Ο ΣΥΡΙΖΑ και η (υπερ)φορολόγηση των μεσαίων

Gazzetta team
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η (υπερ)φορολόγηση των μεσαίων
Ο Απόστολος Μαγγηριάδης γράφει στο reader.gr πως αν κοιτάξουμε πέρα από τη μύτη μας ο δυτικός κόσμος προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσα από την ανάπτυξη κι όχι μέσα από την υπερφορολόγηση.

Η δίδυμη παραδοχή Τσακαλώτου – Χουλιαράκη για την άγρια φορολόγηση της μεσαίας τάξης ως κυβερνητική επιλογή, δεν ξάφνιασε κανένα. Απλά οι Υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραδέχθηκαν δημοσίως κάτι που οι περισσότεροι εξ’ημών το βλέπουμε στην τσέπη μας τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό που βέβαια ξεχνάνε να αναφέρουν οι υπουργοί του κ. Τσίπρα, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη το 2015, όχι για να εφαρμόσει τα όσα τρελά έλεγαν δεξιά κι αριστερά τα στελέχη του, αλλά διότι ένα μεγάλο ποσοστό της μεσαίας τάξης, κουρασμένο από τις συνεχείς περικοπές και τις επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία, πίστεψε σε ένα πρόγραμμα φοροελάφρυνσης και δικαιότερης κατανομής των βαρών. Αντ’αυτού, προέκυψε ένα τρίτο μνημόνιο κι ακόμη μια τριετία άγριας φορολόγησης.

Αν το περίφημο mail Χαρδούβελη της εποχής Σαμαρά αντιμετωπιζόταν από την τότε αντιπολίτευση ως το σύμβολο ακραίας λιτότητας, σήμερα θα το βλέπαμε μάλλον ως μια όαση ευημερίας. Πέρα από τις υπερβολές, υπάρχει η πραγματικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Στα τρία τους χρόνια στην κυβέρνηση μετέφεραν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των φορολογικών αλλά και των ασφαλιστικών βαρών στα πιο δυναμικά στρώματα της κοινωνίας (αυτή τη “μεσαία τάξη” που σήμερα σχεδόν καθυβρίζουν) που πληρώνουν πλέον δυσανάλογα το δυσβάσταχτο κόστος των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού. Ενός πλεονάσματος που δεν προκύπτει από την υπεραπόδοση της οικονομίας, από την ανάπτυξη, από νέες επενδύσεις, από κέρδη ή την υπεραξίες των υπηρεσιών και προϊόντων. Προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από την υπερφορολόγηση.

Σύμφωνοι, οι κυβερνητικοί μας λένε ότι προτεραιότητα δεν είναι η πλατιά μάζα των μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά η ενίσχυση των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Ακούγεται ωραίο και πολύ αριστερό, αλλά αν κοιτάξουμε πέρα από τη μύτη μας θα δούμε πως ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος δημιουργεί δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες μέσα από την ανάπτυξη, τη διάχυση της ευημερίας και του παραγόμενου πλούτου και όχι από την υπερφορολόγηση. Αυτή όμως η εμμονική ιδεοληψία των κυβερνώντων, είναι που έχει βυθίσει την οικονομία σε μια διετή ύφεση και τα δημοσκοπικά τους ποσοστά στο ναδίρ της πενταετίας.

Πηγή: reader.gr