Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι ελληνικές ρίζες, η μάχη της Κρήτης και η... ναζιστική σύνδεση (pics & vid))

Gazzetta team
Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι ελληνικές ρίζες, η μάχη της Κρήτης και η... ναζιστική σύνδεση (pics & vid))
Ποιος ήταν ο Πρίγκιπας Φίλιππος που «έφυγε» από τη ζωή: Η εξορία από την Ελλάδα, η τιμή με τον «Ελληνικό Σταυρό», οι μάχες στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και η σύνδεση με το ναζιστικό καθεστώς.

Βρέφος ήταν ακόμα όταν έφυγε από την Ελλάδα, καθώς είχε εξοριστεί από τη χώρα ο πατέρας του και γενικότερα η οικογένειά του, ωστόσο οι ελληνικές ρίζες, επιδράσεις και η εν γένει σύνδεση, δεν έπαψαν να υπάρχουν. Ο λόγος γίνεται για τον Πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος απεβίωσε σήμερα 9 Απριλίου σε ηλικία 99 ετών. Σύζυγος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και πατέρας του Καρόλου που πρόσφατα επισκέφτηκε την Αθήνα για την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση!

Γεννήθηκε «Πρίγκιπας της Ελλάδας»

Ο Φίλιππος ήταν μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας, του «Οίκου Γκλύξμπουργκ», ο οποίος ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Α΄, τον Βασιλιά των Ελλήνων και ανέδειξε έξι ανώτατους άρχοντες στη χώρα έως το δημοψήφισμα του 1973. Γεννήθηκε ως Πρίγκιπας της Ελλάδας, αλλά εξορίστηκε ο πατέρας του Αντρέας όταν αυτός ήταν ακόμα βρέφος. Γι αυτόν τον λόγο δεν είχε επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας παρά μόνο μπορούσε να καταλάβει λίγα πράγματα από αυτήν.

Ο γιος της Πριγκίπισσας Αλίκης, ξεκίνησε από τα 13 του χρόνια να αλληλογραφεί με την πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή του ξαδέρφη. Λίγο πριν τον επίσημο αρραβώνα, τούς εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους που κατείχε και έγινε Βρετανός υπήκοος.

Η ξαδέρφη του Πατρίσια είχε πει γι αυτόν: «Είχε μια σκληρή παιδική ηλικία και η ζωή του τον ανάγκασε να χτίσει ένα εξωτερικό περίβλημα για να επιβιώσει».

Η Ελλάδα του απένειμε τον «Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό»

Εντάχθηκε νωρίς στον Βρετανικό Βασιλικό Στόλο και μάλιστα υπηρέτησε σε αυτόν κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ πολέμησε στη «Μάχη της Κρήτης» και στη «Ναυμαχία του Ταινάρου». Για την συμμετοχή του μάλιστα σε αυτές τις επιχειρήσεις έλαβε τιμές από την Ελλάδα η οποία του απένειμε τον «Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό».

Η... ναζιστική σύνδεση της οικογένειας

Παρά το παρελθόν του αυτό όμως, όντας στο πλευρό των Συμμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οικογένειά του συνδέθηκε με τους Ναζί, όπως έδειξε η σειρά του Netflix, «The Crown». Στην κηδεία της αδερφής του Σεσίλ παρέστησαν δεκάδες πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ναζιστικό καθεστώς.

Η μητέρα του Αλίκη βέβαια είχε προστατέψει δίνοντας καταφύγιο σε μία εβραϊκή οικογένεια κατά τη διάρκεια της ναζιστικής βαρβαρότητας, κάτι που μάθαμε από τον Μίκχαελ Κοέν, ο οποίος αποκάλυψε, πως η μητέρα του και η αδερφή του είχαν σωθεί χάρη στην πριγκίπισσα Αλίκη που τους είχε κρύψει για έναν χρόνο.

Ο γάμος των αδερφών τους με στελέχη των Ναζί

Οι τρεις αδερφές του Φίλιππου όμως και κόρες της Αλίκης παντρεύτηκαν ηγετικά στελέχη των Ναζί. Η μικρότερη δε αδερφή του, Σοφία, είχε παραστεί στον γάμο του αρχιναζί Χέρμαν Γκόερινγκ, ενώ παντρεύτηκε τον Πρίγκιπα Χριστόφορο, ο οποίος το 1932 εντάχθηκε στους SS και έγινε διευθυντής του υπουργείου Αεροπορίας στο Τρίτο Ράιχ. Ο αδερφός του δε Φίλιππος, το 1930 έγινε μέλος των Ναζί, ενώ εξέφραζε συχνά την εκτίμησή του στο Χίτλερ. Παντρεμένος με μια ιταλίδα πριγκίπισσα φαίνεται πως έπαιζε συχνά τον ρόλο του διαμεσολαβητή του Χίτλερ με το Μπενίτο Μουσολίνι.

«Για την οικογένεια του Φιλίππου, οι επαφές με το ναζιστικό καθεστώς ήταν ένα μέσο ώστε να επιβιώνει οικονομικά, πολιτικά ακόμα και κοινωνικά» είχε γράψει η Καρίνα Ούρμπαχ στο βιβλίο της.

Στον γάμο του Φίλιππου με την Ελισάβετ, οι αδερφές του δεν προσκλήθηκαν, ενώ ο ίδιος κράτησε το όνομα της μητέρας του και όχι του πατέρα του Αντρέα που είχε γερμανική καταγωγή. Το 2006 πάντως, ο Φίλιππος είχε χαρακτηρίσει «ενδιαφέρουσες» τις πρώτες απόπειρες του Χίτλερ για την αποκατάσταση της ισχύος και της εικόνας της Γερμανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ