Δεν είναι αστείο, δεν είναι καλαμπούρι, είναι επικίνδυνο

Βασίλης Τσίγκας
Δεν είναι αστείο, δεν είναι καλαμπούρι, είναι επικίνδυνο
Ο κορονοϊός, οι μάσκες, τα εμβόλια, ο Γκέιτς, το 5G, τα τσιπάκια. Η κατάσταση γίνεται πλέον επικίνδυνη από τον κάθε λογής συνωμοσιολόγο, που λέει ό,τι του κατεβάσει η κούτρα του και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας.

Στην ταινία «Dirty Harry» του 1971, ο Κλιντ Ίστγουντ, ως επιθεωρητής Χάρι Κάλαχαν, ξεστόμισε μία ατάκα που έμελλε να χαραχθεί στην ποπ κουλτούρα των επόμενων δεκαετιών. Η ατάκα ήταν η θρυλική: «Οι γνώμες είναι σαν τις κ*λοτρυπίδες, όλοι έχουν από μία».

Μία από τις πάμπολλες αλλαγές που έφεραν στην ζωή μας τα social media, είναι η ευκολία με την οποία όλες αυτές οι γνώμες υπεισέρχονται στην δημόσια σφαίρα. Κι αν τις… τρύπες μας, σε γενικές γραμμές τις κρατάμε για τον εαυτό μας, το ίδιο δεν ισχύει πλέον για τις γνώμες μας.

Αφιλτράριστα, χωρίς καμία πρόληψη για τις ενδεχόμενες συνέπειες, ο καθένας πλέον λέει ό,τι του κατέβει, μέσα σε μια φούσκα ιδιοτελούς αυτοθαυμασμού για τον «πόλεμο εναντίον του συστήματος».

Οι θεωρίες συνωμοσίας είχαν πάντα τη θέση τους στην καθημερινότητά μας. Πάντοτε προκαλούσαν μία εξωτική -σχεδόν παραφυσική- εξάρτηση σε ανθρώπους, που έψαχναν να βρουν την «αλήθεια», πίσω από τα «ψέματα» που ταΐζει το «σύστημα» στα «άβουλα πρόβατα». Το «εγώ θα σου πω τι ισχύει γιατί κάτι διάβασα κάπου στο ίντερνετ και είδα το τάδε βίντεο» είναι μία πανίσχυρη αναβολική έκκληση στην διάνοια, πόσω μάλλον όταν η διάνοια, την οποία επικαλείσαι, είναι ο εαυτός σου, που κατάφερε να λύσει το «μεγάλο μυστήριο».

Σε γενικές γραμμές, όλα αυτά είναι άκακα, σχεδόν διασκεδαστικά και μεταξύ μας, όλοι μας έχουμε υποπέσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον πειρασμό της παραφιλολογίας. Είτε πρόκειται για το αν όντως πατήσαμε στο φεγγάρι, είτε για το αν υπάρχει ένα κλειστό κλαμπ δισεκατομμυριούχων που ελέγχει τον πλανήτη, είτε για το αν τους δίδυμους πύργους του έριξαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, είτε ακόμα για το αν η Γη είναι επίπεδη.

Τα γέλια (πρέπει να) κόβονται, όταν στην μέση μπαίνει η υγεία. Όλων μας. Και τα γέλια και η υγεία.

Ναι, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, όπως ορίζει και το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο».

Υπάρχει, όμως, και το Άρθρο 29. Και συγκεκριμένα, η δεύτερη παράγραφος. «Στην άσκηση των δικαιωμάτων του και στην απόλαυση των ελευθεριών του κανείς δεν υπόκειται παρά μόνο στους περιορισμούς που ορίζονται από τους νόμους, με αποκλειστικό σκοπό να εξασφαλίζεται η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των άλλων, και να ικανοποιούνται οι δίκαιες απαιτήσεις της ηθικής, της δημόσιας τάξης και του γενικού καλού, σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Το «έχω το δικαίωμα να λέω ό,τι θέλω» πηγαίνει χέρι-χέρι με το «αυτά που λέω, δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συνανθρώπων μου». Και το «η μόνη καθαρή φυλή είναι η Άρια» μια γνώμη του Χίτλερ ήταν. Είναι ένα πράγμα το «έχω δικαίωμα να εκφέρω άποψη» και τελείως διαφορετικό να λέω ό,τι μου κατεβαίνει στο κεφάλι, βασιζόμενος σε ημιμαθή τρολ του διαδικτύου.

Εν έτει 2020, είναι αδιανόητο να κυκλοφορούν άνθρωποι που πιστεύουν πως τα εμβόλια κάνουν κακό. Εδώ θα μου πείτε, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη. Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά: οι δεύτεροι είναι -πρακτικά- άκακοι. Οι πρώτοι, όμως, όχι. Είναι επικίνδυνοι.

Στον μικρόκοσμο των κοινωνικών δικτύων κυκλοφορούν διάφορες επικίνδυνες θεωρίες, οι οποίες, όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο αβίαστα κάνουν το άλμα προς τον δημόσιο διάλογο. Κι αν πρέπει να μας προβληματίζει μία φορά η ευκολία με την οποία βρίσκουν υποστηρικτές, θα πρέπει να σημάνει συναγερμός, όταν αυτοί οι υποστηρικτές αποφασίζουν να βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές όλων μας.

Την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία, υποχρεώνοντας τους μαθητές να φορούν μάσκες μπορεί κανείς να την ψέξει για το πρακτικό της υπόθεσης: όσοι έχουν παιδιά σε αυτές τις μικρές ηλικίες, μπορούν να καταθέσουν πως είναι σχεδόν αδύνατο να υποχρεώσεις ένα πιτσιρίκι να φορά σωστά για πολλές ώρες μια μάσκα.

Την κυβέρνηση μπορεί κανείς να την ψέξει επίσης για τον αριθμό των παιδιών ανά τάξη, για την ολιγωρία της να κάνει προσλήψεις εκπαιδευτικών και ανθρώπων για τον καθαρισμό.

Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω μιας πανδημίας, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη, ειδικά όταν το ίδιο το κράτος δεν αποπνέει μια αίσθηση σιγουριάς για τις αποφάσεις του.

Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με το αν είναι υγιής η χρήση της μάσκας. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τι ισχύει και τι όχι. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες από επιστήμονες για το τι να κάνουμε και τι όχι.

Η «ανυπακοή στο σύστημα» είναι ένα ωραίο παραμύθι για να λες στον εαυτό σου ως επιλογή για το πώς θα ζεις, έχει όμως έναν τεράστιο κι επικίνδυνο δράκο για όλους τους υπόλοιπους, όταν μιλάμε για θέματα που αφορούν την δημόσια σφαίρα.

Εν έτει 2020, μετά από έναν αιώνα εκπληκτικών αλμάτων στην υγεία, που έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως, είναι -μίνιμουμ- αχάριστο να αμφισβητεί ακόμα ο οποιοσδήποτε τους επιστήμονες. Προφανώς, δεν έχουν το αλάθητο, προφανώς πολλές φορές χρειάζονται χρόνο και στοιχεία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και εν μέσω μιας πανδημίας, θα γίνουν και λάθος εκτιμήσεις, όταν όλοι ζητούν άμεσα λύσεις.

Εγώ, όμως, είμαι διατεθειμένος να ακολουθήσω μια λάθος οδηγία ενός επιστήμονα που έχει βγάλει τα μάτια του δεκαετίες μελετώντας, πραγματοποιώντας έρευνες και πειράματα, από το να ακούσω τον conspiracytheorist89 από το Youtube και τον Τάσο από το facebook, που ανακάλυψαν πώς λειτουργεί ένας ιός, βλέποντας δύο βίντεο.

Έχει χαθεί παντελώς στις μέρες μας η κρίση. Δεν λέμε για τη λογική, αυτή την έχουμε χάσει κάτι δεκαετίες τώρα. Δεν γίνεται να θεωρείς την αποψάρα σου πιο σωστή απ’ αυτή ενός επιστήμονα, όταν μιλάς για το αντικείμενο της δουλειάς του. Είναι σαν να πάω εγώ σε έναν σχεδιαστή διαστημοπλοίων και του πω: «κάνε στην άκρη, το κάνεις λάθος. Εγώ θα σου πω».

Δεν κάνουμε όλοι για τα πάντα. Συγγνώμη, αν νιώθετε, ότι σας μειώνω ως προσωπικότητες, αλλά τι να κάνουμε; Είναι μία αλήθεια, με την οποία όλοι πρέπει να συμβιβαστούμε. Όταν βγαίνουν οι επιστήμονες και σου λένε, ότι για την προστασία τη δική σου και των συνανθρώπων σου, πρέπει να φοράς μάσκα μέσα στα ΜΜΜ, τότε, διάολε, φόρα μια ρημαδομάσκα. Σωστά. Να καλύπτει και την μύτη και το στόμα.

Αν θες να συζητήσουμε ότι περνάει το λεωφορείο κάθε 45 λεπτά και είναι πάντα φίσκα, βεβαίως να την κάνουμε την κουβέντα και βεβαίως να πιέσουμε την κυβέρνηση να βρει μια λύση. Άλλο αυτό και άλλο το «δεν φοράω μάσκα, γιατί δεν υπάρχει κορονοϊός και μας λένε ψέματα και οι Ροθτσάιλντ ελέγχουν τις φαρμακευτικές και σε συνεργασία με τον Μπιλ Γκέιτς θα βάλουν τσιπάκι στις μάσκες για να μας ελέγχουν τον εγκέφαλο με ραδιοκύματα από τις κεραίες 5G».

Δεν με ενδιαφέρει αν πιστεύεις ότι υπάρχει κορονοϊός, ότι οι κεραίες 5G είναι δημιούργημα του Εωσφόρου, ότι η μάσκα έχει double sim για κλήσεις εντός κι εκτός Ελλάδας. Πίστευε ό,τι θες και ζήσε σε όποιον αιώνα θες. Όταν, όμως, είσαι πίσω μου στην ουρά του σούπερ μάρκετ, φόρα -σωστά- την μάσκα σου. Γιατί αν φτερνιστείς και με κολλήσεις, κινδυνεύουν η μάνα μου και η γιαγιά μου στο σπίτι.