίρο το ανταλλάζετε;

Κάτι τελευταίο κύριε Πρωθυπουργέ, περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό, γιατί σε αυτή τη μικρή χώρα γνωριζόμαστε καλά, άσχετα αν εθελοτυφλούμε και ηθελημένα ξεχνάμε. Μαζέψτε από τα κανάλια υπουργούς και φερέφωνα που πανηγυρίζουν κρατώντας στατιστικά στα χέρια τους. Είναι ντροπή, υπάρχουν οικογένειες, αληθινοί άνθρωποι που θρηνούν αληθινούς ανθρώπους, όχι στατιστικά στοιχεία. Οι κάμερες με τις προγραμματισμένες υποδοχές στα νοσοκομεία, τα τσουρέκια στον Τερκενλή, οι τηλεδιασκέψεις με μάσκα δε μας προσβάλλουν. Τα πανηγυρικά στατιστικά πάνω από νεκρούς και εξαντλημένο υγειονομικό προσωπικό όμως είναι ξεδιάντροπα.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.