ΕΕ: Προτείνει την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων

Gazzetta team
ΕΕ: Προτείνει την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων
Οι αυστηρότεροι έλεγχοι των εξαγωγών θα δουν τις αποστολές εμβολίων να αξιολογούνται με βάση το ποσοστό εμβολιασμών της χώρας προορισμού και τις εξαγωγές εμβολίων.

Οι νέοι κανόνες πιθανότατα θα επηρεάσουν χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αυστηρότεροι έλεγχοι των εξαγωγών θα δουν τις αποστολές εμβολίων να αξιολογούνται με βάση το ποσοστό εμβολιασμών της χώρας προορισμού και τις εξαγωγές εμβολίων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα εξετάσουν δύο επιπλέον στοιχεία: την αμοιβαιότητα και την αναλογικότητα, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

«Εάν μια χώρα προορισμού που έχει μεγάλη παραγωγική ικανότητα περιορίζει τις δικές της εξαγωγές εμβολίων ή ουσιών, είτε με νόμο είτε με άλλα μέσα, μπορεί να είναι σκόπιμο να εξεταστεί εάν οι εξαγωγές προς τη χώρα αυτή είναι δικαιολογημένες», ανέφερε.

«Το δεύτερο στοιχείο είναι η αναλογικότητα, που σημαίνει την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας. Τα κράτη μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα προορισμού, ιδίως την επιδημιολογική κατάσταση, το ποσοστό εμβολιασμού και την υπάρχουσα διαθεσιμότητα εμβολίων», συνέχισε ο Ντομπρόβσκις.

Στόχος της αλλαγής είναι «να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στις εξαγωγές και να αποκτηθεί πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει εκτός ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί πιθανή καταστρατήγηση των κανόνων», ανέφερε ο ίδιος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την Πέμπτη και Παρασκευή (25-26/3) για να συζητήσουν αυτή την πρόταση και την ευρύτερη κρίση στην Ευρώπη. Εάν υπογραφεί, ο μηχανισμός εξαγωγής θα «εφαρμοστεί μέχρι και έξι εβδομάδες από την έναρξη ισχύος του», ανέφερε το σχέδιο κειμένου.

Τζόνσον: Οι αποκλεισμοί δεν είναι λογικοί

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα υπάρξει «μακροπρόθεσμη ζημιά» από μια τέτοια κίνηση. Είπε ότι η «εταιρική σχέση» με την ΕΕ είναι «πολύ σημαντική» και ήθελε να «συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους».

«Τα εμβόλια, όπως γνωρίζετε, είναι το προϊόν διεθνούς συνεργασίας», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Δεν νομίζω ότι οι αποκλεισμοί είτε σε εμβόλια είτε σε φάρμακα ή συστατικά για εμβόλια είναι λογικοί. Η μακροπρόθεσμη ζημιά που προκαλείται από αποκλεισμούς μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Θέλω απλώς να επισημάνω σε οποιονδήποτε εξετάζει έναν αποκλεισμό ή μια διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, ότι οι εταιρείες μπορούν να εξετάσουν τέτοιες ενέργειες και να εξαγάγουν συμπεράσματα σχετικά με το εάν είναι ή όχι λογικό να πραγματοποιήσουν μελλοντικές επενδύσεις σε χώρες όπου επιβάλλονται αυθαίρετοι αποκλεισμοί».

Πηγή: Reader.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ